wołowina - 6514 przepisów (strona:235/435)

Meksykańskie enchiladas 155

Dzisiaj znów słonecznie, pysznie i sycąco. Przy tym nieco pikantnie, ale jak zawsze smacznie. Miałem dzisiaj ochotę na kuchnię meksykańską i przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną tortille w sosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli

Wyprawy kulinarne
Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 187

kuchenki gazowej, na której mogłabym opalić cebulę, używam do tego celu palnika do crème brûlée (do deseru użyłam raz, do opalania cebuli już wiele razy). Składniki: ok. 400 g wołowiny (np. antrykotu z kością) 2 duże tylne ćwiartki kurczaka (ze skórą) 3 l wody 4 średnie marchewki 2 małe pietruszki 1 por (cały lub tylko biała część) ½ średniego selera

bistro mama
Risotto buraczkowe z grillowaną wołowiną i kozim serem 200

Obecnie na obiad często robię risotto, jest proste i pyszne! Dziś polecam buraczkowe risotto z grillowaną wołowiną i kozim serem. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Stek z antrykotu wołowego 164

Antrykot z francuskiego entrecôte, czyli międzyżebrze to część wołowiny - mięsień, który ciągnie się wzdłuż kręgosłupa od kręgów piersiowych do dołu żeber. Zawiera fragment tłuszczu, który sprawia, że steki z tego mięsa są soczyste i delikatne. No i co najważniejsze w każdym steku - jest to tylko kilka minut pracy w kuchni, a powstaje prawdziwa uczta

Milion Smaków
Oliwa Band of Chefs 122

mechanicznie oliwek odmiany Manaki. Uprawiane są one w rodzinnych gajach w regionie: Ermioni-Kranidi na Peloponezie. Dedykowana jest do dań z grilla. Doskonale komponuje się z daniami z wieprzowiny, wołowiny, rybami, drobiem, makaronem i sałatkami. Mi smakuje również ze świeżą bagietką.  Bagietkę posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Gorącą bagietkę natrzeć czosnkiem

królestwo garów
Bogracz z lanymi kluseczkami 1409

Dzisiaj mamy dla Was danie z kuchni węgierskiej, a jest nim bogracz . U nas bogracz wystąpił jako gulasz, niektórzy robią z niego zupę gulaszową Składniki na bogracz: - 500 g wołowiny - 1 cebula - 3 łyżki oliwy - 3 łyżki mąki - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 g marchewki - 100 g pietruszki - 100 g selera - 150 g czerwonej papryki

Kuchenne Wariacje
Pyszna wołowina rozpływająca się w ustach 193

Lekko zamieszać, żeby całe mięso było przykryte. Jeśli będzie za mało płynu wlać trochę wody. Zostawić tak przygotowane mięso do następnego dnia. Smaku wina nie czuć, wino powoduje, że wołowina będzie miękka i delikatna. Na drugi dzień, wylać zalewę i wysuszyć mięso za pomocą ręczniczka papierowego. Na patelni rozgrzać olej, plastry mięsa obtoczyć w mące i położyć na patelni. Obsmażać

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z mięsem 140

Pierożki najlepiej smakują polane smażoną cebulką i skwarkami z boczku.Ja muszę mieć do nich obowiązkowo barszcz czerwony. Składniki: Farsz: 0,5 kilograma wołowiny 0,5 kilograma łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku sól,pieprz Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Mięso gotujemy do miękkości, cebulę kroimy

Bajeczna Kuchnia
Jak upiec mięso w kawałku 166

upiec mięso w kawałku, tak aby było soczyste i miękkie? Muszę przyznać, że mięso pieczone w kawałku zwłaszcza wołowina czy barani stek sprawiały mi problem, oczywiście wynikający z braku należytej wiedzy jak takie mięso piec. Po wielu latach wzmagań doszłam do wniosku, że jednak najprościej to sprawić sobie kuchenny termometr. Kupując piekarnik kilka lat temu kierowałam się właśnie

codojedzenia
Gołąbki 172

ponieważ nie są tradycyjnie zawijane tylko w formie tortu. Bardzo smaczne i aromatyczne danie Składniki: - 1 główka włoskiej kapusty - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 marchewki - 300 g mielonej wołowiny - 300 g mielonej wieprzowiny - 100 g pomidorów krojonych w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 jajko - 1 liść laurowy - sól morska, pieprz - ½ łyżeczki przyprawy Rabelais (mielone ziele angielskie, gałka muszkatołowa

Kuchenne Wariacje
Zrazy wołowe z pieczarkami. 153

Wołowina to takie smaczne mięso, ale cena jej jest dość wysoka.  Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na lepszy kąsek mięsa. Kupiłam piękny kawałek łopatki wołowej i zrobiłam zrazy z pieczarkami. Ale to nie wszystko:)  Udusiłam je w czerwonym winie i to dopełniło smaku.  Polecam Wam również takie zraziki. Najlepiej smakują podane z kaszą

O kuchni z uczuciem
HAMBURGER Z KANGURA rarytas na Świątecznym Targu w UK 160

podawane były z bułka pszenną oraz duszoną cebulką. Cena nie była duża więc skusiliśmy się spróbować.  Hamburger z Kangura okazał  się rewelacyjny. Mięso w smaku przypomina chudą wołowinę. Mięso jest lekko czerwone w środku i bardzo chude. Rewelacyjnie przyprawiony czuć było pieprz grubo mielony. Kolejka była olbrzymia ale nie dziwie się. Za Hamburgera zapłaciliśmy 4F. Oczywiście można było

Gotowanie Patki
Gumbo 181

Gumbo to danie, które powstało w Luizjanie w XVIII wieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu

Gotuj z Rumcajsem
Egipska shoarma drobiowa 258

Dzisiaj zapraszam na klasyczne danie kuchni arabskiej - shoarmę drobiową. Mięso z kurczaka użyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania