wołowina - 6415 przepisów (strona:250/428)

Noc Restauracji - Białystok 97

lepszych dań Nocy Restauracji. Biorę również pod uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich knedli) z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli w Restauracji Tokaj . Danie przygotowane przez Szefa Attilę Totfh – Węgra. Niestety danie miało pecha :( Było

królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 105

tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano 24 i 36 miesięczny Młodszy (o minimalnym okresie dojrzewania 12 miesięcy) dobrze skomponuje się z białym wytrawnym

królestwo garów
Trzy Znaki Smaku - warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Grucznie 106

konfiturą z suski sechlońskiej ChOG i czerwonej cebuli na puree z selera, - pstrąga z kiełbasą lisiecką ChOG, grillowaną sałata rzymską i kurkami na puree z kalafiora, - antrykot z polskiej wołowiny z redykołką ChNP i borowikami, - jabłko łąckie ChOG duszone w miodzie drahimskim ChOG z ekspresową kruszonką z owsianki. Wszystkie dania były proste w przygotowaniu (a przynajmniej tak to wyglądało

królestwo garów
Kuchnia Japonii w Muzeum Etnograficznym 67

różą” w środku. Mieliśmy również możliwość spróbowania kilku charakterystycznych dla prefektury Nagano potraw,  miso shiru,  makaronu gryczanego soba, herbaty, Choya  oraz znanej na całym świecie wołowiny wagyu . Było to bardzo udane spotkanie. I czekamy na więcej

królestwo garów
Rzeźnik z Galicji 92

Reimóndez, z regionu Galicja w prowincji Lugo. Miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z nim, zorganizowanym w sklepie i tapas barze Złoto Hiszpanii w Warszawie. Podczas spotkania „przedstawiona” została nam wołowina z północno - zachodniej Hiszpanii, rasy galicyjskiej. Specyficzny klimat, codzienne opady deszczu, gatunek trawy, sposób hodowli – małe gospodarstwa z maksymalnie 8 krowami – powodują, że mięso z Galicji jest niepowtarzalne. Pan Jose

królestwo garów
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 108

wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka Ozór cielęcy, smardze, pilaw ryżowy Kasztany, jabłko, karmel

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 101

część tego z czego słynie Chile. W południowej części kraju w sprzyjającym wilgotnym klimacie na ogromnych zielonych terenach doskonale rozwinięta jest produkcja zwierzęca. Chile eksportuje ponad 130 gatunków jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Nie sposób nie wspomnieć o tym, że Chile zajmuje 8 miejsce na świecie w produkcji wina. Doskonały zróżnicowany klimat i 450 letnia tradycja powoduje że wina

królestwo garów
Cimarosa z Lidla - reaktywacja 84

jeżyn i dojrzałych wiśni. W ustach jest mocne ale dość gładkie. Taniny są przyjemne, nieagresywne. Wino jest bardzo smaczne i doskonale sprawdzi się na przykład do solidnego kawałka argentyńskiej wołowiny. Warto otworzyć je chwilę wcześniej i dekantować. W ofercie Lidla znajdują się jeszcze: Limited Edition Casablanca Chardonnay 2013   Carmenere Reserva Privada 2012 Limited Edition Leyda Pinot Noir

królestwo garów
Męskie gotowanie 105

gotować „jak prawdziwi faceci”! Prawdziwy facet według Cave’a je mięso. Je go dużo i w tradycyjnych, oszczędnych potrawach. Mamy tu zatem przepisy na steki, burgery, wołowinę, baraninę, boczek, żeberka. Słowem mięso omal saute. Wszystkich dotkniętych tą opinią wegetarian od razu uspokajamy, że my tu też wypadamy na średnio męskich. Autor zresztą ma dla nas wszystkich propozycję

GRUBY WAŁEK
Domowa surówka z marchwi - doskonały i uniwersalny dodatek do obiadu 124

jest wyrazista. Smak mojego dzieciństwa i młodości w odświeżonej wersji. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami - zarówno z gotowanym, pieczonym lub smażonym drobiem jak i duszoną wieprzowiną lub wołowiną.   http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470

Kuchnia po mojemu
Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki. 111

Kilka dni temu opisywałam krupnik na wołowinie - pożywną zupę na zimne dni. Dziś przedstawię jej nieco inną wersję. Lżejszą lecz równie smaczną i wartościową, wzbogaconą o ulubione warzywa. Opcja doskonała na każdy dzień w roku - zimny, ciepły, deszczowy czy słoneczny. Składniki (na średni garnek): 1/2 szyi indyczej woda 1 marchew 1 mała pietruszka 1/4 selera 5-6 plasterków pora

Kuchnia po mojemu
Zakręcone spaghetti Siostry Ewy. Z szynki wieprzowej. 180

warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz

Kuchnia po mojemu
Krokiety z mięsem 112

zamrażarkę. Z mięsa postanowiłam zrobić krokiety. Mnie wyszło 11 krokietów z dużą ilością mięsa. Krokiety wyszły rewelacyjne. Składniki: naleśniki 1,5 kg ugotowanego mięsa (z kaczki, perliczki, indyka i wołowiny) 1,5 szklanki rosołu 2 cebule warzywa z rosołu (pietruszka, seler i odrobina marchewki) sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Cebulę, mięso i warzywa zmielić

Mama Gotuje
Diabelski gulasz z knedliczkami 88

gulaszu wołowego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 1 ostra zielona papryczka 0,5 czerwonej papryki ogórek korniszony sól, 3 ząbki czosnku, sos pieczeniowy ciemny Umyć i osuszyć wołowinę. Obsmażyć na suchej patelni z każdej strony każdy kawałek. Na osobnej patelni na oleju zeszklić cebulkę. Dodać wraz z roznieconym czosnkiem do mięsa. Dodać wrzącą wodę i dusić przez

MarciochaKucharzy
Paccheri z mielonym indykiem i gruszką w tymianku. 173

coś innego Wam wychodzi? Mi się to zdarza dość często, przynajmniej twórczo jest. Dziś u rzeźnika, jak odebrałem Młodego z przedszkola, to on wybierał mięso. Chciałem go ukierunkować na wołowinę, jednak jego niemal pięcioletnie jestestwo nie da się już kierunkować, przynajmniej jeżeli o wybór mięs do obiadu chodzi. Czego nam potrzeba? -400 gram mielonego filetu z idyka -300 gram makaronu

BaRepas