pieczone pomidorki. Pomysł podpatrzony w Moich Smakach Życia, zmodyfikowany. U nas zniknęły w mgnieniu oka! 250 g pomidorków koktajlowych kilka gałązek tymianku 2 łyżki oliwy pulpeciki: 500 g mielonej wołowiny ( w oryginale indyk) 1/2 świezej kajzerki pieprz i sól do smaku
Dzieje kuchennej WiewióryTaki był mój pierwszy obiad 2014 roku! smaczny ale przede wszystkim łamiący wcześniejsze opory bo wołowinę uwielbiam ale nie mam odwagi z nią kombinować i jadaliśmy ją głównie mieloną. To mój pierwszy stek w życiu! Przepis pochodzi z "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo. 1 stek z antrykotu (ok 500 g gruby na min.1 cm) sól, pieprz frytki: 250 g mielonych
Dzieje kuchennej WiewióryOprócz Brownie pisaliście o marynatach. Otóż dzisiaj chciałam Wam przedstawić Pana Kalafiora w lekkiej marynacie z korzenna nutą. Proporcje marynaty ściągnęłam z tego co mówił Grzegorz na warsztatach Dobrej Wołowiny, na których byłam pod koniec sierpnia. Można w niej marynować każde warzywa, zarówno na szybko
Dzieje kuchennej Wiewióryzamiarem zrobienia tej konfitury nosiłam się już od sierpniowych warsztatów z wołowina QMP. Jednak okoliczności nie sprzyjały. W ubiegły weekend postanowiłam zaszaleć z obiadem urodzinowym dla Małżona i zrobiłam roladę ze schabu z pysznym wnętrzem. Podałam ją z pieczonymi ziemniaczkami, mizerią i marynowanym kalafiorem. Wg mnie było bardzo pysznie! Konfitura z cebuli 2 szalotki
Dzieje kuchennej Wiewiórypowstało to danie. Przepis najpierw podpatrzony w tv potem doczytany w książce Jamiego O. "Gotuj sprytnie jak Jamie". Klopsiki alla Norma 1 bakłażan 1/2 pęczka natki 400 g mielonej wołowiny
Dzieje kuchennej Wiewióryzupa ze świeżych pomidorów a nie takich ze słoika :) Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki) ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością), 2 marchewki, 1 pietruszka kawałek selera, por, liść laurowy, 2 ziela angielskie, pieprz, sól, 2 łyżki margaryny ok. 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej bazylia
Bon Appetit MałgorzatyZnudziły się Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 woreczek ryżu białego 2 woreczki ryżu dzikiego 2 litry warzywnego bulionu 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kapusta włoska pasta pomidorowa w kartoniku 1 papryczka chili
Bon Appetit Małgorzatyoliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Składniki na farsz: 0,5 kg mielonej wołowiny 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego ok. 10 pieczarek świeże oregano lub suszone sól, pieprz 2 ząbki czosnku 100 g mozzarelli albo żółtego sera typu gouda 1 czerwona cebula
Bon Appetit MałgorzatyPogoda nie sprzyja grillowaniu, ale udało mi się w ten weekend zorganizować imprezę ogrodową.... pod namiotem :-P Składniki na burgery: 0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej antrykotu) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża, żółta papryka szczypiorek natka pietruszki ok. 50 ml zimnej wody sól świeżo zmielony kolorowy pierz olej do smażenia dodatkowo pszenne bułki składniki na cebulowy
Bon Appetit Małgorzatypierwsze :) Pycha! Już za nim tęsknie ... ;) Myślę, że taką kolacją można skraść nie jeden męski żółądek (czytaj serce) ;) Składniki na wołowego burgera (4 porcje): 0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie z antrykotu) sól morska pieprz cayenne tutaj kupisz 1 łyżka musztardy Dijon 1 żółtko 2 łyżki wody 2 posiekanej natki pietruszki 2 szalotki 2 rozgniecione ząbki
Bon Appetit Małgorzatywtedy tatar jest pyszny i nie musi być robiony tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej! Nasz był zrobiony z rostbefu i był pyszny składniki (3 porcje) ok 600 g wołowiny - rostbef parę łyżek oliwy + oliwa do doprawienia 3 żółtka najlepiej z wiejskich jaj 2 cebule kilka korniszonów 1 łyżka kaparów 4 marynowane grzybki (opcjonalnie) przyprawy: majeranek pieprz sól
Stare Garyrostbef bez kości (dobrze jeżeli jest z warstwą tłuszczu) oliwa z oliwek 8 ząbków czosnku Sól i pieprz Przydatny jest termometr mięsa Na sos: Czerwone wino, bulion wołowiny 1/2 - 1 łyżka mąki kukurydzianej przygotowanie Mięso przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej (wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem - przechowywać zawinięte). Rozgrzać piekarnik
Stare Garyindyka.Zawiera duzo cynku,magnezu,potasu ,witamin z grupy B,co powoduje wiekszy pobor energii z pozywienia i wzmocnienie ukladu odpornosciowego.ma wieksza wartosc odzywcza i dietetyczna niz wieprzowina i wolowina. A najwieksza zalete stanowi szybkosc przygotowania smakowitego dania. Skladniki : -2 piersi z kurczaka -2 cebule -2 male papryki lub 1 duza czerwona papryka -sol,slodka papryka w proszku -pieprz czerwony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!giczy wołowej.Na rosól kupowało się raczej tzw.poprzeczkę.Najczęściej jednak robiłam lekki rosół z kurczaka.Ten jest jednak przepyszny,a mięso z poprzerastaną tkanką łączno-kolagenową po prostu wyśmienite.Wołowina posiada spore ilości kolagenu.Ten odżywi nasze chrząstki stawowe tzn. "naoliwi" nasze trzeszczące stawy i poprawi strukturę skóry. Kolagen z greckiego znaczy: cola-klej,genno-rodzić. Rindfleischsuppe z użyciem Beinschebe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!