woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:893/1096)

Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 216

sobą mieszać, tworząc własne, autorskie kompozycje – jeśli wiecie, że w domu często przygotowujecie rybę czy kurczaka, wybierzcie odpowiednio do nich dobrane zioła, dodajcie jeszcze aromatyczną skórkę z cytryny albo wysuszoną ostrą papryczkę i zamroźcie wszystko razem – żeby gotować jeszcze szybciej, jeszcze wydajniej i jeszcze bardziej smacznie. Świeże zioła należy najpierw dokładnie umyć i osuszyć, pozbawić wszystkich podeschniętych, nadpsutych czy nadgniłych(...)używam ich głównie do dosmaczania zup, sosów czy do smażenia.   Jeśli macie ochotę zrobić ziołowe kostki np. mięty i szałwii z przeznaczeniem do herbaty – zróbcie je z dodatkiem wody zamiast oliwy. Do dużej ilości zblendowanych ziół wlewamy tylko tyle płynu, żeby zioła utworzyły smarowną pastę. Gotową pastą napełniamy foremki do lodu, ugniatając w nich zioła, następnie mrozimy przez dobę

Karo in the Kitchen
Chałka królewska - trzy smaki 222

się do brzegów misy ciasto (około 8-10 minut). Przykryć misę folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wiśnie suszone (użyłam kandyzowanych) z dżemem i sokiem z cytryny umieścić w rozdrabniaczu i zmielić na jednordną, dość gęstą masę marcepan zetrzeć na dużych oczkach tarki lub drobno pokroić. Dodać mleko i alkohol i zblendować na gładką masę. Na koniec(...)45x45 cm. Przeciąć go na 3 pasy szerokości 15 cm. Smarować je kolejno przygotowanym nadzieniem, tak by z jednej strony pozostawić 2- cm wolny rant. Wolny rant delikatnie zwilżyć wodą i zwijać rolki z nałożonym nadzieniem. Pilnować, by mata/deska na której układamy rolki z nadzieniem była podsypana mąką. Zapleść 3 zwinięte rolki w warkocz. Podobnie postąpić z drugą chałką. Chałki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami 207

Chłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami...Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki.Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę.Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i

Gospodyni Miejska
Zimne nóżki (Galat) 173

pokrojone nóżki wieprzowe. Ale jeśli nie są oczyszczone to najpierw nóżki i golonkę oczyszczamy z włosków albo je opalamy nad ogniem.  Wkładamy je do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby mięso było w całości przykryte. Gotujemy na małym gazie na ok. 1,5 godziny. Następnie zbieramy szumowinę, dodajemy oczyszczone warzywa, dodajemy sól oraz pozostałe przyprawy. Ja dodaję sporo pieprzu, gdyż(...)zielony groszek, pokrojone mięso wieprzowe  i zalewamy wywarem. Gdy ostygną wkładam do lodówki na cała noc, galaretki ścinają się na naturalnej żelatynie, nie trzeba nic więcej dodawać. Podaję z cytryną  lub octem. Smacznego. The post Zimne nóżki (Galat) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cytrynowe Ptysie z Kremem i Malinami 156

upalne wakacyjne spotkania przy kawie. Bardzo Wam polecam.     Składniki na ciasto:   180 g mąki 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 250 ml wody szczypta soli   Wodę należy zagotować z tłuszczem i solą. Na gotującą wsypujemy mąkę z proszkiem. Odstawiamy i energicznie mieszamy. Po czym wstawiamy ponownie na palnik i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie(...)wzdłuż a górę ptysi polewamy lukrem.     Krem śmietankowy:   400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego skórka i sok z 1 cytryny   Śmietanę ubijamy na sztywno. Jogurt grecki ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok i skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny. Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy i wstawiamy na około

Made By Mom And Son
Menu na cały dzień dla dziecka bez cukru i glutenu 132

Przedstawiam Wam przykładowy jadłospis na cały dzień mojego prawie 3 letniego dziecka.  Do picia podaję głównie wodę, co kilka dni świeży sok z marchwi lub innych warzyw. Codziennie wypijamy soki z Naszych kiszonek w ilościach takich na jakie akurat mamy ochotę. Do kolacji lub śniadania popijamy na ogół  herbatkę z jeżówki purpurowej .   Oprócz zdrowego jedzenia(...)sytuacji gdy widzę osłabienie lub gdy kogoś z rodziny zaczyna coś brać dodatkowo podaję: - Acerolę w proszku  - naturalną witaminę C - Syrop z cebuli, czosnku, miodu, imbiru, cytryny  Przepis tutaj 1. Śniadanie                   Pomidor  Papryka czerwona Seler naciowy Kiszony burak Kiszony ogórek (kiszony z burakami) Jajka przepiórcze Olej lniany

Szkrab Je Sam
Zdrowy jadłospis dla dziecka i nie tylko - FIT, bez cukru i chemii 133

Przedstawiam Wam przykładowy jadłospis na cały dzień mojego prawie 3 letniego dziecka.  Do picia podaję głównie wodę, co kilka dni świeży sok z marchwi lub innych warzyw. Codziennie wypijamy soki z Naszych kiszonek w ilościach takich na jakie akurat mamy ochotę. Do kolacji lub śniadania popijamy na ogół herbatkę z jeżówki purpurowej .   Oprócz zdrowego jedzenia na dzień(...)sytuacji gdy widzę osłabienie lub gdy kogoś z rodziny zaczyna coś brać dodatkowo podaję: - Acerolę w proszku  - naturalną witaminę C - Syrop z cebuli, czosnku, miodu, imbiru, cytryny  Przepis tutaj 1. Śniadanie Pomidor  Papryka czerwona Seler naciowy Kiszony burak Kiszony ogórek (kiszony z burakami) Jajka podwórkowe na miękko   Olej lniany tłoczny na zimno Brukselki - wrzucamy

Szkrab Je Sam
Krokiety z mięsem z rosołu 554

dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z  rosołu ? Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki . Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu.   Najlepszy moim zdaniem jest połączenie mięsa wołowego i drobiowego, zarówno(...)poniższym przepisem „krok po kroku”.   Krokiety z mięsem z rosołu Naleśniki: 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki) 200 ml mleka, 200 ml wody gazowanej 2 jajka sól   Farsz: 400g cebuli 2 łyżki oleju roślinnego 500g ugotowanych udek z kurczaka 1 kg ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi 300g warzyw z rosołu

kuron.com.pl
Ryba po grecku 132

połowy cytryny  Przygotowanie: Filety z ryby kroimy na 2-3 kawałki. Jeśli ryba była mrożona, to wcześniej rozmrażamy i odsączamy za pomocą papierowego ręcznika.  Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, posypujemy pieprzem i obtaczamy w niewielkiej ilości mąki.  Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy rybę na złoty kolor. Warzywa: 5-6 średnich marchewek  2 średnie pietruszki(...)laurowe i ziele angielskie.  Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość dusimy, aż warzywa będą miękkie (ok. 40 minut).  Na samym końcu dodajemy passatę lub koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą.  W naczyniu żaroodpornym układamy rybę i przykrywamy jarzynami. Podajemy na ciepło lub na zimno.  Smacznego

bistro mama
Domowe pszenne bułki z zielonym sosem holenderskim na bazie pesto, jajkiem w koszulce, chipsem z szynki parmeńskiej i karmelizow 118

soli  2 łyżki startego parmezanu  1 łyżkę płatków migdałów  3-4 łyżki oleju z orzechów laskowych  1 łyżkę soku z cytryny  Żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz ubijam mikserem na puszystą, jasną masę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodaję rozpuszczone masło przez cały czas ubijając masę. Następnie dodaję olej, postępując analogicznie w stosunku do masła(...)garść świeżego oregano  1 łyżka masła  1 łyżka cukru trzcinowego  szczypta soli  3-4 plastry szynki parmeńskiej  2 jaja  W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę wir w garnku i w sam środek wiru wlewam jajko. Gotuję 1-1,5 minuty na średnim ogniu. Wyławiam łyżką cedzakową

Mango Papaja
Poisson Meuniere – ryba według młynarzowej – z sosem z brązowego masła i cytryny 166

wchłonie maślany sos. Jeśli macie ochotę na warzywny dodatek do tej ryby, poza ziemniakami świetnie sprawdzą się delikatne zielone szparagi, zielony groszek, marchewka albo brokuł na parze lub z wody. Dokładnie sprawdzamy czy w kupionych filetach nie ma ości. Jeśli są, wyjmujemy je pęsetą, ryby oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Mąkę mieszamy w szerokim płytkim naczyniu razem z solą(...)mocno nie wystygła. Patelnię czyścimy papierowym ręcznikiem, rozpuszczamy na niej masło. Powinno lekko zbrązowieć, ale się nie przypalić, więc trzeba je chwilę przesmażyć. Do masła wlewamy sok z cytryny (uwaga, może pryskać!) wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, osączone kapary, smażymy razem minutę-dwie, mieszając. Wykładamy na patelnię usmażoną wcześniej rybę, polewamy ją sosem maślanym, zdejmujemy porcje na talerze, polewamy resztą sosu

Karo in the Kitchen
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 238

gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję się, dosłownie i w przenośni, gotowcem, czyli masą makową zamkniętą w puszce – od razu kupuję dużą, taką na dwa ciasta (850g). Co w środku? Woda, mak, cukier, bakalie – rodzynki i skórka pomarańczowa. Zawsze dodaję od siebie jeszcze posiekane orzechy – włoskie, laskowe i migdały, oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Masy nie doprawiam żadnymi olejkami aromatycznymi – za bardzo takie(...)makowiec zostawicie nienapoczęty i nie posmarowany lukrem – przechowywany w chłodnym suchym miejscu wytrzyma od wigilijnej kolacji do sylwestra. CIASTO Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko i dwa żółtka, śmietanę i zagniatamy. Jeśli

Karo in the Kitchen
Bułeczki czekoladowo-cynamonowe 104

gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g cukru muscovado 2 łyżki cynamonu Lukier: 38 g cukru pudru 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy(...)kroimy ostrym nożem na plastry o grubości  centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.  Jajko ubijamy z odrobiną wody i malujemy nim ruloniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni, aż uzyskają złoty koloru. Potem przygotowujemy lukier: jego

Kulinarne przygody Gatity
Mega jagodzianka, czyli drożdzowy leniwiec z polewą 182

kasie w sklepie. Niestety o tym, że ich nie spakowałam przekonałam się dopiero w momencie gdy były potrzebne. Pozostała improwizacja - jako, że miały być: cytrynowy - otarłam skórkę z połowy cytryny (tylko tę żółtą część) i waniliowy - dodałam cały cukier waniliowy zamiast połowy. Wyrabiamy jeszcze chwilę. Wykładamy na natłuszczoną blachę. Jeśli dodamy więcej mąki - ciasto da się formować i lepić, jeśli(...)Umyte jagody zasypujemy cukrem i podsmażamy ok. 5 minut (dopóki nie puszczą soku). Ja dodałam jeszcze kilka truskawek , żeby złamać intensywny smak jagód. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Jak tylko zagotuje się odstawiamy z gazu. Czekamy do wystygnięcia i gotowe. Stworzenie kompletu to już kwestia własnej inwencji

Kuchnia po mojemu
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 462

sosie winegret traci na swojej ostrości.Sumak to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak, dlatego używa się go jako substytut soku z cytryny. Wykorzystuje się ją w potrawach kuchni arabskiej i tureckiej. Można ją kupić w sklepach typu kuchnie świata, czy z produktami kuchni arabskiej. Kto ma ochotę na tę kolorową sałatkę?:) Piyaz(...)łyżek czerwonego octu winnego 10 łyżek oliwy mały ząbek czosnku, posiekany sól, pieprz Przygotowanie: Namocz fasolę przez noc. Następnie ugotuj ją do miękkości (potrwa to ok. 40 min.), posól wodę po 15 minutach gotowania. Umieść wszystkie składniki sosu w słoiku, zakręć go i energicznie wstrząśnij. Odcedź fasolę, przełóż do miski i polej większością sosu póki jest jeszcze gorąca. Wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa