dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 2 jajka 100 g mąki pszennej 250 g wędzonego boczku 1 łyżka majeranku sól pieprz
potrawyregionalnesmaczny i sycący. Użyłam własnej roboty przecieru pomidorowego , dodałam pokrojoną cukinię i bakłażana. Zioła i parmezan dopełniły całości smaku. Składniki: 500 g mielonego mięsa (w oryginale mielonej wołowiny) 1 szt.cebuli 1-2 ząbki czosnku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 łyżka kaparów 500 ml pomidorów w kawałkach własnej roboty lub z puszki 1 litr przecieru pomidorowego własnej
potrawyregionalnedodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni. Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki. Składniki: około 500 g mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 1 bakłażan 300 g pieczarek 250 ml bulionu 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego
potrawyregionalnezawsze mam chęć na długie pieczenie mięsa w wolnowarze. W takich sytuacjach dobrze sprawdza się garnek rzymski. Po dwóch godzinach wołowina jest miękka a na dodatek mamy sporo dobrego sosu. Goleń wołowa okazała się bardzo smaczna, a tuk z kości, który rozpuszcza się w sosie, nadaje mu wyjątkowy smak. Proste i dobre danie - polecam! składniki
Stare Garyotwarty. Coś w tym jest, że tego typu zupy częściej goszczą na naszym stole właśnie w tym okresie. Zupa ta jest niezwykle sycąca, smaczna i aromatyczna. Dodana do niej wołowina jeszcze bardziej podkreśla smak. Chyba to będzie nasz pierwszy wpis na blogu na zupę, która nie ma konsystencji kremu i na pewno nie ostatni. Można "powiedzieć", że jest to przepis
Pan i Pani Smith w kuchniziela angielskiego 4 owoce jałowca 6 goździków 8 ziarenek pieprzu 2 papryczki chili (opcjonalnie) 500 g dyni (bez skóry i bez pestek) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wołowinę kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Na patelni na oleju przesmażamy mięso, aby się zarumieniło z każdej strony. 2. Następnie na patelnie dodajemy cebule pokrojona w piórka
W kuchni Katieodcedzić, przepłukać zimną wodą , przekroić na mniejsze kawałki , dodać do gulaszu po ok pierwszej godzinie duszenia. Duszenie powinno trwać ok 3 godziny. Z jeleniem obchodzimy się podobne jak z wołowiną. W międzyczasie upiec ziemniaczki i przygotować surówki
Gotowanie jest łatwełopatki wieprzowej tłustej 0,8 kg wołowiny 1 kg podgardla 1,5 łyżki soli do peklowania sól 60 g w tym 1 łyżka peklosoli łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki cukru pół główki czosnku pół gałki muszkatołowej pieprz czarny pieprz ziołowy ok 1,5 szkl wody Mięso i podgardle zemleć na największym sitku maszynki. Dodać przyprawy utłuczone w moździerzu
Gotowanie jest łatwedawna planowany i obiecany sobie tatar. Składniki: -ok. 40 dkg wołowiny -cebula -kilka ogórków konserwowych -2 żółtka -3 łyżki oleju -sól i pieprz do smaku Mięso mielimy w maszynce. Dodajemy olej, sól i pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy kule, w środku robimy wgłębienie na żółtka. Cebulę i ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę. Wystarczy zmieszać mięsko
Maminek kulinarnyGalareta wieprzowa wymaga dłuższego przygotowania, ale to tylko kwestia czasu. Wkładamy do garnka, a potem już sama się gotuje. Gotuję galaretę drobiową , z wołowiną, ale też z golonki i nóżek wieprzowych. Mój czas przygotowania jednak skrócił się od kiedy dostałam w prezencie szybkowar za który bardzo dziękuję mojemu znajomemu Panu J. Ten urodzinowy prezent to strzał w dziesiątkę. Bardzo
O kuchni z uczuciemBurgery smakują jakby faktycznie spędziły pewien czas w wędzarni. Polecam, gdyż ta mięsna kanapka jest smaczna i sycąca, zamiast tradycyjnej buły wykorzystałam żytni chleb ze słonecznikiem. 250 g mielonej wołowiny 1 cebula pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku szczypta pieprz cayenne 1/3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 1/3 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsie wszystko! Musimy szczerze przyznać, że te ostatnie dwa tygodnie były mocno mięsne - dziś dowiecie się więcej o jagnięcinie i cielęcinie, ale my przeszliśmy już przez dziczyznę, wieprzowinę i wołowinę! Były momenty, kiedy myśleliśmy, że mięsa przez tydzień nie ruszymy - mówimy zupełnie szczerze - ale wszystko było tak pyszne, że nie mogliśmy nie spróbować. Nie mogliśmy odmówić sobie nacieszenia się rozpływającym
Plate of Joyrobienia surówek. Optymalnym rozwiązaniem jest szatkownica z możliwością regulacji grubości plasterków i z takiej właśnie korzystam. Na mojej "mandolinie" - multiszatkownica Tupperware - kroję m. in. mięso do domowej shoarmy czy wołowiny po chińsku. W najbliższym czasie postaram się ją dokładniej opisać. Grubość plasterków ma kluczowe znaczenie w procesie suszenia. Jeśli np. wszystkie jabłka są pokrojone w plastry tej samej grubości
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOszukany" kapuśniak też jest pyszny. A przygotowany na mięsie wołowym, pycha. Składniki 1 1/2 litra wody 300 g wołowiny ( szponder ) ćwiartka białej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka mały seler mały por 4 średnie ziemniaki 1 łyżeczka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1 liść laurowy szczypta kminku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie Mięso opłukałem, zalałem wodą, doprowadziłem do wrzenia
R'n'G KitchenDziś na Obiad przygotowałam Chrupiące Kotlety Mielone. Takie Kotlety można podawać na obiad ale również do kanapek. Chrupiące Kotlety Mielone z Wołowiny Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżkę ketchupu pikantnego. Dwie łyżki bułki tartej Jajko Pół cebuli czerwonej podsmażonej. 1 łyżeczkę czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczkę wegety olej do smażenia Bułka Tarta
Gotowanie Patki