Prawdziwy węgierski bogracz jest przygotowywany z wołowiny. Ja proponuję tańszą wersję i powiem nawet smaczniejszą z mięsa wieprzowego. Nie dość, że taniej to jeszcze znacznie szybciej. Najlepiej smakuje z pajdą ( albo dwoma ) świeżego chleba :) Polecam :) Składniki - łopatka wieprzowa 1,40 kg. - cebula 1 szt. duża ( lub 2 mniejsze ) - papryka 3 szt.( zielona + dwie czerwone ) - pomidory 4 szt. - ziemniaki
Kuchnia z widokiem na ogródproste i lubiane przez moich domowników pulpeciki w sosie pomidorowym , to jeden z najbardziej popularnych sposobów wykorzystania mięsa mielonego. Składniki: pulpety: ok.300 g mielonego mięsa/ wołowina lub chuda wieprzowina 1 jajko 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/ 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Zakamarki mojej kuchnicukru, śmietanki słodkiej i słodkiej fasolki szparagowej. To idealnie zbalansowało smak i mogę stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera -dwa ząbki czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz
BaRepasdługiej nieobecności, spowodowanej natłokiem pracy i załatwianiem spraw, prezentuje wam wyjątkowy gulasz na ciemnym piwie. Proponuje podanie z ziemniakami lub ciemną kaszą. Składniki: ok. 1 kg wołowiny 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 2 średnie cebule 2 liście laurowe kawałek cynamonu szklanka ciemnego piwa 4 marchewki 5 dag suszonych moreli sól, pieprz. zmielony kardamon i cynamon Mięso opłukać, osuszyć, pokroić
Konrad Gotujezimno. Ma niską zawartość tłuszczu, a mięso królika jest bardzo zdrowe dlatego śmiało możemy podawać je dzieciom. Składniki: 1,5 kg mięsa z królika ( może też być wołowina, wieprzowina lub kurczak) 5 dużych marchewek 1 duży por 3-4 jaja 1 czerstwa bułka np. kajzerka duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 6 jaj do ugotowania i włożenia do środka
IMPRESJA SMAKUZupa Solianka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Jest uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków
Tradycyjna kuchnia Kasiwrażenie, że jego jakość jest coraz gorsza i mój organizm nie domaga się go często. Jako że mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło
Poezja smakuźródło: flickr.com: jeffreyww) Pot pie to amerykańska zapiekanka przyrządzona w jednym garnku. Bazą zapiekanki jest mięso: wołowina, jagnięcina, mięso z indyka lub kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, marchewkę, groszek i fasolę). Mięso i warzywa zapieka się w cieście
WojnaNaSmaki.plgrilla na działce. Polecam, jak raz zrobicie nigdy więcej nie będziecie chcieli jeść tej ze sklepu. Składniki : 3,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg podgardla 1 kg wołowiny pieczeniowej 1 szklanka zimnej przegotowanej wody około 10 m naturalny ch cienkich kiszek wieprzowych 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 20 g majeranku główka polskiego czosnku ( około 10 ząbków) Wykonanie
Gosia gotujemiłośników domowych wyrobów mam coś jeszcze... wkrótce przepis na domową biała kaszankę, tez fantastyczna na grillowe wypady ...zaglądajcie :) Składniki : 3 kg łopatki wieprzowej 2 kg podgardla 2 kg wołowiny gulaszowej 1 i 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody 10 m naturalny ch kiszek wieprzowych wcześniej wymoczonych 3 łyżki soli 1 i 1/2 łyżki pieprzu 40 g majeranku duża główka
Gosia gotujetradycyjne mielone i przynajmniej 2 razy w miesiącu goszczą one na naszym stole. Robię zarówno wieprzowe, jak i mieszane wieprzowo-wołowe. Zdarzają się też typowe rumsztyki z samej wołowiny, bo takie najbardziej lubi mój Tato. Dzisiaj jednak postanowiłam poeksperymentować i dodałam do zmielonej łopatki suszonych podgrzybków.Wyszło pysznie. Mam więc jak by to powiedział Karol Okrasa kolejny złamany
Gosia gotujeGotować na pykającym ogniu, przez minimum 90 minut, Na koniec dodać sos ostrygowy i sok z cytryny. Ugotować makaron i ułożyć na dnie miseczki. Na nim położyć rozdrobnioną wołowinę i kawałeczki marchewki. Udekorować lubczykiem i podawać...Smacznego
Gosia gotujeDzisiaj zapraszam na mój nr 1 wśród surówek obiadowych. Jak dla mnie smakuje do wszystkiego: kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, ryb czy jajek. Idealna zaraz po zrobieniu, gdy postoi lekko ciemnieje, choć walorów smakowch nie traci. Goraco polecam. Składniki: 1 średni seler 2 średnie soczyste jabłka 10 cm selera ( od jaśniejszej strony) 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki
Gosia gotujeTeksas, niesłusznie nazywane meksykańskim", ma jednak jak najbardziej konotacje tego kraju, a wszystkie składniki oryginalnego chili con carne stanowią c lou meksykańskich upraw. Składniki: 700 g mielonej wołowiny 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 dużą czerwona cebula szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 gałązka tymianku 2 zielone chili 1 czerwona papryka 1 żółta papryka
Gosia gotujedorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych. I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych. A ja marchew kocham. Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout, ossobuco i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?! Kończę
KUCHARNIA