takich składników, które najbardziej lubisz. I mogą to być zarówno owoce, warzywa jak i dodatki typu napój roślinny, jogurt naturalny, zwykły sklepowy sok, czy w końcu słodki jogurt albo woda. Oprócz tego warto dodać do tego jakieś przyprawy, błonnik, otręby, siemię lniane, migdały, orzechy, rodzynki, czy inne bakalie albo odrobinę miodu czy cukru trzcinowego. To wspaniały pomysł nie tylko(...)korzystać z mrożonek. Obojętne co wybierzesz, osłódź na sam koniec, przed zblendowaniem nasze owoce odrobiną miodu, posyp cynamonem, czy dodaj kilka plasterków imbiru i nie zapomnij o soku z cytryny. Możesz takie smoothie wypijać dosłownie każdego dnia. Rozgrzeje cię, poprawi nastrój. Wpłynie korzystnie na pozbycie się jesiennej depresji czy obniżenia albo spadku nastroju. Jesień to szczególny czas, dlatego też
ProstePesto.plCurry - pyszny, zimowy misz-masz z batatem, dynią i ananasem w roli głównej. Curry z języka tamilskiego - kari - oznacza po prostu sos. Curry - popularna potrawa Azji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mdłości, dla mnie, żyjącej na kawie od prawie 20 lat, oznacza prawdziwą torturę! Niełatwo żywić się biszkoptami, gdy te smakują jak miękki styropian i popijać herbatę kwaśną od połowy cytryny, choć dla mnie wciąż mdłą. Jedyny ratunek i pocieszenie przynoszą na szczęście kolejne słoiczki - musztarda i chrzan:) Nie sądziłam, że można zjeść takie ilości w ciągu paru tygodni! A jednak(...)klik) . FOCACCIA Z OLIWKAMI, CZERWONĄ CEBULĄ, ROZMARYNEM I SOLĄ MORSKĄ ( przepis na ciasto cytuję za Asią z Kwestii Smaku ) 20g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 500 g mąki 2 łyżeczki soli oliwa z oliwek 1 czerwona cebula 3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej garść czarnych oliwek rozmaryn Drożdże rozkruszyć w misce, dodać 120 ml ciepłej wody
KUCHARNIATaki torcik przygotowałyśmy wspólnie z mamą na urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i
Chocolate Muffin BlogRyba je dobroł niy yno na piōntek 1 , a jak je dobrze narychtowano 2 , to sie może przed niōm sklōdzić 3 niyjedne miyso 4 . Na tyn
Chop w kuchnisłowo, jak magiczne zaklęcie otwiera drzwi do drugiej Osoby. Tak jak ostatnio, nad rzeką. To miejsce musi skrywać wiele magnesów. Każdy wyłowiony z dna kamień zdaje się być magiczny - woda wokół wciąż jeszcze energicznie faluje, a ja widzę już nie jeden, ale dwa małe cienie spiskujące razem, jakby znały się od zawsze. I tylko nie wiem kiedy i dlaczego(...)śmietany kremówki 2,5 szklanki malin /najlepiej świeżych, jeśli jeszcze nie macie, można użyć mrożonych/ ok. 3/4 szklanki cukru pudru /dosypywać do smaku/ 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka sorbetu malinowego /najlepiej domowej roboty/ dodatkowo świeże maliny do ozdoby Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm. Zmielone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć nimi spód
KUCHARNIAParę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni. Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest młoda marchewka duszona w maśle i glazurowana. W Szkocji bardzo smakowało mi słodkie ciasto marchwiowe. Na podobne trafiłem niedawno w barze "TriBeCa" w Krakowie. Idę skrobnąć na jutro(...)soli do smaku - imbir, cynamon, pieprz 50 g grubo siekanych orzechów nerkowca Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi i solą, dodać pokrojone na kawałki masło oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Całość zagnieść i przełożyć do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić marchewki, a następnie ugotować je do miękkości. Odcedzić i zmiksować w blenderze do uzyskania
KUCHARNIATort powstał spontanicznie. Zakupiłam na urlopie nowe ranty cukiernicze, i już mnie bardzo korciło je wypróbować. Poza tym pięknie wyrosła mi mięta, wiec pomysł wyrósł
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzaczyna robić się cieplej. Słychać czyjeś kroki na korytarzu. Przychodzi jeden ksiądz, drugi, a trzeci po pewnym czasie, po skończeniu porannego nabożeństwa. Siadają przy drewnianym stole, piją herbatę z cytryną, jedzą jajecznicę ze szczypiorkiem zagryzając chrupiącymi bułeczkami. Ale, że księża to też ludzie, jeden z nich już przy śniadaniu pyta: - Pani Mario, co będzie dziś na obiad? A pani Maria(...)dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu aż będzie prawie miękkie. U mnie zajęło to 60 minut. W razie potrzeby podlewać bulionem lub wodą. W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki). Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i chwilę razem dusić. Następnie
Posadzone i zjedzonejajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 6 arkuszy prostokątnego ciasta filo rozpuszczone, ostudzone masło do posmarowania ciasta (ok. 50 g) 500 g świeżych truskawek 3 łyżki drobnego cukru sok z ½ cytryny świeża mięta do dekoracji Przygotowanie sernika z ricotty: W misce umieść ser ricotta, cukier puder, skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt z wanilii i zmiksuj przy pomocy robota kuchennego. Dodaj jajka(...)dripie sprawdzi się kawa średnio mielona (przypominająca cukier granulowany). A oto jak zaparzyć kawę w dripie: Lejek ustaw na kubku (lub dzbanku) i wyłóż go papierowym filtrem. Zagotuj wodę w czajniku i przelej nią lejek, aby go rozgrzać. Wylej wodę z kubka/dzbanka. Do filtra wsyp odmierzoną porcję kawy w proporcji 10 g kawy (2 płaskie łyżki stołowe
Chilli Czosnek i Oliwarazie potrzeby dodaj więcej bułki tartej. Uformuj 12 małych kotlecików i usmaż je na oliwie na złoty kolor. W wysokim naczyniu umieść miąższ z awokado, sok z 1 cytryny, jogurt naturalny i ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie płatkami chilli. Zblenduj na gładki dip. Kotlety z kalafiora podawaj z dipem z awokado. Środa - Sałatka nicejska Najsławniejsza francuska(...)passaty pomidorowej (przecieru), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, łyżeczka suszonego oregano 100 g startej mozzarelli lub cheddara Przygotowanie: Muszle makaronowe ugotuj al dente w osolonej wodzie. Cukinię, różyczki brokuła oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 3 minuty. Dodaj cukinię, brokuły oraz czosnek
Chilli Czosnek i OliwaSok marchwiowo – pomidorowy to bogactwo beta-karotenu. Takie sok przygotujemy w kilka chwil, najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu ale możemy go również zabrać ze sobą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!OBIADU . Surówka z selera. Absolutna rewelacja. Pyszna i zdrowa surówka z selera z jabłkiem i marchewką do obiadu. Można wzbogacić smak surówki dodając do niej namoczone wcześniej w wodzie rodzynki, pokrojonego w kostkę ananasa konserwowego lub brzoskwinie. SKŁADNIKI: 1 seler średniej wielkości 1/2 białej części pora 1 jabłko 1 marchewka sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej(...)niewielką kostkę pora pokroić w poprzek w słomkę paprykę i ogórki pokroić w niewielką kostkę Krok 2. Wszystkie przygotowane składniki umieścić w salaterce, zalać olejem, skropić sokiem z cytryny lub octem i wymieszać z musztardą. Surówkę z kapusty doprawić do smaku cukrem, chrzanem i ewentualnie solą oraz mielonym pieprzem. 5.SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY ZE ŚMIETANĄ . Surówka
Moja Książka Kucharskacukru pudru 1 łyżka naturalnego kakao fioletowy barwnik (dzięki użyciu kakao i barwnika uzyskałam jagodowy kolor kremu) Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej, posłodzonej, owocowej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny Do dekoracji: ok. 750-1000 g (w zależności od koncepcji) lukru plastycznego w różnych kolorach (ja użyłam gotowego) Zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ja przygotowałam dwa. Najpierw jeden w dużej(...)podgrzewamy, a gdy całość się zagotuje, trzymamy na niewielkim ogniu do zgęstnienia. Kiedy owoce się rozpadną i powstanie syrop, zdejmujemy z ognia i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i łączymy z syropem owocowym oraz odłożonymi wcześniej, całymi owocami. Zimny serek mascarpone i zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po trochu ostudzone owoce z galaretką. Delikatnie mieszamy
Ratunku obiadgrzbietu – tam znajdziecie czarną żyłkę, którą należy wywalić. Jeśli kupujecie krewetki mrożone, przed smażeniem czy innymi działaniami, należy je rozmrozić. Rozmrażamy w lodówce. Żadne zalewania wrzątkiem, przelewanie ciepłą wodą na sitku. Niech roztopią się swoim tempem. Krewetki wymagają krótkiego, acz intensywnego smażenia. Jeśli zaczniecie smażyć krewetki w nieskończoność, to dostaniecie małe piłeczki kauczukowe, które będą idealne do trenowania odruchu(...)bohaterki. Smażymy około 2-3 minut na mocnym ogniu, dolewamy wino i dorzucamy czosnek. Smażymy kolejne 3-4 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Można skropić sokiem z cytryny. Podajemy razem z grzankami, posypane natką pietruszki. Tak przygotowane krewetki, wraz z sosem, można wymieszać z ugotowanym makaronem i mamy gotowe danie obiadowe. Post Prosty przepis na krewetki i instrukcja
ladykitchen