Soki warzywno-owocowe to bomba witaminowa. Smaczna i zdrowa! Karoten z marchwi wpływa na ładny wygląd cery i wzrok. Marchew zawiera 90% wody 7% węglowodanów,sód,potas,żelazo,magnez,cynk,fluor. Prowitaminę A,witaminy C,E,K,B1,B2,B6, kwas foliowy,szczawiowy,nikotynowy. 100 g marchwi to tylko 34 kcal. Ponadto: oczyszcza krew wzmacnia włosy i paznokcie nawilża(...)WYCISKANY SOK Z MARCHWI I BURAKÓW WYCISKANY SOK Z POMARAŃCZY I MARCHWI Mój sok zawiera: marchew jabłka pietruszkę pomarańczę cytrynę Warzywa umyłam Obrałam i pokroiłam na części. Wycisnęłam warzywa i owoce w sokowirówce. I tak powstał pyszny i zdrowy sok. Smacznego
potrawyregionalnecieście ale warto też pokombinować i upiec ciasto z jabłkami w innej formie. To dzisiejsze jest bardzo proste ale w smaku wyśmienite. Puszysty biszkopt, soczysta warstwa jabłkowa z nutką cytryny przykryta pierzynką z bitej śmietany i pokruszonych wafelków Prince Polo. *foremka 23*28 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku(...)wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić. Jabłka obrać. Zalać połową szklanki wody, zasypać cukrem, dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy masa jabłkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt. Kiedy zastygnie całkowicie przygotować masę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadotknięcie wysuniętej końcówki – o ile reaguje na dotyk, chowa się - małże są świeże. W smaku są delikatne, lekko słodkie i pachną morzem. Małże dokładnie umyć mocząc je w zimnej wodzie z solą, kilkakrotnie ją zmieniając. Czosnek i chili posiekać. Na rozgrzanej oliwie chwilę podsmażyć czosnek i chili (uważać aby nie spalić), włożyć okładniczki. Smażyć po około minucie(...)morza oraz hiszpańskie wędliny i sery. Wśród otrzymanych produktów znalazły się: - navajas; - ośmiornica – można kupić już ugotowaną, dzięki czemu jest zawsze miękką, delikatna i pyszna. Wystarczy do niej oliwa, cytryna, chili... i przekąska gotowa. Można podawać w formie carpaccio, sałatki lub na grzance; - tuńczyk bonito – tuńczyk mały, osiąga do metra długości i 35 kg wagi. Wspaniałe są steki z bonito
królestwo garówumiarkowany klimat śródziemnomorski idealny dla rolnictwa. Ogromny wpływ na klimat Chile mają Andy. Te, pokryte śniegiem ciągną się przez 9 000 kilometrów i siedem krajów. Stanowią one naturalny rezerwuar wody niezbędny do intensywnych upraw. Do Polski trafia rocznie około 5 mln litrów wina. Wina to bardzo ważny element kultury Chile. W roku 1551 hiszpańscy kolonizatorzy dokonują pierwszych nasadzeń winorośli. Rozwój(...)ryby oraz owoce morza, Szef kuchni hotelu Regent - Witold Drobny - przygotował dla nas menu inspirowane oryginalnymi tradycyjnymi chilijskimi przepisami. Jako przystawkę otrzymaliśmy Ceviche z łososia z awokado. Sok z cytryny + sok z limonki, czosnek, cebula szalotka, kolendra (nie za bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie
królestwo garównależą do rarytasów kulinarnych z najwyższej pułki. Do tego jest jeszcze afrodyzjakiem dla mężczyzn. Ostryga jest słonawa bardziej lub mniej i zależy to od gatunku ostrygi i w jakich wodach (kraj pochodzenia) została połowiona. Po włożeniu ostrygi do ust i po przełknięciu opisując ich smak nie mów "jaka ta ostryga była... duża" ... właściwiej jest odnieść się do jej tekstury(...)smażenia lub zapiekania najlepiej wybrać większe/starsze ostrygi nr. I ewent. II. Puryści oczywiście preferują ostrygi na surowo świeżutkie, podane na lodzie. Można dodatkowo skropić je nieco sokiem z cytryny i dodać szczyptę czarnego pieprzu (kombinacja smaku: słone kwaśne, ostre). Szczerze mówiąc najwięksi smakosze sok z cytryny zastępują octem winnym z posiekanymi marynowanymi w nim szalotkami. Jednak to nie jedyny
Sztuka gotowania w/g Samirywoka. Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, seler chiński, marchewka, czosnek, grzyby shitake – podsmażyć wszystko na oleju arachidowym, dodać sos sojowy, łyżeczkę skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody, biały mielony pieprz oraz sól. Podawaj z ryżem jaśminowym. W wersji z owocami morza: podsmaż na woku pokrojony w kostkę boczek, dodaj pokrojone w kostkę krewetki, zielony groszek, 2 grzyby shitake(...)szczypiorkiem. W wersji wegetariańskiej: podsmaż w woku pokrojoną w paski marchewkę, paprykę, chilli oraz cebulę, dopraw sosem sojowym i imbirem oraz białym pieprzem. Dodaj pędy bambusa, skrop sokiem z cytryny i dodaj zielony groszek. Serwuj z ugotowanym wcześniej ryżem długoziarnistym. Jeśli chcesz wypróbować innych wersji smaków z Azji, wielu kulinarnych doświadczeń dostarczy Ci dobry „chińczyk” w Krakowie – również z dostawą
Kuchcik gotujeniż zwykle. Kiedy pierwszy raz robiłam śledzie w sosie curry, to nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Śledzie marynowane w kiszonych ogórkach także są pyszne. A z cytryną i ostrą papryka? Rewelacja! Naprawdę nie trzeba cudów, żeby coś urozmaicić, czasem wystarczy zerknąć, co nam zalega w lodówce. Przyznam się Wam, że moje przepisy powstają bardzo często w taki(...)pieprzu 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 2/3 szklanki dobrego majonezu (najlepszy jest domowy majonez ) 2 łyżki cukru 2 łyżki ulubionej musztardy duży pęczek koperku Śledzie wymoczyć w zimniej wodzie, aby usunąć nadmiar soli. (Można użyć takich, których nie trzeba już moczyć.) Wymoczone osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zasypać cukrem
Codzienna kuchnia niecodziennachcieć więcej? Może bonusa w postaci sosu jogurtowego z ulubionym przeze mnie parmezanem :) O, tak! Nigdy nie trafiłam na bakłażana, który sprawiłby mi gorzką niespodziankę (w przeciwieństwie do cytryny ;)). Dlatego najczęściej nie stosuję zabiegów, mających pozbawić go wspomnianej goryczki. Kiedy przygotowuję posiłek z kaszą gryczaną zawsze wybieram niepaloną, bo ta po prostu bardziej mi smakuje. Spokojnie można ją zamienić(...)łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz oliwa sos jogurtowy : 200 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 50 g startego parmezanu, sól Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Bakłażany przekroić na pół, ponacinać miąższ nie uszkadzając skórki, nasmarować oliwą, posypać solą i piec przez 25 minut w piekarniku w 180°C. Po tym czasie
zadanie-gotowaniesłoik powideł jagodowych Wykonanie : Do miski przesiać mąkę , dodać cukier , jajka , stratą na tarce margarynę , cukier waniliowy , płynny miód i zgaszoną sodę w 3 łyżkach cytryny .Wszystkie składniki wyrobić mikserem aż powstanie grudkowata konsystencja . Następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto , jeśli będzie się kleiło to możecie troszkę dodać mąki . Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki(...)zgęstnieje . Odstawić do przestygnięcia .Zimną kaszę utrzeć z miękkim masłem . Każdy blat ciasta nasączyć np : herbatą . Tabliczki czekolady rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej . Na garnek z gorącą wodą ustawiamy miseczkę szklaną lub metalową dodajemy czekoladę ze śmietanką i mieszamy aż się rozpuści . Warstwy ciasta : 1. Ciasto posmarowane kilkoma łyżkami powideł jagodowych 2. Połowa masy grysikowej 3. Drugie ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliśmietanki 30%łyżeczka cukru pudru1/2 szklanki jagód1 tabliczka gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Na samym początku ubijamy białka na pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie zwarta dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczana, lekko mieszamy, tak aby połączyć wszystkie składniki.Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, a następnie na środek wylewamy białka, tworząc koło - masę możecie wyrównać łyżką. Jeżeli(...)ubijamy na sztywno. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do szklanego naczynia i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - do małego rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie się gotować, nakładamy na wierzch miseczkę z pokruszoną czekoladą - najlepiej, aby miska nie dotykała wody - i mieszamy, do momentu rozpuszczenia się czekolady. Drugim, łatwiejszym sposobem jest rozpuszczenie czekolady
Słodkie PrzyjemnościSorbety owocowe, kto ich nie lubi? Zawsze znajdą się tacy, co powiedzą, co tam sorbet to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Sorbet to wg mnie jeden z prostszych deserów, który sprawdza się idealnie w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, można sorbet podać z dodatkiem niewielkiej ilości jogurtu naturalnego, bo to super połączenie. Sorbety owocowe są mniej(...)środku, nie mają dodanych jakiś niejadalnych dodatków. Sorbet można przygotować z innych owoców truskawek, jeżyn, malin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Znów zamiast soku z cytryny wykorzystałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu, oraz dodałam 1 łyżkę jogurtu. Idealny Sorbet jagodowy z jogurtem: 1 szklanka jagód leśnych 2 łyżki jogurtu naturalnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchcieli do ty [12] szpajzy dać nojtōńsze jajce ze sklepu, to sie lepi dejcie z niōm pokōj [13] ) 4 łeżki cukru 3 łyżeczki żelatyny (rozpuśćcie je we uwarzōnyj wodzie- ale niy lyjcie ji [14] za dużo, styknie połra łeżek) skōrka otartoł z jednyj citrōłny [15] sok z tyj citrōłny Nojprzōd umyjcie sie te jajca. Joł tam lubia je jeszcze(...)deser [5] rodzajów [6] przygotować [7] plotkarz [8] naprawdę [9] różne [10] będę skąpy [11] następne pojawią się później [12] tej [13] proszę sobie ją odpuścić [14] jej [15] cytryny [16] oblać [17] powiedziała [18] gotowe [19] na raz [20] powoli [21] makatka kuchenna [22] szafie
Chop w kuchniPyszna puszysta babeczka. Możecie ją zrobić z sokiem cytrynowym. To już jak wolicie. Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Można zamienić limonki na cytryny i dodatkowo dodać olejek cytrynowy. To jeśli lubicie bardziej intensywny smak. Ciasto – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Jak już masa jest dokładnie utarta dodawać po żółtku, ciągle mieszając. Mąkę, mąkę ziemniaczaną(...)gotowanej wysmarować masłem lub innym tłuszczem, obsypać kaszą manną. Wylać ciasto do formy. Gotowanie babki – do dużego garnka położyć szmatkę na dno, włożyć formę z ciastem. Wlać zimną wodę do 3/4 wysokości formy. Gotować od zagotowania się wody 1 godzinę i 15 minut. Jak już woda się zagotuje to lekko zmniejszyć ogień, ale cały czas musi się gotować
Kuchnia PokoleńSkładniki: ♥ awokado ♥ duży ogórek ♥ duży pęczek szczypiorku ♥ 200ml jogurtu sojowego ♥ 250ml bulionu warzywnego ♥ 2 łyżki soku z cytryny ♥ sól, pieprz Wykonanie: Awokado, ogórka oraz szczypiorek wrzucamy do blendera. Zalewamy bulionem, jogurtem i sokiem. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Miksujemy na kremową konsystencję. kozieradka / łopian / orzech włoski Ostatnio testuję różne wcierki do włosów, więc chciałabym podzielić się przepisami: 1. WCIERKA(...)przypadku włosów kruchych, z łupieżem, wypadających, wolno rosnących. ♥ Jedną część korzenia (rozdrobnionego) zalewamy 4 częściami alkoholu, odstawiamy na tydzień, po czym filtrujemy. Przed każdym wtarciem we włosy nalewkę rozrzedzamy wodą w proporcjach 1:1. ♥ Możemy również sporządzić wywar, którym będziemy nacierać skórę głowy. 3 łyżki korzenia łopianu zalewamy 250ml wrzątku, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Studzimy
Kasia Sarna