wołowina - 6415 przepisów (strona:260/428)

Zupa krem z zieloną soczewicą i smażonymi pomidorami. 164

Dziś coś szybkiego dla miłośników rozgrzewających zup. Co będzie potrzebne: -baza; bazą będzie bulion, który mi został, a przygotowany był z warzyw, kaczki, wołowiny i indyczej szyjki -soczewica zielona, namoczona przez kilka godzin -pomidory w puszce -cebula czerwona -wino białe półwytrawne -oliwa -sól, pieprz -ząbek czosnku, zgnieciony, a potem posiekany -kawałek imbiru -świeży tymianek Soczewice gotujemy do miękkości, bulion podgrzewamy

BaRepas
Sos do steków z piwem i whiskey 131

Wyjątkowy sos do wołowiny z grilla, którego bazę stanowi połączenie amerykańskiej whiskey i ciemnego piwa Guinness pochodzącego z górnej fermentacji. Składniki: 120 ml whiskey Jack Daniels 3 łyżki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżka sosu tabasco 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka mielonego cynamonu 330 ml piwa Guinness Stout 110 ml oleju z orzeszków arachidowych

naRuszcie
Rosół z kaczki 141

nami, ale przed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z reguły rosół gotuję z dwóch rodzajów mięs, wołowiny i drobiu, ale tym razem postanowiłam to nieco zmienić i ugotowałam  rosół  z kaczki. Kaczka jest tak aromatyczna, że nie dodawałam już innego rodzaju mięsa. Poza tym jest jeszcze

Kulinarne przygody Gatity
Bogracz domowy 152

składniki * 60 dag wieprzowiny bez kości (lepszy jednak jest z wołowiny) * 20 dag selera * 2 średnie marchewki * 1 duża pietruszka * 1/2 puszki groszku * 30 dag pieczarek * 2 średnie cebule * 2 małe ogórki kiszone * 2 średnie papryki czerwone * 1/3 szklanki ostrego ketchupu * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * pieprz cayenne * sól * 4 łyżki oliwy Sposób wykonania Mięsko pokroić w paski. Selera, marchewkę

Mix smaku
Bibimbap 208

Bibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa. Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw

Kulinarna rozmowa
Curry z mleczkiem kokosowym 136

możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci), Papryka słodka 1 łyżeczka Papryka ostra 1 łyżeczka Sól do smaku (na sam koniec) Mięso (najlepiej cielęcina lub baranina, ale może byc też wolowina) Pomidory w puszce, Czosnek, Cebulka, Jeden ziemniak, Oliwa 1 łyżka. Do wysokiego, dużego garnka wlewamy oliwę, przysmażamy cebulę i czosnek a następnie dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. Przysmażamy przyprawy, daje

Kulinarna rozmowa
Burger 149

Proponuję Wam dziś burgera. Od czasu do czasu taki "swojski burger" jest świetny dla dorosłych i dla dzieci. Musicie kupić tylko kawałek dobrej wołowiny, zmielić ją do tego dobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe.   Składniki: Mięso wołowe mielowe, Czerwona cebula, Ogórek, Pieczarki, Sałata, Bułka (duża) Żółty ser, Musztarda, Przyprawy

Kulinarna rozmowa
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 182

jeśli widzicie, że zaczyna się przypalać lub za mocno rumienić- dodajcie oliwy. Powinna być pięknie zeszklona i delikatnie, bardzo delikatnie, zrumieniona.  Jak bardzo chciałabym używać ekologicznego wywaru z wołowiny, niestety nie miałam czasu na jego ugotowanie, poza tym mam grzeszną słabość do tego z kostki. Połączyłam więc niedobre z najlepszym i użyłam domowego wywaru warzywnego i wołowego, kupnego. Jeśli

Gotowanie to kochanie
Feijoada, feijoada, feijoada.... 182

Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach. Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny czy wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę. Brasileiro

Smaki Brazylii
Zraziki mielone schabowo migdałowe 132

Prawie każdy ma swoje ulubione gatunki mięs i dania z nich. Jedni preferują dania z wołowiny, inni z drobiu, a jeszcze inni z jagnięciny, wieprzowiny… i nie tylko. Tym razem na warsztat poszedł u mnie schab. Aby urozmaicić jadłospis warto czasem wprowadzić coś nowego, np. zraziki mielone schabowo migdałowe.     Składniki: - 800g schabu - 200g mielonych migdałów - 3 jajka

mojewypiekiinietylko
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze 146

jest po prostu królewski. Cudowny i rozpływający się w ustach dzięki metodzie pieczenia – długo i w niskiej temperaturze.” Taką metodę pieczenia polecałam już na blogu przy przepisie na wołowinę pieczoną w niskiej temperaturze . Smacznego. Wydrukuj przepis The post Łosoś pieczony w niskiej temperaturze appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 154

książki Nigelli Lawson "Nigella gryzie" , z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej. Polecam, bardzo smaczna i zdrowa odmiana od typowym klopsików (pulpecików). Składniki pulpecików: - 250g mielonej wieprzowiny - 250g mielonej wołowiny U mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej - 1 jajko - 2 łyżki świeżo startego parmezanu - 1 zmiażdżony ząbek czosnku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki

Smaczne Zdrowe
Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na Sylwestra 881

całym świecie przyprawa, można ją trochę porównać z naszym Maggi.  Sos pochodzi  z Anglii i produkowany jest w mieście Worcester.  Sos idealnie nadaje się do przyprawiania wołowiny, sosów pomidorowych,  różnego rodzaju dipów, znajdziecie go również w składzie popularnego drinka  " Krwawa Mary ". Przygotowanie: Przygotowujemy sos mieszając dokładnie w miseczce wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki. Kurczaka kroimy

Mania Gotowania
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 252

przepis z książki Mediterranean fresh Joyce Goldstein na 5 szaszłyków czas przygotowania: 20 min., marynowanie mięsa co najmniej 4 godz. (lub cała noc) Składniki: 800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową 1 cebula, drobno posiekana oliwa sól, pieprz cząstki cytryny do podania na sos charmoula: sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku rozdrobnione

Chilli Czosnek i Oliwa
Buraki mięsem nadziewane. HIT SEZONU z Wołem i Fetą w roli głównej :) 154

formą, zapachem i smakiem także. Przepis z najnowszego KUKBUKa. Innymi słowy Mięcho rządzi a ww dwumiesięcznik obfituje w fajne przepisy :) 4 buraki pół cebulki 1 ząbek czosnku 200 g wołowiny, zmielonej 100 g fety sól, pieprz

Dzieje kuchennej Wiewióry