Smaczny dodatek do obiadu 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 2 średnie ogórki małosolne 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy Kapustę drobno poszatkować,marchew i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę posiekać w kosteczkę. Doprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem , wszystko skropić oliwą ,dokładnie
Kolorowa kuchnia Elkiwspaniały dodatek do wielu dań:ryby,krokiety,tłuste mięsa itd,itp Zapraszam więc po moją wersję surówki Składniki: 300 g kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 1 cebula (u mnie akurat czerwona) sól,pieprz ok 1 łyżeczka cukru natka pietruszki,ewent kminek 3-4 łyżki oliwy Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i posiekać wg uznania.Marchewk
Niespełnione zdolności kulinarneposiadamy koszyka do gotowania na parze to możemy je zapiec w tradycyjny sposób. Do przepisu można wykorzystać młodą kapustę jeżeli wielkość liści jest wystarczająca do zawijania. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 1 cała kapusta * 1 cebula * 1 szklanka soczewicy czerwonej * 1 szklanka kaszy jaglanej * 1 marchewka * 1 pietruszka * 1 łyżka lubczyku * 15 suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju * 4 ząbki(...)sobą. Gdyby konsystencja farszu była zbyt luźna to możemy dodać więcej kaszy jaglanej lub 3-4 łyżki płatków owsianych / płatków jaglanych. Doprawiamy do smaku i pozostawiamy do przestudzenia. Kapustę nacinamy delikatnie przy głąbie aby ułatwić odchodzenie liści a następnie gotujemy kilka minut aż liście zaczną delikatnie odchodzić. (Z gotowych liści możemy delikatnie usunąć zgrubiałą część (należy uważać aby nie uszkodzić
Mohiellamięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne! Gołąbki podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE 10 liści z białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 500 ml wody Olej do smażenia(...)Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło. Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe
VioletoweKucharzeniesię chleb. Dochodzimy tutaj również do tematu barszczu białego . Co to takiego jest? Jak podają mądre słowniki, barszcz to zupa powstała na zakwasie z warzyw (kapusta, ogórki, buraki). I tak np mamy barszcz czerwony. Barszcz biały, robiony jest na wywarze często tylko z włoszczyzny, a na koniec zakwaszamy go właśnie kwasem z ogórków lub kapusty, podczas gdy żur gotujemy
Mieszam w Garnkuminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kapusta biała młoda-1 główka Cebula czerwona -1 szt Jabłka -2 szt Cukier -2 łyżeczki Jogurt naturalny – 150 ml Sok z cytryny – 2 łyżeczki Sól Pieprz kolorowy Normal 0 21 false false false(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kapustę i cebulę oczyścić, poszatkować. Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać
Camilla w kuchninajstarszych i najbardziej tradycyjnych polskich potraw, którą każdy robi inaczej. Poza sztandarowymi składnikami jakimi są mięso i kapusta inne składniki, oraz ich proporcje nie są już tak oczywiste. Tym razem przygotowałam bigos myśliwski, z mieszanką wieprzowiny dziczyzny, suszonymi śliwkami, grzybami i czerwonym winem(...)Był pyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe
Zapiski Młodej Żonysera wyśmienity zimowy obiad. Zapiekanka ma zwartą konsystencję i pyszną kombinację smaków. Zapraszam do przepisu! Składniki: 500 g Kasslera ze schabu 1 cebula - najlepiej czerwona 2 łyżki oleju 500 g kiszonej kapusty 200 ml soku z jablek sól, pieprz, gałka muszkatałowa, majeranek 200 ml śmietany kremówki 3 jajka 100 g sera gouda lub innego topliwego Wykonanie: piekarnik nastawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny.Składniki:1 duży płat ciasta francuskiego500 g kapusty kiszonej200 g mrożonych borowików1 duża cebula3 łyżki masła80 g suszonej żurawiny1 szklanka bulionupęczek natki pietruszki2 łyżki oliwypieprz, sól, cukier1 jajko do posmarowaniaBorowiki rozmrozić i pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze
wyzwania kuchenneetap, którego nie lubię - to jest gotowania i przygotowywania liści kapusty, szatkując ją i dodając do pozostałych składników. I tak wyszły gołąbki bez zawijania:) Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g kapusty 200 g ryżu 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka czerwonej papryki sól świeżo zmielony pieprz liść laurowy(...)olej do smażenia Kapustę drobno poszatkuj, posól solą i odstaw na kwadrans, po tym czasie wyciśnij ją i odlej wodę. Ryż ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, pokrojoną w kostkę cebulę uduś na patelni. Do miski włóż kapustę, mięso, ryż, połowę uduszonej cebuli, wbij jajka, wsyp kaszę mannę, sól, pieprz, paprykę czerwoną. Całość dokładnie wymieszaj
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabigos powołując się na tradycję. Ale tradycja bigosu z kapustą, nie jest długą tradycją. Początkowo bigos był tylko mięsny, kapusta została dodana z oszczędności, w biedniejszych domach, aby „rozmnożyć” potrawę. Wariacji na temat bigosu jest pełno, co autor to inna wersja. Może być z kapustą kiszoną, z kapustą białą, z kapusty białej i kiszonej, z kwasem burakowym... Mięsa dodawane też(...)kapusty też mogą być różne... 400 g cebuli, 3 kg kapusty kiszonej, 1,8 kg kapusty białej, 1,8 kg łopatki wieprzowej, 0,8 kg gulaszu z jelenia, 60 g grzybów suszonych (prawdziwki i podgrzybki), 8 nóg kaczych, 10 jagód jałowca, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 300 g śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska) 1200 ml wina czerwonego
królestwo garówząbki czosnku , ok. 10 cm białej części pora , 2-3 dymki w całości ze szczypiorem , mała papryczka chili - według smaku, 2 średnie marchewki , 1 średnia czerwona papryka , około 2 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej , 2 łyżki sosu sojowego , 2 opakowania zupki orientalnej pikantnej z makaronem . Do przygotowania tego makarony najlepiej użyć głębokiej patelni lub woka. Masło stopić na patelni wraz
Codzienna kuchnia niecodziennaindyka / kurczaka (u nas indor, ze względu na nietolerancję kurczaka),- papryka - czerwona i żółta,- grzybki Mun, 25 dag, /Można kupić i poczytać o nich tu: kliknij- marchew, 2,- kukurydza, pół puszki,- ananas, pół puszki,- cebula, 2 czerwone duże i dwie żółte duże,- kapusta pekińska, pół dużej,- pędy bambusa, 1/3 do pół puszki,- kiełki fasoli MUNG
Wypisz WymalujZupa rybna przygotowana z karpia 2. Barszcz czerwony na zakwasie 3. Zupa z suszonych grzybów Dodatki: 1. Uszka z kapustą i grzybami 2. Domowy makaron, np. cienkie nitki 3. Kompot(...)suszonych owoców Barszcz czerwony na zakwasie Obowiązkową potrawą na ciepło są smażone kawałki karpia oraz karp w sosie piwnym (przepyszny!). Danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest naprawdę smaczne - lekko słodkie, aromatyczne. Dania na ciepło: 1. Karp w sosie piwnym (po królewsku na szaro) z dodatkiem włoszczyzny, rodzynek i startych pierniczków
Ugotowaćpomidorowy 1 szt Develey liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt Przyprawy: sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona słodka 2 łyżeczki Wykonanie: Do garnka wkładam kapustę kiszoną ( nie wymaczałam jej bo była akurat). Dodaje 3 starte marchewki listek laurowy i ziele angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin(...)rozmiękły i ostygły. Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się 3 godziny
Różowa kuchnia