każdej miseczki dodac odrobine barwnika ale tak aby każdy odcien czerwieni był inny- od ciemnego po jaśniejsze. Dokładnie wymieszać odstawić. Dodatkowo przygotować ; 3/4 szkl. mocnej herbaty z cytryną słoiczek dżemu wiśniowego (ok 330 ml) Każdy biszkopt przekroić na pół. Jeśli chcemy aby biszkopty były cieńsze wtedy kroimy tak aby było 5 krążków. Jeśli miska w której piekliśmy biszkopt jest(...)Tort wkładamy do lodówki i chłodzimy najlepiej cała noc. Lukier plastyczny; ok. 40 dag cukru pudru 1,5 łyżeczki glukozy 1,5 łyżeczki żelatyny 20 ml. gorącej wody odrobina czerwonego barwnika (przepis na lukier plastyczny pochodzi ze strony kotlet.tv ) Do szklanki wlewam odmierzoną wode i rozpuszczam w niej zelatyne. A następnie należy dodac glukozę i dokładnie
Radość kipiąca uśmiechem.wrzuca pojedynczo. Gdy już wyciśniemy wszystko przerzucamy uzyskany mus do garnka, dodajemy cukier i mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu żeby się rozpuścił i żeby rabarbar zmiękł. Dodajemy sok z cytryny i cukier żelujący, mieszamy i krótko gotujemy na małym ogniu, tak żeby nie było piany na wierzchu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Kładziemy je do na pokrywkach(...)trawienie. Mięta jest bogatym źródłem witaminy B3, kluczowej dla utrzymania dobrego krążenia i zdrowego wyglądu. Melon zawiera enzymy które pomogą nam w trawieniu pokarmów, a dodatkowo melon zawiera dużo wody, która pomaga oczyścić nasz organizm, dodatkowo zawarta w melonie fruktoza jest szybkim źródłem energii. Gruszki są lekko strawne i podobnie jak melon zawierają łatwo przyswajalną fruktozę, dostarczą nam również miedzi
Co na wege obiad?czasie powstania tego wypieku, nie dodawano do niego masła, bo było to zabronione w okresie adwentu, który to był zarazem czasem postu. Bazowymi składnikami była mąka, drożdże, olej i woda. Dopiero z czasem Stollen stawało się ciastem coraz bardziej słodkim i bogatym w składniki. W dzisiejszych czasach pojawiło się wiele jego kopii, ale za oryginały nazywane Drezno Stollen są uważane(...)rodzynek 50 g suszonych daktyli 100 g suszonych fig 50 g suszonych śliwek 50 g suszonej żurawiny 100 g posiekanych płatków migdałowych 50 ml rumu skórka starta z 1 cytryny skórka starta z 1 pomarańczy 1 laska wanilii 200 g marcepanu Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka cukier puder 1 łyżka stopionego masła WYKONANIE Dzień wcześniej. Daktyle, figi i śliwki
Passions hobbies lifemoże być dobrej jakości z wiaderka) 150g śmietanki 30-36% 3 jajka 190g cukru (można odrobinę mniej) 10g cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki skórki cytrynowej Dodatkowo: puree malinowe (u mnie gotowe z firmy Zentis ; tak do 10 łyżek) Przygotować spód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy(...)Tortownicę (bez masy) należy dwukrotnie i szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie wypełnić masą. Większą formę o wysokich bokach wstawić do rozgrzanego piekarnika i do połowy napełnić wrzącą wodą. Następnie do tak przygotowanej blaszki wstawić torownicę z ciastem. Piec około 55-60 minut (**) w 170-175 stopniach. (Gotowy sernik powinien być ścięty, a wierzch sprężysty.) Upieczony sernik wyjąć z piekarnika
Di gotujepomarańczy olej sezamowy sezam - opcjonalnie makaron soba - 200g SKŁADNIKI MARYNATY sól - szczypta / zalewa z oliwek pieprz - dwie sczypty imbir w proszku - pół łyżeczki ocet ryżowy - łyżka /sok z połowy cytryny sos ostrygowy - łyżeczka oliwa - łyżka lub 2 tymianek - opcjonalnie olej sezamowy - opcjonalnie kilka kropli tacka aluminiowa do grilla Rybę myjemy i osuszamy, jeśli jest mrożona musi być dokładnie rozmrożona(...)cebulę w ćwiartki - rozpadnie się podczas smażenia. Papryczkę ostrą - w zależności od preferowanej skali ostrości pozbawiamy nasion lub nie i drobno kroimy w cienkie paseczki. Grzyby mung zalewamy gorącą wodą (tyle, żeby były zanurzone) - jeśli są całe po kilku minutach odcedzamy i siekamy, Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Rybę wyciągamy z marynaty, układamy na tacce do grillowania i wkąłdamy
Kuchnia od dwojgaDawno tu nie zaglądałam, ale to nie jest tak, że przestałam zupełnie gotować, wyprowadziłam się w Bieszczady, karmię Rodzinę korzonkami i energią słoneczną. Po prostu mam
Cytryna&Co.się już tylko do kosza. Po drugie . Obróbka termiczna. Szparagi nie lubią długiej obróbki termicznej. Jeżeli chcesz je ugotować to zrób to w wysokim, niewielkim garnku wlewając tyle wody by główki szparag wystawały ponad jej powierzchnię. Wystarczy im dosłownie 3-4 minuty we wrzątku. Świetnie smakują gotowane na parze, w tym wypadku również nie gotuj ich dłużej niż(...)połączeniu z awokado i doskonale współgrają z jajkiem w koszulce czy na miękko, gdyż płynne żółtko robi całą robotę. Trzy dodatki, które zawsze świetnie się sprawdzą? Tymianek, skórka z cytryny i sól. No dobra... cztery. Masło. Okej, oderwaliśmy zdrewniałe końce, poddaliśmy obróbce termicznej szparagi lub nie i co dalej. Dalej zachwycamy się już jedynie ich smakiem. Jeżeli
Mango Papajaalbo przy pomocy robota), aż składniki połączą się. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 2-3 minuty. Ciasto powinno być mocno wilgotne. Jeśli jest suche dodaj odrobinę wody. Uformuj z ciasta kulę i przełóż z powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Krok 2 Umyj i pokrój warzywa: kapustę(...)balsamicznym. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Krok 7 Przygotuj pesto. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj. Dopraw do smaku solą (ostrożnie, bo ser jest słony), pieprzem i cytryną. Wyłóż pesto na wierzch tarty. I gotowe! Smacznego! Artykuł Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzchałwy waniliowej 2 pełne łyżeczki żelatyny POLEWA CZEKOLADOWA 100 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 30% 1 łyżka masła lub oleju kokosowego DODATKOWO : kubek czarnej herbaty z miodem i cytryną, 1 słoik (285 g) powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, pokruszone pistacje lub chałwa WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy(...)piekarnika. Pieczemy około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Kroimy poziomo na dwie części. KREM : żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy 3 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. 125 ml śmietanki wlewamy do rondelka i dodajemy 125 g pokruszonej chałwy. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do utworzenia jednolitego kremu
cool and mintykawałkach . Wkładamy do miski , posypujemy połową, pęczka , posiekanego majeranku , wyciśniętym przez praskę czosnkiem , mieszamy i wkładamy na dobę do lodówki . Po tym czasie wkładamy do garnka , zalewamy 4 l wody , dokładamy obrane warzywa , pietruszkę opalamy , tak jak i cebulę ( przypalamy nad ogniem , żeby wydobyć lepszy smak rosołu ) marchewki , selera , pora dodajemy bez opalania . Wsypujemy ziele angielskie , liście laurowe , sól(...)odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce , najlepiej , jak przestygną , wstawić je do lodówki . Jeśli galareta ma stać dłużej , zakręcamy słoiki na gorąco . Podajemy z octem jabłkowym , spirytusowym lub cytryną według uznania " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Galareta wieprzowa z majerankiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżymini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam. Krem wyszedł naprawdę pyszny, choć następnym razem dodam do niego soku z cytryny, żeby był kwaśniejszy. Niemniej, świetnie smakuje jako wypełnienie delikatnych, pomarańczowych babeczek. Na wierzch przygotowałam bezę włoską, która wygląda pięknie, i smakuje naprawdę świetnie. Jak ciepłe lody, a któż potrafiłby się(...)wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.W ostudzonych muffinkach nożen wydrążyć środki, nałożyć w nie po łyżeczce curdu.Odstawić.Cukier zagotować z wodą. Gdy syrop osiągnię temperaturę 115 st. C. zdjąć z ognia. Białka ubić niemal na sztywno, pod koniec wąskim strumieniem wlewając gorący syrop. Ubijać przez około 10 minut, aż beza
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiestety cukier potrafi spaść mi na łeb na szyję i wtedy mam lekką telepawkę, oblewają mnie zimne poty i prawie tracę kontakt z rzeczywistością... hipoglikemia jednym
Cytryna&Co.przejmujcie się żółtkami, z nich można zrobić przepyszną paschę. Awokado z pietruszką Dojrzałe awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i łyżką wybieramy miąższ do miseczki. Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny i ugniatamy widelcem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i mieszamy z awokado. Doprawiamy solą. Rzodkiewka z fetą Kilka rzodkiewek kroimy bardzo drobno – siekamy. Ser feta ugniatamy widelcem i dodajemy rzodkiewkę(...)posiekać oliwki i suszone pomidory i wymieszać z pestkami. Pastą z zielonego groszku też jest wyśmienita – polecam mrożony, bo jest smaczniejszy od tego z puszki. Gotujemy groszek soląc wodę pod koniec gotowania, a następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem łyżki-dwóch jogurtu greckiego. Można dodać świeżą miętę, jeśli ktoś lubi takie połączenia. Eksperymentujcie na zdrowie
KucharzycaO cieście Erica już Wam pisałam. W programie dekorował je kandyzowanymi plastrami cytryny, jednak wyciągnął je już gotowe z lodówki. Bardzo mi się spodobały, i też
Pożeraczka, czyli raz adobrze