wołowina - 6514 przepisów (strona:257/435)

Bogracz. Tańsza wersja. Smaczny wieprzowy gulasz z papryką. 195

Prawdziwy węgierski bogracz jest przygotowywany z wołowiny. Ja proponuję tańszą wersję i powiem nawet smaczniejszą z mięsa wieprzowego. Nie dość, że taniej to jeszcze znacznie szybciej. Najlepiej smakuje z pajdą ( albo dwoma ) świeżego chleba :) Polecam :) Składniki - łopatka wieprzowa 1,40 kg. - cebula 1 szt. duża ( lub 2 mniejsze ) - papryka 3 szt.( zielona + dwie czerwone ) - pomidory 4 szt. - ziemniaki

Kuchnia z widokiem na ogród
Pulpety w sosie pomidorowym 141

proste  i lubiane przez moich domowników pulpeciki w sosie pomidorowym ,  to jeden z najbardziej popularnych   sposobów  wykorzystania mięsa mielonego. Składniki: pulpety: ok.300 g mielonego mięsa/ wołowina lub chuda wieprzowina 1 jajko 1 łyżka posiekanej zielonej  pietruszki 2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/   1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Zakamarki mojej kuchni
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 219

cukru, śmietanki słodkiej i słodkiej fasolki szparagowej. To idealnie zbalansowało smak i mogę stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera -dwa ząbki czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz

BaRepas
Gulasz na ciemnym piwie z nutą cynamonu 224

długiej nieobecności, spowodowanej natłokiem pracy i załatwianiem spraw, prezentuje wam wyjątkowy gulasz na ciemnym piwie. Proponuje podanie z ziemniakami lub ciemną kaszą. Składniki: ok. 1 kg wołowiny 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 2 średnie cebule 2 liście laurowe kawałek cynamonu szklanka ciemnego piwa 4 marchewki 5 dag suszonych moreli sól, pieprz. zmielony kardamon i cynamon Mięso opłukać, osuszyć, pokroić

Konrad Gotuje
Pieczeń rzymska z królika 391

zimno. Ma niską zawartość tłuszczu, a mięso królika jest bardzo zdrowe dlatego śmiało możemy podawać je dzieciom. Składniki: 1,5 kg mięsa z królika ( może też być wołowina, wieprzowina lub kurczak) 5 dużych marchewek 1 duży por 3-4 jaja 1 czerstwa bułka np. kajzerka duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 6 jaj do ugotowania i włożenia do środka

IMPRESJA SMAKU
Zupa Solianka 205

Zupa Solianka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Jest uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy.  SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków

Tradycyjna kuchnia Kasi
Stek z pieczonymi warzywami 313

wrażenie, że jego jakość jest coraz gorsza i mój organizm nie domaga się go często. Jako że mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło

Poezja smaku
Słownik kuliarny: Pot pie 218

źródło: flickr.com: jeffreyww) Pot pie to amerykańska zapiekanka przyrządzona w jednym garnku. Bazą zapiekanki jest mięso: wołowina, jagnięcina, mięso z indyka lub kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, marchewkę, groszek i fasolę). Mięso i warzywa zapieka się w cieście

WojnaNaSmaki.pl
Biała kiełbasa 135

grilla na działce. Polecam, jak raz zrobicie nigdy więcej nie będziecie chcieli jeść tej ze sklepu. Składniki : 3,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg  podgardla 1 kg wołowiny pieczeniowej 1 szklanka zimnej przegotowanej wody około 10 m naturalny ch cienkich kiszek wieprzowych 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 20 g majeranku główka polskiego czosnku ( około 10 ząbków) Wykonanie

Gosia gotuje
Domowa biała kiełbasa na Wielkanoc 185

miłośników domowych wyrobów mam coś jeszcze... wkrótce przepis na domową biała kaszankę, tez fantastyczna na grillowe wypady ...zaglądajcie :) Składniki : 3 kg łopatki wieprzowej 2 kg  podgardla 2 kg wołowiny gulaszowej 1 i 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody 10 m naturalny ch  kiszek wieprzowych wcześniej wymoczonych 3 łyżki soli 1 i 1/2 łyżki pieprzu 40 g majeranku duża główka

Gosia gotuje
Kotlety mielone z grzybami 159

tradycyjne mielone i przynajmniej 2 razy w miesiącu goszczą one na naszym stole. Robię zarówno wieprzowe, jak i  mieszane wieprzowo-wołowe. Zdarzają się też typowe rumsztyki z samej wołowiny, bo takie najbardziej lubi mój Tato. Dzisiaj jednak postanowiłam poeksperymentować i dodałam do zmielonej łopatki  suszonych podgrzybków.Wyszło pysznie. Mam więc jak by to powiedział Karol Okrasa kolejny złamany

Gosia gotuje
Rosół wołowy z nutką egzotyki 150

Gotować na pykającym ogniu, przez minimum 90 minut, Na koniec  dodać sos ostrygowy i sok z cytryny. Ugotować makaron i ułożyć na dnie miseczki. Na nim położyć rozdrobnioną wołowinę  i kawałeczki marchewki. Udekorować lubczykiem i podawać...Smacznego

Gosia gotuje
Surówka z selera , jabłka i pora do obiadu 228

Dzisiaj zapraszam na mój nr 1 wśród surówek obiadowych. Jak dla mnie smakuje do wszystkiego: kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, ryb czy jajek. Idealna zaraz po zrobieniu, gdy postoi lekko ciemnieje, choć walorów smakowch nie traci. Goraco polecam. Składniki: 1 średni seler 2 średnie soczyste jabłka 10 cm selera ( od jaśniejszej strony) 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki

Gosia gotuje
Chili con carne 221

Teksas, niesłusznie nazywane meksykańskim", ma jednak jak najbardziej konotacje tego kraju, a wszystkie składniki oryginalnego chili con carne stanowią c lou  meksykańskich upraw. Składniki: 700 g mielonej  wołowiny 3 łyżki oliwy 2 ząbki  czosnku 1 dużą czerwona cebula szczypta  cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 gałązka  tymianku 2 zielone chili 1 czerwona papryka 1 żółta papryka

Gosia gotuje
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 265

dorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych. I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych. A ja marchew kocham.  Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout, ossobuco i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?!  Kończę

KUCHARNIA