woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:870/1096)

Bułeczki drożdżowe na słodko 384

Żółtka, jajko i resztę cukru ubijamy na parze, aż powstanie puszysta masa. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn,  masę jajeczną, resztę mleka, startą skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką.  Podczas wyrabiania, dodajemy  roztopione masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Powinno być szkliste i odchodzić od reki. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy(...)czekamy ,aż bułki lekko podrosną ok 10-15 min.   Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  200 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu lekko skraplamy woda nakrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto lekko ostygnie. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
ryż z jabłkami 341

Natomiast jeżeli gotujemy ryż w garnku - zagotowujemy go i gdy zacznie się gotować przykrywamy pokrywka, zostawiając maleńką dziurkę, by para mogła uchodzić. Po kilku minutach sprawdzamy czy ryż wsiąknął wodę, jeśli tak przykrywamy go szczelnie pokrywka i wyłączamy ogień. 3. Studzimy nasz ryż, a w międzyczasie przygotowujemy formę, gdzie będziemy go zapiekać. Ja ryż z jabłkami zawsze robię w tortownicy(...)cukier oraz cynamon i wszystko razem mieszamy (jabłek nie odsączamy z soku).  Jeśli chcemy by nasze jabłka nie ściemniały skrapiamy je sokiem z cytryny.   5. Przystępujemy do robienia naszego tortu ry żowo -jabłkowego. Na samo dno tortownicy wykładamy 1/3 ugotowanego ryżu

Kulinarnie z Polką na Kresach
Barszcz mieszany z ziemniakami 240

łyżkę octu i gotować przez około 20 minut, bez przykrycia, na średnim ogniu. Po tym czasie barszcz przecedzić przez sito. Do przecedzonego, czystego barszczu dodać rozrobiony w zimnej wodzie barszcz biały oraz majeranek i zagotować. Zestawić z ognia. Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i dobrze wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej zupy. Wymieszać. Zupę przyprawić solą(...)barszcz biały lub kupnego . Ilość zakwasu można dostosować do swoich upodobań smakowych. Do/lub zamiast cebulki, można dodać podsmażony boczek, jako okrasę do ziemniaków. Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny. Nie należy rezygnować z dodatku octu czy soku z cytryny, gdyż to one zapewniają barszczowi piękny kolor. Ziemniaki należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem zupy. Ilość octu/soku z cytryny można dowolnie

Gospodyni Miejska
Babka gotowana 335

pszennej     25 dkg cukru     2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia     szczypta soli     ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna     tłuszcz do wysmarowania formy Wymiary formy: średnica dna: 13 cm, średnica góry: 17 cm, wysokość: ok 17 cm, wysokość kominka: 13,5 cm Wykonanie: Składniki muszą być(...)dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie  tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem  i 10 minut bez pokrywki garnka.... Oblewam czekoladą lub tym czym lubimy...albo  z 2-3 bialek robimy

w mojej kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej 269

witaminy C, potasu i wapnia. Surówka z kapusty pekińskiej.   Składniki: - kapusta pekińska- czosnek- świeży koper- różowa sól himalajska- olej sezamowy (ciemny)        Z kapusty zdejmujemy liście, dokładnie płuczemy, otrząsamy z wody.  Z każdego liścia wycinamy środek (na kształt trójkąta) i kroimy w paski. Przekładamy do miski, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na chwilę (nie ma potrzeby wygniatania). Pozostałe, zielone liście, kroimy(...)kapusty pekińskiej decyduje właśnie jej prostota. Minimalna ilość składników, mimo wszystko, przekłada się na maksymalne bogactwo smaku. Owszem, jeśli ktoś lubi może dodać startą marchewkę, sok z limonki, czy cytryny, ale jak dla mnie, połączenie tych składników co podałam jest wystarczające. To jak? Pół szklanki pekinki, czy może więcej? Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Surówka z kapusty pekińskiej appeared first

mojewypiekiinietylko
Schab dlo ciyrpliwych (Schab gotowany w niskiej temperaturze) 164

schabu ze prziprawami (i citrōłnōm) wrajziōł 11 do rynkołwa do pieczynia i szczelnie żech go zamknōł. Bratruła żech rozgrzoł na 65 stopni, a na piecu we gorku żech podgrzoł woda tyż do tyj samyj tympyratury (mōm taki fajny termōmetr, co to niy yno mierzi tympyratura łod ludzi, ale i idzie go przestawić na mierzynie tympyratury we izbie- niy, niy bōł(...)patelnia grillowo i fertich. A terozki już yno czeko na Wołs niebo we gymbie 1 przepis 2 niektóre 3 zaraz 4 powiedzą 5 leniwa 6 piekarniku 7 przypali 8 cytryny 9 powietrza 10 oszczędni 11 włożył 12 woreczku, folii 13 zegar 14 ostudzić 15 z powrotem 16 do środka Artykuł Schab dlo ciyrpliwych (Schab gotowany w niskiej temperaturze) pochodzi

Chop w kuchni
Kasza z kurczakiem i warzywami na ostro 106

oliwa, kilka łyżek sok z 1 cytryny łyżeczka masła do podania: świeża kolendra, natka, rukola, parmezan PRZYGOTOWANIE: Pierś myję, osuszam i kroję w kostkę. Nacieram przyprawami, polewam sokiem z cytryny i oliwą, trzema łyżkami. Odkładam na 2-3 godziny do lodówki pod przykryciem. Cebulę i czosnek obieram. Cukinię myję. Wszystkie warzywa siekam w kostkę. Fasolkę żółtą mrożoną kroję na pół(...)duszę do miękkości, doprawiam do smaku. Warzywa łączę z mięsem na patelni, pilnując by wszystkie soki się połączyły. Doprawiam. Podaję z ugotowaną i odcedzoną kaszą. Do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy dodaję łyżeczkę masła. Łączę z warzywami i mięsem. Podaję. Warzywa z mięsem możesz podać zamiast kaszy z pieczonymi ziemniakami – polecam Pieczone chrupiące ziemniaki Pieczone ziemniaki

Zasmakuj Kuchni
POTRAWKA Z RODZYNKAMI 207

jest bez dodatku cytryny, za to z dużą ilością rodzynek, które wystarczają i za cytrynę i za cukier, którego również nie dodaję. Ale oczywiście doprawić można również sokiem z cytryny, gdy ktoś lubi. Nie jest to danie dietetyczne, tłuszcz jest tu konieczny ale za to jakie pyszne. Do potrawki dodajemy także gotowane mięso (z rosołu), gdy lubimy. U nas dodatkiem(...)mnie typ450) - 100g rodzynek - 2 żółtka - ok.50ml kremówki - 1-2 łyżki masła (daję klarowane) - sól do smaku Z rosołu zebrać tłustą górną warstwę, u mnie ok.750ml. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, wodę odlać. Sparzone rodzynki przełożyć do odlanego do mniejszego garnka rosołu. Ja gotuję w nim rodzynki ok. 15-20 minut, wówczas fajnie napęcznieją, są takie mięciutkie i oddają smak wywarowi. Mąkę

Smaczne Zdrowe
Poniedziałek: Panzanella, sałatka z chleba i pomidoròw 125

chodzi o składniki to panuje tu dość duża dowolność, bo przepisy różnią się w zależności od regionu Włoch i kucharza. Można dodać do niej suchy chleb namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego i poźniej usmażyć na złoto, można, jak proponujemy to my, zrobić grzanki ze świeżego pieczywa. Może to być białą bułka, ciabatta, albo, jak my zrobiliśmy, razowe(...)pomidorków koktajlowych lub miks różnych, dojrzałych pomidorów – 4-6 sztuk Kilka plastrów wędzonej/suszonej szynki Pół pęczka pietruszki Pół pęczka bazylii 3 łyżki octu balsamicznego albo soli z cytryny 3 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie; Krok 1 Rozgrzej patelnię bez tłuszczu, wyłoż na nią plastry szynki. Smaż do momentu aż będą chrupkie. Zdejm z patelni. Krok

Niedzielny kucharz
Chlorofilowa sałatka kuskus 271

widziałem specjalnych efektów, a potem... Po pierwsze poprawa cery...😊 Ups! I to mówi facet! A po drugie ból gardła❎ minął po wypiciu 25ml chlorofilu✅ rozcieńczonego w 0,5l wody... ❕      Nie namawiam do takich eksperymentów, za to namawiam na sałatkę mocno zieloną💚👽, bo przecież w tym  co zielone🍃 jest chlorofil... czym więcej sałatek tym lepiej. Nawet(...)mały zielony ogórek 1 szkl. fasolki szparagowej 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej 1 papryka sól  pieprz 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 7 łyżek oliwy  sok z cytryny 1 łyżka natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować aldente, jak strączki są duże to pociąć na mniejsze. Ogórek, paprykę pokroić w kostkę, a kapustę drobno

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Co zamiast fast food – menu na tydzień 131

kromki ciemnego pieczywa 4 bułki z mąki pełnoziarnistej Ciecierzyca z puszki 100 g koziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim Kawałek sera pleśniowego Opakowanie drożdży instant Jabłko Gruszka Cytryna Mały seler Pietruszka Średniej wielkości ziemniak Ogórek Garść pomidorków koktajlowych Pomidor malinowy 2 duże pomidory (mogą być zwykłe) 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan Brokuł 3 czerwone(...)mielony pieprz Ze spiżarni: Parmezan 3 – 4 łyżki mąki razowej 300 g mąki pszennej Olej rzepakowy Oliwa Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Woda Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Wspólnym mianownikiem dla naszych dań był piekarnik, w którym upiekliśmy szereg potrzebnych składników. Wszystko działo się podczas dwóch godzin poświęconych na przygotowanie niedzielnego obiadu

Niedzielny kucharz
Placki ziemniaczane z sosem kurkowym 269

jajka olej roślinny do smażenia Składniki na sos: świeże kurki cebula śmietana kremówka świeże zioła: tymianek gałka muszkatałowa sól, pieprz miód Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Teraz czas na najgorszą część, a mianowicie tarcie ziemniaków, szczególnie dla tych, którzy nie posiadają żadnego pomocnego ku temu urządzenia i muszą to robić analogicznie, czyli ręcznie. Tak jak nasze babcie(...)można dodać. Ciężko przewidzieć jak bardzo mączyste będą ziemniaki, chyba że hodujemy je sami.  Odstawiamy na czas przygotowywania sosu. By ziemniaki nie ciemniały, proponuję dodać odrobinę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Teraz czas zająć się grzybami. Oczyszczamy je dokładnie. Jeśli jest taka potrzeba, to kroimy na drobniejsze kawałki. Cebulę natomiast w drobną kostkę i szklimy w rondelku. Następnie

Karczma Honorietty
Zielone knedle z brokułami i szpinakiem w sosie orzechowym 293

wszystko dokładnie rączkami. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto – gdyby było za rzadkie, dosyp trochę mąki. Z ciasta formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli i włóż knedle. Gotuj około 20 minut. Składniki KNEDLI 20 dag ugotowanych ziemniaków 1-1,5 szklanki mąki 20 dag brokułów 1 garść liści szpinaku pół(...)wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Praż je przez chwilę potrząsając delikatnie patelnią. Zdejmij patelnię z palnika i dodaj miód, tak by się rozpuścił. Dodaj ocet winny, sok z cytryny i wymieszaj wszystko. Knedle wyłóż na talerze i polej sosem. Obficie posyp tartym parmezanem. Całość możesz podać z pomidorkami koktajlowymi lub ulubioną surówką. Składniki SOSU 10 dag orzechów włoskich 5 łyżek

Eat me! Fit me!
Galareta wieprzowa 341

łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach WYKONANIE Golonki,nóżki i skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów''dokładnie myjemy pod bierzącą wodą i wkładamy do dużego gara dodajemy warzywa i zalewamy wodą około 2 cm ponad surowiec.Dodajemy sól i gotujemy na malutkim ogniu 2 godz.Czasami delikatnkie mieszamy.Gdy warzywa będą mięciutkie wyjmujemy.Następnie dodajemy przyprawy i dalej gotujemy na małym ogniu.Gdy mięso będzie(...)układamy marchew i pietruszkę następnie dajemy mięso i zalewamy wywarem.Słoiki zalewamy wywarem gorącym.Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce.Na drugi dzień podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem. SMACZNEGO Ps.galaretę w słoikach proponuje dodatkowo zapasteryzować będzie mogła postać nam dłużej w lodówce.Na mokro 30 min na sucho w piekarniku temp.110 stopni 40 min. Zaznaczam

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.