woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:898/1096)

CIASTO CYTRUSOWE 196

masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu cytrynowego Starta skórka z ulubionych  cytrusów, ja użyłam; 1 łyżeczka startej skórki cytryny 1 łyżeczka startej skórki z limonki 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy Polewa Szklanka jogurtu naturalnego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny aromat cytrynowy łyżeczka mieszanki skórek z cytrusów Owoce(...)ciasto piec          około  45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą. Polewa Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier, puder oraz parę  kropel aromatu dokładnie wymieszać, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewą polać zimne ciasto a następnie udekorować skórkami z cytrusów. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Jaglane kluski caprese 149

Kuchnia włoska kojarzy mi się przede wszystkim z powolnym przygotowywaniem różnych dań ze składników, wśród których wymienić należy: pomidory, kalafiory, brokuły, jarmuż, ryż, pomarańcze, cytryny, dziczyznę, owoce morza oraz przeróżne sery: mozzarellę, ricottę, mascarpone i te długo dojrzewające. To kuchnia, która pachnie czosnkiem, bazylią, rozmarynem i godzinami gotowanym sosem pomidorowym. I podobnie pachniała dziś moja kuchnia podczas przygotowywania faszerowanych klusek(...)bazylia olej do smażenia Masło rozmarynowe masło gałązka rozmarynu Sałatka caprese pomidor (jeden na osobę) mini kulki mozzarelli Galbani w zalewie świeża bazylia oliwa Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami Kaszę zalać 600 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, uchylić pokrywkę, zmniejszyć moc palnika i gotować dalej, aż cały płyn wsiąknie w kaszę. Po ugotowaniu kaszę przykryć

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik truskawkowy bez pieczenia 169

Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 150 g herbatników Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. Jak przygotować sernik z truskawkami bez pieczenia? Rozmrożone truskawki zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować do czasu, aż będą miały jednolity kolor i nie będzie widocznych surowych truskawek. Po ugotowaniu truskawki zdjąć z palnika, wsypać do nich galaretki i mieszać do całkowitego(...)łyżce cukier puder i ziarenka wanilii. Ubita śmietana dłużej zachowała formę i dobrze będzie się kroić, jeśli dodamy do niej żelatyny. Żelatynę namoczyć wcześniej w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić (nie gotować) i wystudzoną dodać stopniowo do śmietany pod koniec jej ubijania. Galaretka: Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wystudzić i napełnić nią foremkę do robienia czekoladek

Kuchcik gotuje
Sałatka z pieczonym burakiem 138

organizmu, niezbędną dla utrzymania zdrowia. Zaleca się więc spożywanie buraków tym, których dieta bogata jest w słodycze, nabiał, mięso, białe pieczywo. Pijąc sok z buraka trzeba jednak rozcieńczać go wodą, gdyż może powodować nudności(...)duży b urak miks sałat - ilość według upodobań i potrzeb orzechy laskowe lub włoskie dresing: 1 ły żka musztardy francuskiej 1 ły żka oliwy z oliwek sok z cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz             Wykonanie: Buraka owijamy w f oli ę aluminiową i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 s topni

Przysmaki Karolki
Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń 131

oraz sól, wbijamy jajka, a następnie wlewamy mleko kokosowe i wodę oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka to dosypujemy mąkę, jeśli jest zbyt gęsta - odrobinę wody.   Naleśniki smażymy na patelni bez dodatku oleju, jeśli jednak wiecie, że Wasza patelnia nie zda egzaminu, to przed smażeniem pierwszego naleśnika wlejcie na nią odrobinę oleju kokosowego. Naleśniki(...)ruchami miksera łączymy składniki.   Krem jest pyszny i prostu, można przechowywać go w lodówce 2-3 dni. Mus brzoskwiniowy: 2 brzoskwinie 3 łyżki soku pomarańczowego (lub soku z cytryny) 1 łyżeczka cukru waniliowego Brzoskwinie myjemy, ale nie obieramy ich ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy je na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w misie blendera, wlewamy sok, ekstrakt

Cooking Monster
Kurczak a'la Saltimbocca, puree z marchewki i tagliatelle z cukinii- czyli gotowanie na parze ze smakiem 191

Potrawy ugotowane na parze wcale nie muszą być mdłe i bez smaku. Chcąc podkreślić smak i aromat potraw, można wcześniej zamarynować produkty, użyć ziół i przypraw. Do naczynia/garnka z wodą można też dodać odrobinę wina i gałązki świeżych ziół, co na pewno wzbogaci aromat przygotowywanych potraw. Gotowanie na parze- przepisy: KURCZAK A'LA SALTIMBOCCA Składniki: pierś kurczaka 4 listki świeżej(...)blendera, dodajemy musztardę, śmietanę, curry, posiekaną papryczkę chili i miksujemy na gładkie puree. Przyprawiamy solą do smaku. TAGLIATELLE Z CUKINII Składniki: 1-2 cukinie Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych listków bazylii 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli Przygotowanie: Cukinię myjemy, następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienkie

Smakowity Blog Kulinarny
Domowe hamburgery 200

cukru, 100 ml zimnej wody- 1 łyżeczka soli- dodatkowo jajko do smarowania bułek- sezam  posypania Przygotowałam rozczyn – w 50ml wrzątku rozmieszałam 1 łyżeczkę cukru, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże -  dokładanie wymieszałam. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiałam do miski. Masło, mleko, jogurt lekko podgrzałam w mikrofali (masło musi się roztopić). Następnie wbiłam(...)temp. 200°C  przez 20 minut. Upieczone, przestudziłam na kratce. Majonez do sosu zrobiłam z 2 surowych żółtek (jajka wcześniej wyparzyłam przez 30 sek.), 220ml oleju, soku z cytryny, musztardy i soli. Wszystkie składniki umieściłam w wąskim naczyniu i zmiksowałam przy użyciu blendera (popularna „żyrafa”). Do gotowego majonezu, który jest podstawą sosu, dodałam pół drobno posiekanej cebuli, dwa drobno pokrojone

mojewypiekiinietylko
Tort urodzinowy 248

warstwy krojąc ostrym nożem . Czasem gdy biszkopt dobrze urośnie da się nawet na 5 części.4.Otwieramy puszki owoców , zlewamy sok do dużej szklanki/miski  dodajemy sok z całej cytryny (ale nie koniecznie).Kładziemy na jakiejś dużej podkładce pierwszą (najlepiej najgrubszą) część biszkoptu, nasączamy ją sokiem z puszki (oszczędnie , tak aby został na pozostałe części).Wyjmujemy z lodówki kremy. Całość kremu(...)było dziur.6.Dekoracja: Na bitą śmietanę kładziemy owoce , polewamy sosem czekoladowym itp.Boki tortu posypać pałeczkami czekoladowymi. ( jest to trochę denerwujące , najlepszy sposób to : moczymy palec w wodzie ,mokry palec w posypce i delikatnie przylepiamy posypkę do boku tortu).Gotowy tort odkładamy w najzimniejsze miejsce w domu , do momentu aż przyjęcie się nie rozpocznie ;) Pozdrawiam Michał

Gotuj Z Muzyką
Posiłek po treningu: Kurczak pieczony ze szparagami 186

kurczaka Pęczek zielonych szparagów 250 g pomidorków koktajlowych Pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej Szalotka Łyżka oleju Marynata: 2 ząbki czosnku Skórka starta z połowy cytryny plus sok z połowy cytryny 2 łyżki siekanego świeżego rozmarynu, tymianku lub pietruszki, albo łyżka utartego w moździerzu suszonego rozmarynu 3 łyżki oleju 1 łyżka musztardy dijonskiej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok(...)Rozgrzej łyżkę oleju na patelni, posiekaj drobno szalotkę i wrzuć na patelnię, zamieszaj. Smaż 3 minuty. Opłucz kaszę i dodaj do szalotki, smaż mieszając kolejne 2 minuty. Zalej szklanką wody, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 15 minut. Na koniec posól do smaku i wymieszaj. Podawaj kurczaka z kaszą i pieczonymi warzywami. Smacznego! Artykuł Posiłek po treningu: Kurczak

Niedzielny kucharz
Sernik japoński 232

cytryny 1 łyżeczka szczypta soli mąka pszenna 60 g mleko 100 ml jajka 5 szt. cukier 150 g skrobia ziemniaczana 10 g W garnku mieszam serek, masło, sok z cytryny, mleko i szczyptę soli. Następnie trzymam garnek na ogniu do czasu rozpuszczenia się składników i odstawiam do ostygnięcia.  Formę okrągłą o średnicy 24 cm smaruję najpierw masłem a następnie(...)połowę ubitej piany i przesianą mąkę ze skrobią a następnie dodaję resztę masy i piany. Tak przygotowane ciasto przekładam do formy, następnie całą formę wstawiam do większej, głębszej wypełnionej wodą formy, dzięki której upiekę ciasto w kąpieli wodnej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 150°C i piekę przez ok 50 min (zawsze ciasta sprawdzam patyczkiem drewnianym żeby zobaczyć czy już

Kuchnia Viki
Zupa rybna z kluskami francuskimi 159

resztkach pozostałych z filetowania ryb (głowy, kręgosłupy…), ale można też wykorzystać wywar warzywny lub drobiowy. Ja tym razem wykorzystałam drobiowy. Filety kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki (tylko do chwili, aż będą potrzebne do użycia). Wywar zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Szalotki kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą(...)zależności od wielkości kawałków ryby, które po ugotowaniu mają pozostać w całości), dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane marchewki (z wywaru) oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite białka – delikatnie łączymy składniki. Ciasto ma być dość gęste. Na wrzątek kładziemy

mojewypiekiinietylko
Ale awokado 142

Awokado to bardzo ciekawy owoc. Trzeba długo czekać, by było odpowiednio dojrzałe, a wystarczy chwila, by było przejrzałe. W 100 g awokado znajduje się ponad 72 g wody i niewiele ponad 15 g tłuszczu. Znajdziemy w nim 13 mg wapnia, 29 mg magnezu, 54 mg fosforu, 507 mg potasu i 8 mg sodu. Potas pozwala zachować prawidłowe ciśnienie krwi. Tłuszcze(...)pół, wyciągnąć pestkę, a wgłębienie po niej delikatnie poszerzyć łyżeczką i włożyć w nie dowolne nadzienie, np. surowe jajko, rybę, warzywa. Awokado dokładnie zmiksowane z odrobiną soku z cytryny lub limonki, 2-4 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawami (sól, pieprz, ewentualnie czosnek) stanowi bardzo ciekawą, smaczną i zdrową alternatywę dla majonezu. Zielona babka z awokado Kuchnia Słodkości Porcje

Kucharzyca
Tarta z budyniem i jabłkami 166

łyżki cukru pudru nadzienie  1 budyń waniliowy (duże opakowanie) 3 szklanki zimnego mleka 2 łyżki cukru 4-5 dużych jabłek cynamon dodatkowo kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cukier puder Na samym początku przygotować spód do ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić(...)szklanki. Cały czas mieszać i trzymać na ogniu. Gdy budyń będzie gęsty to rondelek zdjąć z ognia. Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Do rondelka wlać wodę, dodać trochę kwasku cytrynowego i porcjami obgotować plasterki jabłek. Następnie plasterki układać jeden obok drugiego, całość zrolować i przeciąć na dwie części (spójrzcie na rysunek!). Przygotowane różyczki ułożyć na tarcie. Całość

Ugotować
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 214

burakami i w wydaniu azjatyckim. Czemu nie? Tym bardziej, że efekt przepyszny, napakowany witaminami i składnikami odżywczymi. Oczywiście do przygotowania zupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :).  Trzymając się stylu azjatyckiego zamiast fasolki(...)podania: 1-2 papryczki chili w plastrach, pęczek posiekanej dymki, świeże zioła (do wyboru, kolendra, koperek, pietruszka itp.), jaj na twardo w połówkach. Przygotowanie: Shitake namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut, odlać wodę, dokładnie umyć, zalać świeżą wodą i moczyć przez kolejne 10 minut.  Marchew, pietruszkę, seler i kiszone buraki pokroić w zapałkę przy pomocy noża lub specjalnego

SzczyptaSmaQ
Przygotowania do Świąt! 130

się w kuchni zapachy, kiedy wraz z całą rodziną przygotowujemy świąteczne smakołyki, a na końcu dnia siadamy przy kubku gorącej herbaty.Pomarańczowa herbata z miodem z własnej pasieki oraz cytryną to moje ulubione połączenie, jednak w czasie Świąt w swojej herbacie wyczuwam również nutę cynamonu wraz z anyżem. Zapach ten roznosi się też po wszystkich zakątkach domu, bo zapomniałam dodać(...)masła200g miodu200g cukru450g mąki pszennej1 jajko2 łyżeczki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia30g przyprawy korzennej do piernikówJak to przygotować? Miód,masło i cukier rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy

Chocolate Stop Tempting

Proponowane wyszukiwania