wołowina - 6415 przepisów (strona:238/428)

Spaghetti bolognese dla cierpliwych 130

razem to nie będzie przepis na szybki obiad, ale warto poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie tej wersji :) Składniki 1kg mielonej wołowiny 2 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka 1/8 małego selera lub 1 łodyga selera naciowego 2- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 puszki pomidorów bez skórki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Podróż do krainy wina z Malmą 145

lekko schłodzone - wspaniale komponuje się z owocami morza, natomiast czerwone lubimy pić w temperaturze pokojowej i podgrzewane, Polacy kochają je łączyć z różnego rodzaju mięsiwem od dziczyzny po wołowinę. Jedną z ciekawostek, które przekazał nam nasz sommelier, było informacja jak powstało Porto?, ciekawe czy ktoś z Was zna odpowiedź na to pytanie :). Jak wiadomo jest to wzmacniane wino Portugalskie transportowane

Apetyczna babeczka
burrito z indykiem i papryką na ostro 175

Maksykańska nuta zawsze bardzo nas absorbuje. Ilu kucharzy tyle pomysłów i możliwości przygotowania burrito - tej słynnej północnoamerykańskiej potrawy, więc proponujemy Wam coś mięsnego, acz lżejszego niż wołowina i oczywiście z pewną dozą ostrości, bez której ciężko w kuchni Meksyku. Składniki : 500g mielonego mięsa z indyka 6 pszennych tortilli fix "Chili con carne" 1 duża czerwona cebula 2 papryczki chili

zobacz ich smak
Pierogi z chabaninką, czyli mięsem 203

stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Farsz: Mięso z kury i kawałek wołowiny prosto z rosołu, który perfekcyjna pani domu przygotowała na niedzielę. Przecież nic nie może się zmarnować! Zatem mięso mielimy dwukrotnie wraz z włoszczyzną, z którą się gotowało. Doprawiamy solą

Karczma Honorietty
Zapiekany kabaczek z chili con carne 134

Blueberry Corner by "jagodzianka" Zapiekany kabaczek z chili con carne to połączenie ostrej wołowiny z łagodnym kabaczkiem. Będzie Wam smakować Porcja dla 2 osób … Przeczytaj cały artykuł Post Zapiekany kabaczek z chili con carne pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pierogi z mięsem 178

Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie.  Składniki na farsz: - 1,5 kilograma mięsa różnego rodzaju (u mnie wieprzowina, wołowina i indyk) - 3 marchewki - 1 pietruszka - niewielki kawałek pora - niewielki kawałek selera - 2 cebule - masło - 2 białka - liść laurowy - ziele angielskie - pieprz - sól Przygotowanie farszu: W garnku gotujemy mięso razem

Życie zamknięte w smaku
Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą 112

Zastanawiałam się, czy wstawić ten przepis na bloga. Wiem, że odwiedza Go wiele osób, które wybrały wegetarianizm bądź weganizm i królik, bardziej niż wieprzowina czy wołowina, może wyprowadzić ich z równowagi. Przyznam, że kulinaria są dla mnie czymś więcej niż hobby i chciałabym zająć się tym w niedalekiej przyszłości profesjonalnie. Nie uda się to, jeżeli będę obawiała się korzystać

Życie zamknięte w smaku
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 173

bulion - bez warzyw i mięsa. Studzimy. Składniki do consommé: - około 2 litrów bulionu drobiowego (ostudzonego) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 kilograma mielonej wołowiny - 3 białka Przygotowanie consommé: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy je dokładnie z mięsem oraz białkami i przekładamy do garnka. Taką mieszankę zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy

Życie zamknięte w smaku
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 177

chwilę przed deszczem. Niebo zdążyło się już zachmurzyć i tylko minuty dzieliły nas od fali deszczu. Pan kelner uwijał się jednak szybko, więc danie zdążyłyśmy skosztować przed ulewą. Wołowina dobra, ale nie rewelacyjna, mogłabym dusić się odrobinę dłużej. Marchewka mogłaby być ale dente. Legumina świetna - uwielbiam połączenia słodkich owocowych sosów z wytrawnym mięsem. Chociaż nie wiem, czy nie smakowałoby

Życie zamknięte w smaku
Stek z polędwicy wołowej (test dłoni i mity) 132

kwestia osobistych preferencji. Wbrew powszechnej opinii, wysokiej klasy mięso (jak polędwica) można bez obawy solić jeszcze przed smażeniem. Dodatkowo, jeżeli decydujemy się na mrożony kawałek, także nie popełniamy błędu - wołowina w zamrażarce kruszeje i staje się delikatniejsza. Tak więc doprawiamy steki solą i pieprzem. Jedną z technik sprawdzania stopnia wysmażenia mięsa jest, tak zwany test dłoni. Gdy złączymy kciuk

Życie zamknięte w smaku
Policzki wołowe w winie z miodem 165

Policzki wołowe posiadają bardzo intensywny smak. Dosyć długo należy je gotować aby były miękkie ( często tak bywa z wołowiną ), ale po ugotowaniu są bardzo delikatne. Oczywiście można ten przepis wykorzystać na innym kawałku mięsa wołowego. Polecam. Składniki: ok. 500 gram policzków wołowych 2 szklanki wina półwytrawnego 2 łyżki miodu Sól Pieprz ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 5 ziaren jałowca 1 czerwona

Smaki Ewy
Kiełbasa słoikowa 144

dwóch dni najczęściej staje się ona niejadalna. Warto więc poświęcić trochę czasu by zrobić własną kiełbasę słoikową. Składniki: 1,5 kg wieprzowiny ( szynka, schab ) 1 kg boczku 1 kg wołowiny ( karkówka ) 1 łyżki soli peklującej + 1 łyżeczka Sól Pieprz 6 ząbków czosnku 100 ml wody Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki ( do zmielenia ), odkładamy ok ½ kg ładnych kawałków i kroimy

Smaki Ewy
Domowe flaczki drobiowe 85

kroimy na paseczki ( jak flaczki ). Gotujemy przez chwilę w wodzie ( kilka minut ). W drugim garnku obgotowujemy antrykot i zbieramy szum. Podgotowane żołądki przecedzamy, przepłukujemy i dodajemy do gotującej się wołowiny. Całość solimy, dodajemy vegetę i  gotujemy. Obrane marchewki, pietruszkę, seler kroimy w kostkę, cebulę tylko obieramy. Gdy mięso będzie dosyć miękkie, wyjmujemy je, dodajemy warzywa, zupę gotujemy dalej. Doprawiamy

Smaki Ewy
Mielona szynka z indyka z dodatkiem wołowiny z szynkowara 222

komuś smakuje, aż serce rośnie. Dzisiaj Was zapraszam do przygotowania szynki z indyka w szynkowarze. Składniki: 600 gram piersi z indyka 450 gram mięsa z udźca z indyka 150 wołowiny 2 - 2 ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml zimnej wody Pieprz kolorowy Chili Wykonanie: Z mięs usuwamy błony itp. Kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mielimy

Smaki Ewy
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 148

chociaż można w nim użyć też innego mięsa, albo wręcz odwrotnie – pominąć je całkiem, to wieprzowina wydaje się smakować w nim najlepiej. Byłbym też sceptyczny z zaryzykowaniem np. wołowiny lub innych mięs, które są z reguły twardsze niż wieprzowina – może po prostu nie wystarczyć nam czasu smażenia, a nasz omlet okaże się wówczas „twardym orzechem do zgryzienia”. Żeby jednak było

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania