oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić. Rybę ugotować na parze. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami(...)cała rolada się zmieści. Zawinąć każdą roladę w bawełnianą ściereczkę i zawiązać końce jak cukierek. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 25min. Cała rolada musi znajdować się pod wodą, równolegle do dna garnka. Odsączyć z wrzątku, przelać zimną wodą i rozwinąć ściereczkę. Pokroić roladę na 1-1,5cm plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego! Kategoria
https:KKuchniaMniamwiększe do poporcjowania pęczek liści bazylii 75g pistacji 1 łyżka oliwy mały ząbek czosnku sól, pieprz do smaku opcjonalnie łyżka tartego parmezanu (u mnie nie ma) opcjonalnie sok z cytryny Filety halibuta oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Składniki do pesto umieścić w malakserze i zmiksować na ziarnistą masę. Pesto wyłożyć na rybę i wstawić(...)dodatki. Zielony ryż: 120g ryżu parboiled (tym razem u nas biały, żeby podkreślić zielony kolor) 200g gotowanego brokuła (pozostał nam z dnia poprzedniego) sól do gotowania Ugotowany w osolonej wodzie ryż i różyczki brokuła wymieszać. W zależności od upodobań, można pozostawić różyczki brokuła, bądź tez zmiksować go na puree przed połączeniem z ryżem. Mus z rzeżuchy: 100g rzeżuchy 100g liści
Dietologzłe” ziemniaki czy makaron Pod warunkiem, że to porządny produkt. Przede wszystkim unikajcie barwiących dodatków jak karmel czy słód jęczmienny. Zawsze szukajcie chleba z krótką listą składników (mąka, woda, sól, zakwas ewentualnie drożdze), najlepiej graham, razowego lub pełnoziarnistego (o ile nie ma przeciwwskazań zdrowotnych). Taki chleb możemy przygotować np. w formie grzanek z awokado i jajkiem. Pamiętajcie tylko, żeby(...)Składniki 2 kromki pełnoziarnistego chleba 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado 1 garść roszponki, rukoli lub szpinaku 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 jajka mały kawałek drobno posiekanej czerwonej cebuli sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Awokado pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Chleb zgrlluj na patelni bez tłuszczu (lub odpiecz w tosterze/piekarniku) Posmaruj każdą z grzanek musztardą. Następnie ułóż
Powiedz dietom nieudźca z indyka Marynata : 4 roztarte ząbki czosnku 2 posiekane cebule trochę tymianku 2 łyżeczki musztardy 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oliwy lub oleju sól Sos : zlany sos z pieczenia mięsa sól i pieprz do smaku śmietana 18% mąka do zagęszczenia Wykonanie : Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso(...)nagrzanego do 185 stopni na ok 90-100 minut. Po upieczeniu mięso zostawić w rękawie do ostygnięcia. Nastepnie wyjąć je na talerz, a sos zlać do garnka. Zagotować, dolać wody, w celu uzyskania większej ilości sosu, doprawić solą i pieprzem i zaciągnąć odrobiną mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Na koniec uświetnić sos śmietaną
Walijskie Pichceniemówi "owsianka". Staram się urozmaicać śniadania, choć powiem Ci szczerze, że zazwyczaj rano nie mam ochoty na wydziwianie w kuchni. Też tak masz? Nasypałam więc do thermomixa owsiankę, dolałam wodę, zmiksowałam, przecedziłam - wyszło mleko. Do mleka wsypałam mąkę, wrzuciłam jajko, jabłko, włączyłam największe obroty. Gotowe. Placki smażyłam na maśle klarowanym. Na każdy placek nałożyłam mus, złożyłam na pół i dałam(...)Śniadanie 10:00 Śniadanie było baaardzo syte, ale szczerze mówiąc to ja załapałam się tylko na jednego placka. Na drugie śniadanie zrobiłam sok z buraka, jabłka, cytryny i natki pietruszki. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa z makaronem. II Danie 16:00 Pierwszy raz u nas takie danie! Łódki z cukinii. Cukinia faszerowana. Coś pysznego! Można nadziać czym się chce
lady-och-mistrzyni.blogspot.comtego czasu jest fanką mizerii (po polsku) a po blogersku- chłodnika. Składniki na 2-3 porcje 2 duże ogórki puszka schłodzonego mleka kokosowego pęczek koperku sok z połowy cytryny pieprz sól do smaku około 1 kg młodych ziemniaków wyszorowanych 3 łyżki oliwy łyka rozmarynu lub tymianku (ja wolę rozmaryn) Przygotowanie: Ziemniaki możesz przygotować dzień wcześniej, tj. umieścić je w naczyniu(...)międzyczasie obierz ogórki ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj około pół łyżeczki soli i przełóż na sitko, a sitko w misce, tak aby odsączyć nadmiar wody. Na 15 minut przed końcem pieczenia się ziemniaków wymieszaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dodaj odsączone ogórki, posiekany koperek, pieprz i sól do smaku oraz sok cytrynowy, który skutecznie
greenscarfDelikatne galaretki drobiowe z warzywami, skropione sokiem z cytryny to doskonała przystawka na święta czy sylwestra. Nie są trudne do zrobienia, podstawą jest czysty klarowny rosół. Składniki na około 8-10 miseczek galaretki 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 4liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki żelatyny zielona pietruszka sól, pieprz do smaku(...)kurczaka także myjemy i pozbawiamy ewentualnie zbyt dużej ilości tłuszczu która może się na nich znajdować. 2. Warzywa z mięskiem wkładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Przyprawiamy do smaku ( liśćmi, zielem, solą oraz warzywkiem ). Gotujemy około 1 h i 20 minut jak normalny rosół. 3. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy na plasterki bądź w kostkę
Gotowanie...to proste !oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić. Rybę ugotować na parze. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami(...)cała rolada się zmieści. Zawinąć każdą roladę w bawełnianą ściereczkę i zawiązać końce jak cukierek. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 25min. Cała rolada musi znajdować się pod wodą, równolegle do dna garnka. Odsączyć z wrzątku, przelać zimną wodą i rozwinąć ściereczkę. Pokroić roladę na 1-1,5cm plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego :) RADY: Roladę można
https:KKuchniaMniamprzecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko dodać do mięsa. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymięszać, aby całe mięso dokładnie poktyło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli nie macie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka(...)marchewki 200g przecieru pomidorowego olej 2 łyżki cukru sól, pieprz przyprawy: przyprawa 5 smaków, paprika słodka, paprika ostra, curry, kardamon ryż 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 50-70ml wody Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać cukier, chwilę smażyć aż się rozpuści. Dodać mięso i pokrojoną
Codzienne Gotowaniekrajem nadbałtyckim, mimo wielu nadal czystych rzek, rozległych jezior i stawów hodowlanych, ciągle jemy za mało ryb. Pstrąga znajdziecie w prawie każdym sklepie, spróbujcie tego. Pstrągi myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem- przyprawy lepiej przenikną do mięsa. Skrapiamy mocno rybę w środku i z wierzchu sokiem z pomarańczy, posypujemy solą(...)Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi przeszły aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie składniki poza cytryną drobno kroimy, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, zalewamy sokiem wyciśniętym z limonki i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce i wyjmujemy przed samym podaniem. Zamarynowane pstrągi wyjmujemy
Karo in the Kitchensmaku. Rabarbar i truskawki myjemy. Odcinamy zdrewniałe końce rabarbaru, kroimy go w 2-3cm kawałki. Truskawki pozbawiamy szypułek. Zostawiamy je w całości. W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody, wsypujemy do niej cukier, wrzucamy przyprawę do piernika i zgnieciony pieprz. Gotujemy 4-5 minut na małym ogniu, aż przyprawy uwolnią swój aromat a cukier się rozpuści. Wrzucamy owoce, zmniejszamy(...)oddały napojowi swojego koloru, możecie kompot zabarwić kilkoma kroplami barwnika spożywczego w żelu, odrobiną barwnika amarantowego w proszku lub sokiem z buraka. Kompot po schłodzeniu podajemy z plastrami cytryny i listkami mięty. SKŁADNIKI ½ szklanki cukru (ewentualnie więcej do smaku) 500g rabarbaru 200g truskawek 10-15 ziaren czarnego pieprzu, zgniecionych (ja lubię więcej, ale sprawdźcie sami ile Wam pasuje) 1 kopiasta
Karo in the Kitchenlekarskiego Następnie kwiaty delikatnie acz dokładnie opłucz pod bierzącą wodą (możesz do tego celu użyć sito) i pozostaw do ocieknięcia. Przygotowujemy duży garnek, wkładamy do niego kwiaty i zalewamy wodą - do poziomu kwiatów i gotujemy okło 15 minut. Zupa Pomidorowa, która udaje się zawsze! Zobacz przepis. Klik. Garnek wraz z zawartością odstawiamy na 24 godziny , najlepiej przykryty bawełnianą ścierką(...)lekarskiego Następnie wyciąg należy połączyć z miodem - na każde 0,5 l otrzymanego soku nalezy dodać około 1/2 kg miodu rzepakowego lub wielokwiatowego i świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Tak uzyskaną mieszankę podgrzewaj w łaźni wodnej przez 15 minut nie dopuszczając do wrzenia, po czym gorący rozlewaj do sterylnych butelek. Słoiczki/butelki ustaw do góry dnem do ostygnięcia
IzaGotujeszczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Pomidory suszone pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Przygotować marynatę: W miseczce wymieszać oliwę z suszonych pomidorów z sokiem z cytryny oraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.Przyprawić solą i pieprzem. Piersi umyć, oczyścić, osuszyć. Zrobić kieszonkę: Ostrym nożem zrobić nacięcie w najgrubszej części piersi na ok. 1 cm. Następnie(...)szpinaku, pomidory suszone oraz listki tymianku. Owinąć sznurkiem wędliniarskim. Każdą pierś posmarować marynatą z każdej strony, uważając aby nadzienie się nie wydostało. Odstawić na 15 minut. W garnku zagotować wodę w takiej ilości, aby postawione na nim sito do gotowania na parze nie dotykało wody (zamiast specjalnego sita do gotowania na parze, możecie użyć zwykły metalowy durszlak). Piersi ułożyć
Moja Delicjasobie to coś, czego nigdy nie znalazłam w kolorowych paczkach od wielkich koncernów. Dziecięce wspomnienia mamy zagniatającej pierniki, a może magiczne ciasto na babcine rogaliki, które utopione w wodzie w końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone z miłości i ciepłem, z domem w którym ktoś zawsze na mnie czekał. Może moje zamiłowanie do wypieku domowych ciast(...)szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 15 dag masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka otarta z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam jajo, skórkę i sok z cytryny, oraz ekstrakt waniliowy. Ucierałam, aż do dokładnego połączenia składników. Suche
Zapiski Młodej Żonyszalotki; dwie przekrawamy na połówki, jedną siekamy -ząbek czosnku, zgnieciony bokiem noża i posiekany -łyżka płatków migdałowych -sól, pieprz -jedna reneta pokrojona w ósemki, bez gniazd nasiennych, skropiona cytryną (by nie zbrązowiała) -masło klarowane -kilka łyżek różowego wina -łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej Na maśle klarowanym szklimy posiekaną cebulę dodając połówek szalotek, czosnku i jabłka. Jabłka posypujemy rozmarynem. Solimy i pieprzymy(...)minuty z każdej strony. Dodajemy odłożone jabłka i szalotki, podsmażamy jeszcze minutę. Do wątróbki dodaję miks sałat z winnym winegretem zrobionym na cydrze. Dwie łyżki cydru i oliwy, łyżka wody, sól i pieprz
BaRepas