mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być. Pod ciasto podsypujemy(...)warto przekręcić na drugą stronę. Jeśli chcemy do nich dodać nadzienie to wstrzykujemy je przed nałożeniem polewy.Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny i mieszamy. Gdy polewa będzie gotowa maczamy
prawdziwe jedzenietych składników jest kilka razy wyższa niż w korzeniu oraz wyjątkowo wysoka w porównaniu do innych roślin! Jest to około 2 razy lepsze źródło witaminy C niż sok z cytryny ,a także wapnia i żelaza niż szpinak. Do dzieła! Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewki (ekologiczne, nie opryskane) 4 ząbki czosnku, można dodać więcej 8 łyżek ziaren słonecznika(...)gęste, nie dałoby się rozprowadzić w makaronie. We Włoszech nauczyłam się podpatrywać. Kiedy chcesz użyć domowego pesto, które jest bardzo gęste, wystarczy włożyć je do pojemnika , dolać kila łyżek wody , tej wody, w którym gotuje się międzyczasie makaron i pięknie wymieszać na sos. To się zawsze sprawdza. Wloszki używają tego triku od zawsze. Każde gęste pesto ,czy nawet gęsty
Z Kuchni Do Kuchnipodpytywałam Was, jaki post chcielibyście abym zrobiła, najczęściej odpowiadaliście mięso! No to specjalnie dla Was, dzisiaj polędwiczki wieprzowe! No to zaczynamy! PRZEPIS NA POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Potrzebujesz: Otartą skórkę z cytryny umieść w moździerzu, dodaj 2-3 ząbki czosnku i około 0,5 cm korzenia imbiru. Całość dokładnie utrzyj w moździerzu. Jeśli nie masz moździerza, zmiksuj masę w blenderze. Następnie dodaj(...)miód się skarmelizuje a mięso spali!), temperatura musi być wysoka, chcemy aby cały sok zamknąć w strukturze mięsa. Jeśli na patelni z mięsa będzie wydzielała się Wam woda i soki, to odlewajcie je łyżką, bo mięso nie ma się dusić tylko smażyć. to bardzo ważne. Jeśli dusicie mięso to ona ma całkowicie inną strukturę jest takie jakby ugotowane
SMYKWKUCHNINajlepsze przepisy z cytrusami, w jednym miejscu! Soczyste pomarańcze, grejpfruty i cytryny. Zobacz, co możesz zrobić z wykorzystaniem tych owoców! Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl bananowo - pomarańczowy z kaki Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z kurkumą Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą(...)skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Suszone plastry pomarańczy Woda ogórkowo - cytrynowa Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Koktajl z cytrusów Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Sałatka z egzotycznych owoców Cytrusowa sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniaśmietanki kremówki 36% 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 4 łyżki kwaśnego dżemu wiśniowego 500 g truskawek 1/2 szklanki poziomek 1/2 szklanki jagód kilka moreli szklanka lekko posłodzonej herbaty z cytryną na dekorację: duża paczka podłużnych biszkoptów (około 23 sztuki) krem maślany lub bita śmietana perełki cukrowe kwiatuszki z masy cukrowej Biszkopt upiec dzień przed przekładaniem. Białka z solą ubić. Kiedy(...)olejem za pomocą pędzelka lub wyścielić papierem. Ciasto naponczować herbatą. Rozsmarować połowę dżemu. Owoce umyć, truskawki pokroić na połówki. Morele zalać wrzątkiem na pół minuty, następnie przelać zimną wodą. Przepołowić, wyjąć pestki, zdjąć skórki i pokroić na paseczki. Połowę owoców wyłożyć na warstwie dżemu. Czekoladę połamać i wrzucić do szklanej lub metalowej miski. W rondelku zagotować wodę, zdjąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru kryształu 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżki wody Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło, cukier, sól. Wyrabiamy ciasto. W trakcie dodajemy jajka i wodę. Wyrabiamy do połączenia się składników i otrzymania elastycznego ciasta. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę okrągłą o średnicy 30 cm smarujemy masłem, posypujemy delikatnie bułką tartą(...)minut, do zarumienienia. Serwujemy z lodami lub polane czekoladą. Krem migdałowy: 120 g masła 150 g cukru kryształu 100 g zmielonych migdałów 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny Masło ucieramy z cukrem i migdałami do połączenia. Dodajemy lekko roztrzepane jajka i sok z cytryny. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu. Dodatkowo: 5 dojrzałych, soczystych gruszek, pokrojonych w plasterki 3 łyżki
Made By Mom And Sonduże jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala) 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego) 50 ml śmietany 30% garść świeżego tymianku (tylko listki) wyciśnięty sok z połowy cytryny (niecały) 150 g sera z niebieską pleśnią (Stilton*) sól morska oraz świeżo mielony pieprz * Ser Stilton jest typem pleśniowego sera angielskiego. Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i dla wielu Brytyjczyków(...)zcytryny i gotować jeszcze z 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować zupę blenderem na gładką, kremową konsystencję. Wmieszać śmietanę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać chlust wrzącej wody. Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbować i przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Rozlać zupę do gorących talerzy. Posypać pokruszonym serem pleśniowym
Moja Delicjasztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilka minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać masę łyżką. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach(...)zmiksować by powstał gładki krem. Schłodzić. Dekoracja : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do metalowej miseczki. Miseczkę postawić nad rondlem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę wylać na szklaną deseczkę. Cienko rozsmarować. Kiedy masa całkowicie zastygnie, nożem o szerokim ostrzu lub metalową łopatką zeskrobać różnej wielkości spiralki i wiórki. Krem podzielić na cztery równe
maniapieczeniamiękkiego masła dodatkowo 200 g dżemu z czarnej porzeczki 150 g białej czekolady 2 łyżki mleka wiórki kokosowe i migdały do posypania Mleko połączyć z sokiem z cytryny. Pół szklanki odlać, rozmieszać ze skrobią i żółtkami. Pozostałe mleko, często mieszając, zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z płyty. Cały czas mieszając wlać mieszankę mleczno-żółtkową. Ponownie postawić na płycie(...)stopić z mlekiem w kąpieli wodnej rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać wiórkami, ułożyć migdały. Ciasto schłodzić w lodówce przez 4 godziny. Najlepiej kroić dobrze schłodzone nożem zamoczonym w gorącej wodzie i wytartym do sucha. Smacznego
Pełny talerzdnem wiec od teraz będzie ich zdecydowanie więcej ;-) Składniki; 30 dag mąki pszennej 1 łyzeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 2 łyzki cukru pudru ok. 4 łyzki zimnej wody jogurt grecki (200g) twarożek (180g) ale jeśli będzie kilka gram więcej nc sięnie stanie 10 dag cukru pudru kilka listków mięty 30 - 40 dag truskawek czekolada w młynku(...)robimy mase - w misce mieszamy ze sobą jogurt, serek i cukier. Cukier najlepiej przesiać przez sitko aby nie było grudek. Do masy można również dodac skórke otartą z jednej cytryny lub limonki. Tarte smarujemy cienką warstwą kremu, układamy na całej powierzchni pokrojone w plasterki truskawki a następnie pozostała masą je przykrywamy. Na wierzchu dekoracyjnie układamy kilka truskawek, dekorujemy czekolada
Radość kipiąca uśmiechem.delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta). W przypadku użycia maku z puszki (ok 900 g) należy najpierw przesmażyć mak (ok 20/30 min) w celu odparowania wody. W mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mak z puszki, ewentualnie orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy(...)lukier: · pół szklanki cukru pudru · 1 -2 łyżeczki soku z cytryny Rozcieramy na gładką masę.Smacznego
Mia Cucina Sofietamąki tortowej 4 łyżki mielonego maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od połączenia mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia. Dodajemy masło i skórkę z cytryny - siekamy nożem. Dodajemy jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy i wykładamy nim formę o rozmiarze 25/34 cm. Nakłuwamy widelcem i delikatnie(...)formy 25/34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy pół szklanki wody i wrzucamy jabłka - zagotowujemy i dosładzamy do smaku. Jeśli chcemy uzyskać mus jabłkowy to owoce należy chwilę pogotować - ja tylko zagotowałam aby zmięły ale zachowały swoją strukturę. Do gotowego musu wrzucamy
sierotka maRysia w kuchnimąki 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 3 jajka 75 g masła 500 g chudego twarogu skórka starta z jednej cytryny 50 g śmietanki 30% lub 36% 30 g kaszy manny 2 galaretki wiśniowe 1 mały aromat cytrynowy 2 łyżki ciemnego kakao 500 g wiśni WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy(...)pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem. Po upieczeniu przestudzić. 3. Wiśnie wydrylować i delikatnie rozłożyć na cieście. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę rozłożyć na wierzchu równomiernie pokrywając wiśnie. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego
vaniliowoczekoladowabędzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki. Dno naczynia, w którym będzie się piekł(...)wyłączonym piekarniku na około 5 minut. Jeśli lubimy mięso z sosem, to na bazie wytopionego rosołu można przygotować sos. Do części wytopionego rosołu dodać około 1/3 szklanki zimnej wody z rozmieszaną niewielką ilością (1 łyżeczka) mąki ziemniaczanej, zagotować, smak i konsystencję dostosować do ilości przygotowanego sosu
Kuchcik gotujejapoński, czyli potocznie przez nas zwana „pigwa” jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy(...)syrop będzie gotowy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, owoce pigwowca przekładamy do małych słojów i zalewamy syropem. Jeśli słoje nie są do końca pełne, można je uzupełnić niewielką ilością wody. Słoje szczelnie zakręcamy i sprawdzamy czy są szczelne, a następnie pasteryzujemy (słoje układamy na ściereczce w dużym garnku, zalewamy ciepłą wodą do połowy ich wysokości i przykrywamy pokrywą) około
Smakowy Raj