z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:75/134)

PIECZONA KAPUSTA 215

gości pełen dom polecam na świąteczny stół.    Składniki:  500 g kiszonej kapusty  1 mała główka białej kapusty lub 1/2 dużej  25 dag surowego boczku   500 g chudego karczku  1 cebula czerwona  garść suszonej żurawiny  sól morska  pieprz ziołowy  oliwa do smażenia  malutki słoiczek koncentratu pomidorowego  Sposób(...)przyrządzenia:   Obie kapusty ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach.  W międzyczasie podsmażyć boczek i karkówkę. Ok. 10 min bez przykrycia na dużym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i ponownie smażyć z 10 min.Dodać sól, pieprz.Całość rozdrobnić delikatnie blenderem ale nie na papkę. Kiedy kapusty będą już miękkie poczekać aż przestygną i odcisnąć dokładnie wodę

pieprzny smaczek
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 183

kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 pęczka szczypoiorku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie  obrać pieczarki  i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę

Gosia gotuje
„kebab” po mojemu 289

piersi z kurczaka, 2 torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa,   średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera   500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić(...)wymieszać z solą. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką. Mięso ostudzić, pokroić w cienkie plasterki. Chleb pita rozciąć na rancie, włożyć do środka plasterek sera

królestwo garów
Sałatka z kapusty pekińskiej z koperkiem 140

Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 por, 1 średniej wielkości marchew, 1 świeża czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 155g papryki konserwowej, kilka ogórków kiszonych (8-10sztuk), majonez, 1-2 porządne garście świeżego koperku, sól, pieprz. Przygotowanie: Groszek i kukurydzę odsączyć. Marchew zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, Por, kapustę pekińską, paprykę świeżą i konserwową i ogórki

W kuchni u Moniki
Kapusta wigilijna 107

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1,5 kg kiszonej kapusty, 100 g grzybów suszonych, 100 g śliwek - suska sechlońska*, 1 - 2  cebule, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, olej, 6 ziaren pieprzu, listek laurowy, 4 szt. ziele angielskiego , 2 szt. jałowca, cukier Kapustę kiszoną odcisnąć ( jeżeli jest zbyt

królestwo garów
Światowe zupy z plagiatem w tle. Podsumowanie akcji 172

orientalna zupa z grzybami mun z bloga FOODMANIA15. polska zupa z raków z bloga bastalena16. turecka zupa z czerwonej soczewicy z bloga cynamonichilli.blogspot.com17. zupa z chińskiej kapusty pak choi z bloga Kuchnia z wyrakiem18. zupa minestrone z ementalerem z bloga kardamonovy19. bouillabaisse wg przepisu Julii Child(...)Mirabelkowy blog23. chińska zupa ze smażonym tofu na ostro z bloga Kuchnia z wyrakiem24. krem brokułowy z bloga Clauditte Miss Cooking25. indyjska zupa z czerwonej soczewicy z bloga Clauditte Miss Cooking Wszystkim uczestnikom chciałam serdecznie podziękować za udział.Przypominam także o drugiej, tym razem śniadaniowej, akcji, która obecnie trwa tj. Śniadanie

bastalena
Wegański kebab / gyros 242

Przepis na 1 porcję Potrzebujemy: 1 placek dużej tortilli 5 kotlecików sojowych pół pomidora 2 liście sałaty (u nas masłowa, ale może być też lodowa, kapusta pekińska lub gotowy mix sałat) 1/8 papryki czerwonej kilka plasterków cebuli 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 2 łyżeczki sosu sojowego sól, pieprz Sos: 2 łyżeczki czubate hummusu klasycznego ( można użyć też sojonezu

Bananowe Pole
Wiosenna młoda kapustka alla bigos 165

Myślę, że warto próbować. Kiedy nadchodzą początki lata i pojawiają się coraz nowsze i wyczekane owoce i warzywa, kuchnia robi się tak przyjemnie świeżo zielona, czerwona, wielobarwna. Jak tu się nie cieszyć? Młoda kapusta pasuje nam wszystkim, więc nie mogło jej zabraknąć w wiosennym menu. Kapustę jedli już starożytni, jest zdrowa nie tylko z powodu zawartości witamin i mikroelementów

I tu będę miała takie te
sałatka z fetą i migdałami 1015

puściły zbyt dużo soku. Pamiętajcie, że ser feta jest dość słony, dlatego kurczaka i sos czosnkowy solimy delikatnie.   Składniki: 3-4 pomidory 1 czerwona cebula 150 g sera feta 1/2 główki kapusty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu ząbek czosnku kilka gałązek koperku 2 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz 2 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami 353

mają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania kminek

Smakołyki Asi
Muffinki z kapustą i grzybami. 177

pewnie już widziała je w prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał tak zwał - ważne, że smaczne. Do czerwonego barszczu są  idealnym zastępstwem tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Dodatkowo będą ozdobą wigilijnego stołu. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej

Nie tylko w kuchni
Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem 237

pieczemy ok. 1,5 godziny. Uwagi: - nie odlewam wody z ziemniaków Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem, do tego surówka z kiszonej kapusty (może być też inna) i kubek barszczu czerwonego to syty i pożywny obiad. Jako dodatek może być sos, np. pieczarkowy lub grzybowy. No i oczywiście moja ulubiona wersja – na drugi dzień, gdy już stężeje – pokrojona w plastry

mojewypiekiinietylko
Gulasz warzywny 144

musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami. 2 duże cebule 2 cukinie 4 czerwone papryki seler naciowy 4 marchewki 1/2 główki kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka 1. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cukinię kroimy w dość grube półplastry, marchewkę w plastry

Szefowa kuchni
Zupa na mleku kokosowym 128

ząbki czosnku ·          1 czerwona papryka ·          szklanka groszku (może być mrożony) ·          pół kapusty pekińskiej ·          2 litry bulionu ·          puszka mleka kokosowego

Pobite gary Barbary
Sałatka z ogórków, kapusty i papryki do słoików 132

końcu i tak chwytam wiaderka i idę. Dzięki temu powstała prezentowana dzisiaj sałatka. Składniki: 8 kg ogórków 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 mała główka kapusty 3 cebule 3 łyżki soli Zalewa: 5 szklanek wody 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 3 łyżki soli 4 łyżeczki gorczycy olej Wykonanie: Ogórki myjemy ( nie obieramy ) szatkujemy w cienkie plasterki

Smaki Ewy