z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:56/134)

Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą 126

Późną nocą nalałam do kubka barszczu, wyrobiłam idealnie lepkie ciasto aż w dłoniach brakowało mi sił, przygotowałam idealny farsz. Delikatnie wyczuwalna soczewica, kwaśna kapusta, podsmażone pieczarki a do tego cała gama aromatycznych przypraw takich jak kumin, kolendra, majeranek. Po północy miałam ulepionych kilkadziesiąt przepysznych pierożków, które jedynie ugotowałam i schowałam do lodówki, by ciasto nie obeschło. Kolejnego dnia przesmażyłam(...)przy tym nie będzie wymagało podsypywania mąką podczas wałkowania) 220 gram mąki 11 łyżek wrzątku 5 łyżek oleju rzepakowego 3/4 łyżeczki soli Farsz: 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka kapusty kiszonej (wcześniej należy ją obgotować przez godzinę w wodzie, odcedzić i posiekać) 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki kuminu, majeranku, kolendry

Mango Papaja
Kapusta kiszona z buraczkami-surówka 201

kiszonego). Mnie zachciało się dziś do ryby (Tilapia w marynacie z sosu chili )- kapusty kiszonej ale takiej by się komponowała i smakiem i wyglądem. Przypomniałam sobie o surówce kuzynki ( Iwonki) i trochę ja zmodyfikowałam. Czas: 10 minut Składniki: 20 dag kiszonej kapusty 1/3 dużego soczystego buraka czerwonego 3 łyżki oleju z pestek winogron sól do smaku cukier do smaku pieprz

Buniabaje w kuchni
sałatka gyros – warstwowa 1898

składniki: 1 kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka| 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150 g sera żółtego ketchup majonez 1 przyprawa do gyrosa olej wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem 3/4 przyprawy do gyrosa. Po usmażeniu odstawiamy(...)ostygnięcia. Ogórki, cebule, paprykę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę kroimy w paski. Kukurydzę odcedzamy. Majonez mieszamy z pozostałą częścią przyprawy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: kawałki kurczaka, białą cebulę, ketchup, kapustę (grubą warstwę), ogórki, warstwę majonezu, cebulę czerwoną, kukurydzę, paprykę, warstwę majonezu, ser żółty. Przed podaniem schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Kapuścianka z mięsną wkładką . 135

natka pietruszki , kilka gałązek selera 1 szklanka poszatkowanej  białej kapusty 2 łyżki suszonej pietruszki  sól , pieprz , domowa vegeta do smaku  1 plaska łyżeczka koncentratu chili od  Proeco Polska   1 łyżka przecieru  pomidorowego . 3,4 łyżki śmietanki 12 %   1 mała czerwona papryka Wykonanie : Mięso umyć , przełożyć do garnka i zalać około(...)garnka , gdy woda się zagotuje dodać przyprawy . Gotować na małym ogniu około 30 minut , następnie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę , przełożyć do wywaru razem z poszatkowaną kapustą i pokrojoną w paseczki czerwoną papryką,  dolać jeszcze około 1 litra wody dodać przecier pomidorowy i koncentrat chili.   . Gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą

Sama słodycz i szczypta chili
Kapuśniak inaczej 223

Bardzo dobra zupka, niby kapuśniak ale smak inny. Trudno określić smak, morele nadają słodkiego smaku. Zachęcam do wypróbowania. Synowa podsunęła mi pomysł na tą zupkę, oczywiście

Kuchnia Pokoleń
Sałatka "Gyros" 229

Sałatka "Gyros" Jedna z najbardziej popularnych sałatek warstwowych... Potrzebne będą: podwójna pierś kurczaka 7-8 ogórków konserwowych 2 czerwone cebule puszka kukurydzy kapusta pekińska majonez  ketchup przyprawa kebab-gyros Pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Porządnie przyprawiamy przyprawą kebab-gyros, przesmażamy na oleju na złoty kolor. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, szatkujemy pekinkę. Układamy kolejno

Pelusiowa Kuchnia
Zupa z kapusty pekińskiej 120

podgrzybka 2 liście kaffiru 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 pietruszka 1 duża marchew 1 mały seler 100 g pieczarek 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 1/2 małej kapusty pekińskiej 70 g makaronu ryżowego (świderki) mielona kozieradka szczypiorek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szponder myjemy, zalewamy zimną wodą

R'n'G Kitchen
Sałatka z tuńczyka 150

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Tuńczyk – 2 puszki Cebula czerwona – 1 duża szt Kapusta pekińska -4-5 liści Seler naciowy Oliwa -1 łyżka Sok z cytryny -2 łyżki Sól Pieprz kolorowy Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić na małe kawałki. Jajka obrać i posiekać

Camilla w kuchni
Śledzie z kapustą Joli 132

Składniki: 5 płatów śledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1 duże jabłko por sól, pieprz, cukier majonez Wykonanie: Kapustę kiszoną pokroić jeszcze na drobniej, paprykę, jabłko pokroić w kostkę, marchewkę starkować na jarzynowej tarce, por pokroić w półplasterki, doprawić pieprzem i cukrem

kgwjanczewo
Sałatka gyros 158

majonezu. A i tak dzieci zwykle wyjadają kurczaka. Kto nie próbował to musi koniecznie to nadrobić. pierś z kurczaka przyprawa kebab gyros papryka  ogórek konserwowy cebula czerwona kukurydza majonez ketchup kapusta pekińska (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawa dość grubo. Można też posolić dla lepszego smaku. Odstawić do lodówki na godzinę, a potem przysmażyc. Następnie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zrazy z dzika 236

garnuszka i zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Powoli wlać do gotującego się sosu. Ponownie zalać tym sosem zrazy. Podawać z ziemniakami w towarzystwie kapusty zasmażanej białej lub czerwonej. Niebo w gębie, mniam Smacznego

Kuchnia Pokoleń
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 143

SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 149

SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru

Martyna Cooks
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ WERSJA II 174

Sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marynowanych podgrzybków Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 słoiczek ćwiartkowy marynowanych podgrzybków 2 czerwone cebule sól, pieprz, cukier oliwa  Sposób wykonania: Kapustę pekińską umyj i pokrój w drobne paseczki.  Marynowane podgrzybki odcedź, zalej zimną wodą i zostaw na 2 godziny, żeby się lekko wymoczyły

Darcia w kuchni
MAKOWIEC 192

Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi jest według mnie szybszy i prostszy, bez jajek. To ciasto polecam gdy będziecie chcieli przygotować paszteciki  np. z kapustą lub mięsem do czerwonego barszczyku. ( Nie dodawajcie tylko cukru!) Wypróbowałam oba i oba polecam.Spróbujcie i porównajcie sami. Przepis na ciasto z jajkami (przepis pierwszy): 1 kg mąki kostka masła szklanka

potrawyregionalne
sałatka pekińska z kurczakiem 136

Dziś przedstawiam najprostszą wersję ze składników, które przeważnie zawsze mamy w domu. Taka sałatka jest bardzo syta, zwłaszcza zjedzona ze świeżym pieczywem.  Składniki: filet z kurczaka czerwona papryka 1/3 główki kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe 1/2 małej cebuli 2 łyżki majonezu sól pieprz łyżeczka przyprawy do kurczaka łyża oleju Mięso pokroić w kostkę, posypać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Poniedziałkowy "fit" - Kolorowa surówka z białej kapusty 257

świetny dodatek do wszelakich dań mięsnych i obiadowych. Kolorowa surówka z białej kapusty SKŁADNIKI : 250 g kapusty białej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 1/3 pęczka szczypiorku sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, solimy i odkładamy na minimum kwadrans.  Marchewkę obieramy, a następnie ścieramy ją na dużych oczkach na tarce do jarzyn.  Paprykę myjemy, oczyszczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sajgonki z wędzoną newellą 144

rekomendacją mojego głównego mięsożercy ;)     Składniki na 10-12 sajgonek: 6-8 grzybów mun 200 g newelli wędzonej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 6-8 liści kapusty pekińskiej płatki chili wg uznania 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 12 arkuszy papieru ryżowego Grzyby przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Newellę pokroić

Pełny talerz
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 129

KUCHNIE ŚWIATA - JAPONIA Składniki: (na 2 porcje) Ciasto: pół główki białej kapusty (opcjonalnie kapusty pekińskiej) 2 jajka 300 g mąki pszennej 200-220 ml wody 20 g cieniutkiego pora opcjonalnie wiórki z suszonego tuńczyka: katasuobushi oliwa z oliwek do smażenia Do dekoracji majonez plasterki świeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła(...)wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Polewać nim placek, po czym nakładać majonez. Smacznego :) Itadakimasu :) Przykłady różnych Okonomiyaki zrobionych i zjedzonych przez nas. Robiliśmy je z różnymi rodzajami kapust: surową białą, surową czerwoną, pekińską, nawet ugotowaliśmy białą i czerwoną razem jako mix i dopiero robiliśmy placki. Różnice w barwach placków widać poniżej. Każdorazowo Okonomiyaki były przepyszne!  By zrobić

KreatywnePiny
Chrupiące sajgonki z tofu i warzywami 143

Boczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona pół główki średniej  kapusty pekińskiej 1 duża marchewka Kukurydza – 150g Przygotuj warzywa: Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Szpinak delikatnie posiekaj, ale nie za drobno. Grzyby i papryki pokrój w paski, cebulę

Roślinna - blog wegański
Wielkanoc 2013 :))))) 151

stołu, Inaugurując SMAKOWY RAJ Konsumowaniem świątecznych jaj Potem szyneczka, Schabik, Wędzonka, Biała kiełbasa, Tatar, Golonka, A gdy obrzydną im już zakąski, Zaraz dostają kawałek gąski, Frytki, Czerwonej ciut-ciut kapusty I barszcz na szynce pieprzny i tłusty, Do tego chlebek Masło, I sól, A w międzyczasie Gul, Gul, Gul, Gul. Wreszcie makowiec, Placek, Mazurek, Sernik, Rolada, Kilka ptifurek

Smakowy Raj
Obiad w 15 minut . 287

trochę zapomnianych warzyw z lodówki .Taki sobie zwykły obiad. Składniki: dla dwóch osób Makaron szpinakowy ,cztery gniazdka Kawałek schabu ,pokroić w kawałki ,doprawić kawałek papryki czerwonej ,pokroić kawałek białej kapusty ,pokroić drobno mała cebulka ,pokroić Makaron gotujemy al dente . W tym samym czasie smażymy mięso z cebulką . Dodajemy paprykę i kapustę i dusimy jeszcze chwilkę , w razie potrzeby

Ladylaura.
Zimowy obiad wegański II, 14. Nowe Horyzonty Tournée 245

zdjęciu: ziemniaki szwedzkie hasselback potatis , surówka z kapusty kiszonej , kotlet z czerwonej fasoli (panierowany w pestkach słonecznika, wg tego przepisu ), sałatka na ciepło z jarmużu i jabłka , seler w sosie pomidorowym z czosnkiem. Bogactwo smaków i aromatów. Do tego kolorowo, niedrogo i bardzo smacznie. Z wyjątkiem ziemniaków, resztę przygotujesz całkiem szybko. A jak przygotować seler w pomidorach? Składniki

Qlinarnie i Qlinarnie
Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 164

zamrażam, a potem wykorzystuje do przygotowania bulionu.Jakich składników używam dziś:-mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka-5 zielonych pomidorów-4 czerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-sól morska-cukinia-4 marchewki-2 pietruszki-seler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą

BaRepas
muffinkowa babka "kapuśniaczek"... 200

proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, - w opisie nadzienie nadzienie: 40 dag kapusty kiszonej drobniej pokroić i ugotować z łyżką cukru do odparowania wody 80 dag pieczarek pokroić w kostkę z 1 cebulą i na oleju usmażyć, posypać pieprzem do smaku i maggi do pieczarek dać kapustę i podsmażać z 5 minut mieszając aż woda odparuje - wystudzić ciasto: jajka, olej(...)kominkiem silikonowa 24cm na dno formy wyłożyć większą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami dodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wiejska prażonka 197

lubi najbardziej i powstał bardzo smaczny obiad, na dodatek to danie jednogarnkowe:) A wszystko doprawione różnorodnymi ziołami... Składniki:400 g kiełbasy np. zwyczajnej,400 g ziemniaków,czerwona papryka,200 g kapusty włoskiej,2 cebule,200 g pieczarek,ząbek czosnku,1 liść laurowy,po szczypcie: chilli, kminku, majeranku, tymianku, bazylii i kolendry,do smaku sól i pieprz,łyżka mąki

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania