ładnie prezentują się na stole. Też lubicie takie smaki? Jeżeli chcesz przygotować podobne, potrzebne Ci będą następujące składniki:na naleśniki: 0,5 l mleka 0,5 l wody gazowanej 2 jajka ok. 400 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżki soli 1 łyżka oleju do ciasta + 1 do smarowania patelni(...)zachowując wysoki płomień pod patelnią (żeby było szybciej:) smaż naleśniki uważając by się nie spiekały. Gotowe, przestudzone, smaruj warstwą serka, układaj kawałki wędzonego łososia (skrop go sokiem z cytryny) i zwijaj. Zwinięte naleśniki możesz odstawić na jakiś czas do lodówki a przed planowanym podaniem pokrój je na mniejsze roladki i udekoruj plastrami świeżego ogórka, żółtego sera i oliwkami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKto lubi kartoflankę? U nas w domu ją uwielbiamy. W ogóle ziemniak to też warzywo, ma dużo potasu i jest bardzo zdrowe :) 🥔🥔🥔😋 Jeśli mam przyznać, jest
Cytryna&Co.cóż to była za zabawa! Patrząc na Młodą, miałam wrażenie, jakbym cofnęła się w czasie, i to o kilka ładnych lat, kiedy nikt siłą, prośbą ani groźbą, z wody wyciągnąć jej nie mógł. Taplaliśmy się radośnie niemal godzinę, i tylko momentami przez głowę przechodziły mi niepokojące myśli o telefonach, kluczykach do auta i generalnie całym dobytku, zostawionym samopas na plaży(...)marcepanem Składniki: (na formę 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 75 g cukru 50 g masła 25 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 cytryny 1 jajko nadzienie: 500 g nektarynek 150 g poziomek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g marcepanu dodatkowo: 40 g płatków migdałowych 20 g cukru 3 łyżki mleka Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii ok. 0,3 kg cukru drobnego W dużym garnku z szerokim dnem umieszczamy banany i wlewamy do nich sok z cytryny (dzięki niemu owoce zachowają ładny kolor). Wszystko rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Odszypułkowane truskawki wkładamy do bananów i rozdrabniamy według uznania. Następnie do garnka dodajemy ziarnka z 1 laski wanilii(...)tradycyjnym. Wystarczy dodać nieco więcej cukru, który zakonserwuje owoce i gotować dżem codziennie przez ok. 1h przez co najmniej 3-4 dni. W ten sposób odparuje z niego cała woda i naturalnie występujące w owocach pektyny sprawią, że dżem się zżeluje. :) Dżem przelewam do słoiczków za pomocą plastikowej miarki, usuwając w międzyczasie wygotowane strąki wanilii. Każdy słoiczek dokładnie wycieram, zakręcam
Cooking Monsterruchu na świeżym powietrzu. Z domowych sposobów polecam Wam wprowadzić do swoje diety koktajle i smoothie (bogactwo witamin). W zimne dni rozgrzewać się herbatą z imbirem, miodem lub cytryną. W szczególności polecam Wam imbir. Ma on wspaniałe właściwości doceniane od lat przez wiele narodów. Imbir m.in. leczy przeziębienia, wspomaga układ odpornościowy, ułatwia trawienie, zwiększa koncentracje, polepsza krążenie(...)kwaśny smak, brak cukru, czyli czysty skład wymieniony na opakowaniu). Przygotowanie jest bardzo proste: 1. Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia. 2. Dodać 200 ml wody lub innego napoju i wymieszać. Uwaga- należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek. Spożyć 1 raz dziennie w trakcie posiłku, który zawiera tłuszcz. Przed spożyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik. Suplement
Słodkie okruszkiłyżki sosu sojowego Pół łyżeczki sosu rybnego Łyżeczka miodu Świeże zioła do posypania (dymka, kolendra lub pietruszka) 3 łyżki suszonej kolendry 3 łyżki oleju rzepakowego Pół limonki lub cytryny Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Myjemy warzywa. Papryki kroimy w kwadraty, bakłażan w kostkę, cukinię w półkrążki. Wysypujemy na blaszkę do pieczenia. Posypujemy suszoną kolendrą, skrapiamy olejem rzepakowym(...)pieca na sam koniec pieczenia warzyw – jedynie na 2-3 minuty. Krok 3 Kiedy warzywa się pieką przygotowujemy makaron chiński według przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Krok 4 Wyciągamy upieczone warzywa i krewetki z piekarnika. Dodajemy do makaronu i mieszamy (czosnek wyciskamy z łupinek, powinien być jak krem). Następnie przyprawiamy: sosem sojowym, rybnym, sokiem z limonki
Niedzielny kucharzpieczenia (wyłożyłam tylko dno). Wyrównać i wstawić do lodówki lub zamrażalnika na czas dalszych przygotowań. Masa serowa: 2. Do miski przełożyć oba sery, oba cukry, budyń, mąkę, skórkę z cytryny, wymieszać mikserem na średnicy obrotach. Dodać śmietanę i krótko wymieszać. 3. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na koniec dodać(...)rondelka przełożyć borówki, dodać cukier. Owoce podgrzewać, aż puszczą sok i się zagotują. Gotować borówki przez około 1 minutę. 7. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać ją do borówek, wymieszać i znów zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut. 8. Ostygnięty sernik wyjąć ostrożnie z blaszki. Wierzch sernika polać masą
Mała CukierenkaDEKORACJA: 100 g czekolady 1 łyżeczka oleju ewentualnie kandyzowana skórka cytrynowa i cukier puder Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny umieszczamy na stolnicy, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz i dokładnie siekamy (do uzyskania kruszonki). Następnie robimy wgłębienie, dodajemy jajka , mieszamy nożem i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi(...)krócej), ciastka mają się jedynie lekko zarumienić. Upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy do miseczki i umieszczamy ją nad gotującą się wodą, miseczka nie może dotykać wody), dodajemy olej i mieszamy. Skórkę cytrynową odsączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałeczki, mieszamy z cukrem pudrem (niekoniecznie). Zimne ciastka polewamy czekoladą i ewentualnie posypujemy
Rozpustne gotowanieUdziec jagnięcy z rożna marynowany w winie i ziołachTen grillowany udziec jagnięcy jest idealnym daniem na święta. Składniki: 1 udziec z kościądo marynaty: ½ szklanki oliwy z
naRuszcieSezon dyniowy w pełni, więc to dobry czas na pyszny i rozgrzewający krem. Moje ulubione dynie to dynia Hokkaido i dynia piżmowa. Pierwsza jest łatwiejsza w
Cytryna&Co.Ostatnio, jak nigdy, mam ochotę na kiszoną kapustę. Nie lubię kapuśniaku, nie lubię bigosu, ale surową kapustę w ostatnich dniach mogę jeść garściami - nie wiem, co
Cytryna&Co.100g 80g roztopionego masła Masa twarogowa: 500g sera twarogowego do serników 200g śmietanki 36% 200g chałwy waniliowej 1/3 szklanki cukru drobnego 1 żółtko 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki mąki pszennej Polewa kajmakowa 200 g kajmaku z puszki 60 ml śmietany 30% Herbatniki z rozpuszczonym masłem zmiel na gładką masę. Tortownicę(...)skórkę cytrynową. Na koniec dodaj przestudzoną śmietankę z chałwą. Na podpieczony spód wysypać wlej masę serową. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne/foremkę wypełnioną wrzącą wodą. Wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 160 o C i piec około 50 minut. Jeśli używasz piekarnika z funkcją pary nie wstawiaj naczynia z woda tylko ustaw
kuron.com.pljajko, 2 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, dodać pokrojone masło i dobrze posiekać nożem, albo użyć siekacza do ciasta kruchego. Następnie dodajemy jajko oraz wodę i szybko zagniatami ciasto, które następnie wykładamy na folię spożywczą, zawijamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie kiedy ciasto jest już schłodzone rozwałkowujemy je na oprószonym mąką(...)przestudzenia. Składniki na tartę: 500 g miękkiej ricotty, 100 g mascarpone, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 2 duże jajka, 100 g cukru pudru, ostarta skórka z 1 cytryny Wszystkie składniki tarty umieścić w misce i dokładnie zmiskować do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane nadzienie wylać na podpieczony spód tarty i włożyć delikatnie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni piec
Plate of Joypoziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem:4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Polewa:5. Na soku marchewkowym ugotować budyń(...)kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).Udanych wypieków
Mała Cukierenkawiecie dlaczego herbata z cytryną w chłodne, zimowe wieczory nie rozgrzewa? A no dlatego, że kwaśne owoce chłodzą nasz organizm, a słodkie ogrzewają.Warto zatem latem sięgnąć po te kwaśne jako dodatek do ciast, koktajli czy po prostu w nieprzetworzonej postaci owoce. Dziś o porzeczkach…czarnych porzeczkach. Jeśli porzeczki to dla mnie tylko czarne. Nie za kwaśne, takie(...)jajek, bez żelatyny. Właściwie wystarczą trzy składniki. Składniki na krem : 200 g czarnych porzeczek + 50 g owoców dodatkowo do kremu 4 łyżki drobnego cukru około 150-200 ml wody 500 g serka mascarpone 150 g cukru pudru opakowanie biszkoptów ( ja użyłam okrągłych) Blacha u mnie tortownica o średnicy 23 cm Wykonanie: Porzeczki opłukać, oczyścić. Wsypać do rondelka owoce, cukier
Niebieski kubek z kawa