wołowina - 6514 przepisów (strona:265/435)

Chinkali – gruzińskie pierożki 229

smaczny obiad! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * mąka pszenna do podsypywania – 0,5 szkl * woda – 2/3 szkl * sól – 0,5 łyżeczki FARSZ: * miękka wołowina – 400 g * miękka wieprzowina – 200 g * cebula – 2 szt * natka pietruszki – 1 garść * woda – ok. 4 łyżki * kolendra – 1 garść * sól

Ostra na Słodko
Boeuf Strogonow 234

dodajemy posiekaną w piórka cebulkę i złocimy kilka minut. Dodajemy obtoczone w mące mięso ( rozdzielając kawałek po kawałku – jeśli włożymy naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość). Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby. Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy

Ostra na Słodko
ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI 256

pieprz – 1 szczypta – olej – 4 łyżki – koncentrat pomidorowy – 4 łyżki – majeranek – 1 szczypta – śmietana 18% – 2 łyżki – mielona wołowina – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZUPA: Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę

Ostra na Słodko
Kotlety rybne z mięsem 172

Takie rybno – mięsne kotlety są też fantastycznym pomysłem jako wkładka do burgera! Gwarantuję , że posmakują! SKŁADNIKI: ( 6 szt. ) - filety rybne ( u mnie dorsz ) – ok. 30 dag - mielona wołowina – ok. 30 dag - duże jajko – 1 szt. - bułka tarta – 0,5 szklanki - mąka – 10 dag - natka pietruszki – 1 pęczek - sól ziołowa - pieprz - olej do smażenia

Ostra na Słodko
Bażant , Królik , Sandacz i Tatar czyli Tydzień Restauracji w Rest. Gródek 173

posiadam , ale za to mojemu towarzyszowi należą się wielkie brawa! zdjęcia ze strony restauracji Na przystawkę wybrałam : Królik z ziołową gąbką z sosem koperkowym Osoba towarzysząca ;) Tatar z marynowanej wołowiny Na danie główne wybrałam : Filet z sandacza z sosem rabarbarowym Osoba towarzysząca ;) Filet z bażanta na purée z zielonego groszku z sosem foie gras Nasza oferta wyglądała tak : http://www.groupon.pl

Ostra na Słodko
CHICKEN KHORMA czyli KORMA Z KURCZAKA 550

zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken Khorma. Jest to rodzaj curry , w którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ) , jogurt i spora ilość cebuli. Jest niesamowicie aromatyczna, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze. Fantastyczny pomysł na obiad! Gwarantuję , że nie tylko wielbiciele hinduskiej kuchni będą zachwyceni! Polecam! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
KREWETKI , OŚMIORNICE, KARMAZYN I SKAKANIE W SZPILKACH PRZEZ OGRODZENIE czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W PAŁACU BONEROWS 184

Ceny wysokie , jak to na taką restaurację … w takim mieście … i w takiej lokalizacji przystało. W menu owoce morza …. najlepsze ryby …. dziczyzna … cielęcina , jagnięcina , wołowina i wiele innych specjałów. Całe menu z cennikiem dostępne tutaj: http://www.milanokrakow.pl/nasza-kuchnia/karta-dan   ______________________________________________________________________________________________________ My zdecydowaliśmy się na makarony. Rafał wybrał : Cannelloni z karmazynem zapiekane pod beszamelem szafranowym Ja: Spaghetti

Ostra na Słodko
Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką 210

marchewką Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz 500 g wołowiny 1 cebula sol do smaku oliwa z oliwek ponadto czerwona cebula biała cebula 1 marchewka sol ziołowa w młynku oliwa z oliwek Przygotowanie: Mięso gotujemy, aż będzie miękkie, wywar możemy

Moja smaczna kuchnia
Domowe Hamburgery 253

mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli             jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 3 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody jajko sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn olej (do smażenia) Dodatkowo

Słodka Strona
Parówkowy KusKus 175

razem przed wami danie nie z kurczakiem, wołowiną czy kaczka,a ze zwykłą wędzona parówką :). My w domciu parówki lubimy, gotowane, smażone i nawet na kanapki, więc to tyle słowem wstępu.  Składniki: opakowanie parówek 3 czerwone papryki 3 sztuki wszędobylskiej cebuli łyżeczka oliwy do podsmażania 2 łyżki przecieru pomidorowego sól/pieprz 2 szklanki kaszy kuskus Wykonanie: Parówki kroimy

Moje pyszne gotowanie
Marynata do mięs 158

zjadamy na zimno na kanapkach. Warto pokusić się i zamarynować mięso wcześniej nie tylko z suchymi przyprawami. Marynata, którą chcę dziś polecić świetnie sprawdza się do przyrządzania dziczyzny i wołowiny. Znalazłam ten przepis wiele lat temu, chyba wtedy, gdy przygotowywałam pierwsze urodziny córki. Dostałam wtedy sporo dziczyzny i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Mięsko powędrowało do zamrażarki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami 332

podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie? Do przygotowania galaretki wykorzystałam...rosół z kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny. Żeby odtłuścić wywar, wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Wtedy na powierzchni zbierze się nadmiar tłuszczu, który łatwo można zebrać.  Składniki galarety: około 1 litr wywaru - może być rosół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1740

wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów??? ) Jak przygotować farsz z gotowanego mięsa? Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu : kawałek drobiu, kawałek wołowiny, a od święta (jak się uda kupić) kawałeczek cielęciny. Wystudzone, oddzielone od kości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora. Taką masę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 349

wielu kuchniach. Pamiętajmy jednak, że to nie strog o now, lecz strog a now ;) Zapewne Paweł Aleksandrowicz nie byłby zadowolony, słysząc źle wymawiane własne nazwisko ;) Składniki: 70 dkg dobrej wołowiny (np. polędwicy) , 1 średnia cebula , 25 dkg pieczarek , 2-3 łyżki mąki pszennej , sól , pieprz , słodka papryka , 3 średnie ogórki kiszone , 3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijny barszcz po mojemu 184

zawsze" łamie się zasadę postnych dań wigilijnych. Tak już jednak jest i nie zamierzam tego zmieniać, bo to przecież "moja" wigilia :) Najpierw gotuję wywar na kawałeczku kury , wołowiny i odrobinie wędzonki (np. skórka z boczku wędzonego - wszystko wkładam do zimnej wody i gotuję na wolnym ogniu.) Do tego dodaję kilka liści laurowych , łyżeczkę ziela angielskiego i łyżeczkę

Codzienna kuchnia niecodzienna