firmy Skworcu i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty 1 kg dobrej cienkiej kiełbasy 2 kg karkówki wieprzowej 200 g boczku 1 szklanka oleju 1 łyżka zielonego pieprzu od Eco Blik 1 /2 łyżki pieprzu czerwonego od Eco Blik 2 łyżki oregano od Skworcu 2 łyżki przyprawy staropolskiej(...)kilka ziarenek jałowca 3 liście laurowe 2 łyżki s ł odkiej papryki 1 słoiczek przecieru pom idorowego Pudliszki 100 ml czerwonego wina sól , pieprz do smaku 5 suszonych grzybów Wykonanie : Kapustę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą , dodajemy ze 2 łyżki soli , listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec . Gotujemy kapustę około 30 minut następnie odcedzamy
Sama słodycz i szczypta chiliblogu także: bigos z młodej kapusty wariacja nr 1 oraz bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 . Składniki: 1 młoda kapusta średniej wielkości 2 laski chudej kiełbasy kilka pieczarek 1 czerwona papryka 2 młode marchewki puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie olej do podsmażenia kiełbasy koperek łyżka pikantnego(...)ketchupu Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Całość chwilę
Walijskie PichceniepomidoramiSałatka z brokułem, fetą i szynkąSałatka z brokułem i makaronem Sałatka z buraczków z czerwoną fasolą Sałatka z czerwoną fasolą Sałatka z kalafiora i rzodkiewkiSałatka z kalafioremSałatka z kalafiorem i orzechami Sałatka z kalafiorem i paprykąSałatka z kalafiorem i pomidoramiSałatka z kapustą pekińską z szynką i ananasem Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiemSałatka z kiszonego kalafiora
Kuchnia domowa Anilepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia Smaku . Kiszona kapusta z żurawiną i podgrzybkami Składniki: pól kilograma kapusty kiszonej 10 dag żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól
sierotka maRysia w kuchniDoskonała surówka jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona cebulka 1 marchewka 1 łyżeczka soku z cytryny do skropienia pieczarek Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta(...)tymianku sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kapustę kroimy w cieniutkie paseczki posypujemy solą aby zmiękła. Pieczarki czyścimy kroimy w cieniutkie słupki skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie z czerniały. Seler, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Łączymy wszystkie składniki. Składanki sosu mieszamy razem odstawiamy na 10 minut żeby
kgwjanczewokapusty kiszonej2 cebule3 ząbki czosnku350 g wędzonego ( parzonego ) boczku2 solidne garście suszonych grzybów ( mogą być różne )sól do smakupieprz kolorowy do smakuczubryca ostra czerwona do smaku3 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegorosół ( tyle aby zakrył kapustę )ostra paprykaRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniZupa jaką lubię- czyli wieloskładnikowa i pożywna. Polecam! Składniki ½ główki kapusty białej 2 cebule 5 ziemniaków 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 kg cienkich kiełbasek sól do smaku pieprz ziołowy do smaku mielona papryka do smaku 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki oleju Wykonanie: Kociołek posmarować olejem i wkładać porcjami: wędlinę, pokrojone ziemniaki i cebulę(...)przyprawami. Przykryć pokrojoną kapustą, papryką , zalać szklanką wody jeszcze raz przyprawić do smaku. Dusić na wolnym ogniu około 1 godziny lub upiec w piekarniku
Tradycyjna Kuchniazdrowym. Wiosna w pełni, więc już powoli możemy zaczynać delektować się nowalijkami. Surówka z młodej kapusty jest niezwykle zdrowa, wręcz ją uwielbiam Składniki -1 mała główka młodej białej kapusty -1 średnia marchew -koperek-1 płaska łyżka drobno posiekanego -1 mała cebula -biała lub czerwona -3 łyżki śmietany 12% -trochę pieprzu -pół łyżeczki soli -płaska łyżka cukru, nawet mniej(...)Kapustę szatkujemy na szatkownicy bardzo drobno następnie marchew trzemy na tarce jarzynowej kapustę oraz marchew dajemy do jednej miski, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do całości dodajemy resztę składników, mieszamy i gotowe. Surówka jest wspaniała, polecam gorąco! Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuZ młodą kapustą mam do czynienia pierwszy raz, przynajmniej w takim sensie, że chciałam ją przygotować sama, bo oczywiście jadłam już ją wcześniej ;) Nigdy nie robiłam
Czerwona PorzeczkaSkładniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe(...)grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy go – jeżeli bigos będzie za mało kwaśny, możemy dolać soku. Zawsze można go też wypić). Grzyby kroimy w plasterki i dodajemy wraz z kapustą do garnka z mięsem – mieszamy. Szatkujemy kapustę białą (na taką samą grubość, jaką ma kapusta kwaszona) – dodajemy partiami do garnka i mieszamy
mojewypiekiinietylkorazem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków. Składniki na naleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek
Kuchenne WariacjeKrokiety z mięsem i kapustą 2016-04-07 21:49:45 Ilość porcji: 12 Klasyka kuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią(...)chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania. Farsz Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Wędrówki po kuchninieduża główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy konserwowej puszka drobnego groszku konserwowego (np. Dawtona - mają taki drobniuteńki groszek) duży zielony ogórek czerwona papryka 3 łyżki majonezu łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Wykonanie: Warzywa umyć. Kapustę poszatkować na drobne paseczki (głąb odrzucić). Posypać czosnkiem granulowanym. Kukurydzę, pieczarki i groszek odsączyć z zalewy. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę
Poezja Smaków - blog kulinarnyZawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki:ciasto:50 g świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½ łyżeczki soli,żółtko do posmarowania(...)szczypta kurkumy, farsz:500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),500 g pieczarek,2 duże białe cebule,2 łyżki masła klarownego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,3 łyżki całego kminku. Przygotowanie:Farsz: Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.Na dużej patelni
Moniki SmakołykiSKŁADNIKI: Farsz 1 kg kapusty kiszonej w słoiku 20 dag pieczarek 2 szalotki Sól i pieprz do smaku Papryka czerwona słodka ok 2 łyżki Dodatkowo 16 Naleśników na krokiety 3 jajka 100 ml mleka 200 g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kapustę ze słoika przekładam do garna i zalewam gorącą wodą(...)przyprawy. Przekładam do miski. Następnie na patelnię wylewam olej i dodaję kapustę smażę ok 10 min na małym ogniu. Dodaję przyprawy. Przekładam do miski i wszystko dokładnie mieszam. Faszeruje naleśniki i składam. Obtaczam w jajku a następnie w bułce. Smażę na rumiano. Podaję z czerwonym barszczem. SMACZNEGO
Gotowanie Patki