zrobić gulasz wołowy? Często dostaję e-maile z tym pytaniem. Dzisiaj przedstawię Wam etapy przygotowania gulaszu wołowego bez zbędnych składników, tylko: 80 dag wołowiny, 2 łyżki 100 % oleju rzepakowego Rapso , 2 łyżki mąki, 1 łyżka ostrej papryki,1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku, 1 małą łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą i 1 łyżeczka majeranku. Dobrze zrobiony(...)powinno być chude, kroimy je w kostkę. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc przed smażeniem do pokrojonego mięsa dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie pokrywam mąką każdy kawałek mięsa. Wołowinę wrzucamy na wysoką patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Olej rzepakowy Rapso doskonale nadaje się do smażenia. Podsmażamy chwilę na rumiano, żeby zamknąć pory w mięsie, wtedy kawałki mięsa będą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrolady z karkówki lub rolady z indyka. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Składniki na 8 zrazów: 8 plastrów wołowiny 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Kamis sól morska i pieprz czarny Kamis 2 x ogórek kiszony z chili plaster boczku 3 cebule 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego(...)smażenia wykałaczki Plastry wołowiny dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso smarujemy ostrą musztardą, układamy przy jednym brzegu słupek boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka i ósemkę cebuli. Zraz zawijany bardzo dokładnie i spinamy wykałaczką. Następnie obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy na oleju z każdej strony, mięso przekładamy do garnka żeliwnego, na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuchni chińskiej każdą potrawę posypują szczypiorkiem i cebulką dymką, otóż jak się okazało dzięki temu trikowi zaostrza się apetyt. :) Dosyć już tego gadania weźmy się za robotę! :) Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... SKŁADNIKI: 4-5 małych kapust chińskich bok choy Garść świeżych kiełków fasoli mung Garść grzybków mun Kawałek imbiru pokrojony w zapałki Garść świeżej(...)kolendry 1 pęd trawy cytrynowej 3 duże ząbki czosnku 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 1 gwiazdka anyżu 1 kora z cynamonu 4 owoce kardamonu 800 gr wołowiny (pokrój w paski i włóż do zamrażalnika na 30-40 min i pokrój w bardzo cienkie plastry) olej z orzeszków ziemnych do smarzenia Sosy: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki ciemnego
Zainspiruj się kuchniąPrzepis powstał przy współpracy z portalem beefmania.org Składniki (na 3 burgery): 200 g wołowego mięsa mielonego (tatar) 1 łyżeczka musztardy dijon 1/2 cebuli Oliwa z oliwek
Emcia Pichcisosy odwracające naszą uwagę od smaku „mięsa”. Zdecydowanie polecam !!! Najlepsze amerykańskie hamburgery Składniki na 4 burgery: · 400 g dobrej jakości mielonej wołowiny (używam polędwicy) · ½ cebuli drobno posiekanej · przyprawa do hamburgerów(...)łyżka octu · 1 łyżeczka soku z cytryny · sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę i wymieszać wszystko dokładnie. Uformować
Mania Gotowaniamoich ulubionych dań jedno garnkowych. Wersji tej potrawy jest mnóstwo, ja najbardziej lubię tą, którą postanowiłam się z Wami podzielić :) Jak wskazuje nazwa potrawy, w oryginale robiona jest z wołowiny. Polecam, aby po raz pierwszy Strogonofa zrobić właśnie z tego mięsa. Osobiście czasem, z braku czasu wykorzystuję również schab, jednak mięso wołowe jest zdecydowanie lepsze. Zapraszam do skosztowania(...)Mój ulubiony Boeuf Strogonow Składniki: · 400 g wołowiny(użyłam udźca wołowego) · 1 duża czerwona cebula · 1 papryka · 1 papryczka chili · 3 ogórki kiszone
Mania Gotowaniazimową wiosnę na pewno przyda się coś rozgrzewającego J Meksykańskie burgery Składniki na około 4 burgery: · 400 g mielonej wołowiny (ja używam udźca) · 1 papryczka chili · ½ łyżeczki soli · ½ łyżeczki papryki czerwonej(...)papryczki chili drobno posiekanej · 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne · sól, pieprz Przygotowanie: Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Wołowinę mieszamy z przyprawami, dodajemy sok i skórkę z limonki, sos chili i posiekaną papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które
Mania GotowaniaKofty to po prostu mielone mięso na szaszłykach przyprawione w orientalnym stylu. Zazwyczaj używa się do ich wykonania mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny, którą ja właśnie wykorzystałam. Najważniejsze w całym daniu jest doprawienie mięsa, które nadaje mu charakterystycznego, wyrazistego smaku . Kofta kebab z bułką pita Składniki: 400 g zmielonej wołowiny lub jagnięciny/baraniny 1 mała cebula 2 ząbki
Mania GotowaniaPropozycja na grilla. :) Kofta , jest to mięso mielone najczęściej z wołowiny I jagnięciny z przyprawami I cebulą. W tej formie znana na Bałkanach, Azerbejdżanie, Iranie , Grecji, Indiach I Turcji. Przepyszne wariacja na temat mielonego-niby podobne do naszego, ale jakże inny smak, poprzez dodane inne przyprawy. Polecam . Zaczynamy: Składniki na 8 porcji: 900 gr mielonego-wołowego 2 cebule 1/2 pół
Smaki Edytyburaków 2 pietruszki 3 marchewki kawałek selera 4 ząbki czosnku sok z jednej cytryny-4 łyżki soku sól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowe suszone warzywa mięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka do ugotowania wywaru Wykonanie: Gotujemy wywar na mięsie. Po ugotowaniu mięso wyciągamy. Dajemy liście laurowe, ząbki czosnku, około pół łyżki soli, pieprz ziarenka, marchew , pietruszke
Smaki Edytydomowe hamburgery z pysznymi kotletami z wołowiny i rozpływającym się w ustach serkiem – a do tego krucha sałata lodowa, cebulka i ogórek! Składniki Czerwona cebula Ogórek kiszony Bułka do hamburgerów przepis znajdziesz na blogu Kotlety wołowe przepis znajdziesz na blogu Masło opcjonalnie Serek topiony w plastrach Musztarda Upiec bułki do […] The post Domowe hamburgery z kotletem wołowym
Kulinarne Przebojetrafiłam do "chińczyka", który okazał się nie być zwykłym "chińczykiem", a ładną, zadbaną knajpą z menu wietnamski oraz tajskim . Zamówiłam to co w promocji czyli pad thai z wołowiną i tak rozpoczęła się wielka miłość. Składniki (duże porcje dla 2 osób): duże krewetki (bądź wołowina) ilość zależy od tego czy wolimy bardziej krewetkowo czy mniej, ja użyłam
Brzuszki ŁakomczuszkiNo i kolejna sałatka, najlżejsza ze ostatnich propozycji. Wprawdzie w przepisie, napisałam aby mięso zostawić na 3h, ja swoje zostawiłam na prawie 24h (miałam przygotować sałatkę
Brzuszki Łakomczuszkidzieci musiały je często popijać, ale zjadły i pytały kiedy znowu zrobię takie dobre mięsko :) Przygotowanie w domu dobrych steków wcale nie jest trudne. Trzeba kupić kilka plastrów wołowiny, zamarynować ją i wrzucić na patelnię grillową. Częstym błędem jest rozbijanie mięsa tłuczkiem – to co sprawdza się przy schabowych, nie jest najlepsze dla wołowiny. Przekładamy steki na parę minut do piekarnika
Gotuj z Misiemwczesną jesień lub nawet wiosnę, to przepis z tych raczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem pitnym (4 duże porcje) Będziemy potrzebować: 700 g wołowiny (łopatka lub antrykot) 500 g cebuli 300 g pieczarek 2 marchewki (moje były spore i mogły ważyć ok. 350-400 g) 3-4 ząbki czosnku 100 ml miodu pitnego(...)kostkę o boku ok. 2-3 cm. Cebule oraz czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub rondlu o grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju. Każdy kawałek wołowiny dokładnie otaczamy w mące, a następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. (Dobrze jeśli nasze naczynie jest na tyle szerokie, że kawałki mięsa nie leżą jeden na drugim, a w jednej warstwie
Ratunku obiad