swym wyglądem jak i smakiem. No i fakt, że to samo zdrowie sprawił, że zapragnęłam od razu przetestować przepis. Bardzo zaintrygował mnie sposób postępowania z kapustą, moczenie kapusty w słodko-słonej wodzie sprawia, że kapusta nie mięknie pod wpływem sosu, a cały czas jest naturalnie chrupka. Dla mnie bomba! Polecam, może zasmakuje również i wam :-) Ja przygotowałam(...)pojedyncza porcja wystarczyłaby nam zaledwie na jeden dzień, a tak miałam od razu na dwa. Na drugi smakowała również wybornie. Składniki: - 1/2 młodej kapusty - 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1,5 łyżki soli himalajskiej - 1 czerwona cebula (dałam zwykłą) - 1/2 małej marchewki Sos: - 1 awokado (dałam 3/4) - 3-4 łyżki mleka roślinnego - 2 łyżki soku z cytryny
Smaczne Zdrowewytrawna ziołowa wódka. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Składniki: 1 duża poszatkowana główka białej kapusty 1 kg. kiszonej kapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście
Smaczne Potrawytargach z warzywami i owocami. Świeże, pachnące i kolorowe zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Na zakupy nowalijek pod gołym niebem czekaliśmy cały rok! Chrupiąca rzodkiewka, zielona sałata, ogórki i młoda kapusta to tylko niektóre z popularnych nowalijek. Szczypiorek i natka z pietruszki dodają smaku naszym sałatkom, porannym kanapkom i koktajlom. Nie można zapomnieć o pomidorach, które bardzo często pojawiają się(...)lemoniada z kiwi i natką pietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami
Moja smaczna kuchniarównież z miękką, odcedzoną kapustą kiszoną z grzybami, śliwkami oraz zmiażdżonym czosnkiem. Kiełbasę kroimy w dość cienkie plastry, po czym każdy kroimy w trójkąciki i również umieszczamy w garnku. Miękkie mięso z wywaru kroimy niezbyt cienko ( i tak rozpadnie się przy mieszaniu i gotowaniu) i łączymy z resztą. Wszystko dobrze mieszamy, zalewamy czerwonym winem oraz doprawiamy solą i pieprzem
Kuchenna Kontrrewolucyamożemy bardziej poszaleć. Do zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu(...)warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru trzcinowego limonka oliwa do smażenia Wykonanie: Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucić krewetki i smażyć około 3 minuty. Usmażone krewetki wyjąć
kolorowotorcikowomarchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy
Kuchnia po mojemuRavioli przygotowałam na wigilię do barszczu czerwonego, dzięki specjalnej formie bardzo szybko możne je przyrządzić. Można je podać odsmażane lub z barszczem zamiast uszek. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki oleju Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty Garść suszonych grzybów 1 cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Mąką
Bajeczna Kuchniasoczewicą Krokietami grzybowo – jajecznymi, a nawet krokietami z parówkami!Dziś mam wersję dla mięsożerców!Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło.Podane solo lub z czerwonym barszczykiem tworzą danie , któremu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI :NALEŚNIKI: * mąka – 1 szklanka * mleko – 200 ml * woda gazowana(...)jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczyptaFARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminekDODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe.Smażymy duże , ale niezbyt
Ostra na Słodkopożywna, dodałam do niej mieszankę kaszy owsianej, kaszy jęczmiennej mazurskiej oraz ryżu, która nadała zupie nową odsłonę. Składniki: 1kg żeberek (duży pasek) 400g kapusty kiszonej, odsączonej z soku 100g kaszy (użyłam mieszanki multigrano Risana z ryżem czerwonym) 4l wody 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki majeranku sól, pieprz Żeberka tniemy na mniejsze(...)laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut. Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy pieprzem
Gotowanie i blogowanieSkładniki : 2 ziemniaki 1 duża marchew i pietruszka kawałek pora i selera 1 mała cebula garść poszatkowanej białej kapusty kilka różyczek kalafiora olej sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy 1 mały czerwony burak 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy Przygotowanie : Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki " Do garnka(...)marchew , a potem pietruszkę - posolić , włożyć kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy - zamieszać i chwilę pogotować Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości warzyw i kaszy Zupa jest dość gęsta , a kto takiej
Proste Potrawymazi" kładzie się kawałki pomarańczy. W przepisach pojawiają się również inne uproszczenia (nie polecane) dla leniwych - typu "fasolka czarna z puszki, można podmienić czerwoną" a to zbrodniam bo to jakby do naszego bigosu włożyć zamiast kapusty cukinię.SKŁADNIKI i PRZYGOTOWANIE:CZĘŚĆ PIERWSZA - FASOLA: Fasolę czarną (my użyliśmy 400 gram czyli jedną paczkę) wrzucamy do wody i pozostawiamy(...)dodać również pół kilo kopyta wołu (słynne mocoto) pokrojonego w kawałki.Niestety w Polsce ciężko jest kupić tą część wołu, chyba że mamy znajomego rzeźnika.Bierzemy paprykę zieloną, paprykę czerwoną, 2 cebule, 2 łyżki kuminu.Wszystko miksujemy.Teraz czas na obsmażenie i gotowanie. Potrzebujemy jak największego garnka, którego dno przykrywamy olejem. Czekamy aż olej się rozgrzeje i wkładamy przygotowane wcześniej
Smaki BrazyliiWbrew pozorom jest pyszna i niezwykle oryginalna. Składniki na sałatkę z mięsem mielonym: 500g mięsa mielonego (np. wieprzowo- wołowego) 1/3 kapusty pekińskiej 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy z puszki 2 pomidory 1 papryka czerwona 3 łyżki oliwy 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu szczypta soli Przepis na sałatkę z mięsem mielonym: Na patelni(...)rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy mięso mielone i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Całość podsmażamy, dodajemy 3 łyżeczki koncentratu i jeszcze przez chwilę całość podsmażamy. 1/3 kapusty pekińskiej drobno siekamy. Szczypiorek drobno kroimy. Pomidory myjemy, kroimy w kosteczkę, podobnie postępujemy z papryką. Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy odsączoną kukurydzę. Sałatkę mieszamy z sosem majonezowym. Przygotowanie sosu majonezowego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!udawali się na poranną mszę, my czołgaliśmy się do jedynego otwartego w starym dworze okna… składniki: 1 pierś z kaczki 1/2 główki kapusty modrej 2-3 marchewki 2-3 pietruszki 2 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 5-6 ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek 1 butelka wody 1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina 1 łyżeczka ostrej papryki, cynamonu(...)najmniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić tą samą metodą i dorzucić do garnka. Dodać przyprawy i wymieszać. Dusić kilka minut. Poszatkować w powietrzu kapustę i dodać do garnka. Wymieszać, podlać winem i dusić 10-15 minut. Obrać ziemniaki „w powietrzu”, umyć, pokroić na połówki i dodać do garnka. Na wierzchu ułożyć mięso
GRUBY WAŁEKpiersi z kurczaka, może być więcej/mniej ,możesz dać wiejskiej kiełbasy, boczku , jeśli lubisz 2 czerwone cebule, raczej małe 1 pęczek koperku sól i pieprz do smaku 4 łyżki passaty pomidorowej i kilka pomidorów suszonych Poszatkuj kapustę i zlej wrzątkiem, duś do miękkości. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pokrojone na kawałeczki piersi z kurczaka, dosmacz
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 3 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 3 cebule 50 g suszonych grzybów (borowików) 2 szklanki suszonych śliwek 100 ml półwytrawnego czerwonego wina 1 łyżka oleju roślinnego po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca Sposób wykonania: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin (np. na noc). Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki
Qchnia po prostuokresie świątecznym. Ugotowane i okraszone cebulką podane na obiad lub, najbardziej przeze mnie lubiane, odsmażone na rumiano, i do tego kubek czerwonego barszczu. W okresie sylwestrowym, między zakąskami i przystawkami znajdzie się zapewne wielu amatorów pierogów ze słodką kapustą i grzybami. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Pierogi ze słodką kapustą i grzybami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko