wołowina - 6514 przepisów (strona:265/435)

Zupa krem z pietruszką i gruszką 156

klasyką. Od początku października gotowałam ją już dwa razy.  Podobnym warzywem, które omijałam z daleka na targowisku był seler, z którego puree podawane do łososia czy steków z wołowiny ubóstwiam, od kiedy pierwszy raz je zrobiłam. I to jest w gotowaniu najwspanialsze. Ciągłe odkrywanie na nowo znanych smaków i poznawanie tych nieznanych. To co dla kogoś gdzieś oczywiste

W kuchni wieczorem
Szaszłyki z mięsa mielonego 198

natury czy też na patelni grillowej lub usmażyć na zwykłej patelni  z niewielką ilością tłuszczu .  Składniki: 500 g mielonej jagnięciny (baraniny lub wołowiny) 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,  pieprz Przygotowanie: mięso mielone  wkładamy

cookpl
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce 365

English Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem (2-3 porcje) Składniki: 250 g r avioli , pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu 200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 szklanki sosu pomidorowego albo passaty 1 duża garść szpinaku, posiekanego ½ szklanki startej mozzarelli ¼ szklanki startego

karmelowy
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 202

bardzo smaczna. W zupie są grzyby suszone , pieczarki, kapary i rożne inne dodatki, które sprawiają ,że jest wyjątkowa. SKŁADNIKI 1 połówka piersi z kurczaka 40 dag. dobrej chudej  wołowiny  30 dag surowej szynki wieprzowej 2 łyżki kaparów ze słoiczka 5-6 oliwek  czarnych mała garść suszonych grzybów 25 dag. pieczarek 1 cebula pół czerwonej papryki 1 łyżka

W kuchennym oknie Ewy
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 181

prezentowała i wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową.  Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając

Słodko-Słony Świat Ilony
Rosół na niedzielny obiad i bulion do wykorzystania. 226

etapami go przygotować. Ważny jest wybór mięsa. Rosół ma być esencjonalny, pełen smaku, a zapach ma się rozchodzić po całym domu. Używam przynajmniej trzech rodzajów mięsa. Dobre będzie połączenie wołowiny z indykiem i kaczką, zawsze dodaję również jakieś podroby. Nie bójcie się również dodawać warzyw, im więcej tym lepiej. Zainwestujcie w duży garnek, tak by wszytko się zmieściło. Jest również

BaRepas
Zupa krem z zieloną soczewicą i smażonymi pomidorami. 181

Dziś coś szybkiego dla miłośników rozgrzewających zup. Co będzie potrzebne: -baza; bazą będzie bulion, który mi został, a przygotowany był z warzyw, kaczki, wołowiny i indyczej szyjki -soczewica zielona, namoczona przez kilka godzin -pomidory w puszce -cebula czerwona -wino białe półwytrawne -oliwa -sól, pieprz -ząbek czosnku, zgnieciony, a potem posiekany -kawałek imbiru -świeży tymianek Soczewice gotujemy do miękkości, bulion podgrzewamy

BaRepas
Sos do steków z piwem i whiskey 151

Wyjątkowy sos do wołowiny z grilla, którego bazę stanowi połączenie amerykańskiej whiskey i ciemnego piwa Guinness pochodzącego z górnej fermentacji. Składniki: 120 ml whiskey Jack Daniels 3 łyżki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżka sosu tabasco 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka mielonego cynamonu 330 ml piwa Guinness Stout 110 ml oleju z orzeszków arachidowych

naRuszcie
Rosół z kaczki 149

nami, ale przed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z reguły rosół gotuję z dwóch rodzajów mięs, wołowiny i drobiu, ale tym razem postanowiłam to nieco zmienić i ugotowałam  rosół  z kaczki. Kaczka jest tak aromatyczna, że nie dodawałam już innego rodzaju mięsa. Poza tym jest jeszcze

Kulinarne przygody Gatity
Bogracz domowy 171

składniki * 60 dag wieprzowiny bez kości (lepszy jednak jest z wołowiny) * 20 dag selera * 2 średnie marchewki * 1 duża pietruszka * 1/2 puszki groszku * 30 dag pieczarek * 2 średnie cebule * 2 małe ogórki kiszone * 2 średnie papryki czerwone * 1/3 szklanki ostrego ketchupu * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * pieprz cayenne * sól * 4 łyżki oliwy Sposób wykonania Mięsko pokroić w paski. Selera, marchewkę

Mix smaku
Bibimbap 222

Bibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa. Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw

Kulinarna rozmowa
Curry z mleczkiem kokosowym 150

możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci), Papryka słodka 1 łyżeczka Papryka ostra 1 łyżeczka Sól do smaku (na sam koniec) Mięso (najlepiej cielęcina lub baranina, ale może byc też wolowina) Pomidory w puszce, Czosnek, Cebulka, Jeden ziemniak, Oliwa 1 łyżka. Do wysokiego, dużego garnka wlewamy oliwę, przysmażamy cebulę i czosnek a następnie dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. Przysmażamy przyprawy, daje

Kulinarna rozmowa
Burger 164

Proponuję Wam dziś burgera. Od czasu do czasu taki "swojski burger" jest świetny dla dorosłych i dla dzieci. Musicie kupić tylko kawałek dobrej wołowiny, zmielić ją do tego dobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe.   Składniki: Mięso wołowe mielowe, Czerwona cebula, Ogórek, Pieczarki, Sałata, Bułka (duża) Żółty ser, Musztarda, Przyprawy

Kulinarna rozmowa
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 189

jeśli widzicie, że zaczyna się przypalać lub za mocno rumienić- dodajcie oliwy. Powinna być pięknie zeszklona i delikatnie, bardzo delikatnie, zrumieniona.  Jak bardzo chciałabym używać ekologicznego wywaru z wołowiny, niestety nie miałam czasu na jego ugotowanie, poza tym mam grzeszną słabość do tego z kostki. Połączyłam więc niedobre z najlepszym i użyłam domowego wywaru warzywnego i wołowego, kupnego. Jeśli

Gotowanie to kochanie
Feijoada, feijoada, feijoada.... 190

Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach. Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny czy wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę. Brasileiro

Smaki Brazylii

Proponowane wyszukiwania