woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:890/1096)

Łosoś pod pietruszkową pierzynką 183

mały brokuł 1 czerwona cebula 1 pieczarka duża z Lidla lub 3 mniejsze 1 mały bakłażan 1/3 opakowania sera feta Łososia przekrawamy na dwie części, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy sola i pieprzem, ja używam młynka do soli i do pieprzu, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min 15-25 min im dłużej poleży w takiej zalewie(...)każdemu znany, nigdy się to nie udaje ale przynajmniej te bezkształtne kawałki fajnie się roztapiają :) . Standardowo już brokuła gotujemy na parze, przez około 5-6 min od momentu aż woda zacznie wrzeć. W między czasie rozgrzewamy patelnie grillową, kładziemy na nią łososia skóra do dołu, jeśli łosoś oczywiście posiada skórę, ten z Lidla jest z łuskami wiec dla mnie skóra

Piekielna Kuchnia Pati
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 344

mają smak waniliowy i wykrawa się je w kształt okręgu z ozdobną falbanką (patrz środkowe ciasteczko na powyższym zdjęciu). Ale spotyka się je również w wersji aromatyzowanej skórką z cytryny lub pomarańczy lub przekładane owocowym dżemem. Na pewno zauważycie, że sablé różni od innych kruchych ciasteczek spory dodatek żółtek. Żółtka mamy w ciasteczkach, żółtkiem smarujemy również ich wierzch, dzięki czemu(...)ciasteczekSkładniki: 200 g + 3-4 łyżki mąki pszennej* 100 g cukru pudru 120 g zimnego masła 4 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżka wody Przygotowanie:  Mąkę, cukier i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kosteczki i rozetrzyj je szybko dłońmi z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę. Żółtka wbij do miseczki, dodaj wanilię

Chilli Czosnek i Oliwa
MULE W BIAŁYM WINIE 168

Dzisiaj pracowałyśmy sobie z Doboshi a w przerwie pojechałyśmy na zakupy. Kupiłam ponad kilogramowe opakowanie muli. I postanowiłam po raz pierwszy zrobić samodzielnie spaghetti alle vongole

Cytryna&Co.
Sałatka z tuńczyka i ciecierzycy + cytrynowy winegret 159

obiadową czy lunch’ową, szczególnie pod dodaniu do niej jajka w koszulce i podgrzanego na grillu chlebka pita. Ciecierzycę z puszki odsączamy z płynu, płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i dokładnie odcedzamy. Ogórka myjemy, obieramy nie całkiem do końca ze skórki. Kroimy ogórka wzdłuż na pół, połówki kroimy jeszcze raz wzdłuż. Wycinamy z ogórka gniazdo nasienne, a miąższ kroimy(...)Szykujemy sobie blender ręczny z końcówką tnącą lub ubijaczką. W wysokim naczyniu, takim do którego zmieści się końcówka blendera – mieszamy ze sobą składniki w odpowiedniej kolejności . Wlewamy sok z cytryny, dodajemy do niej startą cytrynową skórkę, wsypujemy cukier, sól i pieprz. Dodajemy przeciśnięty dwukrotnie przez praskę czosnek i wszystko razem dokładnie mieszamy blenderem – do momentu aż cukier i sól prawie

Karo in the Kitchen
Ciasto Urodzinowe 225

łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Wsypujemy wiórki wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia i wlewamy sok z cytryny. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min. w temp. 170-180 stopni. Studzimy. Składniki na biszkopt: 4 jaja 4 łyżki cukru 5 łyżek(...)minut. Wsypujemy galaretki i jeszcze chwilę smażymy. Studzimy. Składniki na krem kawowy: 2 budynie śmietankowe 8 łyżek cukru 2 szklanki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody 3 łyżki mielonych orzechów alkohol do smaku 250 g masła Z budyniów, cukru i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, stopniowo dodając kawę, alkohol i orzechy. dodatkowo: polewa WYKONANIE: ciasto

Domowe ciasta
Bułka z krewetkami, czyli poor man’s lobster roll 229

masło osiągnie temperaturę 102⁰C, zacznie z niego parować woda (17-18% masła)– masło zacznie się mocno pienić i strzelać. Mieszamy je, uważając na pryskanie, żeby pozbyć się wody szybciej. Ścieramy masło z boków i dna patelni żeby za szybko się nie spaliło. Smażymy mieszając do zbrązowienia, do czasu aż zaczną się wytrącać widoczne, dużo ciemniejsze drobinki białek a masło(...)naciowego. Doprawiamy do smaku solą, wybranym ostrym sosem i sokiem z limonki, równoważąc wszystkie smaki – nie wolno zabić do końca słodyczy krewetek, ale trzeba dodać jej charakteru sokiem z cytryny i ostrym sosem – próbujcie! PODANIE Zewnętrzne ścianki bułek smarujemy pozostałym masłem przy użyciu miękkiego pędzelka i grillujemy bułki na rozgrzanej patelni lub w elektrycznym grillu. Wypełniamy gorące bułki porwaną

Karo in the Kitchen
Obiadowa miska pełna zdrowia z kurczakiem 112

wersji mięsnej lub wegańskiej. Mieszanki te są sprzedawane w porcjach zamkniętych w woreczkach foliowych. Nie gotujcie kasz w woreczkach, po co potem jeść gotowany plastik ? Wystarczy mieszankę wsypać do wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu, a potem po prostu odcedzić na sitku. Dziś na blogu przepis, który wymyśliła i przygotowała moja młodsza córka Ola, czyli obiadowa miska pełna zdrowia(...)ugotowanej mieszanki kaszy z makaronem i groszkiem 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 garści mieszanki sałat kiełki rzodkiewki sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek sok z cytryny Wykonanie: Pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawach. Układamy w parowniku wyłożonym folią aluminiową. Parujemy około 20 minut, czas gotowania zależy od tego jak gruby jest filet. jeśli uznacie, że jest

Kulinarne przygody Gatity
Muffinki czekoladowe z dżemem truskawkowym 199

ciasto uniwersalne. Do gotowego ciasta możemy dodać kakao – jak w tym przepisie, wyjdą muffinki czekoladowe, ale nie tylko. Wspaniale smakują w wersji cytrusowej, wystarczy dodać tartą skórkę z cytryn lub pomarańczy, zapach migdałowy, wiórki kokosowe lub mak do ciasta, a będzie inaczej. Za każdym razem, z tej samej porcji ciasta można wyczarować inne cieplutkie, pulchne i słodkie muffinki Można(...)proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao dobrej jakości ½ szklanki cukru 10 g cukru waniliowego, cukru wanilinowego (opakowanie) lub 2 łyżeczki zapachu waniliowego 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka lub wody kilka łyżeczek dżemu truskawkowego Jamar Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier

Zasmakuj Kuchni
Wakacyjne warsztaty kulinarne dla dzieci 155

letnich klimatach". Wspólnie z uczestnikami warsztatów przygotowaliśmy lemoniady i wody smakowe. Warsztaty nie odbyły by się, gdyby nie nasi sponsorzy. Ogrom owoców otrzymaliśmy dzięki uprzejmości TESCO . Z kolei wodę mineralną, na której to przygotowywaliśmy napoje podarowała nam firma Jurajska. Przepiękne buteleczki i słoiczki do lemoniad zasponsorowała marka  WECK  ( polecam każdemu zajrzeć do ich sklepu ). Ciekawe smakowo bazy(...)kiwi, morele, brzoskwinie i inne. Pachnąca mięta i bazylia miały nadać napojom aromatu.   Działania zaczęliśmy od wspólnego przygotowania lemoniady cytrynowej. Dzieci ochoczo i z werwą wyciskały sok z cytryn. Musiały wycisnąć go całkiem sporo, bo na lemoniadę przygotowałam 8-litrowy słój. Gdy nasza wspólna lemoniada byłą już gotowa, przyszedł czas na puszczenie wodzy fantazji... Teraz każdy mógł przygotować napój

kolorowotorcikowo
Ucierana szarlotka z ajerkoniakiem 130

się nie rozpadną 4 jaja od wiejskiej kury o temperaturze pokojowej 250 gram mąki 200 gram ksylitolu 100 gram masła 82% miękkiego cukier z prawdziwą wanilią skórka z jednej cytryny ajerkoniak Jabłka obrać pokroić na ósemki a potem na cienkie plasterki. Zacząć robić ciasto. Masło utrzeć z ksylitolem na puch. Następnie dodawać po 1 jajku wybijając najpierw do filiżanki(...)gęstym ajerkoniakiem. Dla dzieci można ubić kogel mogel na parze. Kogel-mogel jest wtedy puszysty i lekki jak chmurka. 2 żółtka  2 łyżki cukru Ubijać nad parą gorącej wody. Do chwili aż zrobi się puszysty

AZgotuj!
Wymyślny tort RÓŻE z owocowym kremem 230

rozpuści. Następnie przetrzeć je przez sito i ponownie umieścić w garnku/ rondelku. Zagotować. Dodać pektynę wymieszaną z cukrem i mieszać przez ok. 3 min. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy żel owocowy będzie gotowy ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru. Wstawić do lodówki. Schłodzony żel owocowy przełożyć(...)udekorować. Krem maślany na bezie szwajcarskiej: Masło wyjąć z lodówki min. 2 godz. wcześniej. Białka wlać do dużej metalowej miski. Miskę z białkami ustawić na garnku z gotującą się wodą i chwilę ubijać trzepaczką. Następnie dodać cukier i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a białka będą ciepłe. Ważne - trzeba mieszać cały czas, aby białka się nie ścięły.  Przełożyć

Domowa Cookierenka Agi
Galaretka z kurczaka. 161

oraz ziarna pieprzu. Cebule opalamy na gazie lub w piekarniku i wrzucamy do garnka. Marchewki, pietruszki, por oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do mięsa i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu około 3 godzin. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.  Kiedy wywar będzie gotowy wyjmujemy(...)całość zalewamy wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały. Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny lub octem. Smacznego

Symfonia smakowa
,,Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami’’ 729

dużych plastrów szynki • 8 plastrów sera żółtego • 2 duże jajka • 1/2 puszki kukurydzy • ½ puszki groszku konserwowego • Ugotowana marchewka • 10 oliwek zielonych • Zielona pietruszka • Sól, pieprz • 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Żelatynę namaczamy w pół szklanki bulionu. Zostawiamy do napęcznienia. Resztę bulionu zagotowujemy, doprawiamy i wlewamy rozpuszczoną na parze żelatynę. Mieszamy. Wylewamy odrobinę bulionu na dno keksówki i schładzamy. Następnie(...)zbiły w jednym miejscu, układamy je stopniowo i również stopniowo zalewamy wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układamy i zalewamy następną. Przed podaniem zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Keksówka / Forma do pieczenia chleba i pasztetu metalowa Półkolista blacha do pieczenia z fakturowanymi ściankami z oferty polskiej firmy SNB to klasyczna propozycja do wypieku domowych

Podróż w kulinaria
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 138

gotowymi polewami i sztucznymi barwnikami. Używam zazwyczaj suszonych bakalii: nasion słonecznika, dyni, płatków migdałowych i kokosowych, suszonej żurawiny oraz ewentualnie srebrnych dekoracyjnych kuleczek. Polewę lukrową też przygotowujemy sami: pół cytryny i cukru pudru ile się uda wkręcić. Gotowymi pierniczkami dzielimy się ze Wszystkimi. To naprawdę uroczy prezent dla bliskich. :) Ponieżej dokładny przepis: Pierniczki korzenne na mące orkiszowej: 25 g masła(...)cebule 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Kapustę dobrze wyciśnij, pokrój drobno, zalej wodą i gotuj około 30 minut. Groch zalej wodą, odstaw na 30 minut. Następnie odlej wodę, dodaj świeżą i gotuj na małym ogniu 30 minut. Połącz groch z kapustą, dodaj masło

Moja Mama Gotuje
Pierś kaczki w sosie śliwkowo- czekoladowym na czerwonym winie z dodatkiem puree z ziemniaków 111

soli szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Prosta sałata z winegretem: 150 gram mixu sałat winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka soku z cytryny Kaczka i sos Piersi kaczki doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem, dokładnie ją nacieramy i odkładamy na 30 minut. Po tym czasie skórę kaczki nacinamy w paski i smażymy(...)momentu aż 1/2 płynu odparuje. Następnie dodajemy śmietankę oraz czekoladę. Całość gotujemy jeszcze 2-3 minuty, następnie doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Puree z ziemniaków Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, doprawiamy szczyptą soli oraz gałki. Dodajemy mleko oraz masło i całość ugniatamy i ucieramy (lub przepuszczamy przez praskę) do momentu aż uzyskamy gładkie puree. Sałata z winegretem

Mango Papaja