całość nie była muląca więc bez przeszkód sięgaliśmy po dokładki. Składniki: na bezę: 6 białek 300 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny na krem czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady (ewentualnie deserowej) dodatkowo: łyżka gorzkiego kakao pomarańcza Białka umieścić w wysokim naczyniu i zacząć ubijać najpierw na małych(...)wysoka. Należy wtedy albo obniżyć grzanie albo uchylić drzwiczka piekarnika. Upieczone bezy wystudzić. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do małej miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuścić. Bardzo zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i szybko zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat bezowy i przykryć drugą bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje): 300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny) 1/4 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny(...)puszki (bądź świeże) i dusimy warzywa przez 8-10 minut- tak by zachowały swoją jędrność. Możemy doprawić jeszcze szczyptą soli bądź pieprzu. Puree z ziemniaków Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut, następnie odlewamy wodę, dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz masło i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree, dokładnie mieszamy. Jeżeli nie jest zbyt gęste możemy
Mango Papajaczosnku pół garstki suszonych i świeżych ziół (można po prostu użyć czubrycy/ziół prowansalskich i kilku małych gałązek świeżego rozmarynu i cząbru) łyżeczka chilli w proszku łyżeczka soku z cytryny Składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy w plastikowej misce (nigdy w metalowej). Szynkę kroimy w plastry grubości mniej więcej centymetra i każdy dokładnie obtaczamy w przygotowanej marynacie. Całość, również(...)nakrywamy całość podsmażonym mięsem. Zebrane wcześniej zioła i czosnek dokładamy na wierzch i zalewamy wszystko szklanką wina. Jeśli, jak ja pieczemy w rzymskim garnku, wcześniej moczymy go w wodzie przez około kwadrans i wstawiamy potrawę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około półtorej godziny (do kruchości mięsa). Po wyjęciu szynki na talerze, polecam (choć tym razem tego nie zrobiłam
Kuchenna Kontrrewolucyachwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje):300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóryszczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny)1/4 pęczka natki pietruszkisólpieprz1/2 czerwonej cebuli1 ząbek czosnku1 łyżka kaparów1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy pestek(...)puszki (bądź świeże) i dusimy warzywa przez 8-10 minut- tak by zachowały swoją jędrność. Możemy doprawić jeszcze szczyptą soli bądź pieprzu. Puree z ziemniakówZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut, następnie odlewamy wodę, dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz masło i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree, dokładnie mieszamy. Jeżeli nie jest zbyt gęste możemy odparować
Mango Papajasłoiczek konfitury Pigwa z Kiwi ETERNOWykonanie:Masło zmiksowałam na lekki puch. Następnie partiami dodawałam cukry miksując nadal. Nie przerywając miksowania dodałam jajko, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny. Na koniec w kilku partiach dodałam mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na ponad godzinę do lodówki. W tym czasie mogłam zabrać(...)wyszło dwie duże blachy. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez niecałe 15 minut. Ciastka studziłam na kratce.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - szklana butelka na wodę lub mleko firmy Glasmark z Krosna
Blondynka Gotujechodzi o przygotowanie mięsa samego w sobie, często wybiera się najprostsze metody, takie jak ugrillowanie go z dodatkiem co najwyżej tak podstawowych przypraw jak sól, pieprz czy sok z cytryny. W towarzystwie tego ostatniego składnika łosoś czuje się zresztą szczególnie dobrze. Grillować możemy łososia w szerokim znaczenia tego słowa, zależnie od okoliczności i potrzeb – na grillu węglowym lub elektrycznym(...)dobrze rozgrzanego grilla. Jest to o tyle ważne, że jeśli szybko nie „zamkniemy” mięsa wysoką temperaturą i zaczniemy podgrzewać je od strony skóry, to nie dość, że zacznie odparowywać wodę (i przesuszać się), to w dodatku zacznie z niego wypływać białko, które po ścięciu będzie wyglądało zdecydowanie nieestetycznie. Mięso powinno się lekko zarumienić, ale gdyby działo się to zbyt szybko
Kulinarna Pokusadużych jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie kokosowe : 18 dag kokosu 18 dag cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek słodkiej śmietany sok z małej cytryny Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku Zmieszać mąkę, proszek i kakao, dodać do masy cukrowo -maślano-jajecznej Dokładnie wszystko połączyć dodając słodką śmietaną Ubić białka na pianę(...)Powinna być efektowniejsza. Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia sprawdźmy czy mamy wszystkie składniki w odpowiednich ilościach. polewa : 6 łyżek cukru 2 łyżki masła 3 łyżki kakao 4 czubate łyżki wody Składniki umieszczone w rondelku gotować na małym ogniu często mieszając do rozpuszczenia i zgęstnienia. ciasto piekłam w foremce
Proste Potrawyłyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Krem szpinakowy: 50g świeżego szpinaku 260g twarożku śmietankowego, kanapkowego 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Krem do wykończenia torcika: 150g twarożku śmietankowego, kanapkowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Dodatkowo: 1 zielony ogórek 1 pęczek rzodkiewek 2 pęczki szczypiorku(...)cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Krem szpinakowy: Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, posiekany szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 4. Krem do wykończenia tortu: Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, doprawić do smaku
Szalona Kuchnia EwelinyDzisiaj miałam wyjątkowo miły dzień i może dlatego wyszło mi takie pyszne, nowe danie, które na pewno będzie wracało na nasz stół. Dokładnie takie, jakie
Cytryna&Co.mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być. Pod ciasto podsypujemy(...)przekręcić na drugą stronę. Jeśli chcemy do nich dodać nadzienie to wstrzykujemy je przed nałożeniem polewy. Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny i mieszamy. Gdy polewa będzie gotowa maczamy
prawdziwe jedzenieswojej kuchni używam dużo octu jabłkowego i często wybieram go zamiast soku cytryny. Do niedawna nie udawało mi się zrobić domowego octu, choć wszyscy zapewniali, że jest to banalnie łatwe i w zasadzie nic nie trzeba przy nim robić. Podchodziłam do niego wiele razy, ale za każdym razem, zanim doszło do fermentacji octowej, na wierzchu pojawiała się pleśń. Pogodziłam się(...)musiałam więc ich myć i skorzystałam z naturalnych drożdży, które znajdują się na skórkach owoców. Składniki: obierki z niepłukanych jabłek (same skórki, bez ogonków i pozostałości po kwiatach) przegotowana woda + cukier (w proporcji 4 łyżki cukru na 1 litr wody) Do dużego słoika (u mnie 3 l) wrzucić obierki do wysokości 3/4 słoika. Nie ubijać ich. Niech pomiędzy nimi znajdą
Weekendy w domu i ogrodziemąki tortowej 100 g zimnego masła 50 g drobnego cukru 2 żółtka ( jajko "S" ) Frużelina malinowa: 100 g mrożonych malin Poltino 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3/4 łyżeczki żelatyny Ganach z białej czekolady: 100 g białej czekolady 70 g śmietanki 30% Przygotowanie mazurka z malinami i białą czekoladą: 1. Obie mąki wymieszać(...)maliny z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Ustawić rondel na małym ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce zaczną rozpadać. Skrobię ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać na gotujące się owoce, wymieszać, zagotować. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać żelatynę do gorącej frużeliny, dokładnie wymieszać. Ostygniętą frużelinę wyłożyć
kolorowotorcikowoPlacki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) ½ szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 g drożdży 1½ szklanki mąki Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju) 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)Rozgrzać patelnię teflonową, włożyć jeden placek i rozłożyć na nim farsz. Przykryć i na wolnym ogniu smażyć. Albo upiec w piecu, co okazało się dla mnie lepsze. Podawać z cytryną i natką. Artykuł LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisysię jesień to często robię zupę gulaszową. Przypomina danie jednogarnkowe, jest bardzo treściwa i sycąca. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla, ale jest nieco zmodyfikowany (m.in. nie ma imbiru ani cytryny). Zupa gulaszowa bardzo posmakowała wszystkim, nawet nasz niejadek zajadał się, aż mu się uszy trzęsły. ok.750 dag mięsa wieprzowego (może być karczek lub szynka) 2 cebule 4 ziemniaki 3 czerwone(...)Następnie usmażyć mięso na patelni i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, dodać liście laurowe i przesmażyć na patelni. Wszystko wrzucić do garnka z mięsem, zalać wodą tak, by woda zakrywała mięso, doprawić papryką słodką i ostrą i gotować, aż mięso będzie miękkie. Paprykę odwinąć z folii aluminiowej, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ziemniaki również pokroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesmak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy. Mmm...Gdy w Bag brød zobaczyłam chleb z rabarbarem(...)oleju100 g mąki żytniej400 g mąki pszennejdodatkowo:3 łyżki wodyMąki przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę miodu, i 1/3 wody, odstawić na 15 minut.W tym czasie pokroić rabarbar w plastry i drobno posiekać rozmaryn.Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą wodę i miód, wlać olej. Wyrobić ciasto. Kiedy będzie odchodzić od miski
Pożeraczka, czyli raz adobrze