z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:74/134)

Bigos staropolski 836

Składniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe(...)grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy go – jeżeli bigos będzie za mało kwaśny, możemy dolać soku. Zawsze można go też wypić). Grzyby kroimy w plasterki i dodajemy wraz z kapustą do garnka z mięsem – mieszamy. Szatkujemy kapustę białą (na taką samą grubość, jaką ma kapusta kwaszona) – dodajemy partiami do garnka i mieszamy

mojewypiekiinietylko
Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków 143

razem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków. Składniki na naleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek

Kuchenne Wariacje
Krokiety z mięsem i kapustą 103

Krokiety z mięsem i kapustą 2016-04-07 21:49:45 Ilość porcji: 12 Klasyka kuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią(...)chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania. Farsz Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Wędrówki po kuchni
Przepis na bardzo szybką sałatkę z pieczarkami. 158

nieduża główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy konserwowej puszka drobnego groszku konserwowego (np. Dawtona - mają taki drobniuteńki groszek) duży zielony ogórek czerwona papryka 3 łyżki majonezu łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól  Wykonanie: Warzywa umyć. Kapustę poszatkować na drobne paseczki (głąb odrzucić). Posypać czosnkiem granulowanym. Kukurydzę, pieczarki i groszek odsączyć z zalewy. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami 187

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki:ciasto:50 g świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½  łyżeczki soli,żółtko do posmarowania(...)szczypta kurkumy, farsz:500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),500 g pieczarek,2 duże białe cebule,2 łyżki masła klarownego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,3 łyżki całego kminku.  Przygotowanie:Farsz: Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.Na dużej patelni

Moniki Smakołyki
KROKIETY Z KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ I PIECZARKAMI 140

SKŁADNIKI: Farsz 1 kg kapusty kiszonej w słoiku 20 dag pieczarek 2 szalotki Sól i pieprz do smaku Papryka czerwona słodka ok 2 łyżki Dodatkowo 16 Naleśników na krokiety 3 jajka 100 ml mleka 200 g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Kapustę ze słoika przekładam do garna i zalewam gorącą wodą(...)przyprawy. Przekładam do miski.   Następnie na patelnię wylewam olej i dodaję kapustę smażę ok 10 min na małym ogniu. Dodaję przyprawy.   Przekładam do miski i wszystko dokładnie mieszam. Faszeruje naleśniki i składam. Obtaczam w jajku a następnie w bułce. Smażę na rumiano. Podaję z czerwonym barszczem. SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Mus z mintaja z sosem paprykowym 117

rybne w liściach kapusty włoskiej prezentują się bardzo dobrze i smakują wyśmienicie! Składniki: • 40 dkg filetu z mintaja • 1 jajko • 3 łyżki śmietany • sól, biały pieprz • 10 dkg szyjek rakowych z zalewy – 1 słoiczek • 6 liści z kapusty włoskiej Sos paprykowy • 1 szalotka • 1 ząbek czosnku • 1 papryka czerwona • 1 łyżka masła(...)szklanki śmietany 30% • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mintaja pokroić w kostkę, dodać jajko, śmietanę, przyprawy i zmielić w blenderze. • Kapustę wrzucić do posolonego i posłodzonego wrzątku i chwilę blanszować, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Grube żyłki odkroić. • Liście kapusty rozłożyć na folii spożywczej z jednego brzegu

To co kocham
Zimowa surówka z kapusty pekińskiej 93

Kapusta pekińska średniej wielkości, 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, sok z cytryny, cukier, oliwa, Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut, Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Krojąc paprykę, pamiętajmy, że należy kłaść ją na desce skórą do dołu. Kroimy od strony miąższu

królestwo garów
domowa kaszanka grillowana z kapustą kiszoną 142

wędzonego boczku 80-90 g cebuli czerwonej 150 g cebuli białej 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 6 łyżek oleju 6 łyżek wody sól, pieprz opcjonalnie: sos majonezowo – keczupowy wykonanie: Kapustę odciskamy ze soku. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Boczek kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Lekka surówka z kapusty pekińskiej z pietruszką 196

zimny listopadowy dzień. Polecam serdecznie zwłaszcza do ciężkich dań, bo sałatka jest naprawdę delikatna, lekka, a przede wszystkim zdrowa. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duży pęczek świeżej zielonej pietruszki pół świeżego ogórka mały pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula sól świeżo zmielony pieprz sok z połowy małej cytryny 2-3 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Pietruszkę posiekać

na moim stole...
Krokiety z kapustą i pieczarkami 120

Staram się robić większą ich ilość i część zamrozić aby mieć przygotowane i wyciągać tylko w razie chęci i potrzeby. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem i chyba tak podane lubimy najbardziej. Krokiety z kapustą i pieczarkami SKŁADNIKI: 7 naleśników 300 g kiszonej kapusty z marchewką 250 g pieczarek 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bigos z młodej kapusty z papryką i pomidorem 174

Jest to moja wersja letniego bigosu z dodatkiem papryki, pomidorów i marchewki. Potrawa do przygotowania w kilka chwil.  SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 20 dag cienkiej kiełbasy 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 2 pomidory 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sól pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Kapustę drobno szatkuję. Przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i zagotowuję. Odcedzam wodę. 2. Na dno garnka wrzucam łyżkę masła oraz pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażam kapustę. Następnie podlewam kapustę 1 szklanką wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, posiekany koper oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Gotuję na małym ogniu około 15 minut. 3. Kiełbasę kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z kiszoną kapustą i burakami 171

sałatka śmiało może zastąpić naszą sałatkę jarzynową na przyjęciach. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 8 marchewek – 8 ziemniaków – 2 puszki czerwonej fasoli – 4 ugotowane buraki – 400 g kiszonej kapusty – ogórki kiszone lub korniszony (mały słoik) – młody szczypior lub białą cebulę pokrojoną w księżyce – 1/4 filiżanki oleju słonecznikowego (prażonego) Marchew, ziemniaki myjemy

Szybko Tanio Smacznie
Litewskie kibiny 160

prawda nie umiem robić pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam! Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 2 jaja 1 białko 3 dag drożdży 20 dag kwaśnej śmietany(...)ciepłego mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru Do posmarowania: 1 żółtko 2-3 łyżki wody Farsz: 60 dag surowej baraniny, ew. wieprzowina. np.mięso z golonki 10-15 dag białej kapusty 1 cebula pieprz świeżo mielony sól 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i sól. Jaja rozbełtać

Apetyczna babeczka
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 214

zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po godzinie moczenia, przełożyć grzyby do garnka z kapustą i dodać wodę, w której się moczyły. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać pokrojony czosnek. Przełożyć wraz z olejem do gotującej się kapusty. Gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka, czyli ok. 1,5 godziny. Następnego dnia dodać pokrojone śliwki, żurawinę(...)przyprawić bigos solą, czarnym pieprzem i ewentualnie dodać suszonych ziół wedle gustu. Smacznego KILKA PRZEPISÓW NA TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE: Barszcz czerwony wigilijny  (Wege)  Zupa grzybowa  (Wege) Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką  (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi  (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem

Codziennik Kuchenny