z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:68/134)

Sałatka z gyrosem - warstwowa 362

dodaję...  jedni dodają czerwoną fasolkę, a inni świeżą paprykę... jedno jest pewne: u każdego w tej sałatce jest gyros :) A wy jaką macie swoją wersję? Może kiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :)Składniki: 3 piersi pojedyncze kurczaka, 1 czerwona papryka, 1/2 białej części pora, 1 puszka kukurydzy, 1/2 małej kapusty pekińskiej, 4 łyżki majonezu(...)tłuszczu. Gorący gyros przekładamy do dużej przezroczystej miski, na niego układamy drobno posiekany por. Następnie kroimy w kosteczkę czerwoną paprykę i robimy z niej kolejną warstwę. Kolejno wyciskamy ketchup i rozsmarowujemy nożem. Na to wysypujemy odcedzoną kukurydzę i układamy posiekaną kapustę pekińską. Na samej górze rozsmarowujemy majonez i dekorujemy

Aga w kuchni
Sałatka z kapusty pekińskiej z kabanosami 315

Składniki: mała kapusta pekińska, 4 duże łyżki ziaren słonecznika, 1 czerwona cebula, 5 ogórków konserwowych, 120g kabanosów ( najlepiej pieprznych lub pikantnych), 200g sera feta, puszka groszku (280g po odsączeniu), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Kapustę pekińską i kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i ser feta pokroić

W kuchni u Moniki
Surówka z kiszonej kapusty i warzyw 247

nich jest surówka z kiszonej kapusty. Wzbogaciłam ją marchwią, cukinią, papryką i jabłkiem. Obowiązkowo pasuje do niej natka pietruszki.  Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukinii z łupką  1/3 pora 3-4 łyżki soku jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy posiekana natka pietruszki kminek, łyżeczka(...)ziół do sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną można lekko przepłukać). Posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Jabłko i cukinię zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać do mięs i ryby. Do surówki pasują również pokrojone w kostkę korniszony

Czerwień i błękit
BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ 192

swoim życiu .I musi być tylko kwaśna kapusta, kiełbasa jałowca ,której zapach i smak przypomina leśne ostępy z krzakami jałowca spowite w ciepłym słońcu i piaskowej ziemi.Taki ma być ten Bigos.Zapraszam.   3 CEBULE 30DAG. BOCZKU WĘDZONEGO 1KG.KISZONEJ KAPUSTY 40 DAG.ŁOPATKI 2 PĘTKA KIEŁBASY JAŁOWCOWEJ VEGETA PIEPRZ SÓL PAPRYKA CZERWONA W PROSZKU 1 LAMPKA CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO KILKA(...)WRZUCAMY POKROJONĄ W PLASTRY OBRANĄ ZE SKÓRY KIEŁBASĘ,,GZYBKI I SUSZONE ŚLIWKI,DUSIMY Z GODZINĘ.NA KONIEC DODAJEMY POSIEKANA KISZONA KAPUSTĘ I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI.DODAJEMY LISTEK LAUROWY I ZIELE,JAŁOWIEC  A POD KONIEC DUSZENIA LAMPKĘ WINA CZERWONEGO-WYTRAWNE

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki wegetariańskie 416

soczewica. Można je zrobić z ryżem (dowolnym), kaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować.Na 10 średnich gołąbków:kapusta pekińska200 g ryżu2 szklanki wywaru warzywnego1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości120 g czerwonej soczewicy1/2 kg pieczarekoliwa z oliwekszalotkaczosnek (1 główka średniej wielkości)1 łyżeczka pieprzu cayenne (chilli)pieprz(...)ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody jeśli widzimy, że cały płyn został wchłonięty. a ryż jest jeszcze twardy. Doprawiamy i odstawiamy na później ;-).Oddzielamy liście kapusty pekińskiej, myjemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2-3 min. Muszą zmięknąć. Po wyciągnięciu z wody na środek liścia nakładamy porcję nadzienia (ilość zależna od wielkości liścia) i zawijamy w zgrabne

kuchcikownia
najprostsza i najlepsza sałatka "zdrówko" nie tylko na imprezkę.. 178

Składniki: 1 ćwiartka kapusta biała młoda,- duża szczypta soli, 1 sztuka papryka czerwona,- kilka liści selera, 1 sztuka cebula biała, 3 sztuki czosnek ząbki, 1 opakowanie sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat, 4 duże łyżki jogurt gęsty kapustę drobno poszatkować lub cienko pokroićposypać kapustę szczyptą soli i lekko ją ugnieśćpo 15 minutach odcisnąć puszczony sok do kapusty dołożyć pokrojone drobno

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśniki bez glutenu i bez laktozy. Farsz z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami 115

szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju słonecznikowego 3 łyżki siemienia lnianego Składniki na farsz: 1 pierś z kurczaka 100 g kapusty kiszonej 6 dużych pieczarek 1 duża, czerwona cebula sól pieprz Naleśniki: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam mleko, siemie lniane, olej i wymieszałam za pomocą miksera(...)drugiej strony. Gotowe:) Farsz: Pierś z kurczaka ugotowałam. Cebulkę i pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przygotowałam maszynkę do mięsa. Mięso, kiszoną kapustę, cebulkę i pieczarki zmieliłam w maszynce. Do farszu dodałam sól i ponownie wymieszałam. Jeszcze ciepły farsz wyłożyłam na naleśniki i zwinęłam w rulonik

nietadieta
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 107

letniej wody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 500 g kapusty kiszonej 1 duży por 1 puszka fasoli czerwonej 1 laska kiełbasy 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy(...)ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy. Kapustę kiszoną odsączamy i płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około

Kolorowy Przepisownik
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kuskusem i nerkowcami 239

samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Sałatka z kuskusem i nerkowcami  SKŁADNIKI :  150 g kaszy kuskus wrząca woda (do zalania kaszy) 300 g kapusty pekińskiej 2 pomidory paprykowe 1 średnia papryka czerwona 1 cebulka dymka - zielna część 80 g zmielonych orzechów nerkowca sól i pieprz  PRZYGOTOWANIE : Kaszę kuskus wsypuję do garnka, zalewam wrzącą osoloną wodą (woda(...)powinna sięgać około 0,5 cm nad kaszę) i odstawiam na 15 minut.  Kapustę szatkuję. Paprykę myję, oczyszczam z nasion, pomidory obieram ze skórki, wszystko kroję w kostkę. Cebulkę dymkę siekam.  Do miski przekładam kapustę, paprykę, pomidory i mieszamy, dodaję kaszę kuskus i dymkę, doprawiam solą i pieprzem.  Całość mieszam.  Sałatkę podaję posypując zmielonymi orzechami nerkowca

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup 217

Uwielbiam zupy! Mogę je jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację Dokładnie tak w dniu wczorajszym raczyłam się przepyszną zupą z czerwoną pastą curry, imbirem, chili i warzywami takimi jak kalafior fasolka szparagowa i kapusta. Wbrew pozorom nie jest zbyt pikantna, z wciąż jędrnymi warzywami, a wykończona jest śmietanką wymieszaną z jogurtem. Zupa ta jest gęsta, bezmięsna i przepyszna(...)łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 150 g kalafiora pokrojonego na małe różyczki 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana 150 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej w 2 cm kawałki 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę 150 g posiekanej kapusty 100 g jogurtu naturalnego

karmelowy
Calzone a'la gyros 227

ogrzanego mleka,   50 ml letniej wody,   2 łyżki oliwy,   Na farsz:   500 g piersi z kurczaka,   1/2 główki kapusty pekińskiej,   puszka kukurydzy,   2 średniej wielkości czerwone cebule, 250 g pieczarek,   przyprawa do gyrosa,   Dodatkowo:   sos czosnkowy, dowolne zioła do posypania calzone, 1 jajko do posmarowania Sposób przygotowania Drożdże(...)suche. Patelnię zdjąć z ognia, a mięso przełożyć do miski. Pieczarki umyć, pokroić w paski i krótko podsmażyć na patelni ( do momentu aż zaczną puszczać sok). Zdjąć z patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować

Nie tylko w kuchni
Łazanki z kiszoną kapustą, łopatką i pieczarkami 224

łazanki po  tych  ze słodką kapustą i karczkiem proponuję, z kapustą kiszoną i dodatkowo jeszcze z pieczarkami.Można je zrobić w wersji wegetariańskiej bez mięsa, bo też smakują wybornie, ja jednak wybrałam połaczenie smaków mięsa, grzybów i kapusty...było bardzo smacznie. Składniki: 300 g makarou ( u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek(...)łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie  obrać pieczarki  i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, a gdy będzie

Gosia gotuje
Sałatka z kapustą pekińską i fetą 248

sałatka na stół karnawałowy i nie tylko :) Należy ją jednak przygotować niedługo przed podaniem, ponieważ po dłuższym odstaniu podchodzi wodą. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 opakowanie serka typu feta 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula 2 pomidory posiekana świeża bazylia (lub suszona) 1 ząbek czosnku pieprz olej Sposób(...)wykonania: 1. Kapustę poszatkować, cebulkę obrać i drobno posiekać. 2. Pozostałe warzywa umyć i pokroić wedle uznania. 3. Ser pokroić w kostkę. 4. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, odrobinę oleju i zmiażdżony ząbek czosnku. Smacznego!!! Źródło: Agatka gotuje i smakuje

Kuchnia domowa Ani
Żeberka duszone w kapuście 341

nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe.  Dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym majerankiem, kminkiem i czerwoną papryką, przykrywamy i dusimy przez ponad godzinę. Na talerze wykładamy kapustę z sosem, a na nią uduszone żeberka. Smacznego

MarciochaKucharzy
Letnia surówka z kapusty pekińskiej 156

Sezon na warzywa w pełni, trzeba więc z niego korzystać. Dziś proponuje lekką surówkę z kapusty pekińskiej. Smacznego :)      Letnia surówka z kapusty pekińskiej Składniki: 1 kapusta pekińska 1 duży pomidor 1 duży zielony ogórek 2-3 ogórki małosolne 1 czerwona papryka 1 mała cebula 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę drobno szatkujemy. Pomidora

Smaki Natalii
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 178

nieudanym grzybobraniu, za pomocą iście świątecznej zupy. Na stół wjechała więc, zupa kwas, inaczej znana jako kwaśnica. Cudowny, aromatyczny, rozgrzewający specyfik bazujący (jak sama nazwa wskazuje) na kiszonej kapuście i suszonych grzybach. Magia świąt bez niej w talerzu, wiele by straciła. Magia jesiennego wieczoru również. I choć już teraz rozkoszujemy się jej zapachem i nieziemskim smakiem, to nie możemy się(...)robić regularnie. U nas gości ona od lat i nie zamierzamy odstąpić od tej tradycji.SKŁADNIKI:- kapusta kiszona / wywar z gotowanej kapusty kiszonej, z litrowego słoika kapusty.- grzyby suszone, dwie garści,- kasza gryczana, pół torebki,- ziemniak, 3- cebula, 3-4 czerwone,- przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy,- pół kubka śmietany 18%WYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy na rosole

Wypisz Wymaluj
Mini sałatki 162

Składniki:1 garść kapusty pekińskiej,kapary Ole,ser solankowy Ole,oliwki zielone Ole,oliwki czarne Ole,papryka czerwona konserwowa,kukurydza,sos vinegrette.Przygotowanie:   Na każdą łyżeczkę do przystawek nakładamy trochę posiekanej kapusty pekińskiej. Następnie układamy oliwki zielone i czarne. Paprykę konserwową kroimy w cienkie paseczki, nakładamy odsączoną kukurydzę i dekorujemy kaparami. Taką sałatkę polewamy sosem vinegrette. Takie sałatki idealnie

Aga w kuchni