 Surówka z czerwonej kapusty 278
Surówka z czerwonej kapusty 278Świetna surówka obiadowa jako dodatek do mięs czy ryb. Składniki: pół główki czerwonej kapusty lub jedna mała jabłko cytryna sól Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i ścieramy na tarce do warzyw. Na drobniejszej tarce ścieramy obrane ze skórki jabłuszko. Sałatkę doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Smacznego
prawdziwe jedzenie Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami 486
Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami 486Składniki: 1 mała główka lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1/2 cytryny, 2 łyżki rodzynków, 1 łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić i zalać zimną wodą. Wody nalać tyle by nie zakrywała kapusty. Przykryć pokrywką i gotować aż zmięknie. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia, dodać
W kuchni u Moniki kapusta czerwona na gęsim tłuszczu... 163
kapusta czerwona na gęsim tłuszczu... 163Składniki: gęsi tłuszcz 20 dag, cebula 1 średnia, kapusta czerwona 1 średnia, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wrzącą wodą i z 10 minut odczekać, wodę z kapusty odlaćkapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wrzącą wodą i z 10 minut
W Mojej Kuchni Lubię Gołąbki z czerwonej kapusty 254
Gołąbki z czerwonej kapusty 254kaszą bulgur i gotowanym kurczakiem Składniki kapusta czerwona 2 gotowane udka kurczaka (ok. 500 g) szklanka kaszy bulgur cebula masło natka pietruszki 500 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Z kapusty usuwamy zeschnięte lub nadpsute liście. Nacinamy przy głąbie tak by liście nie popękały ,zdejmujemy największe liście. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i wkładamy liście. Zdejmujemy
R'n'G Kitchen dania z gęsi 158
dania z gęsi 158jabłkowym gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki
królestwo garów Kapusta niebieska do obiadu 167
Kapusta niebieska do obiadu 167Najlepiej smakuje z kluskami i roladą Składniki • 1/2 główki kapusty czerwonej • 1 cebula • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka cukru • 2 łyżki margaryny łub kilka łyżek oleju • pieprz do smaku • sól Sposób przygotowania 1. • Kapustę pokroić dodać wodę sól i ugotować do miękkości • Kapustę dobrze wycedzić z wody 2. • Do odcedzonej gorącej kapusty dać
W królestwie smaków Beaty Łazanki mocno inaczej 175
Łazanki mocno inaczej 175kapustę. Najgorzej jest z sezonem na grzyby leśne, bo on właśnie się kończy. Wykorzystując ostatni gwizdek zmodyfikowałem trochę tradycyjny przypis na łazanki. Składniki: - makaron łazanki - leśne grzyby - czerwona kapusta - cebula Wykonanie: Łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby myjemy, kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy poszatkowanej kapusty. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy trochę wody i dusimy
Kryzysowa Książka Kucharska Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem 221
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem 221Smaczna surówka do obiadu, często podaję ją do mięsa, ma fajny lekko ostry smak. Składniki: Pół główki czerwonej kapusty 1 jabłko 1 cebula 1-2 łyżki tartego chrzanu 4 łyżki majonezu Sok z cytryny Sól, pieprz Cukier Sposób przygotowania: Kapustę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobna kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny
Bajeczna Kuchnia Modra kapusta duszona z jabłkiem i żurawiną 266
Modra kapusta duszona z jabłkiem i żurawiną 266Modrą kapustę dość rzadko przygotowuję bo Żarłoczek za nią nie przepada. Ale taka wersja czyli duszona z owocami i miodem jest cudownie pyszna i nawet On się skusi. Kapusta czerwona jest mniej soczysta niż jej biała krewniaczka. Jest też twardsza więc rzadko przygotowuje się z niej surówki i raczej poddaje obróbce termicznej. Podczas duszenia mięknie, ale żeby kapusta zachowała
Smaczna Pyza Kapusta czerwona pasteryzowana do słoików na zimę (po kurpiowsku) 214
Kapusta czerwona pasteryzowana do słoików na zimę (po kurpiowsku) 214Idealna sałatka do codziennych obiadów. Składniki: 1 kg kapusty czerwonej 30 dag jabłek 3 cebule Składniki na zalewę: 1,3 dag cukru 7 g soli 7 g kwasku cytrynowego Pieprz, ziele angielskie i liść laurowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować, skropić wodą z kwaskiem i odstawić na 2 godziny. Jabłka zetrzeć na tarce i razem z pokrojoną cebulą
Tradycyjna Kuchnia Kapuśniak po kijowsku 230
Kapuśniak po kijowsku 230wywaru z warzyw 50 dag kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć
Camilla w kuchni Prosty gulasz z piersi kurczaka 294
Prosty gulasz z piersi kurczaka 294pyszny przepis na gulasz z piersi kurczaka. Idealny na obiad do ziemniaczków i zestawu surówek – polecam Wam np. surówkę z kwaszonych ogórków i pyszną surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami . Taki sos można również podać z makaronem lub polać nim placki ziemniaczane. Smakuje i syci. Spróbujcie. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka
Słodkie okruszki Ćwikła z kapustą do słoików na zimę 221
Ćwikła z kapustą do słoików na zimę 221Ćwikła i kapusta to chyba dwa najczęściej pasteryzowane warzywa. A co powiecie na ich połączenie? Mi bardzo smakuje! Składniki: 2 kg kapusty czerwonej lub białej 2 kg buraczków ćwikłowych 40 dag cebuli Składniki na zalewę: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli ziele angielski liść laurowy Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, a buraczki ugotować
Tradycyjna Kuchnia Surówka z kapusty czerwonej z chrzanem 192
Surówka z kapusty czerwonej z chrzanem 192Doskonały dodatek do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka kapusty czerwonej 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka 1/2 - 1 mały słoik chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno szatkujemy. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę, szczypiorek drobno
Na Ciasteczkowych Papierach Modro kapusta 216
Modro kapusta 216kryje się jedna z potraw śląskiego zwykle niedzielnego obiadu. Często podawana z kluskami śląskimi i roladą tworzy kompletne śląskie danie. Składniki na 3-4 porcje : 0,7 kg czerwonej kapusty 15 dag boczku wędzonego cebula łyżka octu sól, pieprz, cukier liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Przygotowanie : Kapustę drobno szatkuję i gotuję do miękkości z liściem
Mechanik w kuchni