wołowina - 6415 przepisów (strona:262/428)

Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką 189

marchewką Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz 500 g wołowiny 1 cebula sol do smaku oliwa z oliwek ponadto czerwona cebula biała cebula 1 marchewka sol ziołowa w młynku oliwa z oliwek Przygotowanie: Mięso gotujemy, aż będzie miękkie, wywar możemy

Moja smaczna kuchnia
Domowe Hamburgery 225

mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli             jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 3 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody jajko sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn olej (do smażenia) Dodatkowo

Słodka Strona
Parówkowy KusKus 155

razem przed wami danie nie z kurczakiem, wołowiną czy kaczka,a ze zwykłą wędzona parówką :). My w domciu parówki lubimy, gotowane, smażone i nawet na kanapki, więc to tyle słowem wstępu.  Składniki: opakowanie parówek 3 czerwone papryki 3 sztuki wszędobylskiej cebuli łyżeczka oliwy do podsmażania 2 łyżki przecieru pomidorowego sól/pieprz 2 szklanki kaszy kuskus Wykonanie: Parówki kroimy

Moje pyszne gotowanie
Marynata do mięs 130

zjadamy na zimno na kanapkach. Warto pokusić się i zamarynować mięso wcześniej nie tylko z suchymi przyprawami. Marynata, którą chcę dziś polecić świetnie sprawdza się do przyrządzania dziczyzny i wołowiny. Znalazłam ten przepis wiele lat temu, chyba wtedy, gdy przygotowywałam pierwsze urodziny córki. Dostałam wtedy sporo dziczyzny i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Mięsko powędrowało do zamrażarki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami 285

podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie? Do przygotowania galaretki wykorzystałam...rosół z kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny. Żeby odtłuścić wywar, wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Wtedy na powierzchni zbierze się nadmiar tłuszczu, który łatwo można zebrać.  Składniki galarety: około 1 litr wywaru - może być rosół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1717

wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów??? ) Jak przygotować farsz z gotowanego mięsa? Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu : kawałek drobiu, kawałek wołowiny, a od święta (jak się uda kupić) kawałeczek cielęciny. Wystudzone, oddzielone od kości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora. Taką masę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 327

wielu kuchniach. Pamiętajmy jednak, że to nie strog o now, lecz strog a now ;) Zapewne Paweł Aleksandrowicz nie byłby zadowolony, słysząc źle wymawiane własne nazwisko ;) Składniki: 70 dkg dobrej wołowiny (np. polędwicy) , 1 średnia cebula , 25 dkg pieczarek , 2-3 łyżki mąki pszennej , sól , pieprz , słodka papryka , 3 średnie ogórki kiszone , 3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijny barszcz po mojemu 157

zawsze" łamie się zasadę postnych dań wigilijnych. Tak już jednak jest i nie zamierzam tego zmieniać, bo to przecież "moja" wigilia :) Najpierw gotuję wywar na kawałeczku kury , wołowiny i odrobinie wędzonki (np. skórka z boczku wędzonego - wszystko wkładam do zimnej wody i gotuję na wolnym ogniu.) Do tego dodaję kilka liści laurowych , łyżeczkę ziela angielskiego i łyżeczkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 152

wyniku improwizacji ;) Wyjęłam z zamrażarki dwa kawałki mięsa (jak sądziłam), a po rozmrożeniu okazało się, że w jednym z nich nie znajduje się wołowina lecz opiekana papryka. Trzeba było zatem zagospodarować to "znalezisko". Wymyśliłam paprykowe pulpety - wystarczyło tylko zmielić wieprzową szynkę, a reszta zrobiła się sama ;) Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 179

jakie zapasy mieć w spiżarni oraz w co wyposażyć kuchnię. Dopiero w dalszej części książki znajdziemy 120 przepisów podzielonych na 6 rozdziałów w zależności od wiodącego składnika: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby i dodatkowe przepisy . Każdy z przepisów jest opatrzony ilością porcji, czasem przygotowania i ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno lub kilka

WojnaNaSmaki.pl
Chili con carne 399

carne jest ratunkiem idealnym, wymarzonym wręcz. Ostre przyprawy, cudowny aromat i rozgrzewające działanie dodadzą nam sił nawet w najbardziej mroźne dni. Potrzebne nam (na 4 porcje): - 500 g mielonej wołowiny - 2 cebule czosnkowe - 4 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - puszka czerwonej fasoli - mała puszka kukurydzy - 1 spora czerwona papryka - 1 średnia żółta papryka -150 ml bulionu

W poszukiwaniu inspiracji
Chili con carne 111

prostu ostre papryczki z mięsem. Jest to danie będące tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Podstawą są jednak dobrej jakości mielona wołowina, papryka, czerwona fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze Chili się udało jest przysmażenie

Food Square
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 207

tuńczyka z puszki. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 posiekana cebula 4 posiekane pieczarki 1/2 posiekanej czerwonej papryki 2 łyżki oliwy 100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób) żółtko   Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego wyciąć krążki

Smakowity Blog Kulinarny
Królik pieczony z warzywami 175

tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B. W dodatku przyswajamy aż 90% zawartego w nim białka (dla porównania z wołowiny-62%), a tłuszczu w tuszce jest zaledwie 3-6%. Zalecane jest w profilaktyce schorzeń układu naczyniowo-sercowego, chorób autoimmunologicznych, cukrzycy i niektórych typów nowotworów. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Włoskie

Smakowity Blog Kulinarny
Węgierska zupa gulaszowa 179

ogniskiem. Bogracz ( bogrács ) , bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem, z jakim nie rozstawali się pasterze. Składniki: 1 kg udźca cielęcego (można zastąpić wołowiną lub wieprzowiną) 2 duże cebule 2 łyżki smalcu 4 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku  3 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów (400 g) 1,5 l bulionu wołowego

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania