z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:58/134)

Wiejska prażonka 181

lubi najbardziej i powstał bardzo smaczny obiad, na dodatek to danie jednogarnkowe:) A wszystko doprawione różnorodnymi ziołami... Składniki:400 g kiełbasy np. zwyczajnej,400 g ziemniaków,czerwona papryka,200 g kapusty włoskiej,2 cebule,200 g pieczarek,ząbek czosnku,1 liść laurowy,po szczypcie: chilli, kminku, majeranku, tymianku, bazylii i kolendry,do smaku sól i pieprz,łyżka mąki

Z miłości do słodkości
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 188

szczypta soli Farsz 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag grzybów suszonych 1 cebula liści laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE Farsz Kapustę, grzyby, liści laurowy i ziele angielskie  gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia.  Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.    Ciasto(...)blasze wysmarowanej tłuszczem. Paszteciki posmarować żółtkiem- dzięki temu będą ładnie rumiane. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 190 C. Ciepłe paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
O tym jak mloda kapusta pachniala papryka 156

zamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę.  Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką 2  średnie czerwone papryki lub 3 małe 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 niedużej główki białej kapusty, lub połowa sporej młodej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka warzywna z pomidorami do słoików na zimę 189

pomidorami. Świetny dodatek do obiadu! Składniki: 25 dag kapusty białej 25 dag papryki czerwonej 25 dag pomidorów 20 dag cebuli 20 dag czerwonych jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka soli ziele angielskie liść laurowy kminek do smaku ½ szklanki octu 5 łyżek oleju Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować razem z papryką, a pomidory pokroić na plasterki razem z cebula

Tradycyjna Kuchnia
Młoda kapusta z kminkiem 140

wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty 3 - 4 ząbki czosnku czerwona cebula kminek łyżka masła sól, pieprz 3/4 - 1  szklanki bulionu rodzynki  - opcjonalnie przygotowanie Cebulę   pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście

Stare Gary
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 249

zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 3 duże liście młodej kapusty około 400g mięsa mielonego czerwona cebula biała część pora olej do smażenia przyprawa gyros płat ciasta francuskiego żółtko do posmarowania sezam do posypania Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Wkładamy do osolonego

Pyry na Gaz
Sałatka z kapustą pekińską i żółtym serem 272

SKŁADNIKI: 0,5 kapusty pekińskiej 0,5 kg sera żółtego (ja użyłam sera "królewski") 2 pomidory 1 mały ogórek szklarniowy puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej 6 łyżek majonezu sól, pieprz kapustę pekińską kroimy lub rwiemy rękoma "na małe części"... ser kroimy w kostkę... ogórka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę... z pomidorów usuwamy gniazda nasienne i kroimy

smacznieinatemat
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2146

picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku

Karo in the Kitchen
Bigos postny z kiszonej kaspusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. 345

wyziębione postem organizmy. Można jeść go przez cały dzień, ja raz zrobiłam sobie bigosowy dzień, i to bez żadnych rewolucji żołądkowych dzięki dużej ilości kminu rzymskiego. Kapusta zarówno biała, jak i czerwona, stanowi bogate źródło witamin C, E i K oraz potasu. Zawiera beta - karoten, błonnik, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Kapusta zawiera dużo indoli, substancji

Naturalna Kuchnia
KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM 164

łatwe, także może zrobić je każdy. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona, marchew, cebula, brokuł, kapusta pekińska, a nawet pieczarki. Warzywa nie są gotowane, a podsmażane na oleju ryżowym, dzięki czemu są chrupkie, ale nie surowe. Kurczaka najlepiej zamarynować na co najmniej(...)łyżki pieprz 1/3 łyżeczki przyprawa 5 smaków 1/3 łyżeczki bulion drobiowy ciepły 300 ml. papryka czerwona 1/2 szt. papryka zielona 1/2 szt. papryka żółta 1/2 szt. cebula 1/2 szt. marchew 2 małe szt. brokuł kilka różyczek dymka cebuli 1 szt. pieczarki 2 szt. kapusta pekińska 3-4 liście olej ryżowy do smażenia Sos słodko- ostry: papryczka chili

Kuchnia Paulettes
Paszteciki z kapustą i grzybami 160

Paszteciki z kapustą  i grzybami idealnie pasują do czerwonego barszczu. Przyrządziliśmy je na zabawę sylwestrową. Najczęściej po świętach zostaje trochę wigilijnej kapusty, warto ją wykorzystać do pasztecików. Pasuje idealnie. Składniki na ciasto: - 0,5 kg mąki - 40 g drożdzy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - szklanka wody - 3 żółtka - 1/4 kostki margaryny Składniki na farsz: - 0,5 kg kapusty

Pan i Pani Smith w kuchni
Sałatka z białej kapusty 2202

Przyjęcie grillowe to nie tylko grillowanie to również sałatki i sosy. Tym razem proponuję sałatkę z białej kapusty która świetnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięsnych wypieków grillowych.Składniki : 2 kg białej kapusty 3 kolorowe papryki 3 czerwone cebule pęczek koperku 2 łyżki soli 300 gram cukru 250 ml oleju rzepakowego 200 ml octu 1 litr wody mineralnej gazowanej(...)Przygotowanie :Kapustę, paprykę, cebulę i koperek szatkuję bardzo drobno,  mieszam razem w większej misie.Pozostałe składniki czyli sól, cukier, olej, ocet i wodę mineralną dokładnie mieszam robiąc zalewę po czym wlewam ją do kapusty i całość jeszcze raz mieszam.Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej - wszystkie smaki idealnie się przegryzą i smakuje wyśmienicie.Przed podaniem sałatkę odcedzam, delikatnie nawet wyciskając

Mechanik grilluje
krwawa pierś 185

porzeczki 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru papryka wędzona w proszku sól oliwa do smażenia cieniutka kromka chleba z dynia i żurawiną 2 liście kapusty włoskiej kilka listków młodej boćwiny 2 gałązki porzeczki czerwonej Piersi z kurczaka marynujemy w soli i papryce wędzonej kilka godzin , następnie smażymy je około 5-7 minut na oliwie , odstawiamy(...)przykrywając folią aluminiową na około 5 minut by odpoczęły i doszły, na pozostałym tłuszczu smażymy na średnim ogniu kapustę z każdej strony po około 2-4 minut . Cukier karmelizujemy na patelni dodając porzeczki czerwone oraz miód i zgniatamy je delikatnie łyżką drewnianą i chwilę smażymy , gdy sos wydaje się zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, sos przecieramy

na gazie
Pekinka z nutą jabłka 161

średniej kapusty pekińskiej1/2 pęczka rzodkiewki1/2 dużej czerwonej cebulikilka gałązek natki pietruszki1 duże jabłkook. 1 szk pikantnej mieszanki kiełków sól do smakupieprz do smakucukier do smakuocet ryżowy do smakukilka łyżek oleju ryżowego Kapustę poszatkować, rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki, natkę po umyciu posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce

Ewa w kuchni
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami 612

Pyszne i proste w wykonaniu rożki z ciasta francuskiego nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami. Idealnie pasują do czerwonego barszczyku.składniki:2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g1 cebula400 g pieczarek400 g kapusty kiszonej2 łyżki majeranku1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego1 jajkoolej do smażeniaCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania