woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:881/1096)

ULUBIONE ŻEBERKA WĘŻA 176

Jemy bardzo mało wieprzowiny, praktycznie wcale. No może oprócz jamon i chorizo. Sama osobiście nie przepadam za karkówkami, szynkami a schabowych po prostu nie znoszę. Uważam

Cytryna&Co.
Rozgrzewająca zupa zimowa 165

podobno zapalenia krtani i tchawicy już pokonane, ale to nie zmienia faktu, że zdrowa nadal nie jestem… Załamana medycyną tradycyjną, postanowiłam wrócić do metod domowych – miód, imbir, cytryna, rozgrzewająca zupa zimowa i domowy sok z czarnego bzu – dużo lepsze lekarstwo niż wszystkie antybiotyki świata. Już po pierwszej dawce zaczęłam naprawdę się pocić, moje zatoki w końcu zaczęły(...)natki pietruszki 150 ml mleka szczypta ostrej papryczki sól, pieprz Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w półplasterki. Warzywa przełóż do garnka, zalej wodą, takaby wypełniała 3/4 wysokości naczynia. Gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu. Następnie, gdy warzywa już zmiękną dodaj brokuła pokrojonego na mniejsze kawałki, jarmuż oraz szpinak. Całość przypraw solą, pieprzem

365 dni dookoła kuchni
PLACKI ZIEMNIACZANE - PRZEPIS PODSTAWOWY 173

rzadkie ciasto a to za gęste, ten przepis jest idealny. Nie wierzycie? Zachęcam do spróbowania ☺☺☺☺☺☺ Składniki:   1,5 kg ziemniaków ( starych, młode mają za dużo wody)  2-3 łyżki mąki ( w zależności jak mocno uda się Wam odcisnąć sok)  1 mała biała cebula  łyżka śmietany jajko sól, pieprz olej do smażenia  ręcznik papierowy  Sposób(...)natomiast jak zostawimy je na później będą ciemne i brzydkie.  Podawać na gorąco z cukrem, śmietaną, sosem lub jak jak na zimno jako przystawka z białym serkiem, łososiem, cytryną i koperkiem

pieprzny smaczek
Rozmaryn – dlaczego warto go mieć w kuchni i co można z nim zrobić ? 144

dobra herbatka rozmarynowa. Przed lub po jedzeniu. Stymuluje wątrobę (przed posiłkiem), pomaga trawić (po nim). Potrzebna nam będzie łyżeczka liści rozmarynu na filiżankę wrzącej wody. Rozmaryn dodajemy po zagotowaniu wody. Zaparzamy przez 10 minut. Pijemy filiżankę takiej herbatki przed lub po posiłkiem. Olej rozmarynowy – jak go przygotować domowym sposobem? Innym pomysłem (na skorzystanie z dobroczynnych własności rozmarynu) może być(...)zdrowia). Prosty przepis na bakłażany zapiekane z czosnkiem i rozmarynem. Składniki : 2 bakłażany, 2 ząbki czosnku, gałązka rozmarynu Dodatki do smaku : gałązka bazyli, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz. Przepis : Umyć bakłażany, odciąć czubek, przekaroić wzdłuż na pół. Obrać czosnek i pokroić go na drobne plasterki. Końcówką noża zrobić małe nacięcia

MODA NA BIO
pyszne naleśniki z naturalnie owocowymi dżemami Stovit na obiad... 158

Składniki: dżem wiśniowy Stovit, dżem cztery owoce Stovit, dżem owoce leśne Stovit Naleśniki: jajka 1 sztuka, woda gazowana 1/2 litra, mleko 3,2% 1/2 litra, mąką tortowa 50 dag, cukier 2 łyżki, sól 1/2 łyżeczki, aromat waniliowy 2 krople, olej rzepakowy 4 łyżki mam przyjemność testować i smakować dżemy Stovit "zobacz TUTAJ-stovit" jako Ambasador kampanii Stovit Naturalnie owocowe(...)był wyśmienity, do tak smacznych naleśników lubimy kawę zbożową z mlekiem...............SMACZNEGO!!! Naturalnie owocowe zawierają tylko to, co dla zdrowia dobre. To pyszny mix owoców z dodatkiem soku z cytryny i aceroli, w którym nie znajdziesz syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Naturalnie owocowe to aż 70% owoców i tylko 26% cukru - Naturalnie owocowe to nie jest zwykły

W Mojej Kuchni Lubię
Tort Malinowo-Waniliowy 175

skrobi ziemniaczanej kilka kropel soku z cytryny szczypta soli 2 laski wanilii Delikatnie i starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno zaczynając od paru kropel soku z cytryny, następnie szczypta soli i tak jak przy bezie, gdy jajka zmienią swój kolor na biały i będą przypominać pianę z kąpieli zaczynamy stopniowo dodawać cukier łyżkami, średnio 2 łyżki(...)czubata łyżka żelatyny spożywczej 2 łyżki cukru pudru 1 mała śmietanka 30% Rozmrożone maliny zmiksujcie i odstawcie na bok, w małej miseczce rozróbcie łyżkę żelatyny w 1/3 szklanki wrzącej wody  i odstawcie do zastygnięcia. Śmietankę trzeba ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do miski z serkami mascarpone i łączymy w jednolitą masę. Ściętą żelatynę rozgrzewamy

Kuba Gotuje
Zielome smoothie z czerwonego grapefruita i jarmużu 182

Nowy 2016 Rok obfitował tylko w szczęśliwe chwile i przyniósł Wam wiele radości, miłości i zdrowia! Przez długie lata niedoceniany grapefruit przegrywał z innymi cytrusami: pomarańczą, mandarynką czy cytryną, teraz grapefruit tryumfuje. Grapefruity są niskokaloryczne (w 100 g mają 50 kcal), a do tego przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm - dzięki czemu opóźniają proces starzenia i poprawiają(...)przeciwzapalnym powinien być składnikiem każdego zimowego koktajlu. Składniki na 2 porcje: 1 czerwony grapefruit 1 jabłko 1 czerwony banan 1-2 liście jarmużu   plasterek imbiru niecała szklanka wody mineralnej Wykonanie:  na dno blendera wlać niecałą szklanke wody mineralnej obrać jabłko i banana, następnie pokroić na mniejsze cząstki. Umyć, usunąć grubą łydygę z jarmużu i pokroić liść w paski

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Piękny Leon" 387

pracochłonne, ale naprawdę warto poświęcić mu czas.   Ciasto biszkoptowe:  6 jaj  1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki Do nasączenia:  1 szkl. słabej, posłodzonej herbaty z cytryną   Ciasto miodowe:   30 dkg mąki  15 dkg masła lub margaryny   jajo  2 łyżki miodu  1 łyżeczka sody  2 łyżki kwaśnej śmietany(...)potem ze stopniowo dodawać zimny budyń. Podzielić krem na 4 części.  Obrane jabłka pokroić i udusić w rondelku. Każdą galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody. Mus jabłkowy podzielić na dwie równe części do każdej części wlać po jednej galaretce. Na pierwszy placek miodowy rozsmarować porcję kremu budyniowego,  niego rozłożyć czerwony

kgwjanczewo
Sałatki w słoiku - 3 pomysły na wartościowy lunch do pracy 191

sosu, nie zwiędną i sałatkę można przechowywać w lodówce nawet do następnego dnia. Aby przedłużyć jeszcze trwałość zielonych liści, można bardzo delikatnie spryskać lub skropić je zimną wodą. Tak robię z zieleniną, którą wykorzystuję w fotografii kulinarnej.  Do sałatki w słoiku nadaje się prawie każdy sos, także ten biały na bazie jogurtu naturalnego. Jedynie nie zdecydowałabym się(...)porcji: 643 kcal, B 18,0 g, W 54,8 g, T 39,6 g Składniki/ na 2 porcje: na sos: 4 łyżki oliwy Monini Classico, sok z 1/2 cytryny (lub ciut więcej), 1 łyżka miodu, sól, pieprz 1 opakowanie Monini Rice&More 90 sek. Bulgur & Quinoa 1 marchewka (80 g) starta na tarce 10 łyżek

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka faszerowane z kawiorem 140

tradycyjnie się rzucą. Więc może mój przepis komuś się przyda? Więc połączywszy interes prywatny z publicznym wziąłem się do roboty :) 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno pokrojonego koperku 1 plasterek szynki 1 malutki ząbek czosnku (lub pół większego) czerwony kawior (czarny też może być) 1 łyżka parmezanu 1 łyżka(...)uważać, po takim zbyt długo gotowanym jajku może nam się odbijać. No dobra, lekcja chemii za nami, pora wrócić do tematu. Zatem jak już ugotowaliśmy jajka (gotujmy w osolonej wodzie) to obieramy ze skorupki. Kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy żółtka. Połówki białek odkładamy na bok, a żółtka do miseczki. I do żółtek dodajemy wszystkie składniki. Jeżeli mamy dużo kawioru

Marder&Marder Manufacture
128. Jabłuszka pod chrupką chmurką czyli: biszkopt z papierówkami pod bezą 284

jabłek do biszkoptu kroimy na ćwiartki i mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny (by nie pociemniały). Jabłka przeznaczone na mus kroimy dość drobną kostkę i również skraplamy sokiem z cytryny.  Piekarnik nastawiamy na 170*C (funkcja termoobieg). Wnętrze formy do biszkoptu smarujemy masłem i dokładnie oprószamy mąką, jej dno wykładamy ćwiartkami jabłek (nasza propozycja - jak na zamieszczonym zdjęciu). Kolejno(...)dnem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aż do uzyskania konsystencji półpłynnej. Jeśli masa wyda Wam się zbyt gęsta można podlać ją kilkoma łyżkami wody. Kiedy większość wody odparuje rondel zdejmujemy z ognia i jabłka studzimy w chłodnym miejscu. Gdy ostygną przecieramy je przez sito uzyskując gładką konsystencją musu i odstawiamy na bok Upieczony biszkopt

Symfonia Smaków
Karpatka. 227

można pójść sobie na skróty ;).  Taki tradycyjny wypiek pieszczący podniebienie. Składniki:- 125 g masła/margaryny- szkl wody- szkl mąki pszennej- 4 jajka.Przygotowanie:Masło/margarynę należy zagotować z wodą. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy stale gotując. Kiedy ciasto połączy się i utworzy jednolitą bryłę, która robi się delikatnie szklista i pięknie odchodzi nam od dna uważamy ten etap(...)przemówiła był fakt, że do jej przygotowania potrzebne było jedynie mleko. Ta masa nie wymagała dodawania masła/margaryny. Pod sam koniec miksowania dodałam do niej sok wyciśnięty z połowy cytryny. Efekt był taki, że karpatka po godzinie w lodówce zniknęła w ciągu 40 min. Polecam

Malinowe Pocałunki
Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores 212

opcjonalnie) 1 łyżeczka sosu piri piri, albo łyżeczka ostrej papryki Przygotowanie domowej pitty Krok 1 Wsypcie mąkę pełnoziarnistą, drożdże instant, sól, cukier do misy, wymieszajcie. Wlejcie oliwę i szklankę wody i rozprowadźcie w płynie suche składniki, najlepiej drewnianą łyżką. Odstawcie na 3-4 minuty. Przesiejcie do dużej misy mąkę uniwersalną i przelejcie do niej zaczyn z mąki pełnoziarnistej. Zamieszajcie łyżką(...)macie, pokrójcie pierś z kurczaka w paski, posólcie, popieprzcie i przyprawcie do smaku (np. zamacerujcie w oliwie z dodatkiem słodkiej papryki lub papryki chilli, curry i łyżeczki miodu i cytryny). Smażcie pierś na rozgrzanym oleju ok. 5 minut. Pokrójcie papryki w paski, a potem w drobną kostkę. Wsypcie je razem z pokrojonym kurczakiem do głębokiej misy. Dodajcie cieciorkę i szpinak

Niedzielny kucharz
O... Ostrygi 152

podczas Wigilii. Afrodyzjak ten można znaleźć na każdym straganie w 4 rozmiarach (moje na zdjęciu mają nr 2, czyli całkiem spore, jednak nie największe). Najlepiej smakują polane sokiem z cytryny lub tabasco oraz żytnim chlebem z masłem. Co do nich pić? Idealnie sprawdzi się szampan (jak w naszym przypadku) lub białe wino. No dobra. Mamy ostrygi. Czas zabrać się(...)chciałam spróbować tego owocu morza, jednak przerażała mnie konsystencja. W końcu zdecydowałam się położyć ostrygę na chlebek żytni z masłem. Zamknęłam oczy, wszystko urosło mi w buzi, a słona woda spowodowała, że nie mogłam tego przełknąć ;p Tak jak się spodziewałam: galaretowana konsystencja i ocean w buzi to nie moje smaki. Cieszyłam się, że na stole było również dużo sera

Kitchens Alphabet
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 174

Dokładnie oczyszczone pory pokroić w plasterki i dusić 5 min na maśle. Można podlać 2 łyżkami bulionu. Ziemniaki i jabłko obrać , pokroić w kostkę i rozgotować w małej ilości wody. Dodać pory ,zalać bulionem i gotować na małym ogniu 30minut. Przestudzić i zmiksować. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Można(...)ponieważ najlepiej gotować w łupinach, by nie straciły  aromatu. Po ugotowaniu łupina sama odchodzi. Bulwy nazywane są „cytrusami północy” .Gorąca herbata z plasterkiem topinamburu smakuje lepiej niż z cytryną. Spróbujcie obrać topinambur i plasterek wrzucić do filiżanki z herbatą

Kulinarny karnet Christophera
Dżem truskawkowy 334

między innymi od wspomnianego we wstępie rodzaju truskawek (mniej lub bardziej soczyste) oraz od mocy palnika/kuchenki, na której smażymy dżem- gdy sok z truskawek znacznie odparuje, dodać sok z cytryny, wymieszać i nadal podgrzewać - pod koniec smażenia należy szczególnie uważać, gdyż truskawki pozbawione soku mogą zacząć przywierać, należy wtedy praktycznie co chwilę mieszać dżem, aby temu zapobiec oraz maksymalnie zmniejszyć(...)talerzyku jest zadowalająca, a dżem się nie rozpływa, należy zdjąć garnek i gorący dżem przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków- słoiki oraz pokrywki należy przed powyższym etapem umyć w wodzie z płynem, sparzyć wrzącą wodą i osuszyć- dżem należy nałożyć prawie do pełna, pozostawiając wolny górny brzeg, na który nakładamy pokrywkę- po nałożeniu dżemu brzeg dokładnie oczyścić z ewentualnych nieczystości

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno z malinami i galaretką 212

Urodzinowych pyszności ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam Wam lekki sernik na zimno z galaretką malinową i malinami :) Masa przygotowana jest na bazie prawdziwego sera twarogowego. Nie

Chocolate Muffin Blog
FIT OBIAD # ZDROWE ODŻYWIANIE CZĘŚĆ I 486

Samo zdrowe odżywianie jednak nie wystarczało. Potrzebne były ćwiczenia i duża aktywność fizyczna. Oprócz tego musiałam pamiętać, aby spożywać posiłki w równych odstępach czasowych i wypijać 1.5- 2 l. wody dziennie. Jedzenie było smaczne, ale najgorzej, że jadłam to sama a inni obok jedli normalne posiłki typu schabowy, mizeria itp.  Moje posiłki w porównaniu do tradycyjnych były bardziej marne(...)szczypta Sałatka: kapusta pekińska 1/2 małej główki jabłko 1 szt. marchew 2 szt.  ocet winny 1 łyżka pieprz do smaku olej z pestek winogron 2 łyżki sok z cytryny 2 łyżeczki papryka słodka mielona 1 łyżeczka szczypiorek posiekany 2-3 łyżki natka pietruszki suszona 1 łyżka Metoda: Filety umyć, osuszyć i naciąć delikatnie po obu stronach krateczkę

Kuchnia Paulettes
GALETTE ZE ŚLIWKAMI 181

soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru skórka starta z 1/2 cytryny BIO 115 g zimnego masła 3-4 łyżki jogurtu, maślanki lub kwaśnej śmietany  Mąkę, sól skórkę z cytryny, cukier mieszamy, Dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy śmietanę/jogurt/maślankę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. NADZIENIE 250 g mielonego twarogu lub ricotty ( niekoniecznie(...)przełączyć piekarnik na grzanie : dół i dodatkowo podpiec sam spód kilka dodatkowych minut. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy marmoladą (1 łyżka, która pozostała). DODATKOWO 1 żółtko rozkłócone z odrobiną wody 1,2 łyżki cukru brązowego do oprószenia Przepis inspirowany pomysłem na placek ze śliwkami i masą serową zamieszczony w magazynie Apetyt nr 5/2015

WYSPA SZCZĘSLIWA
Tort bounty z truskawkami DLA TATY 445

łyżkę do mleka, potem dodałam jeszcze 2. Przy czym zwykły cukier kryształ nie połączy się z masą. Zagotowałam więc te dodatkowe 2 łyżki cukru waniliowego z 1 łyżką wody i po przestudzeniu, wlałam syrop do masy i wymieszałam. Polecam! Biszkopt odwróć spodem do góry. Rozłóż na wierzchu grubą równą warstwę kremu kokosowego. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut do pół(...)zapomniałam, że miałam to zrobić;). Kilka truskawek zasyp 1-2 łyżkami cukru i odłóż na 1-2 godziny, aż puszczą sok. Możesz go lekko rozcieńczyć, np. sokiem z cytryny lub alkoholem. Nasącz tym biszkopt przed nałożeniem masy bounty. Zamiast domowego cukru waniliowego możesz dać o 1 łyżkę mniej cukru plus duże opakowanie cukru wanilinowego, jednak domowy jest o wiele lepszy

Anioszek w kuchni
Labneh marynowany w przyprawach i oliwie 197

niej spędzicie, tym bardziej poczujecie izraelski klimat. Przejdźmy teraz do jedzenia. Tamtejszy hummus smakuje zupełnie inaczej niż te, które jadłam do tej pory - jest dobrze doprawiony skórką z cytryny. Falafele są podobne do tych z Take Away Israeli Style . W karcie - jako mezze - znalazłam też kuleczki serowe labneh, obtoczone w ziołach i marynowane w oliwie. Tak się złożyło, że takie(...)jogurtowy.   Przygotowywany jest w taki sposób:  400 g jogurtu naturalnego umieszczamy na sitku wyłożonym gazą, pozostawiamy do odsączenia na ok. 4-5 dni. W międzyczasie odlewamy zgromadzoną wodę

Chocolate Muffin Blog
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 254

łyżek pasty pomidorowej  - chili posiekane - 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej  - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek oleju - sok z 1/2 cytryny - posiekany świeży imbir - cały kurczak Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj marynatą z w/w składniki, i marynuj przez całą noc w lodówce. Kurczaka przez pieczeniem wyjmij z lodówki na co najmniej(...)marchewkę, cebulkę, czosnek. Przez 6 - 8 minut, ciągle mieszając. Dodaj sosy sojowe, imbir, chili i sok z pomarańczy. Podsmażaj przez 10 minut, aż sos się zredukuje. Dodaj 4 łyżki wody, natkę pietruszki, fasolę i kaszę kuskus. Przykryj pokrywką i wyłącz gaz. Po upływie 10 minut. Warzywa będą gotowe. Gotowe! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni! ;-) Buziaki!! Przepis zgłaszam do konkursu

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania