oleju roślinnego, * 1 duża łyżka chutneya morelowego * 2 łyżki sosu rybnego * 3 łyżki posiekanej mięty, * pół pęczka świeżej kolendry, * sól Rybę pokroić na kawałki ok. 2x2cm, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. Marchwkę pokroić na 1-2 centymetrowe plastry, okrę lub fasolkę oczyścić; warzywa zblanszować we wrzątku z cukrem ok. 5-u minut. Odcedzić, pozostawić na sicie(...)chwilę razem, następnie zmniejszyć gaz, przykryć, dusić ok. 5 minut. Dodać rybę, wymieszać, przykryć dusić kolejne 5 minut. Do miski po marynowaniu ryby wlać pół filiżanki przegotowanej wody, tak, aby wypłukać pozostałe na ściankach miski przyprawy, wodę wlać na patelnię z rybą oraz sos rybny, chutney , listki mięty, przyprawę gado-gado i dusić ponownie 5 minut
Kuchnia Prezydentowejjeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej) : 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml likieru amaretto Dodatkowo: 6 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo(...)Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, trochę przestudzić, ale nie za bardzo, żeby żelatyna zupełnie nie stężała. Zimną śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać likier czekoladowy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, a następnie żelatynę
Domowa Cookierenka Agisoli i zalewam zimną wodą. Zaczynam gotować. Od momentu zagotowania wody daję im osiem minut gorących kąpieli. Odlewam wrzątek i potrząsam garnkiem tak, żeby skorupki popękały i zalewam zimną wodą. Skorupki odchodzą same. Pamiętajcie, że im świeższe jest jajko tym trudniej obrać. Co zrobić z jajkami na twardo? Można do sałatek, można na kanapki, można z majonezem. Wszystko można(...)gładką masę. Można dodać koperku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Do jajka szprycą cukierniczą nakładamy farsz. Dajemy po kilka kulek groszku. 2. Żółtka, wędzony łosoś, serek philadelfia, skórka z cytryny, koperek. Odkładamy kilka gałązek koperku i kilka kawałków łososia do dekoracji. Żółtka, łososia, serek oraz skórkę doprawiamy pieprzem i solą, następnie blendujemy. Po ułożeniu na jajku ozdabiamy kawałkiem łososia
ladykitchen1 kg filetu z łososia2 łyżki masła1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)400 ml wrzącego bulionu jarzynowego1/2 łyżeczki przyprawy
Świat Domowej Kuchniwplywem impulsu, jednak nie znaczy to, ze sie zawiodlam. wrecz przeciwnie, bo ciasto okazalo sie na tyle dobre, ze zniknelo w oka mgnieniu. Ciasto kokosowe z pomaranczamiskladniki: 0,5 cytryny 2 jajka 150g cukru pudru 275g wiorkow kokosowych dekoracja: 3 pomarancze 2 mandarynki 5 lyzek dzemu pomaranczowego 1 galaretka pomaranczowa wykonanie:Cytryne nalezy spazyc, osuzyc i z polowy zestrzec skorke(...)piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy je 20 minut.Po upieczeniu ciasta jeszcze cieple smarujemy 3 lyzkami dzemu pomaranczowego. Nastepnie ukladamy na nim pomaraczne i mandarynki.Galaretke przygotowujemy z 200ml wody i 2 lyzkami dzemu pomaranczowego. Gdy zacznie sie scinac zalewamy nia owoce i odstawiamy do lodowki.Smacznego!Uwagi: Myle, ze pomarancze i mandarynki warto pokroic na mniejsze kawalki by ciasto lepiej
Przysmaki Karolkizamrazalnika, odmrozić i np. odgrzać w mikrofali wcześniej zwilżając placki delikatnie wodą. Zresztą zobaczcie sami i porównajcie tortille domowe ze sklepowymi: skład tortilli ze sklepu: mąka pszenna (60%), woda, tłuszcz palmowy, stabilizatory: glicerol, guma guar, glukoza (z pszenicy), substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, cukier, sól, substancje konserwujące: propionian wapnia, sorbinian potasu, regulatory kwasowości: kwas(...)oleju Nadzienie (na sześć tortilli) 2 piersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Sos 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki sosu worcester Sól
Niedzielny kucharzDostałam w prezencie okazałą, piękną, zielonkawą, krokodylową dynię. Tym bardziej cenny prezent, że własnoręcznie wyhodowany przez Agatę Bodzia i przywieziony do Warszawy pociągiem (!) aż ze Słubic
Cytryna&Co.łyżeczki soli 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 230 g masła Do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Lukier: ¾ szklanki cukru pudru sok z ½ cytryny 2-3 łyżki wrzątku Nadzienie z białego maku: 300 g białego maku 100 g orzechów włoskich 100 g całych migdałów 100 g mielonych migdałów lub startego marcepanu ¾ szklanki cukru(...)białego maku. *Jeżeli korzystasz ze świeżych drożdży, to dodaj ich 2 razy więcej, tj. około 28 g i przygotuj wcześniej zaczyn. Nadzienie z białego maku Mak przepłucz pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka, wsyp migdały oraz orzechy włoskie i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut. Następnie odcedź dokładnie, możesz również wycisnąć całość przez gazę. Mak wraz z orzechami zmiel przez
Food Square250ml śmietanki słodkiej 30% 1 średnia cebula (około 130g) 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła pół pęczka pietruszki lub koperek 1 łyżka octu jabłkowego (lub 1 łyżka soku z cytryny) pół łyżeczki soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego. PS. Zarówno ząbki czosonku jak i ocet jabłkowy są opcjonalne. Brak pęczka pietruszki lub koperku także nie wpłynie znacząco na smak(...)równomiernie smażyło. Następnie wlewam słodką śmietankę 30%. Dodaję sól, pieprz do smaku. Na koniec dodaję 1 łyżkę octu jabłkowego, który wyostrza smak sosu. Możesz go zastapić 1 łyżką cytryny lub oczywiscie pominąć, jesli nie lubisz jego smaku. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy będzie nam odpowiadać smak octu, dodajmu go najpierw mniej i spróbujmy. Całość mieszam drewniną łyżkę i gotuję
Ania gotujelodówkę z kostkarką, jeśli nie masz miejsca na dodatkowy sprzęt czy poszukujesz bardziej kompleksowego rozwiązania. Wybierając kostkarkę do lodu, zwróć uwagę na wielkość urządzenia, jego wydajność oraz sposób napełniania wodą. Niektóre modele posiadają atrakcyjne opcje dodatkowe np. regulację wielkości kostek lodu lub nawet opcję kruszenia lodu. Innym przydatnym urządzeniem jest kruszarka do lodu — ręczna lub elektryczna — pozwalająca na przygotowanie wielu(...)właśnie mięta jest królową letnich drinków. Warto jednak sięgnąć również po świeżą bazylię, szałwię, melisę, a także rozmaryn oraz lawendę. Bazylia doskonale łączy się np. z ginem i cytryną, rozmaryn z wódką i tonikiem, a zestawienie pachnącej lawendy z delikatnym szampanem lub egzotycznym rumem potrafi naprawdę zaskoczyć! Powiew egzotyki — drinki z tropikalnymi owocami Nie bez powodu z wakacjami kojarzą się
DrinkologiaZalewamy wszystko zimną wodą tak około 3 cm ponad mięso. Dodajemy listek i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu.Jeśli wywar za szybko odparuje można dolać więcej wody. Gdy woda się zagotuje można dodać troszkę soli. Całość gotujemy tak długo aż mięso będzie się rozpadać, swobodnie odchodzić od kości. Do miski przekładamy mięso i warzywa. Wywar przecedzamy przez sitko(...)warstwę mięsa tak około 1,2 cm. Zalewamy wszystko ciepłym wywarem i odstawiamy w zimne miejsce na około 2 godziny. Zastygniętą galaretkę wykładamy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny, myy, mniam.Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprzepis : Składniki : 2 kg jabłek 1 kg cukru 1/2 szklanki wody cynamon mielony ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : J abłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Do rondla wlej wodę , wsyp połowę jabłek, postaw na małym ogniu, rozgotuj pod przykryciem. Gdy jabłka trochę przestygną rozetrzyj je przez gęste sitko lub zmiksuj blenderem. Następnie wsyp do musu jabłkowego cukier, wymieszaj(...)słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. R ada : Do dżemu pod koniec smażenia możemy dodać trochę soku z cytryny lub pomarańcza. Smacznego
Przepisy i porady kulinarnewstawiłam do gotowania w mundurkach umyte buraki. Po ugotowaniu, odcedziłam i wystudziłam. Boczek i warzywa umyłam, cebulę opaliłam nad płomieniem. Wszystko przełożyłam do garnka, zalałam 2 l wody (można wlać więcej, np. 2,5 l), wrzuciłam 2 oczyszczone ząbki czosnku i przyprawy (listki, ziele angielskie i ziarenka pieprzu). Wstawiłam na gaz. Po zagotowaniu, zmniejszyłam ogień i gotowałam(...)uzyskać smak i piękny kolor barszczu. Te większe kawałki buraków wyrzuciłam. Do wywaru wlałam zakwas, przyprawiłam do smaku. Jeśli zachodzi taka potrzeba można podkreślić smak sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny (około 1-2 łyżeczki), albo octu jabłkowego. Przyprawiać należy ostrożnie i smaki dopasować indywidualnie. Można doprawić, żeby barszcz był bardziej kwaskowy, lub słodki, albo pikantny. Kolor i smak barszczu zależy
Kuchnia u Krysizapasów spiżarnianych , ale nadal było słodko i soczyście truskawkowo :) Niniejszym prezentuj ę frużelinę truskawkową z pomarańczą ! Moim pierwszym podejściem do tego specjału była Frużelina truskawkowa z wanili ą i cytryną . Tym razem postawiłam na dodatek aromatycznej pomarańczy i by ł to strza ł w 10-tkę! Nie użyłam tu oszałamiającej ilości truskawek, stąd tylko 4 słoiczki finalnego produktu. Ale było(...)delektować się będę słonecznymi smakami lata w postaci frużeliny :) Składniki na 4 słoiczki o pojemności 200-250 ml: 750g truskawek 125g cukru 1 mały cukier wanilinowy [15g] 100ml wody + 5 0ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy - lub można użyć skórki zasypanej w cukrze i przechowywanej
Grunt to przepis!