woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:872/1096)

Barszcz ukrański na zakwasie 164

pora 1 cebula 3-4 ziemniaki 1/8 kapusty włoskiej 1 puszka białej fasolki 1,5 litra bulionu 1 szklanka zakwasu z buraków ( z tego przepisu ), ocet lub sok z cytryny 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka masła ghee 2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: obraną, pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu w garnku, w którym gotujesz zupę(...)poszatkować kapustę. Dołożyć do barszczu. Gotować do miękkości, około 30 minut na koniec dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą (zwróć uwagę, by w składzie była tylko fasola i woda), koncentrat pomidorowy i odczekać, by zupa się zagotowała. Na sam koniec wlać zakwas z buraków. Zupę zagrzać, ale pilnować, by barszczu już nie zagotować, bo zupa straci kolor  podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle serowe z morelami w orzechowej polewie 126

mieć problemów z utoczeniem kulek. Knedle serowe z morelami 400 g półtłustego twarogu 2 jajka 30 g masła 60 g cukru 200 g bułki tartej sok z połowy cytryny ziarenka z połówki laski wanilii albo cukier waniliowy 8 małych świeżych moreli kawałek marcepana lub 8 kostek cukru Polewa orzechowa 70 g cukru 100 g masła 150 g orzechów włoskich Odsączony(...)włożyć po kosteczce marcepana lub cukru i ponownie zamknąć w jedną całość. Schłodzone ciasto pokroić na 8 części, uformować kulki, rozpłaszczyć, włożyć nadzianą morelę i utoczyć knedle. Ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru. W między czasie przygotować polewę. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i po rozpuszczeniu dodać pokrojone na mniejsze kawałki orzechy (nie gotować za długo gdyż

Pieguskowa Kuchnia
Sernik dyniowy 168

waniliowy) tortownica 24cm. Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażalnika. Upieczoną wcześniej dynię zblendować i doprawić do smaku cytryną i cukrem, dodać wanilię. Oddzielić żółtka od białek, do żółtek dodać cukier i ucierać na gładką masę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170/180*C Zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki(...)dokładnie wymieszać. Ubić białka i dodać je do masy serowej, delikatnie połączyć mieszając już łyżką. Przelać masę serową do tortownicy i ustawić tortownicę w blaszce do której wlewamy wodę. Piec w temp. 150/160*C przez ok 50 min. Propozycja podania: z konfiturą dyniową

Lubię to gotuję
Sztrass Burger recenzja nowego menu 137

tatarskim to prawdziwa petarda i sądzę, że chociaż raz trzeba tego połączenia w Sztrassie wypróbować. Dla mnie to prawdziwy český sen o burgerze! Pariszburger filet z kurczaka marynowany w cytrynie / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami / sos jogurtowo-cytrynowy Moja ocena: 5- Pewnie powiecie zaraz, że burger z kurczakiem zasługuje co najwyżej na miano kanapki, a nie hamburgera(...)rozmawialiśmy z właścicielkami trudno o dobrej jakości i smaczne pomidory przez cały rok. Więc może już lepiej przeboleć ich brak, niż później narzekać, że zimą smakują jak woda. Texassburger wołowina / ser żółty / sos BBQ / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami Moja ocena: 4 W sumie klasyk, więc oczywiście smaczny. Dobrej jakości sos BBQ z prawdziwymi wędzonymi śliwkami prosto

Food Square
Recenzja Nutri Boost Multi Blender od Russell Hobbs Polska 199

potrzebnym ostrzem i w kilka minut otrzymuję pyszny i pożywny koktajl. Ostatnio moim faworytem stał się zielony koktajl oczyszczający , m.in z dodatkiem natki pietruszki, cytryny i kiwi. Przygotowując w swojej kuchni np. pesto zawsze miałam problem z jego dokładnym zmiksowaniem razem orzechów pini oraz bazylii, gdyż w poprzednim sprzęcie(...)zmrożony owocowy sorbet, idealny na nadchodzące lato Po skończonej pracy pojemniki w których miksowaliśmy możemy wrzucić do zmywarki, zaś samo ostrze umyjemy pod bieżącą wodą. Po miesiącu testowania urządzenia w swojej kuchni jestem naprawdę zadowolona z możliwości urządzenia. Kto nie posiada dobrego blendera w domu to szczerze polecam sprzęt

Marta Gotuje
Lasagne z łososiem, szpinakiem i serem 157

przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, sól i pieprz. Szpinak dusimy przez 15 minut. Teraz przygotujemy farsz łososiowy: Można użyć dzwonków lub kostki z łososia, fileta. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę zawijamy w lekko natłuszczoną folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu rybę rozdrabniamy. Na sam koniec przygotujemy sos beszamelowy(...)pieprzem i sporą szczyptę gałki. Zagotowany sos zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego jogurt, utarty żółty ser. Wszystko dokładnie że sobą mieszamy. Wykonanie: W dużym garnku w lekko osolonej wodzie gotujemy partiami makaron. Podczas gotowania musimy go delikatnie mieszać ponieważ płaty mogą się sklejać. Rozdzielamy makaron widelcem jak by się nam skleił. Każdą partię makaronu obgotowujemy około 5 minut. Ugotowany

Smaczne Potrawy
Dwa herbaciane desery tropikalne 219

szarość spowiła całe miasto...a ja poczułam się jakoś „nie halo”....postanowiłam odwrócić bieg wydarzeń i zaserwować wszystkim trochę tropików w samym środku nawałnicy! Desery będą dwa. Z nutką cytryn i rumu i z nutką słodkiego mango. Desery bardzo proste w wykonaniu , jeśli w domu mamy kilka kluczowych składników! Składniki -galaretka czerwona – obojętnie jaka -galaretka zielona-obojetnie jaka, u mnie(...)część stanowi mieszankę czystej czarnej herbaty cejlońskiej bez aromatów i domieszek. -słoiczek Cytrynek z rumem od  ETERNO  -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem.   -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką

Z Kuchni Do Kuchni
Lekka pianka z musem śliwkowym 594

cytryny 200 g cukru 2 laski wanilii 1 galaretkę cytrynową 2 łyżeczki żelatyny Śliwki pokroić w kostkę se skórką, przełożyć do dużego, szerokiego garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić, aż puszczą sok (ja schowałam je na noc do lodówki). Laski wanilii naciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać je do śliwek. Przekrojone laski wanilii też wrzucić do garnka. Śliwki(...)pożądanej konsystencji - ok. 30 min.) Z garnka wyjmujemy laski wanilii i blendujemy całość na gładki mus. Do gorącej masy śliwkowej dodajemy galaretkę w proszku i rozprowadzone w 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki żelatyny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.W tym czasie przygotowujemy spód. Ciasteczka miksujemy lub kruszymy bardzo drobno, na piaseczek (najlepiej jednak zrobić to w malakserze

Ratunku obiad
Kurczak z ryżem bez soli 79

oczywiście musisz je rozgnieść i wymieszać.  Ponieważ przyprawy gotowe, bierzemy się za pierś z kurczaka, rozgrzej piekarnik do 200 stopni, na dno piekarnika włóż naczynie żaroodporne z zimną wodą. Rozłóż papier do pieczenia, oczywiście na blaszce przeznaczonej do pieczenia, pomaluj kawałek papieru oliwą z oliwek na przykład z Domu Oliwnego , i połóż pierś z kurczaka, pomaluj ją ponownie, oliwą(...)międzyczasie przygotujemy prostą, ale pyszną sałatkę, po pierwsze pokrój pomidorki bardzo drobno. Po drugie dodaj szarlotkę posiekaną, dużo świeżej pocięta bazylii i łyżeczkę oliwy z oliwek z sokiem z cytryny , wymieszaj.  Zbliżamy się do końca i zaraz będziemy jeść, trzeba tylko przygotować ryż, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wsyp płatki migdałowe, chwilę je podsmaż, dodaj chili i ryż, cały czas

RafalCook
Tort pomarańczowy z truflami 216

startą skórkę – mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z solą, dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka. Na niskich obrotach doprowadzamy do spienienia białek, wsypujemy cream of tartar (lub dodajemy sok z cytryny). Stopniowo zwiększamy obroty i po łyżce dodajemy cukier. Do masy żółtkowej dodajemy 1/3 porcji białek, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy kolejną porcję białek – ponownie mieszamy rózgą. Do pozostałej porcji białek przekładamy(...)tortownicy. Wstawiamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika (grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu) i pieczemy 75 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, chwilę pozostawiamy w formie wyjętej z wody. Ostrożnie oddzielamy ciasto od boków formy, wyjmujemy. Dosuszamy przez 5 – 10 minut w wyłączonym piekarniku. Z wyglądu biszkoptu tym razem nie byłam zadowolona, bo opadł trochę więcej niż planowałam

mojewypiekiinietylko
Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton 426

gotowanego lub pieczonego kurczala Szalotka 3 cm imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego (lub soku z cytryny) Garść posiekanego szczypiorku Pęczek posiekanej kolendry lub pietruszki Papryczka chili (opcjonalnie) Litr rosołu Przygotowanie: Farsz Drobno posiekaj mięso z kurczaka, krewetki oraz szalotkę. Zetrzyj imbir na tarce. Posiekaj kolendrę(...)dużej miski. Zrób w środku wgłębienie i wbij do niego dwa jajka. Powoli mieszaj mąkę z jajkami (dobrze do tego nadają się pałeczki). Stopniowo – w bardzo niewielkich ilościach dodawaj wodę. Cały czas mieszaj. Dolej tyle wody ile może wchłonąć mąka. Co to oznacza? W cieście nie ma już fragmentów suchej mąki, związała ją woda, jest zwarte, dobrze się zlepia

Niedzielny kucharz
Sernik z żurawiną 154

Żurawinę płuczę i przekładam do garnka, dodaję sok z wyciśniętej cytryny, cukier trzcinowy i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina zrobi się miękka i zgęstnieje. Miksuję blenderem i przecieram przez sitko. Dwie łyżki musu odkładam do dekoracji na drugi dzień. Sernik: Ser mielę dwa razy. Przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę, cukier puder, skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika, budyń waniliowy(...)połowę sera, wysypuję żurawinę świeżą i na to reszta sera. Na wierzchu robię kleksy z musu i za pomocą wykałaczki robię esy floresy. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam sernik. Piekę 20 minut, zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Sernik ma się ściąć, ale może się jeszcze

wesoła kuchnia
Beza ze mango (Po polsku nic innego nie wymyślę) 164

siedzōm tak ze 1,5- 2 godziny. A potyn dejcie 23 tyj bezie chwila na ochōdzynie 24 . Tera sie bierymy za kryjma. Rozmiyszejcie sie we poru łeżkach uwarzōnyj 25 wody dwie łeżeczki żelantyny. Mango ôbiercie i pokrajejcie 26 na małe kōnski 27 . Śmiytōnka ubijcie, potyn pomału 28 dodowejcie 29 dō ni mascarpōne (niy miszejcie na za mocnych ôbrotach(...)dzieciństwie 4 szczęście 5 którym 6 ogródku 7 nas 8 całkiem 9 zwykłe 10 sucha 11 z góry 12 w środku 13 miękka 14 białek 15 szczypta 16 cytryny 17 krem 18 żelatyny 19 szpryca, rożek do dekorowania 20 ładniej 21 piekarnik 22 włóżcie 23 dajcie 24 ostudzenie 25 ugotowanej 26 pokrójcie 27 kawałki 28 powoli 29 dodawajcie 30 wrzućcie

Chop w kuchni
Roladki z cukinii nadziewane ryżem i mięsem czyli gołąbeczki. 141

jest  zielone? I tak powstały moje  gołąbeczki. :) Nadzienie: 300 g mielonej łopatki woreczek ryżu Uncle Ben`s cebula ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka skórki otartej z cytryny sól i pieprz do smaku łyżka manny jajko Sos: szklanka przecieru pomidorowego 0,5 szklanki pikantnego keczupu sól i pieprz do smaki Oraz: 2 młode cukinie 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki(...)plastry. Jeśli nie będą za grube, spokojnie pozwolą się zwinąć bez pękania. Jeżeli któryś pasek okaże się za gruby, wystarczy posypać solą i odstawić na chwilę. Później płuczemy w wodzie i można zawijać. Na każdy pasek cukinii nakładamy porcję farszu i zwijamy. Przebijamy wykałaczką aby nam się nie rozwijało. Wszystkie oprószamy papryką i smażymy na maśle, na wolnym ogniu

Dieta moja pasja
Sok z kwiatów czarnego bzu 143

jeszcze jedną dodatkową porcję. Ciekawe czy wytrwa do zimy, taki smaczny ;)   Na jedną porcję soku:   40 baldachimów kwiatu czarnego bzu   2szt duże pomarańcze   3szt duże cytryny   2 kg cukru   2 torebki kwasku cytrynowego po 20g każda Wykonanie: Baldachimy kwiatów najlepiej zbierać w suchy, słoneczny dzień. Po zerwaniu pozostawić rozłożone gdzieś na papierze, na stole(...)cukier, kwasek cytrynowy. Następnie dusić kulką do ciasta lub tłuczkiem do ziemniaków, aż puszczą sok. Pozostawić w chłodnym miejscu na 48 godzin, mieszać w międzyczasie.  Przegotować 2 litry wody, wystudzić i zalać nią przygotowane kwiaty. Odstawić na kolejne 48 godziny. Po tym czasie sok dokładnie przecedzić, zagotować, gorący przelać do słoiczków. I gotowe

W garach u Gosi