woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:906/1096)

Tort "kwiatek" 149

każdej miseczki dodac odrobine barwnika ale tak aby każdy odcien czerwieni był inny- od ciemnego po jaśniejsze. Dokładnie wymieszać odstawić.  Dodatkowo przygotować ; 3/4 szkl. mocnej herbaty z cytryną słoiczek dżemu wiśniowego (ok 330 ml) Każdy biszkopt przekroić na pół. Jeśli chcemy aby biszkopty były cieńsze wtedy kroimy tak aby było 5 krążków. Jeśli miska w której piekliśmy biszkopt jest(...)Tort wkładamy do lodówki i chłodzimy najlepiej cała noc.  Lukier plastyczny;  ok. 40 dag cukru pudru 1,5 łyżeczki glukozy 1,5 łyżeczki żelatyny 20 ml. gorącej wody  odrobina czerwonego barwnika (przepis na lukier plastyczny pochodzi ze strony kotlet.tv )  Do szklanki wlewam odmierzoną wode i rozpuszczam w niej zelatyne. A następnie należy dodac glukozę i dokładnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Przepisy z wyciskarki - dżem truskawkowo-rabarbarowy i sok z melona 143

wrzuca pojedynczo. Gdy już wyciśniemy wszystko przerzucamy uzyskany mus do garnka, dodajemy cukier i mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu żeby się rozpuścił i żeby rabarbar zmiękł. Dodajemy sok z cytryny i cukier żelujący, mieszamy i krótko gotujemy na małym ogniu, tak żeby nie było piany na wierzchu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Kładziemy je do na pokrywkach(...)trawienie. Mięta jest bogatym źródłem witaminy B3, kluczowej dla utrzymania dobrego krążenia i zdrowego wyglądu. Melon zawiera enzymy które pomogą nam w trawieniu pokarmów, a dodatkowo melon zawiera dużo wody, która pomaga oczyścić nasz organizm, dodatkowo zawarta w melonie fruktoza jest szybkim źródłem energii. Gruszki są lekko strawne i podobnie jak melon zawierają łatwo przyswajalną fruktozę, dostarczą nam również miedzi

Co na wege obiad?
Stollen - drożdżowa strucla świąteczna 141

czasie powstania tego wypieku, nie dodawano do niego masła, bo było to zabronione w okresie adwentu, który to był zarazem czasem postu. Bazowymi składnikami była mąka, drożdże, olej i woda. Dopiero z czasem Stollen stawało się ciastem coraz bardziej słodkim i bogatym w składniki. W dzisiejszych czasach pojawiło się wiele jego kopii, ale za oryginały nazywane Drezno Stollen są uważane(...)rodzynek 50 g suszonych daktyli 100 g suszonych fig 50 g suszonych śliwek 50 g suszonej żurawiny 100 g posiekanych płatków migdałowych 50 ml rumu skórka starta z 1 cytryny skórka starta z 1 pomarańczy 1 laska wanilii 200 g marcepanu Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka cukier puder 1 łyżka stopionego masła WYKONANIE Dzień wcześniej. Daktyle, figi i śliwki

Passions hobbies life
Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony) 129

może być dobrej jakości z wiaderka) 150g śmietanki 30-36% 3 jajka 190g cukru (można odrobinę mniej) 10g cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki skórki cytrynowej Dodatkowo: puree malinowe (u mnie gotowe z firmy Zentis ; tak do 10 łyżek) Przygotować spód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy(...)Tortownicę (bez masy) należy dwukrotnie i szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie wypełnić masą. Większą formę o wysokich bokach wstawić do rozgrzanego piekarnika i do połowy napełnić wrzącą wodą. Następnie do tak przygotowanej blaszki wstawić torownicę z ciastem. Piec około 55-60 minut (**) w 170-175 stopniach. (Gotowy sernik powinien być ścięty, a wierzch sprężysty.) Upieczony sernik wyjąć z piekarnika

Di gotuje
Ryba inspirowana orientem 153

pomarańczy olej sezamowy sezam - opcjonalnie makaron soba - 200g SKŁADNIKI MARYNATY sól - szczypta / zalewa z oliwek pieprz - dwie sczypty imbir w proszku - pół łyżeczki ocet ryżowy - łyżka /sok z połowy cytryny sos ostrygowy - łyżeczka oliwa - łyżka lub 2  tymianek - opcjonalnie olej sezamowy - opcjonalnie kilka kropli tacka aluminiowa do grilla Rybę myjemy i osuszamy, jeśli jest mrożona musi być dokładnie rozmrożona(...)cebulę w ćwiartki - rozpadnie się podczas smażenia. Papryczkę ostrą - w zależności od preferowanej skali ostrości pozbawiamy nasion lub nie i drobno kroimy w cienkie paseczki. Grzyby mung zalewamy gorącą wodą (tyle, żeby były zanurzone) - jeśli są całe po kilku minutach odcedzamy i siekamy, Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Rybę wyciągamy z marynaty, układamy na tacce do grillowania i wkąłdamy

Kuchnia od dwojga
Ekspresowy obiad, co tam stek - ziemniaczki wygrały! 141

Dawno tu nie zaglądałam, ale to nie jest tak, że przestałam zupełnie gotować, wyprowadziłam się w Bieszczady, karmię Rodzinę korzonkami i energią słoneczną. Po prostu mam

Cytryna&Co.
Jak przygotować idealne szparagi? Szparagi zawijane w szynkę parmeńską z jajkiem w koszulce, awokado i pomidorami. 122

się już tylko do kosza.  Po drugie . Obróbka termiczna. Szparagi nie lubią długiej obróbki termicznej. Jeżeli chcesz je ugotować to zrób to w wysokim, niewielkim garnku wlewając tyle wody by główki szparag wystawały ponad jej powierzchnię. Wystarczy im dosłownie 3-4 minuty we wrzątku. Świetnie smakują gotowane na parze, w tym wypadku również nie gotuj ich dłużej niż(...)połączeniu z awokado i doskonale współgrają z jajkiem w koszulce czy na miękko, gdyż płynne żółtko robi całą robotę. Trzy dodatki, które zawsze świetnie się sprawdzą? Tymianek, skórka z cytryny i sól. No dobra... cztery. Masło.  Okej, oderwaliśmy zdrewniałe końce, poddaliśmy obróbce termicznej szparagi lub nie i co dalej. Dalej zachwycamy się już jedynie ich smakiem. Jeżeli

Mango Papaja
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 124

albo przy pomocy robota), aż składniki połączą się. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 2-3 minuty. Ciasto powinno być mocno wilgotne. Jeśli jest suche dodaj odrobinę wody. Uformuj z ciasta kulę i przełóż z powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Krok 2 Umyj i pokrój warzywa: kapustę(...)balsamicznym. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Krok 7 Przygotuj pesto. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj. Dopraw do smaku solą (ostrożnie, bo ser jest słony), pieprzem i cytryną. Wyłóż pesto na wierzch tarty. I gotowe! Smacznego! Artykuł Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
KOSTKA CHAŁWOWA 254

chałwy waniliowej 2 pełne łyżeczki żelatyny POLEWA CZEKOLADOWA 100 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 30% 1 łyżka masła lub oleju kokosowego DODATKOWO : kubek czarnej herbaty z miodem i cytryną, 1 słoik (285 g) powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, pokruszone pistacje lub chałwa WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy(...)piekarnika. Pieczemy około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Kroimy poziomo na dwie części. KREM : żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy 3 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.  125 ml śmietanki wlewamy do rondelka i dodajemy 125 g pokruszonej chałwy. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do utworzenia jednolitego kremu

cool and minty
Galareta wieprzowa z majerankiem 171

kawałkach . Wkładamy do miski , posypujemy połową, pęczka , posiekanego majeranku , wyciśniętym przez praskę czosnkiem , mieszamy i wkładamy na dobę do lodówki . Po tym czasie wkładamy do garnka , zalewamy 4 l wody , dokładamy obrane warzywa , pietruszkę opalamy , tak jak i cebulę ( przypalamy nad ogniem , żeby wydobyć lepszy smak rosołu ) marchewki , selera , pora dodajemy bez opalania . Wsypujemy ziele angielskie , liście laurowe , sól(...)odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce , najlepiej , jak przestygną , wstawić je do lodówki . Jeśli galareta ma stać dłużej , zakręcamy słoiki na gorąco . Podajemy z octem jabłkowym , spirytusowym lub cytryną według uznania " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego !   Post Galareta wieprzowa z majerankiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 176

mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam. Krem wyszedł naprawdę pyszny, choć następnym razem dodam do niego soku z cytryny, żeby był kwaśniejszy. Niemniej, świetnie smakuje jako wypełnienie delikatnych, pomarańczowych babeczek. Na wierzch przygotowałam bezę włoską, która wygląda pięknie, i smakuje naprawdę świetnie. Jak ciepłe lody, a któż potrafiłby się(...)wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.W ostudzonych muffinkach nożen wydrążyć środki, nałożyć w nie po łyżeczce curdu.Odstawić.Cukier zagotować z wodą. Gdy syrop osiągnię temperaturę 115 st. C. zdjąć z ognia. Białka ubić niemal na sztywno, pod koniec wąskim strumieniem wlewając gorący syrop. Ubijać przez około 10 minut, aż beza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTECZKA OWSIANE ENERGETYCZNE BAKALIOWE BEZ CUKRU/LAKTOZY/GLUTENU 170

Niestety cukier potrafi spaść mi na łeb na szyję i wtedy mam lekką telepawkę, oblewają mnie zimne poty i prawie tracę kontakt z rzeczywistością... hipoglikemia jednym

Cytryna&Co.
Faszerowane jajka 157

przejmujcie się żółtkami, z nich można zrobić przepyszną paschę. Awokado z pietruszką Dojrzałe awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i łyżką wybieramy miąższ do miseczki. Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny i ugniatamy widelcem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i mieszamy z awokado. Doprawiamy solą. Rzodkiewka z fetą Kilka rzodkiewek kroimy bardzo drobno – siekamy. Ser feta ugniatamy widelcem i dodajemy rzodkiewkę(...)posiekać oliwki i suszone pomidory i wymieszać z pestkami. Pastą z zielonego groszku też jest wyśmienita – polecam mrożony, bo jest smaczniejszy od tego z puszki. Gotujemy groszek soląc wodę pod koniec gotowania, a następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem łyżki-dwóch jogurtu greckiego. Można dodać świeżą miętę, jeśli ktoś lubi takie połączenia. Eksperymentujcie na zdrowie

Kucharzyca
Wyjątkowe pomarańcze 123

O cieście Erica już Wam pisałam. W programie dekorował je kandyzowanymi plastrami cytryny, jednak wyciągnął je już gotowe z lodówki. Bardzo mi się spodobały, i też

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania