dokładnie myjemy, kroimy i wrzucamy do naczynia razem ze skórką. Zasypujemy cukrem i ugniatamy w celu wyciśnięcia soku. Tonic mieszamy z sokiem jabłkowym, koniakiem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Koktajl wlewamy do szklanki wypełnionej lodem kruszonym. Wrzucamy ćwiartkę limonki i dekorujemy listkiem mięty. 2) COGNAC SUNRISE To propozycja dla osób, które nie lubią eksperymentów - popularny słodko-kwaśny duet soku(...)grenadyny. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy. 3) BANANA BUBBLES To propozycja dla osób lubiących raczej słodkie drinki, z dodatkiem bąbelków. Znajdziemy tu połączenie słodkiego banana z półsłodkim winem musującym oraz wodą gazowaną. Nie jest to jednak drink przesłodzony. Przygotowany specjalnie pod kobiety. Składniki: 80 ml koniaku 1 duży banan 100 ml wina musującego półsłodkiego 80 ml wody mineralnej gazowanej plasterki banana
Kuchnia MagdaLenydokładnie myjemy, kroimy i wrzucamy do naczynia razem ze skórką. Zasypujemy cukrem i ugniatamy w celu wyciśnięcia soku. Tonic mieszamy z sokiem jabłkowym, koniakiem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Koktajl wlewamy do szklanki wypełnionej lodem kruszonym. Wrzucamy ćwiartkę limonki i dekorujemy listkiem mięty. 2) COGNAC SUNRISE To propozycja dla osób, które nie lubią eksperymentów - popularny słodko-kwaśny duet soku(...)grenadyny. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy. 3) BANANA BUBBLES To propozycja dla osób lubiących raczej słodkie drinki, z dodatkiem bąbelków. Znajdziemy tu połączenie słodkiego banana z półsłodkim winem musującym oraz wodą gazowaną. Nie jest to jednak drink przesłodzony. Przygotowany specjalnie pod kobiety. Składniki: 80 ml koniaku 1 duży banan 100 ml wina musującego półsłodkiego 80 ml wody mineralnej gazowanej plasterki banana
Kuchnia MagdaLenyPolsce rzadko spotykany na rybnych stoiskach, za rzadko według mnie, więc jeśli tylko go zauważycie, nie wahajcie się z zakupem ani chwili. SZPINAK Młody szpinak szybko myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nie bardzo dokładnie, odrobina wilgoci mu nie zaszkodzi. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy na nią dwa pokrojone w cieniutkie plasterki ząbki czosnku. Szybko przesmażamy czosnek żeby stracił mocny smak(...)smażymy do zrumienienia i zbrązowienia, około 5-6 minut. Dodajemy drobniutko posiekaną szalotkę i smażymy ją tylko do czasu aż się zeszkli, nie powinna zbrązowieć. Wlewamy sok z cytryny, sos Worchestershire, wsypujemy posiekaną pietruszkę, kapary, wrzucamy ząbek czosnku. Mieszamy i smażymy razem minutkę. Stale gotując i mieszając sos na małym ogniu, dodajemy do niego po części zimnego masła, każdą
Karo in the Kitchengałkę muszkatałową, mąkę, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Farsz musi być intensywnie doprawiony i zwarty. Bez cytryny, soli i gałki muszkatałowej będzie mdły. Gęstość reguluj sokiem z cytryny liście kapusty zblanszować i napełnić farszem. Zwinąć i ułożyć złączeniem do dołu na rozgrzanej, wysokiej patelni z tłuszczem. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć. Dolać bulion z winem i dusić(...)odrobiną skórki cytrynowej) Uwagi: liście kapusty włoskiej blanszujemy z wyczuciem, są delikatniejsze niż liście białej. Najlepiej zdjąć liście z kapusty, a zdejmować je bardzo łatwo i blanszować w gorącej wodzie po kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Drink Swimming Pool jest bardzo łatwy w przyrządzeniu, a zarazem ciekawie się prezentuje. Delikatny niebieski kolor kojarzy się dosłownie z przyjemnie zimną wodą w basenie. Mi się nastrój od razu poprawił ;-) W smaku nieco ostry, więc jeżeli preferujecie delikatne drinki, to można zmniejszyć ilość wódki, a dodać soku z ananasa. Podane poniżej proporcje są przeznaczone na drinka średniej wielkości(...)blenderze (u mnie był to blender). Przelać do szklanki i udekorować sezonowymi owocami lub innymi dodatkami, tj. palemkami, parasolkami, kolorowymi słomkami. Mi za dekorację posłużył kawałek skórki z cytryny i parasolka, bo akurat nic innego nie miałam
Passions hobbies lifeutrzeć mikserem „na piasek”. 2. Mokre składniki (mleko, śmietanę i jajko) ubić osobno w miseczce, wlać do reszty i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać skórkę z cytryny i wymieszać (ja z rozpędu wszystkie mokre składniki i skórkę po prostu wrzuciłam do tych suchych utartych z masłem i razem wszystko zmiksowałam - i też się udało). 3. Urządzenie(...)trochę poleżą to znów są mięciutkie i puszyste i takie już pozostają). 4. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (ja wstawiłam żaroodporną kokilkę do rondelka z wodą) dodając śmietankę do rozrzedzenia. Gdy czekolada będzie bardzo gorąca, garnek zdjąć z ognia (nie wyjmując czekolady z kąpieli) i moczyć w niej każde ciasteczko a następnie obtaczać je w dowolnych
Kto ugości moich gości?waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, masło miękkie 1 łyżka całe jajka "L" utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na kogel-mogel do jajek dać miękkie masło, serek "capri" 2 opakowania, 1 jogurt grecki - jak lubisz sernik bez grudek to zmiel albo w rozdrabniaczu razem z jogurtem serki zmiksuj(...)piec z 45-50 minut, zostawić w uchylonych drziwczkach do wystudzenia czekoladę mleczną 100 gram z 1 łyżkją smietany gęstej 18% roztpić w misce na granku z gotującą się wodą i polać wierzch sernika - zostawić do zastygnięcia sernik jest bardzo smaczny, wilgotny..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPodam wam przepisy na różne sosy, które zawsze się przydadzą. Są szybkie i proste w przygotowaniu... :) sosy SOSY DO RÓŻNYCH DAŃ SOS do Big Maca:- 2
Zainspiruj się kuchniąktórej gotowana była ciecierzyca. Do zmiksowanej pasty dodać oliwę, sól i kmin (doprawić do smaku). Następnie stopniowo dodawać oliwę, tak aby otrzymać odpowiednią konsystencję. Można dodać także 1 łyżkę wody gazowanej, aby hummus był bardziej puszysty. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)włoskich Składniki: Papryki czerwone – 3 sztuki Papryczki chili (świeże) – 2 sztuki Orzechy włoskie – 1 szklanka Czosnek – 3 ząbki Oliwa z oliwek – 150 ml Miód – 1 łyżka Sok z 1 cytryny Kumin mielony – 1 łyżeczka Sól Natka pietruszki i oliwa do dekoracji Wykonanie: Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z funkcją grilla
Kuchnia Bon Appetitujemnych kalorii”, czyli organizm potrzebuje więcej energii na jego rozkład, niż ma sam w sobie. Nieważne! Nawet jeśli tak nie jest, to jest to warzywo niskokaloryczne z dużą zawartością wody. Seler ma działanie moczopędne, a zatem poprawia diurezę i jest zalecany w chorobach nerek oraz ma niski indeks glikemiczny, co stanowi doskonałą wiadomość dla cukrzyków. Co istotne i warte(...)specjalnie dla Was propozycja trzech koktajli, które Was odchudzą, rozkochają i upiększą. Pierwszy koktajl, „odchudzający”, działa moczopędnie, diuretycznie, idealny w okresie letnim, kiedy zatrzymująca się w organizmie woda powoduje obrzęki. Polecany w okresie detoksów, dla efektywniejszego oczyszczania organizmu. · Szpinak (garść) · Seler naciowy (2 łodygi
Mango Papajabędzie gładka. Przekładamy ją do rondla z masą z mąki i oleju – mieszamy. Na niskich obrotach doprowadzamy tylko do spienienia białek, wsypujemy cream of tartar lub dodajemy sok z cytryny. Stopniowo zwiększamy obroty i porcjami dodajemy po łyżce cukier. Do masy żółtkowej dodajemy 1/3 porcji białek, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy kolejną porcję białek – ponownie mieszamy rózgą. Do ostatniej porcji białek(...)dół, bez włączonego termoobiegu) na 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 145 ° C i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę. Gotowe wyjmujemy z piekarnika, chwilę pozostawiamy w formie wyjętej z wody. Ostrożnie oddzielamy ciasto nod boków formy, wyjmujemy, studzimy na kratce spodem do góry. Kroimy po ostygnięciu. R a d y: * Moje ciasto upiekłam z podwójnej ilości wyżej podanych składników. Użyłam
mojewypiekiinietylkoumyć potrzebne warzywa i owoce wcześniej – np. gdy czeka nas dużo gotowania i chociaż to jedno chcemy mieć z głowy. I jest to jak najbardziej ok. Co prawda faktycznie woda może przyspieszyć psucie owoców, ale problem rozwiążemy jeśli po umyciu dokładnie je osuszymy. A zatem pamiętajcie – po myciu dokładnie wycieramy owoce i warzywa! Jak przechowywać owoce i warzywa – praktyczna ściąga(...)lodówki. Na koniec krótki spis „trudnych przypadków”, które ze względu na gazy wymagają odosobnienia ;-). Owoce i warzywa, które przechowujemy w temperaturze pokojowej Bakłażany Banany Bataty Bazylię Cebulę Cukinie Cytryny Czosnek Dynię Grejpfruty Kabaczki Melony Ogórki Pomarańcze Pomidory Ziemniaki Warzywa i owoce, które chowamy do lodówki dopiero gdy dojrzeją Awokado Ananasy Brzoskwinie Gruszki Kiwi Mango Melony Morele Nektarynki Papaje Śliwki Warzywa
Niedzielny kucharzproblemu użyć krewetek mrożonych. Odmroźcie różowe, ugotowane krewetki odpowiednio wcześniej i żeby dodać im smaku – zamarynujcie przez 10-12 godzin w marynacie z 4 łyżek oleju, łyżce soku z cytryny i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Jeśli wolicie ostrzejsze klimaty – jako marynatę wykorzystajcie pastę chili lub sos Sriracha z dodatkiem oleju i soku z limonki. Zanim zajmiemy się papierem(...)wyrzucamy. Miąższ kroimy w długie, równe paski. Cieniutki makaron ryżowy szykujemy według przepisu na opakowaniu – najczęściej wystarczy wrzucić go do wrzątku na 5 minut. Miękki makaron przelewamy zimną wodą żeby nie pozwolić mu się skleić, dokładnie odcedzamy i studzimy. Dzielimy sobie makaron na 8 porcji które rozkładamy na dużym talerzu. Sałatę rzymską myjemy, osuszamy i rwiemy liście na mniejsze kawałki
Karo in the Kitchenmasło sklarowane do smażenia Przepis na smażonego halibuta PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umyte i osuszone dzwonka halibuta oprószamy ze wszystkich stron solą oraz pieprzem cytrynowym, skrapiamy odrobiną soku z cytryny i obtaczamy w mące pszennej (nadmiar mąki strzepujemy). Krok 2. Halibuta smażymy z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu - w sumie około 10-12 minut. Na głębokim oleju(...)Halibut smażony z czym podać? Oto kilka pomysłów na pyszny obiad z halibutem: halibut smażony z puree ziemniaczanym, koperkiem i surówką ze świeżej kapusty halibut smażony z ziemniakami z wody, z koperkiem i surówką z marchewki halibut smażony z frytkami, sałatą rzymską i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :) halibut smażony fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharskaduże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam na "po mojemu" ziemniaki obrać i pokroić w tralarki do 0,5 cm grubości, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejejm, paprykami, czosnkiem Airfryer hd9240/30 ustawić(...)jogurtowym:rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim 250 ml, do smaku dac soli, cukru, sok z cytryny...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię