książki Nigelli Lawson "Nigella gryzie" , z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej. Polecam, bardzo smaczna i zdrowa odmiana od typowym klopsików (pulpecików). Składniki pulpecików: - 250g mielonej wieprzowiny - 250g mielonej wołowiny U mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej - 1 jajko - 2 łyżki świeżo startego parmezanu - 1 zmiażdżony ząbek czosnku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki
Smaczne Zdrowecałym świecie przyprawa, można ją trochę porównać z naszym Maggi. Sos pochodzi z Anglii i produkowany jest w mieście Worcester. Sos idealnie nadaje się do przyprawiania wołowiny, sosów pomidorowych, różnego rodzaju dipów, znajdziecie go również w składzie popularnego drinka " Krwawa Mary ". Przygotowanie: Przygotowujemy sos mieszając dokładnie w miseczce wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki. Kurczaka kroimy
Mania Gotowaniaprzepis z książki Mediterranean fresh Joyce Goldstein na 5 szaszłyków czas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc) Składniki: 800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową 1 cebula, drobno posiekana oliwa sól, pieprz cząstki cytryny do podania na sos charmoula: sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku rozdrobnione
Chilli Czosnek i Oliwaformą, zapachem i smakiem także. Przepis z najnowszego KUKBUKa. Innymi słowy Mięcho rządzi a ww dwumiesięcznik obfituje w fajne przepisy :) 4 buraki pół cebulki 1 ząbek czosnku 200 g wołowiny, zmielonej 100 g fety sól, pieprz
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczone pomidorki. Pomysł podpatrzony w Moich Smakach Życia, zmodyfikowany. U nas zniknęły w mgnieniu oka! 250 g pomidorków koktajlowych kilka gałązek tymianku 2 łyżki oliwy pulpeciki: 500 g mielonej wołowiny ( w oryginale indyk) 1/2 świezej kajzerki pieprz i sól do smaku
Dzieje kuchennej WiewióryTaki był mój pierwszy obiad 2014 roku! smaczny ale przede wszystkim łamiący wcześniejsze opory bo wołowinę uwielbiam ale nie mam odwagi z nią kombinować i jadaliśmy ją głównie mieloną. To mój pierwszy stek w życiu! Przepis pochodzi z "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo. 1 stek z antrykotu (ok 500 g gruby na min.1 cm) sól, pieprz frytki: 250 g mielonych
Dzieje kuchennej WiewióryOprócz Brownie pisaliście o marynatach. Otóż dzisiaj chciałam Wam przedstawić Pana Kalafiora w lekkiej marynacie z korzenna nutą. Proporcje marynaty ściągnęłam z tego co mówił Grzegorz na warsztatach Dobrej Wołowiny, na których byłam pod koniec sierpnia. Można w niej marynować każde warzywa, zarówno na szybko
Dzieje kuchennej Wiewióryzamiarem zrobienia tej konfitury nosiłam się już od sierpniowych warsztatów z wołowina QMP. Jednak okoliczności nie sprzyjały. W ubiegły weekend postanowiłam zaszaleć z obiadem urodzinowym dla Małżona i zrobiłam roladę ze schabu z pysznym wnętrzem. Podałam ją z pieczonymi ziemniaczkami, mizerią i marynowanym kalafiorem. Wg mnie było bardzo pysznie! Konfitura z cebuli 2 szalotki
Dzieje kuchennej Wiewiórypowstało to danie. Przepis najpierw podpatrzony w tv potem doczytany w książce Jamiego O. "Gotuj sprytnie jak Jamie". Klopsiki alla Norma 1 bakłażan 1/2 pęczka natki 400 g mielonej wołowiny
Dzieje kuchennej Wiewióryzupa ze świeżych pomidorów a nie takich ze słoika :) Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki) ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością), 2 marchewki, 1 pietruszka kawałek selera, por, liść laurowy, 2 ziela angielskie, pieprz, sól, 2 łyżki margaryny ok. 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej bazylia
Bon Appetit MałgorzatyZnudziły się Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 woreczek ryżu białego 2 woreczki ryżu dzikiego 2 litry warzywnego bulionu 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kapusta włoska pasta pomidorowa w kartoniku 1 papryczka chili
Bon Appetit Małgorzatyoliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Składniki na farsz: 0,5 kg mielonej wołowiny 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego ok. 10 pieczarek świeże oregano lub suszone sól, pieprz 2 ząbki czosnku 100 g mozzarelli albo żółtego sera typu gouda 1 czerwona cebula
Bon Appetit MałgorzatyPogoda nie sprzyja grillowaniu, ale udało mi się w ten weekend zorganizować imprezę ogrodową.... pod namiotem :-P Składniki na burgery: 0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej antrykotu) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża, żółta papryka szczypiorek natka pietruszki ok. 50 ml zimnej wody sól świeżo zmielony kolorowy pierz olej do smażenia dodatkowo pszenne bułki składniki na cebulowy
Bon Appetit Małgorzatypierwsze :) Pycha! Już za nim tęsknie ... ;) Myślę, że taką kolacją można skraść nie jeden męski żółądek (czytaj serce) ;) Składniki na wołowego burgera (4 porcje): 0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie z antrykotu) sól morska pieprz cayenne tutaj kupisz 1 łyżka musztardy Dijon 1 żółtko 2 łyżki wody 2 posiekanej natki pietruszki 2 szalotki 2 rozgniecione ząbki
Bon Appetit Małgorzaty