woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:905/1096)

Zielony koktajl na zdrowie 111

długo szperałam w internecie i książkach co z czym łączyć i oto mogę się wypowiedzieć na temat danych produktów. Skala smaku -  10/10 Pomelo Zawiera więcej witaminy C niż cytryna (61mg/100g) i ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców. Pomelo jest źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Poza witaminą C zawiera witaminę B1, B2, beta karoten, błonnik, wapń, żelazo(...)drugie śniadanie. Składniki na 1 porcję: 1 plaster świeżego ananasa 1/4 pomelo 1 duża garść szpinaku w liściach kawałek imbiru ok. 0,5-1cm 3/4 szkl. przegotowanej wody Wszystko umieścić w blenderze zmiksować odrazu wypić

Kubki smaku
Galareta wieprzowa 256

pietruszkę obieramy, myjemy i również układamy w wolnowarze. Dodajemy przyprawy, płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę ziarnistego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i z 2 liście laurowe. Zalewamy całość 1 litrem wody. Gotujemy mięso z warzywami w wolnowarze przez całą noc. Nie musimy się martwić, że coś wykipi, czy się przypali, spokojnie możemy wykorzystywać wolnowar również gdy idziemy do pracy. Po wielogodzinnym(...)doprawiamy pieprzem i czosnkiem i przekładamy do szklanych kokilek i zalewamy bulionem. Wstawiamy kokilki do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała. Do galarety z nóżek podajemy sok z cytryny albo z ocet. Smacznego!   The post Galareta wieprzowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Aksamitny sernik na zimno z truskawkami 358

łyżeczki żelatyny* *wino i 4 łyżeczki żelatyny możemy pominąć jeśli użyjemy gotowej przezroczystej galaretki ze sklepu Wykonanie: Galaretkę truskawkową przygotować wg opisu na opakowaniu (rozpuścić w odpowiedniej ilości gorącej wody i dodać do niej 2 łyżki żelatyny. Dobrze rozmieszać i odstawić. Około 600 g truskawek umyć, odszypułkować i zmiksować, przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Uwaga – powinniśmy otrzymać(...)przezroczystą galaretkę z wina: ok. pół szklanki wina podgrzać (ale nie gotować), rozpuścić żelatynę i dokładnie wymieszać. Wymieszać z resztą winą. Jeśli chcecie, możecie dodać np. łyżkę soku z cytryny, odrobinę cukru etc. Zimną galaretkę z wina wylać na sernik (powinien być już dobrze ściągnięty) i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Post Aksamitny sernik na zimno z truskawkami

Pociąg Do Kuchni
Wiosenne porządki w diecie - zrób pierwszy krok do zdrowego odżywiania 137

przygotowania. Dodatek obiadu w postaci buraczków nie musi oznaczać tych zasmażanych ze słoika. Przykładowo pieczone buraki są pyszne. Pieczony kalafior zyskuje zupełnie inny smak niż ten klasycznie gotowany w wodzie. Możesz podać warzywa w postaci puree, świetne będzie na przykład z zielonego groszku (oczywiście nie tego z puszki). Zwróć także uwagę na różnorodność tego co jesz. Postaraj się, żeby dieta(...)porcja inspiracji, kolorowe smoothiebowls idealne na śniadanie albo zdrowy deser. Pamiętajcie, że jemy także oczami, dlatego nasze talerze powinny być kolorowe i zachęcać do jedzenia.   Smoothiebowls Banan - pomarańcza - cytryna Banan - kiwi - natka pietruszki Banan - wiśnie - mandarynka

HealthyCreations
Okrągła cukinia faszerowana mięsem z indyka z ryżem i warzywami 186

koperku suszone oregano sól, pieprz parmezan Składniki na dip: 400 g jogurtu greckiego 2 duże ząbki czosnku szczypta soli odrobina miodu siekany koperek, szczypiorek Wykonanie: cukinię obgotować w osolonej wodzie przez około 5 minut. Odstawić do ostudzenia. (Bardzo maleńkie cukinie z miękką skórką wystarczy wydrążyć, posolić i odstawić, by zmiękły). Ściąć wierzchołki cukinii z ogonkami, następnie przy pomocy łyżki wydrążyć(...)cukinii 25-35 minut w 200`C podawać np. z czosnkowym dipem jogurtowym (jogurt wymieszać z tartym na tarce czosnkiem, szczyptą soli, odrobina miodu, posiekaną zieleniną i sokiem z cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY 191

pokojowej):\ 1 kg twarogu mielonego (użyłam twarogu z wiaderka "Delfiko" Naturalnego) 400 g puree z dyni* (użyłam małej, czerwonej dyni Hokkaido) 3 jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika SKŁADNIKI NA SPÓD: 250 g ciastek imbirowych lub orzechowych (użyłam zwykłych biszkoptów(...)gładka masę, tak aby jej niepotrzebnie nie napowietrzać. Przelej masę na schłodzony spód ciasteczkowy.  Tortownicę wstaw do większej blachy lub naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Wsadź sernik do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Piecz go przez 1,5 godziny.  Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wylej wodę

Słodko-Słony Świat Ilony
Malinowe tarteletki 160

herbatników 80 g margaryny 250 g twarogu na sernik (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny lub aromat cytrynowy 2 szklanki malin 1 łyżeczka żelatyny Przed przygotowaniem spodu wyciągamy z lodówki ser i jajko – powinny być w temperaturze pokojowej. Herbatniki kruszymy w blenderze lub wkładamy(...)maliny, połowę najładniejszych odkładamy do dekoracji, resztę wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i mieszamy na małym ogniu aż zupełnie się rozpadną. W osobnej miseczce zalewamy żelatynę niewielką ilością gorącej wody. Kiedy napęcznieje dodajemy do ciepłego musu malinowego i mieszamy aż zupełnie się rozpuści. Po wyciągnięciu z pieca tarteletki odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy mają już temperaturę pokojową dekorujemy je musem malinowym

Ciastkozercy
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 153

Zupy sa pracochlonne,bo wymagaja czasu..Do tych zup nalezy przygotowanie czerwonego barszczu.Trud sie jednak oplaci,a przepis ten zadowoli i wegetarian i miesozercow.To kwestia dodania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet rybny 132

Pasztet rybny SKŁADNIKI:CIASTO350 g mąkijajko -1 sztmargaryna -200 gsólFARSZfilety z łososia -0,5 kgsłodka śmietanka -400 gbiałko jaj -1 sztsok z 1 cytrynypieprz kajeńskiświeżo zmielony

Kuchnia Danusi
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 178

szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już pierwsze przepalanie w picu kaflowym, aby powietrze wwyziębionych murach chociaż odrobinę się nagrzało, by móc normalniefunkcjonować.Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia,chrypki, kasłanie i cieknący nos.Jesień.Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW.Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie.Zaczynamy(...)szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy zmięknie, wyjmuję mięso. Zlewam powstały sos - dodaję odrobinę mąki rozrobionej  w odrobinie wody i porządnie mieszam. Zagotowuję całość, najlepiej na tej patelni, gdzie smażyliśmy mięso, zyskamy na smaku i aromacie. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Do tego sosu wkładam ponownie mięso. Podduszam jeszcze jakieś

W kuchni Karmel-itki
Seta i galareta 245

smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Jeśli na nogach wieprzowych jest jeszcze szczecina to opalamy włosy nad palnikiem. Nogi i golonkę płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso. 2. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Gdy na powierzchni wywaru zaczną zbierać się szumowiny to zbieramy je za pomocą łyżki cedzakowej. 3. Warzywa obieramy(...)wywarem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby galareta stężała. Zimne nóżki podajemy skropione octem (może być spirytusowy, jabłkowy, winny - wedle upodobań smakowych lub zasobów kuchennej szafki) lub cytryną (dla tych, którzy nie cierpią żadnego octu) w towarzystwie świeżego pieczywa i … … sety

W kuchni Katie
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 232

najmniej godzinę w lodówce, aby się przegryzł. Umieszczamy żółtko i czosnek w malakserze (jeśli nie mamy, żółtko możemy miksować mikserem, a czosnek wycisnąć). Blendujemy/miksujemy, a następnie dodajemy sok z cytryny i kontynuujemy miksowanie. Dodajemy bazylię (do malaksera nie potrzeba rozdrabniać, do miksera należy bardzo drobno pokroić). Dodajemy 2 łyżeczki oliwy (spróbujcie najpierw czy nie jest gorzka, do aioli najlepsza jest(...)czasie przygotowujemy cebule. Karmelizowana cebula: Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebule obrane i pokrojone w półplasterki. Dodajemy szczyptę soli i smażymy minutę-dwie, po czym dodajemy 2 łyżki wody, nakrywamy patelnię i dusimy 10 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie zwiększamy płomień na duży, posypujemy całość cukrem, dodajemy ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając

Poezja smaku
Środa: Błyskawiczna pizza z figami i trzema serami 103

wyjmij, sprawdź, czy jest już ok, ewentualnie powtórz zabieg. Na patelni Połóż pizzę na zimnej patelni i zacznij podgrzewać. Kiedy patelnia stanie się gorąca, wlej obok pizzy, łyżkę, dwie wody, przykryj ją pokrywką, podgrzewaj przez 2-3 minuty. Po tym czasie, spód powinien być chrupiący, a góra, pod wpływem działania pary, miękka. W piekarniku To najlepszy sposób. Nastaw piekarnik(...)mozzarelli 250 g 1 ser pleśniowy 100 g 1/2 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki oliwy Duża garść rukoli Pęczek rzodkiewek Kilka plastrów szynki parmeńskiej (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny Sól i pieprz   Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Zrób ciasto: do dwóch szklanek mąki wsyp łyżkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli. Wymieszaj. Dodaj szklankę jogurtu

Niedzielny kucharz
Ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw 187

otartej skórki z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru 1 łyżka oleju 200g makaronu 50g masła ulubione warzywa Przygotowanie: Z sosu sojowego, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, szczypty soli, pieprzu, cukru, 1 ząbka czosnku oraz oleju przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru i powstania gęstej, jednolitej emulsji. W tak przygotowaną marynatę wkładamy(...)możemy skropić resztą przygotowanej wcześniej marynaty. Zawijamy folię i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni. W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie oraz przygotowujemy swoje ulubione warzywa. Makaron odcedzamy, pozostawiając w garnku odrobinę wody. Wrzucamy do niego 50g masła i starte 2 ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i zostawiamy chwilkę na ogniu

Jacob Tastes
Rolada Żyrafa 259

śmietan fixy 4 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 2,3 banany (w zależności od wielkości) Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, dodajemy mąkę, wodę i olej. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 3 łyżki cukru i jeszcze chwilę miksujemy. Białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy(...)Śmietanę ubijamy na sztywno, fixy mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy do ubitej śmietany i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto, 3 cm od dłuższego brzegu ciasta układamy banany skropione cytryną i zwijamy. Owijamy roladę papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny

Pelusiowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania