się życie pieprzy to kupuj beret i sweter w jelenie skandynawskie i jedź do Krakowa zostać artystą. Tylko artysta jest w stanie zrozumieć obiad złożony z tak cieniutkiego plasterka wołowiny, że przy dotknięciu go nożem rysuje się talerz. Ba! Nie tylko rozumie, ale i się zachwyca i mówi innym męskim inaczej jakie to jest wspaniałe i cudowne i unosi się
ladykitchenwstało, zabieramy Ptysię do lasu, żeby mogła się porządnie wybiegać, spędzimy pół dnia na kanapie, oglądając Harry'ego Pottera , a wieczorem pójdziemy na kolację do Oksen (i będziemy jeść wołowinę, koniecznie!). Teraz pewnie wszyscy czekają na tort... Niestety, muszę Was rozczarować - tortu nie będzie. Nie dzisiaj. W niedzielę mamy w planie przyjęcie urodzinowe, i to wtedy na naszym stole
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStarmach, która nadawała niezwykle pozytywny ton całemu spotkaniu. Dwa dni spędzone w Cook Up zaowocują nowymi pomysłami i częstszym zastosowaniem kawy w kuchni. Już niebawem na blogu wołowina w sosie kawowym, inspirowana podróżą do Gwatemali i warsztatami Jacobs (bądźcie czujni ;) ). Cook Up " Cała w migdałach " by SzczyptaSmaQ wg. przepisu Ani Starmach " Zimowa kawa " by SzczyptaSmaQ, przepis własny Serdecznie pozdrawiam
SzczyptaSmaQKrólik to kruche, białe mięso z dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka (więcej o 30% od wołowiny). Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu (mniej niż w mięsie drobiu), polecane przez dietetyków i kardiologów osobom z chorobami układu krążenia. Królik zawiera cenne mikroelementy, rzadko występujące w innych mięsach, np. miedź. W przeciwieństwie do wersji śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami
SzczyptaSmaQwięcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie nie obędzie się bez prawdziwego zakwasu buraczanego , więc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce wiec nie ma co zwlekać i zadziałać.:) SKŁADNIKI
Basia w kuchniPanang Curry, Phanaeng Curry, Penang Curry - danie, które przywędrowało do Tajlandii prawdopodobnie z Malezji lub Indonezji. Jest zdecydowanie delikatniejsze od pozostałych dań typu curry. Potrawę najczęściej przyrządza się z wołowiną, ale możecie z powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną. Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli
Tajskie smakiJeśli poszukujemy alternatywy dla czerwonego mięsa dziczyzna będzie doskonałym wyborem. Doskonale zastąpi ona nam wołowinę i jagnięcinę – i do tego jest też zdrowsza. Marynata: 2/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki 4-5 gałązek tymianku 4-5 gałązek rozmarynu 4 zmiażdżone ząbki czosnku kilkanaście rozkruszonych jagód jałowca świeżo zmielony czarny pieprz
naRuszciejakiś czas temu otrzymałam zestaw bulionetek do duszonych mięs wraz ze wspomnianą książeczką i obiecałam go przetestować. Sama broszurka jest dość estetyczna, zawiera dwa przepisy na wieprzowinę, jeden na wołowinę i trzy na kurczaka, a każdy tendencyjnie prosty, co podkreślone jest zresztą na wskaźnikach trudności przy każdym daniu - wszystkie oznaczono jakie "łatwe", stąd też nie rozumiem, po co w ogóle
Kulinarne zapędy KokosaWołowina. Powinnam częściej ją jeść, prezentować Wam przepisy i kusić, byście odtwarzali je w domowej kuchni. Mięso pełne witamin, minerałów i doskonałe źródło białka powinno dominować w naszej diecie. Inspiracja dla mojej pracy inżynierskiej i badań, które właśnie trwają - na pewno podzielę się z Wami efektami, gdyż sama jestem ich bardzo ciekawa :) Każdy z Was powinien znaleźć czas
Sajkofanka smakuidealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki : * 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego * 2 cm kawałek świeżego imbiru * szczypta chilli * pół czerwonej papryki * łyżka cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej * 3 łyżki zimnej wody
Magiczne Życie Martymięsną ;-) Obecnie przeprowadzka pochłania większość naszego wolnego czasu, ale w przyszłym tygodniu obiecujemy poprawę i skupimy się już tylko na kuchni ;-) Powiedz proszę, jaki rodzaj mięsa Cię interesuje? Drób, wołowina, wieprzowina? Pozdrawiamy serdecznie, Kasia i Paweł
W kuchni Katiesamo się robi :) no troszeczkę musimy pomóc :) Przepis jest na obiad dla 6 osób. Składniki: 1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk) 250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny) 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 1 cebula puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu 300 g sera ( użyłam goudy) 1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej
Niezły MłynekSzybki obiad, bo w 30 minut i gotowy dla 2 osób. - 50-60 dkg wołowiny oczyszczonej z białych błonek - 4 średnie ziemniaki - olej do smażenia - papryka ostra i słodka - sól - sałata lodowa 1/4 i pół owocu granata - ocet owocowy i oliwa z oliwek - łyżka masła wstawiamy niewielki garnek z wodą osoloną na ziemniaki, które obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż
Pasje Jolki