z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:59/134)

KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM 158

łatwe, także może zrobić je każdy. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona, marchew, cebula, brokuł, kapusta pekińska, a nawet pieczarki. Warzywa nie są gotowane, a podsmażane na oleju ryżowym, dzięki czemu są chrupkie, ale nie surowe. Kurczaka najlepiej zamarynować na co najmniej(...)łyżki pieprz 1/3 łyżeczki przyprawa 5 smaków 1/3 łyżeczki bulion drobiowy ciepły 300 ml. papryka czerwona 1/2 szt. papryka zielona 1/2 szt. papryka żółta 1/2 szt. cebula 1/2 szt. marchew 2 małe szt. brokuł kilka różyczek dymka cebuli 1 szt. pieczarki 2 szt. kapusta pekińska 3-4 liście olej ryżowy do smażenia Sos słodko- ostry: papryczka chili

Kuchnia Paulettes
Paszteciki z kapustą i grzybami 157

Paszteciki z kapustą  i grzybami idealnie pasują do czerwonego barszczu. Przyrządziliśmy je na zabawę sylwestrową. Najczęściej po świętach zostaje trochę wigilijnej kapusty, warto ją wykorzystać do pasztecików. Pasuje idealnie. Składniki na ciasto: - 0,5 kg mąki - 40 g drożdzy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - szklanka wody - 3 żółtka - 1/4 kostki margaryny Składniki na farsz: - 0,5 kg kapusty

Pan i Pani Smith w kuchni
Sałatka z białej kapusty 2195

Przyjęcie grillowe to nie tylko grillowanie to również sałatki i sosy. Tym razem proponuję sałatkę z białej kapusty która świetnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięsnych wypieków grillowych.Składniki : 2 kg białej kapusty 3 kolorowe papryki 3 czerwone cebule pęczek koperku 2 łyżki soli 300 gram cukru 250 ml oleju rzepakowego 200 ml octu 1 litr wody mineralnej gazowanej(...)Przygotowanie :Kapustę, paprykę, cebulę i koperek szatkuję bardzo drobno,  mieszam razem w większej misie.Pozostałe składniki czyli sól, cukier, olej, ocet i wodę mineralną dokładnie mieszam robiąc zalewę po czym wlewam ją do kapusty i całość jeszcze raz mieszam.Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej - wszystkie smaki idealnie się przegryzą i smakuje wyśmienicie.Przed podaniem sałatkę odcedzam, delikatnie nawet wyciskając

Mechanik grilluje
krwawa pierś 184

porzeczki 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru papryka wędzona w proszku sól oliwa do smażenia cieniutka kromka chleba z dynia i żurawiną 2 liście kapusty włoskiej kilka listków młodej boćwiny 2 gałązki porzeczki czerwonej Piersi z kurczaka marynujemy w soli i papryce wędzonej kilka godzin , następnie smażymy je około 5-7 minut na oliwie , odstawiamy(...)przykrywając folią aluminiową na około 5 minut by odpoczęły i doszły, na pozostałym tłuszczu smażymy na średnim ogniu kapustę z każdej strony po około 2-4 minut . Cukier karmelizujemy na patelni dodając porzeczki czerwone oraz miód i zgniatamy je delikatnie łyżką drewnianą i chwilę smażymy , gdy sos wydaje się zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, sos przecieramy

na gazie
Pekinka z nutą jabłka 153

średniej kapusty pekińskiej1/2 pęczka rzodkiewki1/2 dużej czerwonej cebulikilka gałązek natki pietruszki1 duże jabłkook. 1 szk pikantnej mieszanki kiełków sól do smakupieprz do smakucukier do smakuocet ryżowy do smakukilka łyżek oleju ryżowego Kapustę poszatkować, rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki, natkę po umyciu posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce

Ewa w kuchni
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami 607

Pyszne i proste w wykonaniu rożki z ciasta francuskiego nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami. Idealnie pasują do czerwonego barszczyku.składniki:2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g1 cebula400 g pieczarek400 g kapusty kiszonej2 łyżki majeranku1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego1 jajkoolej do smażeniaCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać

Monia miesza i gotuje
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 121

Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 cebula czerwona sól  pieprz 4 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować. Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Ogórka umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki włożyć do misy, posolić i popieprzyć do smaku, wlać oliwę i wszystko dobrze wymieszać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 220

Moja wersja zdecydowanie lżej strawna i mniej tłusta od oryginału ale  baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kg mięsa od szynki lub łopatki 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 średniej białej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana(...)Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego  ok. 30 minut. Następnie  wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki.  Warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, który uzupełniamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (nie powinny być rozgotowane

Walijskie Pichcenie
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 246

kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu, suszonego(...)można użyć również patelni ustawionej na małym ogniu). Bakłażana grillowałem z obu stron do miękkości.  Pół kapusty rzymskiej poszatkowałem w drobne kawałki i umieściłem w misce. Do miski dodałem 2 pokrojone w drobne cząstki pomidory i jedną pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę. Tak przygotowaną sałatkę skropiłem 3 łyżkami oliwy i 2 łyżkami białego octu winnego. Do sałatki dodałem

Wyprawy kulinarne
Domowa kapusta kiszona / Homemade Sauerkraut 78

Domowa kapusta kiszona Kapusta kiszona - przygotowujecie sami czy kupujecie? Ja gorąco polecam dziś przepis na domową kapustę kiszoną, bo właśnie taka nie ma sobie równych.  Domowa kapusta kiszona smakuje najlepiej na świecie, jest zdrowa, chrupiąca i pyszna. Oczywiście każdy przygotowuje ją troszeczkę inaczej, dodając ulubione składniki. Mój przepis jest podstawowy, naprawdę najprostszy, potrzeba tylko kapusty, soli i opcjonalnie marchewki(...)Dopiero, gdy kapusta jest ukiszona, lubię dodawać do niej inne dodatki - na przykład sporo kminku i trochę czerwonej cebuli, gdy przygotowuję surówkę.  Przygotowanie kapusty kiszonej w domu jest bardzo proste - po ugnieceniu jej z solą, wystarczy wszystko przełożyć do naczynia, obciążyć i nie zapomnieć o codziennym odgazowaniu. Nie zajmuje to dużo czasu, a często już tydzień później

Lekcje w kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami 380

Paszteciki z kapustą i grzybami, wydawać by się mogło, że sporo roboty i po co robić. Tymczasem zdradzę wam sekret tak oczywisty, że robienie pasztecików będzie

ladykitchen
Małe frittaty z jarmużem i kozim serem 112

się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam!Przepis pochodzi ze strony The Kitchnskładniki (na 8 mini frittat)2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu)1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki3 łyżki oliwy z oliwek1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki8 dużych jaj1/4 łyżeczki solizmielony czarny pieprz1/2 łyżeczki suszonego tymianku1/4 szklanki koziego sera, rozdrobnionego (miałam miękki serek typu roladka )przygotowanieRozgrzać(...)wysuszyć, pokroić na cieniutkie  paski.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy , smażyć  czosnek na średnim ogniu przez  ok 30 sekund . Dodać jarmuż i czerwone płatki papryki i smażyć, aż kapusta zmięknie, od 1 do 2 minut .W  misce ubić jajka z solą i pieprzem . Do jaj dodać przestudzony jarmuż i tymianek, sól i pieprz.Form

Stare Gary
Pikantny kebab z sosem jogurtowym wg Karola Okrasy 250

pęczki świeżej kolendry 400 g jogurtu greckiego  1 ogórek pokrojony na małe kawałki 6 płatów tortilli naturalnej 5 ząbków czosnku 1/2 główki młodej kapusty 1 limonka sól biały pieprz 3 czerwone cebule, pokrojone w talarki Mięso Siekamy drobno cebule dymki, kolendrę, ciecierzycę i rozcieramy z solą i siekamy 3 ząbki czosnku. Do mięsa mielonego dodajemy(...)Poszatkowaną młodą kapustę skrapiamy oliwą z oliwek. Płaty tortilli kroimy na pół. Mięso zdejmujemy z patelni na deskę do krojenia. Podgrzewamy połówki tortilli na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron). Cebulę, kapustę, mięso i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. Układamy na talerzu. Obok kebabów wylewamy sos, na sos nakładamy czerwoną cebulę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą 144

kapusty pekińskiej, kolorowej papryki, kukurydzy i ogórka z sosem cezar. Surówka jest kolorowa i doskonale łączy się z sosem cezar od firmy  Fanex . Składniki: 1 kapusta pekińska 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 ogórek zielony Puszka kukurydzy Pęczek szczypiorku 1 saszetka sosu cezar Fanex 3 łyżki majonezu Sól, pieprz Sposób przygotowania(...)Umytą i osuszoną kapustę pekińską drobno kroimy, obranego ogórka i oczyszczone papryki kroimy w paski, umyty szczypiorek drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sos, majonez, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy, surówkę schładzamy w lodówce

Bajeczna Kuchnia
Sałatka na sposób meksykański 467

Składniki: 2 wędzone udka  pół kapusty pekińskiej puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli pół czerwonej papryki pół zielonej papryki pół żółtej papryki 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu łyżeczka przyprawy chili con carne sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy na sitku. Kapustę siekamy. Paprykę kroimy w cienkie paski. Majonez mieszamy

Pobite gary Barbary