z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:25/134)

Kapuśniak po kijowsku 179

wywaru z warzyw 50 dag kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć

Camilla w kuchni
Prosty gulasz z piersi kurczaka 204

pyszny przepis na gulasz z piersi kurczaka. Idealny na obiad do ziemniaczków i zestawu surówek – polecam Wam np. surówkę z kwaszonych ogórków i pyszną surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami .  Taki sos można również podać z makaronem lub polać nim placki ziemniaczane. Smakuje i syci. Spróbujcie. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka

Słodkie okruszki
Ćwikła z kapustą do słoików na zimę 170

Ćwikła i kapusta to chyba dwa najczęściej pasteryzowane warzywa. A co powiecie na ich połączenie? Mi bardzo smakuje! Składniki: 2 kg kapusty czerwonej lub białej 2 kg buraczków ćwikłowych 40 dag cebuli Składniki na zalewę: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli ziele angielski liść laurowy Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, a buraczki ugotować

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z kapusty czerwonej z chrzanem 146

Doskonały dodatek do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka kapusty czerwonej 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka 1/2 - 1 mały słoik chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno szatkujemy. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę, szczypiorek drobno

Na Ciasteczkowych Papierach
Modro kapusta 157

kryje się jedna z potraw śląskiego zwykle niedzielnego obiadu. Często podawana z kluskami śląskimi i roladą tworzy kompletne śląskie danie. Składniki na 3-4 porcje : 0,7 kg czerwonej kapusty 15 dag boczku wędzonego cebula  łyżka octu sól, pieprz, cukier liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Przygotowanie : Kapustę drobno szatkuję  i gotuję do miękkości z liściem

Mechanik w kuchni
zdrowa, smaczna surówka z czerwonej kapusty... 180

Składniki: kapusta czerwona 1 główka/mała, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, sól morska 3/4 łyżeczki, cukier 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cynamon - szczypta, olej rzepakowy 2 łyżki, ocet winny 2 łyżeczki kapustę drobno pokroić, zalać wrzącą wodą na 5 minut, odlać na durszlak, odsączyć i wsypać do większej miski do kapusty wsypać cukier, sól, pieprz

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 160

kminku 1 cebula  1/2 szklanki białego wina  garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, chili, papryka czerwona Kapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. W szerokim nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać kminek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, Zeszklić

MarciochaKucharzy
Pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jablkami 149

jesienny lub zimowy obiad. Kaczkę możemy też nadziać farszem przygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę, nas przykład  czerwoną kapustę na ciepło  i gotowe. Pieczona kaczka z kaszą gryczana Czas przygotowania: 120 minut + marynowanie Składniki: oczyszczona kaczka o wadze 2200 g 150 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity
Duszona czerwona kapusta 168

jako dodatek do dań mięsnych. Zwykle robię ją wg przepisu mojej mamy gdyż taka smakuje nam najbardziej. Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :) główka czerwonej kapusty 3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać przyprawy

Smakołyki Asi
Gołąbki z czerwonej kapusty, kiełbasy i bułek - kuchnia śląska. 128

kapusta Farsz: 2 czerstwe kajzerki  300 g dobrej kiełbasy 2 jajka 2 łyżki natki pietruszki  cebula łyżka masła ząbek czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta kawałek boczku woda i 3 łyżki octu do gotowania kapusty Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie z octem, aż liście zmiękną. Muszę powiedzieć, że kapusta kapuście nierówna(...)Gotowe podajemy ze skwarkami. Dodatki mogą być przeróżne, ja chciałam być najbliżej oryginału,  dlatego nic więcej nie dodawałam, a z zieloną natką na pewno pięknie by się komponowała czerwona papryka

Dieta moja pasja
Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 189

Mięso jest (a w zasadzie było :P ) bardzo delikatne i kruche, a całość bardzo dopełnia wyrazisty i dobrze doprawiony farsz... Do tego podałam kaszę gryczaną i surówkę z czerwonej kapusty. No co ja tu będę Wam opisywać, musicie spróbować! ;) Składniki: Mięso-marynata: 1,5kg schabu 2-3 ząbki czosnku rozmaryn sol, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: 200g mięsa

Czerwona Porzeczka
Surówka z kapusty 793

czerwona , biała) ja zrobiłam tym razem czerwoną.3 marchewki -duże2 cebule3-4 ząbki czosnku( nie musi być, ja daję)Zalewa:2 łyżki soli0,75 szklanki cukru0,5 szklanki oleju1 litr wody gazowanejWYKONANIEKapustę szatkujemy, marchewkę również ,  ale na mniejszych oczkach. Dodajemy skrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.Składniki zalewy łączymy,  wlewamy do kapusty, mieszamy

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety z jajek z natką pietruszki . 154

robiła takie kotleciki i nam smakowały :)  Dzisiaj ja zrobiłam je swoim dzieciom :)  Pyszne z chrupiącą panierką i aromatyczną pietruszką . Kotlety podałam z ziemniakami i pyszną Zasmażaną kapustę czerwoną firmy Orzech http://www.orzech.com.pl(...)kotletów  1/2 szklanki startego sera żółtego 1 cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów jako dodatek  Zasmażana kapusta firmy Orzech

Sama słodycz i szczypta chili
Turecka surówka z czerwonej kapusty i selera 197

nigdy dość, tym razem zapraszam na smakołyk wprost z Turcji. Przepis znalazłam u Kasi w jej Kuchni bez granic . Zapraszam serdecznie, popróbujcie bo pyszna jest. Turecka surówka z czerwonej kapusty i selera. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie