wołowina - 6415 przepisów (strona:249/428)

Pasztet wieprzowy z grzybami 115

wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku

królestwo garów
True Brunch w Hotelu Hyatt Regency w Warszawie 104

domowe pieczywo z dżemami oraz wspaniałym miodem z własnej pasieki , duży wybór różnego rodzaju wędlin i serów z dodatkami;  poprzez dania na ciepło – zapiekanki, makarony,  wspaniałą pieczoną wołowinę ,  pizzę – na zamówienie, wypiekaną w piecu opalanym drewnem....   Na deser duży wybór słodyczy z własnej cukierni oraz bufet owoców. Do tego oczywiście kawa, herbata, woda i soki

królestwo garów
Vini Torrevento w HOŻA by mondovino 106

dzikich wiśni i ziół. Wino jest pełne dobrze zrównoważone z pikantnymi nutami. Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny, delikatnej duszonej wołowiny oraz do dzikiego ptactwa – przepiórek, perliczek. My dodalibyśmy do tego królika i delikatne potrawy z gęsiny.   Ghenos Primitivo di Manduria DOC – 100 % Primitivo. Dojrzewało 10 miesięcy w stali

królestwo garów
Go West – Odkryj wina Kalifornii. 103

dominowały podczas degustacji. Pijąc je i rozmawiając z ich producentami już wyobrażaliśmy sobie jak smakowałyby w połączeniu z jedzeniem.    Do Cabernet Sauvignon pieczona jagnięcina, cielęcina, dziczyzna, grillowana wołowina lub krojona w plastry kacza pierś. Do Merlota idealna byłaby grillowana kaczka, udziec barani, żeberka jagnięce, sarnina lub polędwica wołowa. Do Ponot Noir zjedlibyśmy polędwicę wieprzową, delikatną dziczyznę oraz pieczony

królestwo garów
Noc Restauracji - Białystok 101

lepszych dań Nocy Restauracji. Biorę również pod uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich knedli) z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli w Restauracji Tokaj . Danie przygotowane przez Szefa Attilę Totfh – Węgra. Niestety danie miało pecha :( Było

królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 109

tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano 24 i 36 miesięczny Młodszy (o minimalnym okresie dojrzewania 12 miesięcy) dobrze skomponuje się z białym wytrawnym

królestwo garów
Trzy Znaki Smaku - warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Grucznie 113

konfiturą z suski sechlońskiej ChOG i czerwonej cebuli na puree z selera, - pstrąga z kiełbasą lisiecką ChOG, grillowaną sałata rzymską i kurkami na puree z kalafiora, - antrykot z polskiej wołowiny z redykołką ChNP i borowikami, - jabłko łąckie ChOG duszone w miodzie drahimskim ChOG z ekspresową kruszonką z owsianki. Wszystkie dania były proste w przygotowaniu (a przynajmniej tak to wyglądało

królestwo garów
Kuchnia Japonii w Muzeum Etnograficznym 72

różą” w środku. Mieliśmy również możliwość spróbowania kilku charakterystycznych dla prefektury Nagano potraw,  miso shiru,  makaronu gryczanego soba, herbaty, Choya  oraz znanej na całym świecie wołowiny wagyu . Było to bardzo udane spotkanie. I czekamy na więcej

królestwo garów
Rzeźnik z Galicji 98

Reimóndez, z regionu Galicja w prowincji Lugo. Miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z nim, zorganizowanym w sklepie i tapas barze Złoto Hiszpanii w Warszawie. Podczas spotkania „przedstawiona” została nam wołowina z północno - zachodniej Hiszpanii, rasy galicyjskiej. Specyficzny klimat, codzienne opady deszczu, gatunek trawy, sposób hodowli – małe gospodarstwa z maksymalnie 8 krowami – powodują, że mięso z Galicji jest niepowtarzalne. Pan Jose

królestwo garów
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 111

wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka Ozór cielęcy, smardze, pilaw ryżowy Kasztany, jabłko, karmel

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 106

część tego z czego słynie Chile. W południowej części kraju w sprzyjającym wilgotnym klimacie na ogromnych zielonych terenach doskonale rozwinięta jest produkcja zwierzęca. Chile eksportuje ponad 130 gatunków jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Nie sposób nie wspomnieć o tym, że Chile zajmuje 8 miejsce na świecie w produkcji wina. Doskonały zróżnicowany klimat i 450 letnia tradycja powoduje że wina

królestwo garów
Cimarosa z Lidla - reaktywacja 89

jeżyn i dojrzałych wiśni. W ustach jest mocne ale dość gładkie. Taniny są przyjemne, nieagresywne. Wino jest bardzo smaczne i doskonale sprawdzi się na przykład do solidnego kawałka argentyńskiej wołowiny. Warto otworzyć je chwilę wcześniej i dekantować. W ofercie Lidla znajdują się jeszcze: Limited Edition Casablanca Chardonnay 2013   Carmenere Reserva Privada 2012 Limited Edition Leyda Pinot Noir

królestwo garów
Męskie gotowanie 113

gotować „jak prawdziwi faceci”! Prawdziwy facet według Cave’a je mięso. Je go dużo i w tradycyjnych, oszczędnych potrawach. Mamy tu zatem przepisy na steki, burgery, wołowinę, baraninę, boczek, żeberka. Słowem mięso omal saute. Wszystkich dotkniętych tą opinią wegetarian od razu uspokajamy, że my tu też wypadamy na średnio męskich. Autor zresztą ma dla nas wszystkich propozycję

GRUBY WAŁEK
Domowa surówka z marchwi - doskonały i uniwersalny dodatek do obiadu 131

jest wyrazista. Smak mojego dzieciństwa i młodości w odświeżonej wersji. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami - zarówno z gotowanym, pieczonym lub smażonym drobiem jak i duszoną wieprzowiną lub wołowiną.   http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470

Kuchnia po mojemu
Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki. 114

Kilka dni temu opisywałam krupnik na wołowinie - pożywną zupę na zimne dni. Dziś przedstawię jej nieco inną wersję. Lżejszą lecz równie smaczną i wartościową, wzbogaconą o ulubione warzywa. Opcja doskonała na każdy dzień w roku - zimny, ciepły, deszczowy czy słoneczny. Składniki (na średni garnek): 1/2 szyi indyczej woda 1 marchew 1 mała pietruszka 1/4 selera 5-6 plasterków pora

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania