Idealne na imprezę! Przepis zaczerpnięty od Chef Arkady . Polecam :) Składniki: 500g mięsa mielonego z wołowiny ( lub oczywiście baraniny ), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, papryczka chilli w płatkach ( wedle uznania). Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem bardzo drobno pokrojonymi w kostkę. Dodajemy
Pudełko rozmaitościMarco zaczął swoją barwną prelekcję na temat makaronów, ich przygotowania i wykorzystania, po czym wzięliśmy się do pracy. Takim też sposobem powstały ravioli z dynia, agnolotti z nadzieniem z wołowiny, tortellini z baraniną i gwiazda raviolo all’uovo, czyli duże ravioli ze szpinakiem i płynnym żółtkiem. W związku z tym, że zostało nam dużo białek po produkcji makaronu, powstał
karmelowyKopytka : 1 kg ziemniaków ugotowanych 1 jajko 200 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól 2. Gulasz wołowy z kurkami : 500 g wołowiny ja użyłem goleni garść kurek litr bulionu 100 g przecieru pomidorowego 3 małe cebule 1 papryka żółta oraz czerwona 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego
Wspólne smakimorza czy mniejsze kawałki mięsa. Wina są bezpieczniejsze do dłuższego marynowania mięs niż likiery, wódka czy gin. Alkohole na podstawie owoców bardzo dobrze pasują do marynowania drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, podczas gdy wódka, gin czy tequila będą idealnie pasowały do szybkiego marynowania owoców morza, ryb i niektórych kawałków drobiu. Dodawanie soków owocowych do alkoholi w marynatach pomaga rozpraszać moc alkoholu
naRuszcieUwielbiam czerwoną kapustę. Do wieprzowiny lub wołowiny nie ma lepszej surówki niż ta z modrej kapusty... Dzisiejsza wersja zawiera sos sojowy oraz sezam. Składniki: pół główki czerwonej kapusty łyżka cukru płaska łyżeczka soli Sos: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego szczypta imbiru sól, cukier
Czerwień i błękitplastikowej torebki, dodajcie 2 łyki oleju i pokrojone ziemniaki. Teraz tylko dokładnie je wymasować ;) i pięknie obtoczą się aromatami. Do piekarnika i gotowe. Polecam! Składniki na stek 4 kawałki wołowiny (może być polędwica lub ligawa) 4 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) sól do smaku 5 łyżek oleju 1 ząbek czosnku 1-2 cm kawałek obranego świeżego imbiru ziemniaki
W kuchni wieczoremChoć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad. Składniki : łopatka wieprzowa musztarda papryka ogórek konserwowy boczek wędzony cebula sól, pieprz 2-3 łyżki mąki margaryna i olej
Mechanik w kuchniktórą robię obecnie według przepisu teściów nigdy nie była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ? Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób) 1 kg czerwonych buraków 3 marchewki 1 pietruszkę 1 por 1 seler 3 łyżki mąki pszennej 250 ml śmietany kwaśnej najlepiej 18 % 2 liście laurowe kilka
Na słodko lub wytrawnieŚwięta tuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-) Pasztet wzięłam z TEJ strony. Pasztet domowy Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny ½ kg boczku 3 średnie cebule i pokrojone w plastry 2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól, majeranek, 5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe
Na słodko lub wytrawniedusić na patelni pod przykryciem do czasu aż cebula się zeszkli. Wieprzowinę pokroić w kostkę, posypać delikatnie mąką i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Przygotować garnek z wrzątkiem, usmażoną wołowinę przełożyć do garnka żeby się dalej gotowała, dodać liść laurowy, kostki rosołowe, pieprz, ziele angielskie, drobno pokrojoną bazylię, pieczarki wraz z cebulą i gotować pod przykryciem ok. 80 minut
Na słodko lub wytrawnieChateaubriand nie jest porcją wołowiny a przepisem na potrawę z grillowaną polędwicą wołową, która jest podawana ze specjalnie uformowanymi ziemniakami i sosem bearneńskim. Czas przygotowania: 15 minut; Czas grillowania: 15 minut Składniki: polędwica wołowa około 2 kg ½ szklanki masła + 2 łyżki masła ½ szklanki rzeżuchy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz Przygotowanie
naRuszcieWędzony łosoś to zdecydowanie moja ulubiona ryba. Smakuje wybornie na zwykłej kanapce jak i w sałatce :) Dzisiejsza propozycja to alternatywa dla tych, co nie przepadają za tradycyjnym tatarem z wołowiny. SKŁADNIKI : 100 g wędzonego łososia 1 średni kiszony ogórek 1 szalotka 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego 1 łyżka zielonych oliwek drobno posiekanych kiełki rzodkiewki do dekoracji pieprz
Kuchnia w opałachZawsze wydawało mi się, że przygotowanie rolad to wyższa szkoła jazdy. A to za sprawą wołowiny, z której rolady wychodzą najlepiej. Przyznaję, że nie przepadam za tym mięsem i nie do końca potrafię je dobrze przygotować, dlatego przygotowałam roladki z indyka. I sukces, zniknęły z talerzy błyskawicznie. SKŁADNIKI: 6 sznycli z piersi indyka 12 plasterków boczku surowego (bardzo cienko pokrojonego
Kuchnia w opałachmożemy zamiast wędzić, kiełbasę sparzyć na białą np. do żurku. Składniki: 3 kg łopatki 2 kg szynki 2 kg podgardla 1,5 kg udźca z dzika (można zastąpi wołowiną) Mięso kroimy w w mniejsze kawałki i solimy według podanego kalkulatora http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html Proporcje użycia soli : 3/4 ilości potrzebnej
kgwjanczeworazem wychodzą tak samo pyszne. Postawą jest mięso. Musi to być dobre świeże mięso. Sama wieprzowina np. łopatka wieprzowa lub jeśli ktoś tak woli – pół na pół z wołowiną np. antrykot, łopatka. Mięso mielimy sami. Paczkowane mielone mięso nie wchodzi w grę. Nie dodajemy żadnego sera żółtego ani nic z tych rzeczy. A teraz zdradzę Wam 2 sekrety. Moje
OstryKęs