wołowina - 6514 przepisów (strona:252/435)

Kurczakowa sałatka z zupek chińskich 186

pozwalający zwalczyć niedobór żywności (...) Zupy błyskawiczne zwykle składają się z makaronu i jednej lub więcej torebek z przyprawami, które nadają zupie smak. Występują w wielu wariantach smakowych (np. kurczaka, wołowiny, krewetek, warzywna, curry, pomidorowa, serowa, rosołowa). źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_blyskawiczna To "danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale smakuje jako składnik sałatki

Taste Therapy
Ziemniaczane ravioli 135

codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (pokrojonych lub całych) 1 gałązka selera naciowego olej do smażenia 1 łyżka mąki (ziemniaczanej) 2-3 łyżki świeżej

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Wołowe zrazy w potrawce na winie 213

pieprzem i rozklepujemy lub nakłuwamy do uzyskania cienkiego plastra, smarujemy musztardą. Ogórka kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na mięsie układamy porcję cebuli i ogórka Wołowinę zwijamy w roladę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut. Potrawka: Mrożonkę wrzucamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zdrowe grillowanie 173

procentami, w ten sposób pobudza nasz apetyt i tym samy jemy po prostu więcej  tłustą kiełbaskę, boczek czy karkówkę zastąpmy chudym mięsem m.in pierś z kurczaka, ryby, wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne  zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów  fit desery - zamiast ciężkich ciast z masami użyj lekkich

Truskawkowa Fiesta
WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ 183

kolejny kolejny kolejny przepis inspirowany kuchnią chińską. Tym razem będzie to wołowina. Przepyszne soczyste mięso z papryką i brokułami. Danie niesamowicie łatwe … i sycące! Jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację na ciepło. Podana z ryżem albo makaronem z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * polędwica wołowa

Ostra na Słodko
Pasztet z mięsa wołowego 219

rosole Po wystudzeniu wszystko zmielić, doprawić do smaku solą i ziołami, dodać wyciśniętą bułkę Wbić jajka i dokładnie wyrobić, jeśli masa zbyt sucha ( a taka będzie ze względu na wołowinę ) dodać tyle rosołu by masa się nie rozpadała Przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia Piekłam około 1 godz. w prodiżu. Z tych składników upiekłam dwa pasztety

Proste Potrawy
Ostry gulasz paprykowy z wołowiną 187

dzisiejszy obiad polecam pyszny gulasz paprykowy z wołowiną. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam od sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 60 dag pręgi wołowej, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 1/2 papryczki chilli, 2 łyżki masła, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tatar wołowy 142

łyżeczka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego lub sosu worcestershire (opcjonalnie) dodatkowo: świeże żółtko jaja kurzego 1 mała cebula 2 ogórki kiszone Przygotowanie: Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać). Dodać oliwę, sos i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać (dłonią, a nie łyżką), uformować z mięsa lekko spłaszczoną kulę. Cebulę

Kuchcik gotuje
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 181

Kochani ruszyły Kulinarne Potyczki Blogerów   i przyszedł czas na jakiś przepis ze składników, które wybraliście. Nie powiem trochę myślałam jak użyć wszystkich składników z listy "wołowina" i się udało. Moja propozycja obiadowa jak zawsze jest rodzinna i na pewno przypadnie Wam do gustu. A głównym zadaniem było stworzenia obiady za pomocą patelni WOOL . Tak przy okazji miałam możliwość

Niezły Młynek
Pasztet wieprzowy z grzybami 139

wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku

królestwo garów
True Brunch w Hotelu Hyatt Regency w Warszawie 128

domowe pieczywo z dżemami oraz wspaniałym miodem z własnej pasieki , duży wybór różnego rodzaju wędlin i serów z dodatkami;  poprzez dania na ciepło – zapiekanki, makarony,  wspaniałą pieczoną wołowinę ,  pizzę – na zamówienie, wypiekaną w piecu opalanym drewnem....   Na deser duży wybór słodyczy z własnej cukierni oraz bufet owoców. Do tego oczywiście kawa, herbata, woda i soki

królestwo garów
Vini Torrevento w HOŻA by mondovino 133

dzikich wiśni i ziół. Wino jest pełne dobrze zrównoważone z pikantnymi nutami. Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny, delikatnej duszonej wołowiny oraz do dzikiego ptactwa – przepiórek, perliczek. My dodalibyśmy do tego królika i delikatne potrawy z gęsiny.   Ghenos Primitivo di Manduria DOC – 100 % Primitivo. Dojrzewało 10 miesięcy w stali

królestwo garów
Go West – Odkryj wina Kalifornii. 122

dominowały podczas degustacji. Pijąc je i rozmawiając z ich producentami już wyobrażaliśmy sobie jak smakowałyby w połączeniu z jedzeniem.    Do Cabernet Sauvignon pieczona jagnięcina, cielęcina, dziczyzna, grillowana wołowina lub krojona w plastry kacza pierś. Do Merlota idealna byłaby grillowana kaczka, udziec barani, żeberka jagnięce, sarnina lub polędwica wołowa. Do Ponot Noir zjedlibyśmy polędwicę wieprzową, delikatną dziczyznę oraz pieczony

królestwo garów
Noc Restauracji - Białystok 127

lepszych dań Nocy Restauracji. Biorę również pod uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich knedli) z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli w Restauracji Tokaj . Danie przygotowane przez Szefa Attilę Totfh – Węgra. Niestety danie miało pecha :( Było

królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 129

tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano 24 i 36 miesięczny Młodszy (o minimalnym okresie dojrzewania 12 miesięcy) dobrze skomponuje się z białym wytrawnym

królestwo garów