woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:913/1096)

Grilluj po azjatycku - pomysł na kurczaka satay z sosem orzechowym 188

jest lepsza po wykorzystaniu świeżych przypraw i ziół. Około 500 g piersi kurczaka wystarczy dla 4-6 osób. Przyprawy, jakich potrzebujesz, to: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka sosu z cytryny, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki kolendry, jedna ostra papryczka chili szczypta soli 3 łyżki oleju do marynaty patyczki do szaszłyków Mięso pokrój w paski(...)tradycyjną metodę, czyli ucieranie orzechów na gładką masę w glinianym lub kamiennym naczyniu. Potrzebujesz: około 100 g orzechów ziemnych szczypta soli 2-3 łyżki cukru brązowego (rozpuszczonego w gorącej wodzie) łyżka soku z limonki łyżka sosu sojowego papryka chili (jeśli zależy ci na ostrym smaku) kolendra (najlepiej świeża) opcjonalnie odrobina mleka kokosowego dla bardziej kremowej konsystencji

Moja smaczna kuchnia
Syrop z pigwy pospolitej (gruszy) do herbaty 133

Pigwa dzieli się na dwie główne odmiany: pigwę japońską - „pigwowiec”, przypominająca kształtem jabłko, a smakiem cytrynę (z której można zrobić pyszną nalewkę lub syrop ) i pigwę pospolitą, inaczej zwana „pigwa grusza”, która ma owoce podobne kształtem do gruszki, jednak w porównaniu z gruszką nie nadaje się do spożycia na surowo. Owoce pigwy są bardzo twarde i głąbiaste. Kilka lat temu(...)kroimy w kostkę do słojów (jeśli skórka jest brzydka, można ją obrać). Gdy wszystkie słoje są już pełne, osobno w garnku rozpuszczamy cukier. Na każdy słój liczymy pół szklanki wody i 3 łyżki cukru. By nie bawić się w rozpuszczanie cukru do każdego słoja z osobna, wlewamy całą ilość wody potrzebną na wszystkie słoje do jednego garnka, a gdy się

Smakowy Raj
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 251

cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 250 ml crème fraîche * 200 g wędzonego surowego boczku 1 duża biała cebula czarny pieprz  * PRZYGOTOWANIE Drożdże rozpuść w ciepłej (niegorącej wodzie) wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się wzburzą. Mąkę wymieszaj wraz z solą, a następnie wlej gotowy zaczyn oraz oliwę. Zagnieć ciasto. Powinno(...)jest tak wielka, że nie wytrzymasz 24 godzin potrzebnych na ukwaszenie śmietany, to od biedy możesz wykorzystać naszą klasyczną śmietanę 18% i wkropić do niej kilka kropli soku z cytryny

Food Square
Zupa z czerwonej soczewicy 143

opady śniegu lub śnieg z deszczem, albo combo śnieg z deszczem i wiatrem, co sprawia, że pada poziomo. Mimo wszystko kocham tę porę roku. Lubię rozgrzewające zupy, herbatę z cytryną, ogień w kominku, zapach pierników, imbiru, miodu, lubię ciepły koc i grube książki. Najcierpliwszy co prawda twierdzi, że nienawidzi zimna i ogólnie żąda mieszkania gdzieś na Goa i żeby zdychał(...)dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout* lub 2 łyżki curry (nie bójcie się ilości) 2,5 litra bulionu warzywnego (lub wody) 2 szklanki pulpy pomidorowej lub 5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na oleju szklimy cebulę i czosnek, dodajemy przyprawę, żeby wydobyła swój aromat, wrzucamy ziemniaki i obtaczamy

ladykitchen
Botwinka z młodymi ziemniakami 175

latin;} Botwinka to smak, który sama pamiętam z dzieciństwa i bardzo mi zależy, żeby pozostał też smakiem wspominanym przez moje dzieci. Uciekałam od tej zupy jak diabeł od święconej wody. Najbardziej raziły mnie w niej zielone pływające farfocle. Dziś je uwielbiam. I nic dzieciom o tych moich skojarzeniach nie mówię, bo widzę, że zajadają botwinkę ze smakiem. A jak jeszcze(...)rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego  1 średnia marchewka  ok. 300 g wędzonki (Żebrek lub boczku)  150 ml śmietanki 30 % lub 36 %  2 łyżki soku z cytryny  3-4 ziarna ziela angielskiego  2-3 liście laurowe  sól, pieprz do smaku  dodatkowo: młode ziemniaki jajka gotowane na twardo Botwinkę dokładnie myjemy. Odkrawamy buraczki, obieramy

bistro mama
Nalewka z białych winogron. 153

Składniki : 1 kg białych winogron 1/2 laski wanilii szczypta kwasku cytrynowego 0,5 kg cukru 0,5 l wody 1 l spirytusu 95 % Sposób wykonania :   W odę zagotuj, wystudź, wymieszaj ze spirytusem i odstaw na dobę. Winogrona dokładnie umyj, osusz, każdy owoc przekrój na połowę , lub lekko rozgnieć drewnianym tłuczkiem. Wrzuć do słoja, dodaj laskę wanilii pokrojoną na mniejsze(...)Jest orzeźwiająca z lekkim posmakiem wanilii. Może posłużyć jako baza do drinków. Jeśli ktoś chce może poeksperymentować, zamiast zwykłego cukru może dać cukier trzcinowy, a zamiast kwasku sok z cytryny.    P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój

Przepisy i porady kulinarne
Tort Speed 208

Frużelina wiśniowa 600 g wiśni 3,5 łyżeczki żelatyny 135 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Nasączenie 250 ml zaparzonej herbaty 1 łyżka cukru 3 łyżki soku z cytryny Wykończenie 800 g masy cukrowej czarnej 250 g masy cukrowej szarej 100 g masy cukrowej białej 100 g masy cukrowej czerwonej klej spożywczy Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy(...)kremu. Frużelina wiśniowa Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy wiśnie puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących wiśni i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki

Wędrówki po kuchni
Dorsz pod grzybową kruszonką 166

szklanki mleka 2 łyżki masła 4 łyżki startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Puree z kalafiora: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Wodę odlewamy i do gorącego warzywa dodajemy masło, parmezan i wlewamy mleko. Miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Puree można przygotować wcześniej, a potem podgrzać. Dorsz(...)czasu, aż stanie się jasno brązowy. Wyławiamy łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku. Upieczonego dorsza podajemy na puree i posypujemy chrupiącym porem. Do ryby możemy podać cząstki cytryny. Dorsz na zdjęciu w wersji z bułką tartą. Post Dorsz pod grzybową kruszonką pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Omlet wspaniały !!! Czyli jajka ze szpinakiem i roszponką. 127

opakowania sera w stylu bałkańskim 2 łyżki jogurtu w stylu greckim pieprz, sól, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa Zaczynamy pracę od przesmażenia brykietów szpinaku, aby odparować z nich wodę. Możecie również użyć świeżego szpinaku, wtedy potrzebujemy solidną garść liści. W tym samym czasie przesmażamy delikatnie pieczarki pokrojone w półplasterki. Odstawiamy szpinak i pieczarki do przestygnięcia. Teraz czas na jajka(...)roszponki, do której dodaliśmy 2 rzodkiewki, 1/4 rzodkwi lodowej, 2 łyżki kukurydzy, połowę szalotki i 6 pokrojonych w kostkę winogron. Wszystko polaliśmy oliwą z oliwek, posypaliśmy pieprzem i skropiliśmy cytryną. Salsa to 3/4 szklanki passaty, kilka plasterków jalapeno, trochę kukurydzy, jedną cebulę dymkę. Mieszamy i dodajemy pieprz, oliwę i trochę soku z cytryny. Gotowe. Życzymy smacznego, bo mamy nadzieję

vegetanie
Kiszona marchewka i dwie surówki marchewkowe 163

Kiszona marchewka - nowy smak i zdecydowanie wart rozpropagowania. Pracy z przygotowaniem marchewki do kiszenia niewiele, a efekt powalający. Możesz pokroić ją w dowolny sposób, zetrzeć na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z ryżem paprykowym i kurczakiem polana sosem indyjskim Tikka Masala 149

jestem jakąś wielką fanką kuchni indyjskiej ale oszalałam na punkcie sosu tikka masala a dokładnie tikka masala indyjski kremowy sos pomidorowo-śmietanowy z nutą cytryny i kolendry firmy Patak's. Owszem można taki sos zrobić w domu ale szybciej odkręcę słoik :) a i smak też całkiem inny niż sos domowej roboty. Muszę Wam powiedzieć, że byłam mile zaskoczona próbując(...)słoiku Patak's Tikka Masala  ryż 1 torebka papryka słodka czosnek granulowany sól Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu z małą modyfikacją tzn. oprócz soli do wody dodaję paprykę słodką i czosnek granulowany do smaku.  Pierś kroję w kostkę a kostkę rosołową mieszam w misce z papryką słodką, koperkiem i maggi w płynie następnie pokrojoną w kostkę pierś

Kuchnia Viki
Koktajl z ośmiornicy - caldo de polvo 241

Ośmiorniczki w naszym kraju nie wywołują pozytywnych emocji. Dla niektórych to smutne przeżycia z wakacyjnych wakacji no. Przyjaciółce zaserwowano ośmiorniczkę która pod wpływem soku z cytryny zaczęła skakać po talerzu.  Popularne stały się ok. 2 lata temu kiedy to w jednej z warszawskich restauracji grupa polskich prominentów rozmawiała o losach kraju przy talerzu z ośmiorniczek płacąc kartę służbową. Pomijając(...)ośmiornicę obtaczając ją w soli. Zdaniem Brasileiro ten krok jest bardzo ważny, gdyż masaż "relaksuje" mięśnie ośmiornicy dzięki czemu będzie smaczniejsza. Następnie bierzemy duży garnek i wlewamy 2 litry wody dodając pokrojoną cebulę, szczyptę soli oraz 2 łyżki octu winnego. Gdy woda zacznie bulgotać, bierzemy naszą ośmiornicę i fundujemy jej szok termiczny. Trzymając za główkę wkładamy ją do wody

Smaki Brazylii
Czwartek: Focaccia z kaszanką 122

czasie odcedzamy i ubijamy na gładką masę. Krok 2 Przygotowujemy ciasto. Do głębokiej misy wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Mieszamy. Dodajemy ziemniaka i powoli zagniatamy z mąką, stopniowo dodając wodę, w sam raz tyle żeby ciasto nie było ani z suche ani zbyt lepkie od wilgoci, choć generalnie ciasto na focaccię powinno być wilgotne, bo zbyt suche w piecu zmieni(...)Wstawiamy focaccię do nagrzanego piekarnika na 25 minut, aż ładnie zbrązowieje. Krok 5 Ciasto wyciągamy z pieca, lekko studzimy i podajemy np. z surówką z jabłka lub sałaty skropionej cytryną. Focaccię można zjeść na zimno, ale najlepiej smakuje jeszcze ciepła lub podgrzana (wystarczy chwilka w piecu lub mikrofali). Smacznego! Zobacz menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym

Niedzielny kucharz
sernik 167

jednej cytryny Sól szczypta Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 250g masła 300g cukru Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii 1 ½ budyń waniliowy 2 łyżki kremówki Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce skórkę . Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek(...)kakaowa z agarem 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi ) 6 dkg masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze

w mojej kuchni
Dip z mango i sosu sojowego Ponzu z frytkami z batata – przepis z warsztatów Kikkoman 136

warsztatach dostaje się też zwykle zestaw przepisów do wypróbowania.   Czego dowiedziałam się o sosie sojowym? Dobry sos sojowy powinien być produkowany wyłącznie z ziaren soi, pszenicy, soli i wody. Dlatego raczej nie wrócę już do sosu, którego używałam do tej pory, który miał też barwnik i różne E. Będę też wybierać raczej sos ciemny niż jasny, bo ma bardziej(...)informacjach prasowych. To ostatnio mój ulubiony dip do wszystkiego. Oryginalny przepis jest z nowym sosem cytrusowo-sojowym Ponzu, ale można dodać też zwykły sos i łyżkę sosu z cytryny.   Przepis na dip z mango i sosu sojowego Ponzu z frytkami z batata   Składniki: 3 bataty 2 łyżki oleju ulubione przyprawy: u mnie po dużej szczypcie soli, pieprzu

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania