z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:54/134)

Roladki z młodą kapustką 157

Olej do smażenia ·        Cebula ·        1/3 główki kapusty młodej ·        1 papryka czerwona ·        1 serek hochland ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka Sposób przygotowania(...)kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz sola 2.    Cebule obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 3.    Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno kapustę oraz pokrojoną w paseczki paprykę, doprawiamy pieprzem oraz solą 4.    Pod koniec prużenia dodajemy serek topiony, mieszamy do chwili roztopienia się sera 5.    Gotowy farsz nakładamy

Kulinarna Chwila
Sałatka z kurczakiem 356

Piekło niebo Ziarenkowo       Połączenie prażonego słonecznika , siemia  lnianego , chilli , pietruszki i czosnku daje niesamowity smak i aromat :)   Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 lub cała puszka kukurydzy kawałek pora 1 marchew durza 1 pierś pieczona  1 łyżka  ziarenek Piekło niebo Ziarenkowo(...)grecki Knorr sól, pieprz i cukier do smaku 200 g kwaśnej śmietany 12 % Wykonanie : Kapustę umyć i drobno pokroić. Papryki umyć usunąć środek i pokroić w kostkę. Por pokroić w cieniutkie pół talarki Pierś pokroić w kostkę lub paseczki. Marchew obrać , umyć zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach  .   Kukurydzę odsączyć na sitku z wody. Wszystkie składniki razem

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos staropolski 126

kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać 1/2 szklanki wody.Dodać ziele, jałowiec, liście laurowe i dusić na małym ogniu przez około godzinę.Grzyby ugotować w rondelku w szklance wody

wyzwania kuchenne
Bigos 188

kapusty kiszonej charsznickiej ( produkt lokalny ) - 1 główka kapusty białej - 3 filety z kurczaka - 30 dag boczku wędzonego - przyprawy: pieprz kolorowy, sól, papryka słodka, kminek mielony i w całości - 5 liści laurowych - 10 ziarenek ziela angielskiego - 3 cebule - 3 łyżki masła - 5 suszonych śliwek suskiej sechlońskiej ( produkt lokalny ) - czerwone wino porzeczkowe ze Stacji Winiarskiej Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą

Kuchenne Wariacje
Sałatka z zupek chińskich 2339

przyjazdu gości. Jest ciekawa i dobra. To doskonały sposób na inne wykorzystanie chińskiej zupki. Składniki: makaron z 2 zupek chińskich filet z kurczaka puszka kukurydzy por mała kapusta pekińska 2 średnie czerwone papryki majonez sól, pieprz przyprawa gyros Wykonanie: Makaron połamać i zalać w misce wodą. Nie musi być nią całkiem zakryty. Przykryć i odstawić. Kurczaka pokroić(...)kostkę, posypać przyprawą i dokładnie wymieszać. Podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski. Dodać kukurydzę. Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, pora przekroić na pół i drobno pokroić. Wszystkie warzywa dodać do kurczaka. Dodać makaron, przyprawy i majonez - dokładnie wymieszać. Rada: Sałatka bardzo zyskuje, gdy po wymieszaniu wszystkiego odstawi się ją do lodówki na co najmniej godzinę

Pasja Smaku
Tortilla z gyrosem 172

szybko gdy mam mało czasu. Możemy ją przyrządzić jako przekąskę na sylwestra.  Składniki: 4 placki tortilli Fanex 1 pierś z kurczaka 0,5 główki kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki konserwowe Przyprawa do grosa Olej do smażenia Sos gyros Fanex Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, dokładnie mieszamy(...)kilka godzin wstawiamy do lodówki. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Kapustę pekińska drobno siekamy, paprykę, pomidora i ogórka kroimy w paski. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej. Na każdy placek układamy warzywa , mięso i polewamy sosem. Dolną część placka zwijamy do środka i zawijamy tortillę

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z białej kapusty do słoików. Kapusta z papryką na zimę 165

Łagodna w smaku, lekko słodkawa, nie kwaśna. Idealna do obiadu:) Z tych proporcji wychodzi około 13 słoików o objętości średnio 500ml.   Składniki: 3 kg białej kapusty 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg cebuli duży pęczek natki pietruszki 1 szklanka oleju 4 łyżki soli kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe kilka ziaren(...)pieprzu czarnego Zalewa 1,5 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paski. Natkę pietruszki posiekać. Kapustę posolić i ściskać w dłoniach aż puści sporo soku. Dodać resztę warzyw, natkę pietruszki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać olej

Maślane ciasteczko
Gołąbki z innej bajki 163

jest w naszym przypadku dużym wyzwaniem. Nieustannie jednak próbuję i od czasu do czasu mogę ogłosić sukces. Tu więc go ogłaszam! Składniki: dwie mniejsze główki kapusty włoskiej 150-200 g czerwonego ryżu 1 czerwona cebula 250 g pieczarek 300 g zielonej cukinii 2 łyżki oleju duży ząbek czosnku pęczek świeżego koperku 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: 1 łyżeczka czubrycy(...)obie, ja gotowałam etapami). Gotować kapustę ok. 7-8 minut. Wyjąć i zahartować pod zimną wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i ostudzić. Głąb wykroić, każdy liść delikatnie zdejmować i odkrawać zgrubienia u nasady, aby bez problemu nasze gołąbki się zawijały. W osobnym, mniejszym garnku zagotować wodę, delikatnie posolić i do wrzątku wrzucić czerwony ryż. Ugotować al dente

gutfut
Sałatka z kapusty pekińskiej. 319

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska, 1 świeża czerwona papryka, 1 mała cebula, puszka kukurydzy konserwowej, puszka zielonego groszku, kilka plasterków szynki, 4 jaja ugotowane na twardo, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Odlać wodę z kukurydzy i groszku. Cebulę drobno pokroić ( by była delikatniejsza można wcześniej posolić i ugnieść). Kapustę pekińską umyć i pokroić, lekko posolić. Dodać

W kuchni u Moniki
Bigosik słodko kwasny 199

pół łyżeczki gałki muszkatołowej  pół łyżeczki imbiru w proszku  pół łyżeczki pieprzu czarnego  3 łyżki koncentratu pomidorowego  4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej  Wykonanie  Słodką kapustę szatkuję , kapustę kiszoną płuczę w wodzie i odciskam bardzo dokładnie z nadmiaru soku , następnie do garnka z odrobiną oleju przekładam nasza pokrojoną kapustę białą i kapustę kiszoną

Mój Smak
Tort gołąbkowy 228

rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory w puszce 1. Z kapusty wycinamy głąb i siekamy ją na duże kawałki, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli

NA MOIM TALERZU
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i papryką 181

Dzisiaj proponuję przepis na lekką, zdrową i smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Surówka ta to prawdziwa bomba witaminowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 3 ogórki konserwowe, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 łyżeczka octu spirytusowego Parczew , 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. PRZYGOTOWANIE(...)Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w małą kostkę. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Szczypiorek drobno siekam. 2. Kapustę pekińską drobno kroję. Solę i odstawiam na 15 minut. Następnie do kapusty dodaję paprykę, ogórki, cebulę i szczypiorek. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Do przygotowania surówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kurczakiem gyros 268

urozmaicenia możemy dodać ulubiony sos np czosnkowy bądź jogurtowy.   Sałatka z kurczakiem gyros Składniki : 1 filet z kurczaka około 180-200 g 150 g kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 12-15 oliwek zielonych 2-3 łyżki przyprawy gyros opcjonalnie oliwa z oliwek  Przygotowanie : Filet myjemy, kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, oprószamy przyprawą do gyrosa(...)odstawiamy na 15-20 minut. Następnie wrzucamy na rozgrzana patelnie i pieczemy około 8-10 minut (kurczak ma być upieczony i złocisty). Kapustę pekińska szatkujemy, przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i oliwki przekrojone na pół, następnie dodajemy kurczaka, mieszamy. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka gyros 145

nabrania złocistego koloru.  Gdy mamy już mięso usmażone możemy przystąpić do warstwowego układania sałatki w misce. Kładziemy kolejno: mięso keczup ogórki cebula (osobiście preferuję czerwoną) kukurydza majonez keczup kapusta Kładąc kolejno składniki można zostawić kilka kawałków mięsa i kukurydzy, które posłużyć nam mogą jako dekoracja wierzchu

Kuchenne aromaty
DOMOWE ZAPIEKANKI Z WARZYWAMI 167

prostu. Wróciłam do domu i przygotowałam moim domownikom moje wersje zapiekanek.   Składniki: 2 bagietki 1 pomidor 1 zielony ogórek typu wąż 2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej 1 nieduża czerwona cebula 10 dag starkowanego sera żółtego majonez keczup- u mnie PARCZEW Wykonanie: Bagietki przekrawamy na połowę.Wstawiamy do piekarnika na ok 5 minut w 170 st. Bagietki posypujemy(...)starty serem, wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki kroimy w krążki, cebulę w piórka. Na każdą bagietkę posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę, całość polewamy majonezem i keczupem

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania