wołowina - 6415 przepisów (strona:265/428)

Zupa ziemniaczana z pulpecikami mięsnymi 234

Potato soup with meatballs Składniki. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1/4 selera korzeniowego 1 łyżka masła pieprz sól  Kulki mięsne z majerankiem. 25 dag wołowiny zmielonej 1 jajko 1 cebulka 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Wykonanie. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Ziemniaki zalać wrzącym wywarem. Pozostałe warzywa przesmażyć na maśle i dołożyć do ziemniaków. Gotować 5 minut. Przygotować

Kulinarny karnet Christophera
Kolacja we dwoje czyli burgery na ostro 316

pory jadłam, musicie ich koniecznie spróbować. Polecam dodać mięso wołowe do burgerów - są wtedy o wiele smaczniejsze. Przepis powstał do Tygodniowego Wyzwania Blogowego. Składniki : * 300g mielonej karkówki * 300g mielonej wołowiny * sól, pieprz, chili bądź świeża papryczka * dodatkowo : bułki z sezamem, sałata, pomidor, ogórek korniszon, cebula, majonez, ketchup, musztarda Przygotowanie :  Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy

Magiczne Życie Marty
Domowa kostka rosołowa 301

straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny – ale można też zastąpić oliwę tłuszczem zwierzęcym np. kaczym smalcem lub zmiksować ugotowany, tłusty kawałek wołowiny czy kurczaka aby otrzymać bulionowe kostki mięsne. Domowa kostka rosołowa: 1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki) 1 mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu

Poezja smaku
Domowa wędzona kiełbasa 191

gorczycy 8 g ziela angielskiego 5 liści laurowych kilka listków suszonej mięty ok 400 g soli peklującej/ do smaku dodatkowo   20 m jelita Przygotowanie: Boczek oskórować i z wołowiną przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach, wieprzowinę wraz ze słoniną jeżeli jest potrzeba, przepuścić przez praskę na średnich oczkach - wszystko wymieszać. Na patelni prażymy wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, następnie

Niezły Młynek
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 164

Chociażby dlatego, że charakterystycznym dla tego gulaszu jest  dodatek kapusty kiszonej, którą baaardzo lubię :)   Danie to bardzo popularne w Czechach i Austrii, powstaje z  wieprzowiny, rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą  obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem.   Klasycznie mięso osmażane jest na smalcu (nie oleju czy oliwie) i duszone wraz z kapustą kiszoną

Walijskie Pichcenie
WOŁOWO-DROBIOWY ROSÓŁ Z MAKARONEM RYŻOWYM 167

Pewnie każda pani domu ma swój "żelazny" przepis na rosół :))  U mnie najczęściej na stół trafia rosół typowo drobiowy i dlatego ostatnio zatęskniłam za takim z dodatkiem wołowiny.  Ma on zdecydowanie ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka! Składniki: szpon der wołowy udka z kurczaka marchew pietruszka seler

Walijskie Pichcenie
Massaman Curry z kurczakiem 382

Curry". Inna teoria natomiast mówi, że danie pochodzi z Malezji, a jego nazwa pochodzi od malezyjskiego słowa masam, czyli kwaśny. Zamiast kurczaka, Massaman Curry można przygotować z jagnięciną, kaczką, wołowiną lub tofu. Przepis inspirowany potrawą ze strony Słodko-Kwaśny. Składniki (dla dwóch osób): 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry

Tajskie smaki
Schab w sosie śmietanowym 196

danie mówiło się sztuka mięsa. W stołówce do której chodziłam na obiady w dzieciństwie sztuką mięsa nazywano szynkę wieprzową w sosie . Sztuką mięsa nazywa się też duszoną wołowinę, ale my pozostańmy przy dzisiejszym schabie. Tak przygotowany schab jest bardzo delikatny, kruchy, rozpływa się w ustach, a sos do mięsa przygotowany jest na bazie wywaru z dodatkiem śmietany. Uwielbiam duszone mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim. Krótka recenzja. 151

życiu nie zjem i nie spróbuję. Jednak jak to się mawia - nigdy nie mów nigdy! Jadłam Pyszną sałatkę Najsztuba z ziemniakami i wątróbką z dorsza, krwistego steka z sezonowanej wołowiny, nawet przepiórki. Co tego dnia jedliśmy przygotowywaliśmy wspólnie, pod czujnym okiem wspaniałych kucharzy takich jak Jerzy Sobieniak, Jakub Provenzano z Grzegorzem Łapanowskim na czele. Wspaniali ludzie, kucharze, blogerzy, pyszne jedzenie

Malinowe Pocałunki
Zupa gulaszowa. Troszkę oszukana ;) 106

Wyjęłam mięso z zamrażarki.... i okazało się piękną łopatką, zamiast być wołowiną na gulasz.   Ale nastawienie nie zmieniło się.  Miała być zupa gulaszowa - i była. Może troszkę delikatniejsza, ale pysznie sycąca. Z grubo pokrojonym jeszcze ciepłym chlebem... Składniki: 700 g łopatki 300 g pieczarek 2 papryki : żółta i czerwona 4 szt ogórki kiszone listek laurowy ziele angielskie

Malinowe Pocałunki
Zupa jesienna z kluseczkami 197

minut kluseczki wypłynęły na powierzchnię i można było tą jesienną zupę jeść z wielkim apetytem. Przepisy, w których wykorzystałam pastę paprykową: Pikantna zupa paprykowa i Zupa paprykowa z wołowiną   Do zupy przygotowałam na szybko kluseczki, gdyż makaron nam się znudził. te kluski to właściwie improwizacja, zostało mi jakieś 80 g serka kremowego wymieszanego z koperkiem, który leżał w lodówce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smaczny rosół z gęsi 173

Składniki : mały pęczek włoszczyzny mięso z gęsi, najlepsze na rosół to skrzydła, kręgosłup z szyją mała papryczka chili ewentualnie kawałek wołowiny około  40-60 dag 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, sól Przygotowanie : Umyte mięsa zalewamy zimną wodą i gotujemy, wpierw na ostrym ogniu, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy spokojnie około półtora godziny- bez przykrycia, szumujemy

Proste Potrawy
Rosół z trzech mięs (przepis babciny) 167

czego opisywać ;) No ale po kolei - najpierw wrzucamy do garnka umyte i pokrojone mięso i zalewamy wodą, tak, by je przykryła. Wstawiamy na duży ogień. Dobrze pamiętać, że wołowina gotuje się dużo dłużej niż pozostałe dwa gatunki, więc chcąc mieć mięso na obiad, trzeba zacząć przygotowania odpowiednio wcześnie. Po zagotowaniu mięsa dodajemy marchew, seler, pora i korzeń pietruszki, pokrojone

Kulinarne zapędy Kokosa
flaczki wołowe... 158

łyżeczka chili suszona mielona, 2 łyżki majeranek, - do smaku maggi flaki wołowe zagotować w wodzie z 5 minut i wylać na sito, opłukać do wywaru rosołowego z kurczaka i wołowiny włożyć opłukane flaki, pokrojona drobno marchewkę z rosołu i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu zamiast gotowej przyprawy do flaków zrobiłam swoje smaki: kolendrę, gorczycę, kurkumę, pieprz ziołowy, chilli

W Mojej Kuchni Lubię
rosół z makaronem wałkowanym... 161

Składniki: 1/2 sztuki kura lub kurczak, 1/2 kg wołowina z kością, 1 pęczek włoszczyzna, 5 sztuk ziele angielskie, 3 sztuki liście laurowe, 2 łyżki kucharek, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba natka pietruszki, - ile potrzeba makaron w niedużej ilości wody zagotować kurę rosołową i szponder wołowy - wodę wylać i opłukać mięsa teraz wlać wody ile potrzeba, dodać mięsa, obraną

W Mojej Kuchni Lubię