znaleźć lepszą kryjówkę, bo w takim tempie na Święta zostaną tylko wspomnienia!!! Składniki na zimne nóżki 5 nóżek wieprzowych (około 2,5 kg) 1 golonka wieprzowa (tylna) 50 dag wołowiny bez kości (może być oczywiście więcej) 50-60 dag włoszczyzny (pietruszka, mały seler, cebula i kilka marchewek) 5 liści laurowych 6-8 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Rozpustne gotowanieCevapcici to smakowite, podłużne, aromatyczne kotleciki. Najczęściej przygotowywane z baraniny, ale że u nas o baraninę ciężko, to z powodzeniem można ją zastąpić wołowiną ewentualnie wieprzowiną, czy mięskiem mieszanym. W oryginalnej wersji Cenapcici przygotowuje się na grillu, choć to nie łatwa sprawa. Ja smażę je na patelni, a później mąż dopieka je na grillu i są pyszne!!! Polecam! Składniki
Rozpustne gotowaniekońcu wrócę do domu mam ochotę na pożywny, gorący obiad. Wczoraj ugotowałam zupę gulaszową. aromatyczną, pikantną, pyszną! Polecam na rozgrzewkę ;) Składniki na polską zupę gulaszową: 500 g mięsa (wieprzowina, wołowina) 2 łyżki oleju 400 g cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por, biała część 3-4 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego
Rozpustne gotowanieoczkach ścieramy skórkę) puszka mleka kokosowego 500ml 1L bulionu śmietana 18% 4 zółtka kasza jaglana płatki migdałowe tymianek do ozdoby sól, pieprz dla smaku JAK ZROBIĆ : Przygotowany bulion (warzywa+wołowina+piersi z kurczaka+4xliść laurowy, 5x ziele angielskie + doprawiony dla smaku) odcedzić. Bulion połączyć z mlekiem kokosowym. Skórkę z 4 cytryn otrzeć na tarce - połowę dodać do bulionu
dlaSmaQprzyrządzamy chłodnik i wtedy robi się zimno. Zawsze. Co roku. W zeszłym tygodniu też 😉 Więc może jak zrobimy – a Wy razem z nami – letnią sałatkę z wołowiną i pełną … Czytaj dalej
slodkokwasnaplryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych do pracy na drugie śniadanie
SzczyptaSmaQksiążki Cukiernia Lidla. Lekko go zmodyfikowałam. Miał pojawić się na blogu już weekend ale za dużo się działo w niedzielę, walczyłam o tytuł Mistrza Wołowiny w poniedziałek, dlatego też ciastem częstuję dopiero dzisiaj :) Czekoladowe ciasto gryczane z żurawiną ciasto: 180 g suchej, palonej kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody * 5 jajek
Dzieje kuchennej Wiewiórybiałego wina 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżki miodu 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 szklanki sosu sojowego Składniki na szaszłyki: 1 kg ulubionej części wołowiny, u mnie rostbef, pokrojonego w 1 cm paski 2 młode cukinie pokrojone w plasterki 2 czerwone papryki, pokrojone w dużą kostkę Przygotowanie: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a najlepiej
karmelowyzamrożenia - z przeznaczeniem do wykorzystania do innych potraw. Lato chyba nie jest najlepszą porą na rozgrzewające zupy, takie jak rosół, ale skoro nam naszło to nie było wyjścia. Miałam wołowinę z kością i już nie dodawałam innego mięsa, jak to zwykle robię bo najbardziej lubimy rosół na różnych rodzajach mięs . Ty razem zrobiłam inny. Dorzuciłam też grzybki suszone i czosnek
Smaczna Pyzasię na nim wszystko co z morza czyli ośmiornice z grilla czy kalmary albo mątwę.Również białe ryby podawane są na tym pysznym bakłażanowym puree.Typowe greckie duszone dania z wołowiny lub z baraniny w sosie pomidorowym podaje się również na tym smakowitym sosie. Puree po wystygnięciu gęstnieje bo ale wciąż jest pyszne i znakomicie sprawdza się jako dip do chipsów
Sztuka gotowania w/g Samirybardziej w całości. Na szczęście pogoda zmieniła się. Wróciła werwa i systematyczność. Niebawem pojawią się też nowe przepisy :) a w poniedziałek ruszam do stolicy na finał konkursu na Mistrza Wołowiny... Miłego weekendu
Dzieje kuchennej Wiewiórytłusta karkówka, ligawa, schab. Należy też dokupić nieco surowego boczku, żeby nasze kotlety nie były całkiem suche. Ja kupuję zawsze ok. 1-1,2 kg mięsa (400 g wołowiny -łopatki lub biodrówki+ 400 g wieprzowiny + 300 g boczku), mielę w domu, dzielę na pół, jedną połowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko
Kuchnia Prezydentowejogórki konserwowe 2 papryki ( czerwona i zielona ) kieliszek białego wina 1 łyżka musztardy sarepskiej łyżka soku z cytryny łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól , pieprz Przygotowanie Wołowinę umyłem , osuszyłem, wyciąłem z niego wszystkie błony , chrząstki i tłuste kawałki , pokroiłem w cienkie paski ( ok. 4 cm długości i 1 cm grubości ). Skropiłem sokiem z cytryny , odstawiłem na godzinę
R'n'G KitchenSkładniki 200 g makaronu ryżowego (wstążki) 200 g mielonej wołowiny 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki 1/3 żółtej papryki 1 łyżka oleju 1/2 cebuli Szczypta ostrej papryki Sól ,pieprz Przygotowanie Makaron ryżowy przyrządzić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Mięso mielone usmażyć na rozgrzanym oleju i odstawić do ostygnięcia. Papryki umyć i po wydrążeniu gniazd nasiennych pokroić w małą kostkę
R'n'G KitchenPyszny domowy rosół. Składniki 800 g wołowiny (szponder) 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1/4 selera 1/4 kapusty włoskiej 1 cebula 6 ziarenek czarnego pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy Sól i pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie Mięso umyć ,zalać 1,5 l zimnej wody ,doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone
R'n'G Kitchen