z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:69/134)

Krokiety z kapustą i grzybami + film 114

Pyszne, tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami, są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu wigilijnego. Danie jest nieco pracochłonne ale warte przygotowania ze względu na swój wyśmienity smak i przyznam się, że na moim stole goszczą o wiele częściej niż tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia . składniki na 10 krokietów           ciasto(...)szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli       farsz 500 g kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1 cebula łyżka masła łyżeczka przyprawy typu wegeta ( przepis tutaj ) 2 jajka szklanka bułki tartej do panierowania olej do smażenia sól i pieprz przepis Suszone  grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej

Smakowite Dania
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 150

Gołąbki z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków. Składniki: 1 nieduża włoska kapusta 500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki(...)sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie

Szczęśliwa kuchnia
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 154

mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa - opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kebab w tortilli 136

podwójny filet z kurczaka ( ok. 350-400g) 2 łyżki  przyprawy do kuchni arabskiej (użyłam KEBAB SHOARMA KAMIS) olej do smażenia dodatki: kapusta pekińska 1 świeży ogórek 2 pomidory 1 czerwona cebula sos: 2 łyzki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 żąbek czosnku  Filet z kurczaka pokroić na nieduże kawałki,oprószyć przyprawą(...)obsmażyć na patelni. Kapustę posiekać,ogórka pokroić w półplasterki,pomidory w kosteczkę i cebulę w piórka. Pokrojone warzywa połączyć razem. Majonez,jogurt i ketchup wymieszać razem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na chwilę do lodówki do przegryzienia. Każdą tortillę posmarować sosem,rozłożyć porcję warzyw i kawałki mięsa. Zwinąć w rulon,położyć na talerzu wyłożonym listkami sałaty,można jeszcze dodatkowo

Kolorowa kuchnia Elki
BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 129

gotowałam. Namoczyłam suszone grzyby. Na patelni podsmażyłam kiełbasę,cebulę i wędzony boczek. Dodałam wszystko do kapusty. Wsypałam przyprawy. Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso. Może to być łopatka,szynka lub inne. Pokroiłam grzyby i śliwki. Dodałam suszone śliwki i grzyby. Wlałam czerwone wino. Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru.   Gotowałam i mieszałam około 2 godzin

potrawyregionalne
Kokardki z tuńczykiem w warzywach 166

danie makaronowe z tuńczykiem i ... kapustą. Niby dziwne, ale mocno wierzyłam w jego sukces. Wyszło ciekawe, z pewnością sycące, chociaż nie każdemu pewnie zasmakuje. Niemniej u mnie wszyscy chętnie zjedli.  źródło: "Poradnik Domowy", nr 11/2012, s. 59.Składniki: opakowanie makaronu kokardki sól 1/4 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cebula łyżka masła 1 czerwona papryka łyżka oleju(...)puszki tuńczyka w kawałkach łyżka koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki: papryki słodkiej, ostrej i majeranku 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: Marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, kapustę posiekać, cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć, paprykę pokroić w kostkę. Do pół litra wody dodać koncentrat, masło, olej i wszystkie warzywa. Dusić pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodać

Pasja Smaku
CHŁOPSKIE JADŁO 163

masz z moich ulubionych składników stworzył bardzo smaczne danie obiadowe :)) Składniki: 40 dkg mięsa mielonego 4 ziemniaki 2 cebule 20 dkg boczku lub kiełbasy 40dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek 1 mała czerwona papryka sól pieprz liść laurowy olej Wykonanie:Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Kiedy cebula się zezłoci dodajemy mięso mielone, smażymy mieszając(...)niedużej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Na osobnej patelni podsmażamy wędlinę (boczek) oraz pokrojone pieczarki. Solimy, pieprzymy do smaku. W garnku mieszamy wszystkie podsmażone produkty oraz ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku

Walijskie Pichcenie
Sałatka z gyrosem - warstwowa 336

dodaję...  jedni dodają czerwoną fasolkę, a inni świeżą paprykę... jedno jest pewne: u każdego w tej sałatce jest gyros :) A wy jaką macie swoją wersję? Może kiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :)Składniki: 3 piersi pojedyncze kurczaka, 1 czerwona papryka, 1/2 białej części pora, 1 puszka kukurydzy, 1/2 małej kapusty pekińskiej, 4 łyżki majonezu(...)tłuszczu. Gorący gyros przekładamy do dużej przezroczystej miski, na niego układamy drobno posiekany por. Następnie kroimy w kosteczkę czerwoną paprykę i robimy z niej kolejną warstwę. Kolejno wyciskamy ketchup i rozsmarowujemy nożem. Na to wysypujemy odcedzoną kukurydzę i układamy posiekaną kapustę pekińską. Na samej górze rozsmarowujemy majonez i dekorujemy

Aga w kuchni
Sałatka z kapusty pekińskiej z kabanosami 235

Składniki: mała kapusta pekińska, 4 duże łyżki ziaren słonecznika, 1 czerwona cebula, 5 ogórków konserwowych, 120g kabanosów ( najlepiej pieprznych lub pikantnych), 200g sera feta, puszka groszku (280g po odsączeniu), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Kapustę pekińską i kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i ser feta pokroić

W kuchni u Moniki
Surówka z kiszonej kapusty i warzyw 179

nich jest surówka z kiszonej kapusty. Wzbogaciłam ją marchwią, cukinią, papryką i jabłkiem. Obowiązkowo pasuje do niej natka pietruszki.  Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukinii z łupką  1/3 pora 3-4 łyżki soku jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy posiekana natka pietruszki kminek, łyżeczka(...)ziół do sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną można lekko przepłukać). Posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Jabłko i cukinię zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać do mięs i ryby. Do surówki pasują również pokrojone w kostkę korniszony

Czerwień i błękit
BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ 127

swoim życiu .I musi być tylko kwaśna kapusta, kiełbasa jałowca ,której zapach i smak przypomina leśne ostępy z krzakami jałowca spowite w ciepłym słońcu i piaskowej ziemi.Taki ma być ten Bigos.Zapraszam.   3 CEBULE 30DAG. BOCZKU WĘDZONEGO 1KG.KISZONEJ KAPUSTY 40 DAG.ŁOPATKI 2 PĘTKA KIEŁBASY JAŁOWCOWEJ VEGETA PIEPRZ SÓL PAPRYKA CZERWONA W PROSZKU 1 LAMPKA CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO KILKA(...)WRZUCAMY POKROJONĄ W PLASTRY OBRANĄ ZE SKÓRY KIEŁBASĘ,,GZYBKI I SUSZONE ŚLIWKI,DUSIMY Z GODZINĘ.NA KONIEC DODAJEMY POSIEKANA KISZONA KAPUSTĘ I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI.DODAJEMY LISTEK LAUROWY I ZIELE,JAŁOWIEC  A POD KONIEC DUSZENIA LAMPKĘ WINA CZERWONEGO-WYTRAWNE

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki wegetariańskie 366

soczewica. Można je zrobić z ryżem (dowolnym), kaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować.Na 10 średnich gołąbków:kapusta pekińska200 g ryżu2 szklanki wywaru warzywnego1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości120 g czerwonej soczewicy1/2 kg pieczarekoliwa z oliwekszalotkaczosnek (1 główka średniej wielkości)1 łyżeczka pieprzu cayenne (chilli)pieprz(...)ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody jeśli widzimy, że cały płyn został wchłonięty. a ryż jest jeszcze twardy. Doprawiamy i odstawiamy na później ;-).Oddzielamy liście kapusty pekińskiej, myjemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2-3 min. Muszą zmięknąć. Po wyciągnięciu z wody na środek liścia nakładamy porcję nadzienia (ilość zależna od wielkości liścia) i zawijamy w zgrabne

kuchcikownia
najprostsza i najlepsza sałatka "zdrówko" nie tylko na imprezkę.. 151

Składniki: 1 ćwiartka kapusta biała młoda,- duża szczypta soli, 1 sztuka papryka czerwona,- kilka liści selera, 1 sztuka cebula biała, 3 sztuki czosnek ząbki, 1 opakowanie sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat, 4 duże łyżki jogurt gęsty kapustę drobno poszatkować lub cienko pokroićposypać kapustę szczyptą soli i lekko ją ugnieśćpo 15 minutach odcisnąć puszczony sok do kapusty dołożyć pokrojone drobno

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśniki bez glutenu i bez laktozy. Farsz z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami 76

szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju słonecznikowego 3 łyżki siemienia lnianego Składniki na farsz: 1 pierś z kurczaka 100 g kapusty kiszonej 6 dużych pieczarek 1 duża, czerwona cebula sól pieprz Naleśniki: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam mleko, siemie lniane, olej i wymieszałam za pomocą miksera(...)drugiej strony. Gotowe:) Farsz: Pierś z kurczaka ugotowałam. Cebulkę i pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przygotowałam maszynkę do mięsa. Mięso, kiszoną kapustę, cebulkę i pieczarki zmieliłam w maszynce. Do farszu dodałam sól i ponownie wymieszałam. Jeszcze ciepły farsz wyłożyłam na naleśniki i zwinęłam w rulonik

nietadieta
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 87

letniej wody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 500 g kapusty kiszonej 1 duży por 1 puszka fasoli czerwonej 1 laska kiełbasy 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy(...)ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy. Kapustę kiszoną odsączamy i płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około

Kolorowy Przepisownik