z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:61/134)

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowo - koperkowym 241

Pełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na  dodatek do obiadu  gorąco polecam tą surówkę. Składniki: 1 kapusta pekińska mała puszka kukurydzy 1 papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta) 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta cukru łyżka(...)drobno posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz Kapustę opłukać i poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę, a kukurydzę dokładnie odsączyć. Oliwę połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i koperkiem. Doprawić do smaku odrobiną cukru, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Kapustę połączyć z papryką i kukurydzą, zalać sosem i wymieszać. Smacznego

kuchnia doski
Rozgrzewająca zupa z kapusty 215

więc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu - „wkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru - 6 ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy

mojewypiekiinietylko
Krokiety z kapustą i grzybami 2596

Krokiety z kapustą i grzybami... Najlepiej smakują z czerwonym barszczem ale są równie smaczne bez dodatków. Składniki na naleśniki: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki 3 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (łącznie z olejem, zapobiega przywieraniu naleśników do suchej patelni), smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Składniki(...)kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy, na tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy kapustę, obraną i startą marchewkę i przesmażamy. Grzyby kruszymy w dłoni albo kroimy i dodajemy

Pelusiowa Kuchnia
Surówka z porem 236

średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 por (około 15 cm) 280 g śmietany 12% 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier sok z 1/4 soku z cytryny Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni(...)każdy obiad. Kapustę poszatkować bardzo cieniutko. Por pokroić w cieniutkie talarki. Kukurydzę odcedzić na sitku. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany dodać musztardę, pieprz, sól, odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 157

wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, ja lubię gotowane z masełkiem jak również odsmażane z barszczem czerwonym i nigdy nie wiem, które są lepsze. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: - 500 g mąki - 1/8 kostki masła(25g) - 1 jajko - 250 ml gorącej wody - 500 g kapusty kiszonej - 150 g suszonych grzybów - 1 cebula - 3 ziela(...)Kapustę płuczemy i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Przed końcem gotowania dodajemy grzyby do kapusty na około 15 minut. Wszystko odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu siekamy kapustę i grzyby. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do kapusty i grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem.  Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy, jako, szczyptę soli

Kulinarne życie
Sałatka gyros (warstwowa) 2696

moją wariację na temat sałatki gyros. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (0,5 kg) 3 pojedyncze piersi z kurczaka (niecały kilogram)  3 czerwone cebule 3/4 słoika ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu ketchup przyprawa gyros sól, pieprz olej do dekoracji  pomidorki koktajlowe kilka plasterków czerwonej cebuli Na samym początku piersi z kurczaka(...)Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki drobno pokroić. Kapustę posiekać. Kukurydzę odcedzić. Mięso przesmażyć na rozgrzanej patelni. Ostudzić. Na sam koniec sałatkę układać warstwami. Wierzch sałatki udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i plasterkami czerwonej cebuli. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce. Poszczególne warstwy: usmażone piersi z kurczaka majonez cebula ogórki

Ugotować
Surówka z kapusty z kukurydzą 165

Moja rodzina bardzo lubi różne surówki, szczególnie z kapusty, tą surówkę często przyrządzam do obiadu jest smaczna i kolorowa. Składniki: Pół główki białe kapusty Puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle 1 papryka czerwona 1 jabłko Kawałek pora Pół pęczka natki pietruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Sok z cytryny Sól, pieprz Cukier Sposób przygotowania: Kapustę oraz obrane jabłko ścieramy

Bajeczna Kuchnia
Wigilijne łazanki 153

czasu na umieszczenie przepisów na stronie. Tym razem łazanki które są moim ulubionym daniem. Trochę są czasochłonne ale za to smakują wyśmienicie. Składniki: - 1 biała kapusta (ok. 2kg) - 40 dkg pieczarek - 2 cebule czerwone - 2 łyżki masła - 2 paczki makaronu łazanki - sól i pieprz do smaku   W pierwszej kolejności kroję kapustę na mniejsze kawałki, wkładam do garnka

Kuchenne Wariacje
Barszcz ukraiński 173

Tradycyjny BARSZCZ UKRAIŃSKI na aromatycznym i pełnym smaku rosole z... Artykuł Barszcz ukraiński pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Sałatka obiadowa z roszponką 134

Wygląda pięknie i wiosennie, smakuje fantastycznie, pasuje do dań obiadowych, tortilli, burgerów, ale też świetnie sprawdza się jako lekka przekąska z grzankami :-) SKŁADNIKI 1/2 kapusty pekińskiej 1 garść roszponki (porządna garść ;-) )  1 papryka czerwona 1/2 świeżego ogórka 1/2 puszki kukurydzy zioła prowansalskie oliwa z oliwek sól, pieprz Kapustę kroimy w cienkie paski, roszponkę dzielimy na pojedyncze listki, paprykę

Czary - gary w kuchni
Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce 217

czwartkowe popołudnie polecam przepis na pyszne białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce. Potrawa ta to doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację.  SKŁADNIKI: 4 Białe Kiełbaski Grillówki Hańderek , 300g kapusty kiszonej, 1 cebula, 1/2 strąka papryki czerwonej, 1/2 strąka papryki żółtej, 1/2 strąka papryki zielonej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżki masła, 100ml wody(...)plastry sera żółtego, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę kiszona przepłukuję i drobno kroję. Papryki kroję w cienkie paski. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle szklę cebulę. Dodaję kapustę, paprykę oraz kminek. Chwilę smażę. Warzywa podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Kapustę z papryką przekładam do naczynek żaroodpornych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Surówka Krzysia 201

Kapusta biała młoda - 1 /2 głowki papryka czerwona - 1 strąk jabłka winne - 2 szt rzodkiewka -1/2 pęczka marchewka -2 szt sól- szczypta cukier - szczypta oliwa - 2 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka Kapustę oczyścić, poszatkować. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie paseczki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Rzodkiewkę oczyścić

Camilla w kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej z kolendrą 165

Pyszna zdrowa surówka do obiadu Składniki • 1/2 główki kapusty pekińskiej małej • 1 marchewka • 1 cebula czerwona • pęczek pietruszki • pęczek kolendry • sok z 1/2 cytryny • troszkę skórki z cytryny • syrop klonowy może być miód lub cukier • olej rzepakowy • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Kapustę pokroić na małe kawałki Pokroić cebulę w talarki , dodać startą marchew na grubej tarce i posiekaną

W królestwie smaków Beaty
GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. 236

chce, nikt jej nie potowarzyszy, a wino stoi i czeka.W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie. GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. /własny, autorski;/ 4 porcje 4 golonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki suszonego majeranku 1 kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z zupek chińskich. 414

Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 3 zupki chińskie – Vifon kurczak curry (ostra) 0,5 średniej wielkości kapusty pekińskiej jedna kulka mozzarelli 1 czerwona papryka 1 mała cebula 3 łyżki majonezu Do miski wsypujemy pokruszony makaron z zupek chińskich. Do szklanki wsypujemy wszystkie przyprawy i tłuszcz, które były w torebkach i zalewamy wszystko do pełna gorącą wodą. Dokładnie(...)talerz. W między czasie kroimy kurczaka w kostkę i podsmażamy go na oliwie na złoty kolor – odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy paprykę, cebulę i mozzarellę w drobną kostkę, a kapustę pekińską szatkujemy i wszystko przekładamy do miski z makaronem, dodajemy też wcześniej przygotowanego kurczaka Mieszamy dodając po jednej łyżce majonezu. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pieczone krupnioki (kaszanki) z kapustą kiszoną 233

ilości i apetytu osób, które zamierzamy nakarmić oraz własnej inwencji ;) Przepis ten poznałam w podbędzińskich Mierzęcicach, które z tego miejsca serdecznie pozdrawiam :) Składniki: - krupnioki - kapusta kiszona - cebula pokrojona w piórka - sól, pieprz - czerwona słodka papryka Przygotowanie jest banalnie proste - na kawałku folii aluminiowej kładziemy oprószonego solą i pieprzem krupnioka, obok porcję kapusty, a na to duuużo cebuli. Całość posypujemy

Kulinarne zapędy Kokosa