wywaru z warzyw 50 dag kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć
Camilla w kuchnipyszny przepis na gulasz z piersi kurczaka. Idealny na obiad do ziemniaczków i zestawu surówek – polecam Wam np. surówkę z kwaszonych ogórków i pyszną surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami . Taki sos można również podać z makaronem lub polać nim placki ziemniaczane. Smakuje i syci. Spróbujcie. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka
Słodkie okruszkiĆwikła i kapusta to chyba dwa najczęściej pasteryzowane warzywa. A co powiecie na ich połączenie? Mi bardzo smakuje! Składniki: 2 kg kapusty czerwonej lub białej 2 kg buraczków ćwikłowych 40 dag cebuli Składniki na zalewę: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli ziele angielski liść laurowy Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, a buraczki ugotować
Tradycyjna KuchniaDoskonały dodatek do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka kapusty czerwonej 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka 1/2 - 1 mały słoik chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno szatkujemy. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę, szczypiorek drobno
Na Ciasteczkowych Papierachkryje się jedna z potraw śląskiego zwykle niedzielnego obiadu. Często podawana z kluskami śląskimi i roladą tworzy kompletne śląskie danie. Składniki na 3-4 porcje : 0,7 kg czerwonej kapusty 15 dag boczku wędzonego cebula łyżka octu sól, pieprz, cukier liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Przygotowanie : Kapustę drobno szatkuję i gotuję do miękkości z liściem
Mechanik w kuchniSkładniki: kapusta czerwona 1 główka/mała, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, sól morska 3/4 łyżeczki, cukier 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cynamon - szczypta, olej rzepakowy 2 łyżki, ocet winny 2 łyżeczki kapustę drobno pokroić, zalać wrzącą wodą na 5 minut, odlać na durszlak, odsączyć i wsypać do większej miski do kapusty wsypać cukier, sól, pieprz
W Mojej Kuchni Lubiękminku 1 cebula 1/2 szklanki białego wina garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, chili, papryka czerwona Kapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. W szerokim nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać kminek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, Zeszklić
MarciochaKucharzyjesienny lub zimowy obiad. Kaczkę możemy też nadziać farszem przygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę, nas przykład czerwoną kapustę na ciepło i gotowe. Pieczona kaczka z kaszą gryczana Czas przygotowania: 120 minut + marynowanie Składniki: oczyszczona kaczka o wadze 2200 g 150 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatityjako dodatek do dań mięsnych. Zwykle robię ją wg przepisu mojej mamy gdyż taka smakuje nam najbardziej. Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :) główka czerwonej kapusty 3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać przyprawy
Smakołyki Asikapusta Farsz: 2 czerstwe kajzerki 300 g dobrej kiełbasy 2 jajka 2 łyżki natki pietruszki cebula łyżka masła ząbek czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta kawałek boczku woda i 3 łyżki octu do gotowania kapusty Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie z octem, aż liście zmiękną. Muszę powiedzieć, że kapusta kapuście nierówna(...)Gotowe podajemy ze skwarkami. Dodatki mogą być przeróżne, ja chciałam być najbliżej oryginału, dlatego nic więcej nie dodawałam, a z zieloną natką na pewno pięknie by się komponowała czerwona papryka
Dieta moja pasjaMięso jest (a w zasadzie było :P ) bardzo delikatne i kruche, a całość bardzo dopełnia wyrazisty i dobrze doprawiony farsz... Do tego podałam kaszę gryczaną i surówkę z czerwonej kapusty. No co ja tu będę Wam opisywać, musicie spróbować! ;) Składniki: Mięso-marynata: 1,5kg schabu 2-3 ząbki czosnku rozmaryn sol, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: 200g mięsa
Czerwona Porzeczkaczerwona , biała) ja zrobiłam tym razem czerwoną.3 marchewki -duże2 cebule3-4 ząbki czosnku( nie musi być, ja daję)Zalewa:2 łyżki soli0,75 szklanki cukru0,5 szklanki oleju1 litr wody gazowanejWYKONANIEKapustę szatkujemy, marchewkę również , ale na mniejszych oczkach. Dodajemy skrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.Składniki zalewy łączymy, wlewamy do kapusty, mieszamy
W kuchennym oknie Ewyrobiła takie kotleciki i nam smakowały :) Dzisiaj ja zrobiłam je swoim dzieciom :) Pyszne z chrupiącą panierką i aromatyczną pietruszką . Kotlety podałam z ziemniakami i pyszną Zasmażaną kapustę czerwoną firmy Orzech http://www.orzech.com.pl(...)kotletów 1/2 szklanki startego sera żółtego 1 cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów jako dodatek Zasmażana kapusta firmy Orzech
Sama słodycz i szczypta chilinigdy dość, tym razem zapraszam na smakołyk wprost z Turcji. Przepis znalazłam u Kasi w jej Kuchni bez granic . Zapraszam serdecznie, popróbujcie bo pyszna jest. Turecka surówka z czerwonej kapusty i selera. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie