z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:15/134)

Rolady w modrej kapuście 193

Nieco uproszczona wersja rolad.     Składniki: -plastry karkówki -1/4 główki czerwonej kapusty -czerwona papryka -cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna    Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.    Paprykę, marchew i ogórki

Maminek kulinarny
Zupa krem z czerwonej kapusty 112

Pierwszy raz gotowałam zupę z czerwonej kapusty, bo akurat plątała(...)się połówka kapusty w lodówce i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić. Postanowiłam ją zmiksować i powstała zupa-krem o bardzo ładnym kolorze i mocno aromatycznym, kapuścianym smaku. Zupa jest bardzo sycąca, jeśli wyjdzie za gęsta, to można rozcieńczyć wodą lub mlekiem. Składniki: • 1/2 małej kapusty czerwonej • 1 cebula

To co kocham
Warzywa i owoce do surówek i sałatek 177

Zebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji suróweki sałatek.Składniki:-cebula-marchew-seler-por-biała rzodkiew-rzodkiewka-szczypior-koper-pomidor-ogórek-papryka-jabłko-sałata-kapusta biała-kapusta czerwona-kapusta pekińska-słonecznik-przyprawa warzywna-sól-majonez-śmietana-jogurt naturalny-olejTe surówki są już na naszym blogu:-surówka z białej kapusty(...)surówka z marchewki i jabłka   -surówka z czerwonej kapusty-surówka zimowa-surówka z białej rzodkwi-sałatka wielowarzywna-surówka z marchewki ze słonecznikiem-surówka z kapusty pekińskiej-surówka z rzodkiewkiŻyczymy powodzenia w eksperymentowaniu przy tworzeniu nowych wersji.Smacznego

Maminek kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem małosolnym 185

Prosta i smaczna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem ogórków małosolnych, stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: Pół główki kapusty czerwonej 4 ogórki małosolne 1 cebula cukrowa Pęczek natki pietruszki Pęczek szczypioru 3-4 łyżki oleju lnianego Sól, pieprz Cukier Sok z cytryny Sposób przygotowania: Umytą kapustę i ogórki małosolne na tarce o grubych oczkach, cebulę

Bajeczna Kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki 455

więcej nie potrzeba. składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg) 3-4 marchewki olej rzepakowy 2 łyżki oleju sezamowego sok z cytryny do smaku Czerwoną kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do warzyw. Można posolić i odstawić a potem odcinać ze soku aby kapusta zmiękła, ja jednak wolę taką chrupiącą. Marchewkę obrać i zetrzeć

Monia miesza i gotuje
Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą 185

zasadzie to miało być zupełnie inaczej :) . Na Świętego Marcina gęś pieczona a do tego obowiązkowo czerwona kapusta. Potem gęś mi ,, przeszła " bo ma za duże gabaryty i 3 miesiące byśmy ją jadły. Czerwona kapusta w ostateczności mogła by być - ale po pierwsze nie przepadam za nią , po drugie nie było pod ręką , a po trzecie akurat rozpędziłam

Buniabaje w kuchni
Surówka z czerwonej kapusty (z czosnkową nutą) 145

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią. Tą surówkę przyrządzam bardzo często i zawsze jest pyszna. Często używam różnych olejów, co daje ciekawe efekty smakowe. Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). 1/2 główki czerwonej kapusty 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy/oleju (tu użyłam sezamowego

Di gotuje
Surówka z czerwonej kapusty - klasyka. 123

Uwielbiam świeże surówki do obiadu, ten akcent wydaje mi się najważniejszy. Czy Wy też jesteście tego zdania? Czerwona kapusta z natury jest dość oporna, trzeba ją dobrze pougniatać, aby nieco zmiękła. Potrzebujemy: pół główki czerwonej kapusty 1 duża marchew, bądź dwie mniejsze 1 średnia cebula, jabłko 2 łyżeczki soli pieprz 3 łyżki oleju słonecznikowego, bądź rzepakowego łyżka

MamaOskarka
Surówka z czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami) 147

lubię czerwoną kapustę, ale o tym już Wam wspominałam ( klik ) . Kapusta połączona z suszonymi śliwkami daje bardzo smakowity efekt. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, ale i nie tylko. U mnie często znika w wersji solo - jako samoistna przekąska. Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). 1/2 małej główki czerwonej kapusty (około

Di gotuje
Lekka modra kapusta duszona z jabłkami i gruszkami 149

domownicy nie przepadają za nią, więc rzadko ją przygotowuję. Wpadłam jednak na pomysł, aby po zrobieniu zamykać ją w niewielkich słoiczkach. Takich na jedną czy dwie porcje. Czerwona kapusta musi być wekowana, gdyż ja sama nie zjem jej tyle, ile wychodzi choćby z małej główki. Nie wyrzucę przecież nadmiaru, a słoiczek chętnie się otworzy jak przyjdzie ochota. Owoce idealnie(...)kapustą. Ja tym razem dodałam gruszki i jabłka, ale można również w sezonie dodać brzoskwinie z ogródka czy też same jabłka. Dodatek octu jest symboliczny, gdyż przy mocno kwaśnych jabłkach czasami nie trzeba dodawać go wcale. Przyprawiajcie jednak taką kapustę według własnego uznania, tylko wtedy będzie Wam naprawdę smakować. Składniki: około 1,2 -1,5 kg modrej (czerwonej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pod Malwami - sentyment do regionalizmu 124

jest czynna tylko do 21:00 - Pod Malwami. No to zamawiamy. Pod Malwami - sentyment do regionalizmu Bliny (tamte były akurat z wieprzowiną w sosie własnym i surówką z czerwonej kapusty) oraz chłodnik litewski. Surówka - wydawałoby się: czego można się spodziewać po czerwonej kapuście? Tak doskonale doprawionej surówki nie jadłem jeszcze - idealny balans między surowym smakiem kapusty

Right Behind The Kitchen
modra surówka z selerem i sezamem 127

Dziś przedstawiam Wam kolejną surówkę, tym razem z surowej czerwonej kapusty. Zdrowa, lekka i chrupiąca, doskonale pasuje do krokietów z mięsem lub ryby. Składniki: ćwiartka niedużej główki kapusty czerwonej 1 jabłko kawałek selera  łyżka sezamu łyżka majonezu koperek sól pieprz Kapustę drobno zetrzeć. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler na drobnych. Wszystko razem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Łazanki z czerwoną kapustą 124

Kolejny przepis z cyklu ,nie marnujemy jedzenia...Ostało nam się czerwonej kapusty ,więc trzeba było wykorzystać. Łazanki są zawsze pyszne. Składniki 500 g czerwonej kapusty 200 g makaronu łazanki 200 g surowego wędzonego boczku duża cebula łyżka masła sok z cytryny sól ,pieprz liść laurowy Przygotowanie   Kapustę szatkujemy ,przekładamy do garnka ,dodajemy liść laurowy oraz

R'n'G Kitchen
Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami – wersja na dziś - bez zasmażki 163

szufladzie lodówki, od co najmniej tygodnia, leżała sobie ćwiarteczka nie za dużej czerwonej kapusty, a na dnie misy na owoce smętnie poniewierały się dwie przejrzałe śliwki i pół jabłka, nie wykorzystanego do ciasta. Dołożyłam do tego dwie suszone śliweczki, cebulkę, przyprawy, i… powstał pyszny dodatek do mielonych kotletów wieprzowych J To taka moja wersja na dzisiaj – skromna(...)będę się wymądrzać i nie powiem, że to tradycyjna potrawa śląska, bo nie znam się na śląskiej kuchni. W moim rodzinnym mazowieckim domu nigdy nie robiono zasmażanej czerwonej kapusty, więc ta była pierwszą, jaką jadłam. Zresztą mąż i córka, również. Ale smakowała zarówno im, jak i mnie, i jestem pewna, że jeszcze ją przygotuję, może z dodatkiem czerwonego

Kuchenne zapiski Edyty
Surówka z czerwonej kapusty 144

Surówkę z czerwonej kapusty i jabłka pamiętam z dzieciństwa. Zwykle kapustę obgotowuję i doprawiam ją z winegretem. Surowa kapusta jest nieco twarda, ale synowie wolą wersję z jabłkiem i śmietaną. Sałatka: 1 ćwiartka czerwonej kapusty 1 jabłko kawałek cebuli (niekoniecznie) 1 łyżka majonezu 2-3 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz szczypta

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania