Powoli odkrywam, czym jest dla mnie Walencja – miasto wielu urokliwych budynków (z klimatycznymi tapas barami) słonecznej plaży… i oczywiście miasto wielu nowych smaków. Dlatego ten wpis chciałbym, aby był moim subiektywnym zestawieniem, tego co doświadczyłem w pierwszych tygodniach pobytu w ciepłej Walencji. Agua de Valencia Niech nikogo nie zmyli nazwa, bo woda z Walencji, wcale nie pochodzi ze starych, głęboko położonych wód podziemnych. Jest to trunek, który zaprasza nas do długich rozmów przy stole. P... czytaj dalej...
W tym miejscu przedstawiamy przepisy kuchni hiszpańskiej zbierane przez uczestników projektu “Gotuj po hiszpańsku” w trakcie ich pobytu w Hiszpanii. Będąc na Półwyspie Iberyjskim, uczestnicy projektu odbywają kurs kuchni śródziemnomorskiej, praktyki zawodowe w najlepszych restauracjach w Walencji i kurs języka hiszpańskiego. Jest to dla czytelników świetna okazja do zapoznania się z oryginalnymi przepisami pochodzącymi od szefów kuchni hiszpańskich restauracji oraz tradycyjnymi recepturami używanymi przez mieszkańców regionu Walencji.