wołowina - 6415 przepisów (strona:253/428)

Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :) 192

kiełbasy śląskiej Średni słój ogórków kiszonych lub konserwowych Musztarda Pieprz, sól *można dodać również boczku Dodatkowo: 1/3 kostki margaryny do smażenia Bawełniane białe nici lub wykałaczki Pokrojoną na plastry wołowinę roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, a następnie delikatnie solimy, smarujemy musztardą i posypujemy pieprzem. Cebulę, kroimy w ząbki, a ogórki i kiełbaski, kroimy w podłużne paseczki, które układamy na mięso. Najlepiej

Smakowy Raj
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 274

doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu: -gotowałam tylko z połowy dużego kurczaka i wołowiny ( nie miałam kury ani indyka) -zrezygnowałam z kostek bulionowych bo bardzo się ich smak ostatnio zmienił- mam wrażenie , że po tej całej nagonce na glutaminian zmieniono go na coś innego

Buniabaje w kuchni
Bitki wołowe w sosie własnym 237

przykład dodając do nich  grzyby . Jednak to te najprostsze, we własnym sosie, smakują mi najbardziej. Zwłaszcza podane z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki: ok. 800 g chudej wołowiny (użyłem udźca) 2 średniej wielkości cebule 10 ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe sól ok. 150 g mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać i pokroić w poprzek włókien

W SMAK
Chili. Klasyczna, amerykańska, zimowa potrawa z duszoną fasolą. Poznaj jej sekret 275

fasoli nerkowiec (uprzednio ugotowanej, może być z puszki) 1 szklanka ciecierzycy (uprzednio ugotowanej, może być z puszki) 1 szklanka czarnej fasoli (uprzednio ugotowanej, może być z puszki) ¼ kg tłustej wołowiny z tłuszczem pokrojonej w bardzo małe kostki ½ szklanki pokrojonego pokrojonego w cienkie plastry (ok. 5 mm) selera naciowego ½ szklanki papryk chipotle (można zastąpić 1 łyżeczką wędzonej chili) 1 szklanka drobno

Jem więc Jestem
DOMOWY SOS AIOLI 285

aioli to taki domowy, majonezowy sos czosnkowy. To sos wywodzący się z krajów środziemnomorskich, bardzo popularny w Prowansji i w Katalonii, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się do mięs: wołowiny, jagnięciny, drobiu, ale także do ryb i owoców morza, a także jako dodatek do warzyw,  jajek itp. U nas idealnie sprawdził się jako dodatek do domowych burgerów... W składzie

Smaczne Zdrowe
Drobiowy Strogonow z porem* wg Jamiego 114

pojawi się tylko na profilu fejsbukowym, zaraportowana zdjęciem. Tym razem jednak użyłam naszych porów z ogrodu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się podzielić. Oryginalny Strogonow to oczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić

les mirabelles
Sarma - gołąbki z kiszonej kapusty 202

danie w wielu krajach Bałkańskich zwłaszcza w Serbi. Postanowiłam więc zrobić je i ja. Składniki: 15 liści kiszonej kapusty włoskiej 1 l soku z kiszonej kapusty 350 g  wołowiny b/k 350g łopatki wieprzowej 1 szklanka ryżu 1 duża cebula 1 machewka 4 ząbki czosnku 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego  4 łyżki masła 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Gosia gotuje
Kulinarnie w Kampali 111

Siekane mięso kurczaka zawinięte w plackowate ciasto wyzwoliło u mnie nieskomplikowaną kulinarną refleksję. Kurczaki są dostarczycielami najtańszego mięsa, jako takie nie wzbudzają szacunku u kucharzy. Odwrotnie jest z drogą wołowiną.   (Więcej w Czytadle

Jadło i czytadło
Bogracz. Tańsza wersja. Smaczny wieprzowy gulasz z papryką. 174

Prawdziwy węgierski bogracz jest przygotowywany z wołowiny. Ja proponuję tańszą wersję i powiem nawet smaczniejszą z mięsa wieprzowego. Nie dość, że taniej to jeszcze znacznie szybciej. Najlepiej smakuje z pajdą ( albo dwoma ) świeżego chleba :) Polecam :) Składniki - łopatka wieprzowa 1,40 kg. - cebula 1 szt. duża ( lub 2 mniejsze ) - papryka 3 szt.( zielona + dwie czerwone ) - pomidory 4 szt. - ziemniaki

Kuchnia z widokiem na ogród
Pulpety w sosie pomidorowym 121

proste  i lubiane przez moich domowników pulpeciki w sosie pomidorowym ,  to jeden z najbardziej popularnych   sposobów  wykorzystania mięsa mielonego. Składniki: pulpety: ok.300 g mielonego mięsa/ wołowina lub chuda wieprzowina 1 jajko 1 łyżka posiekanej zielonej  pietruszki 2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/   1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Zakamarki mojej kuchni
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 194

cukru, śmietanki słodkiej i słodkiej fasolki szparagowej. To idealnie zbalansowało smak i mogę stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera -dwa ząbki czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz

BaRepas
Gulasz na ciemnym piwie z nutą cynamonu 198

długiej nieobecności, spowodowanej natłokiem pracy i załatwianiem spraw, prezentuje wam wyjątkowy gulasz na ciemnym piwie. Proponuje podanie z ziemniakami lub ciemną kaszą. Składniki: ok. 1 kg wołowiny 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 2 średnie cebule 2 liście laurowe kawałek cynamonu szklanka ciemnego piwa 4 marchewki 5 dag suszonych moreli sól, pieprz. zmielony kardamon i cynamon Mięso opłukać, osuszyć, pokroić

Konrad Gotuje
Pieczeń rzymska z królika 371

zimno. Ma niską zawartość tłuszczu, a mięso królika jest bardzo zdrowe dlatego śmiało możemy podawać je dzieciom. Składniki: 1,5 kg mięsa z królika ( może też być wołowina, wieprzowina lub kurczak) 5 dużych marchewek 1 duży por 3-4 jaja 1 czerstwa bułka np. kajzerka duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 6 jaj do ugotowania i włożenia do środka

IMPRESJA SMAKU
Zupa Solianka 182

Zupa Solianka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Jest uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy.  SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków

Tradycyjna kuchnia Kasi
Stek z pieczonymi warzywami 287

wrażenie, że jego jakość jest coraz gorsza i mój organizm nie domaga się go często. Jako że mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania