rozłożyć na warstwie dżemu. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z wrzątkiem (nie musi się już gotować) tak aby nie dotykała dnem wody. Mieszając rozpuścić czekoladę. Przestudzić. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) ubić na sztywno. Wlać do niej czekoladę i szybko zmiksować. Krem rozłożyć na owocach. Przykryć drugim biszkoptem(...)trzecim biszkoptem i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (można dodać kilka kropel soku z cytryny, alkoholu lub odrobinkę aromatu). Zastygnięty tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić papier. Wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu maślanego i wygładzić. Boki tortu posmarować minimalną ilością
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskladnikami zmagali sie: Bartoldzik , Mirabelka i Panna Malwinna . Skladniki: 750g ziemniaków 280g wędzonego fileta z łupacza pół pęczka dymki sok z połowy cytryny pół papryczki chili 2 łyżki kolendry 1 jajko sól, pieprz olej do smazenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotowac, odcedzic, ostudzic i utluc. W miedzyczasie rybe drobno pokroic, usuwajac ewentualne osci. Dymke pokroic w cienkei(...)kazdej strony az ladnie sie zrumienia. Rada - aby ciasto nie przylepialo sie do rak i mozna bylo formowac ladne kulki, dlonie nalezy zwilzyc zimna woda ! Kotleciki podawac na cieplo lub na zimno z ulubionym sosem. Smacznego
Codzienne Gotowaniemnie nasze polskie) - 250g malin - ok.950g ksylitolu (lub cukru) - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Morele umyć, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, dodać maliny, wyciśnięty sok z cytryny, zasypać 300g ksylitolu (lub cukru), dokładnie wymieszać i odstawić na ok.1,5-2h, aż owoce puszczą sok. Następnie wstawić na palnik i mieszając doprowadzić do wrzenia, pogotować ok.30-40 minut. Palnik(...)ksylitol (lub cukier) i jeszcze kilka razy całość zagotować. Ja zagotowuję tak ok.6-8 razy, odstawiam konfiturę na noc, bez przykrycia (przykrywam tylko taką pokrywką z sitka), by odparowywał nadmiar wody. Rano sprawdzam gęstość i zagotowuję jeszcze raz lub dwa (gdyby jeszcze była mało gęsta). Konfiturę o odpowiedniej gęstości przekładam do przygotowanych wcześniej słoiczków, dokładnie zakręcam. Wstawiam do dużego garnka, wlewam
Smaczne Zdroweciąg dalszy. Lekkie, letnie danie. Świetne na upały. Można cukinię podać jako dodatek do mięsa, my jedliśmy ją samą. Pyszne! składniki 3 średnie cukinie skórka starta z 1/2 cytryny sól pieprz pesto: 20 g bazylii 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka pestek dyni sól pieprz do podania: plasterki pomidora i cukinii parmezan przygotowanie cukinie umyć(...)kilka plasterków cukinii i pomidorów, odłożyć na bok. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron z cukinii, przesmażyć przez chwilę mieszając, a następnie dodać 1 - 2 łyżki wody, cytrynową skórkę, przykryć i dusić do chwili aż cukinia będzie miękka - 3 - 4 minuty. Dodać pesto, wymieszać, przełożyć do miski, doprawić sola i pieprzem, przybrać grillowanym plastrami pomidora i cukinii
Stare GaryCZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około 3/4 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia(...)około 18-20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Na wystudzony spód nakładamy puszkę masy kajmakowej, wyrównujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia). Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub pałeczki do sushi (ja jej użyłam), tworzymy "łodygi" naszych bazi. Zanurzamy patyczek w czekoladzie
My Culinary ArtLekkie ciasto z puszystym kremem.Składniki na ciasto:-szklanka wody-szklanka mąki-1/2 kostki margaryny-5 jajekSkładniki na krem:-budyń-kostka margaryny-szklanka
Maminek kulinarnyPrzepychanki jesieni i zimy odbijają się na naszych kulinarnych poczynaniach. Ciasto musi być! Nie ma wyjścia, gdy rodzina w 99,9% składa się z łasuchów. Pogoda
Wypisz Wymalujmasła klarowanego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki mąki 100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ] 100 ml śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów i seler pokroić na plasterki. Szalotki pokroić w kosteczkę. Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy(...)polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro.
Kulinarny karnet ChristopheraDruga wersja dietetycznych pączków. Inspiracja pochodzi z bloga „Z kotem w kuchni”. Muszę przyznać, że pączki są bardzo smaczne, ale jednak wersja, którą zamieściłam na
Mania Gotowaniapuszki groszku 50 g żelatyny 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, włożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą i zagotować. W międzyczasie obać marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, dodać do mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięsko będzie miękkie, przecedzić(...)wyłożyć listki pietruszki, na to marchewkę, groszek i na koniec mięso. Całość zalać wywarem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową galaretką pokroić na kawałki. Skropić octem lub cytryną. Smacznego
magiczna kuchnia Kasipolu, bo wystarczy zabrać ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, oraz pomidora czy ogórka, którego zrywa się z grządki. Składniki na panzanellę: 100 g sucharków pół szklanki zimnej wody 2 łyżki octu jabłkowego duży ogórek szklarniowy duża cebula – 4 dojrzałe pomidory malinowe puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) świeżo zmielony pieprz kilka listków bazylii do dekoracji pestki dyni do dekoracji(...)przygotowaniu. Nawet z posiłku jedzonego na balkonie czy na ławce przed biurem zrobi piknik. Składniki na 4 porcje sałatki z arbuza: półtora szklanki komosy ryżowej sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pasty chili np. harrisy chlust oliwy garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty pół małego arbuza duży ogórek opakowanie fety garść kiełków np. fasoli mung garść
Ugotowane pozamiatanedniu podania upiec lub usmażyć. Składniki na 8 placuszków: 250 g mąki razowej 100 g mąki do opruszenia 250 g mleka kokosowego 120 ml oleju roślinnego sok z połowy cytryny nasiona z 5 strąków kardamonu farsz: 150 g surowego kalafior bardzo drobno posiekanego 150-200 g ugotowanych ziemniaków (2-4 sztuki) 3-4 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu łyżeczka mieszanki(...)posiekany kalafior, posiekaną kolendre, rozgnieciony czosnek, olej i przyprawy. Wymieszaj. Placuszki: z podanych składników zagnieć ciasto, jeżeli będzie zbyt klejące dodaj mąki, jeżeli zbyt zbite to ciut ciepłej wody. Ciasto powinno się łatwo formować, ale nie rozpadać. Podziel je na 8 części. Na oprószonym mąką blacie połóż kulkę ciasta, rozpłaszcz ją ręką lub wałkiem, nałóż na niego czubatą porcję
greenscarfdelikatnie, do całkowitego połączenia, powoli i dokładnie, żeby piana nie opadła. Nie miksujemy! Masę wlewamy do zabezpieczonej tortownicy, tortownicę wstawiamy do głębszej blaszki i wlewamy do niej 2cm gorącej wody. Całość od razu wstawiamy do piekarnika. Sernik pieczemy w temperaturze 170⁰C przez 15 minut . Po 15 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy do 160⁰C i pieczemy sernik kolejne(...)minimum 2-3 godziny . Schłodzony sernik wybornie smakuje podany ze świeżymi sezonowymi owocami. Lekko waniliowy, bardzo delikatny – smak sera idealnie podkreśla przyprawa do sernika Delecty – drobniutko pocięta skórka z cytryny, aromatyczna wanilia i mielony kardamon japońskiemu, lekkiemu jak chmurka sernikowi dodają głębi i kolejnego wymiaru. Lekko, szybko, elegancko – nie tylko od święta. Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej lub ćwiczycie, staracie
Karo in the Kitchenobjętości), tak aby marynata miała konsystencję podobną do płynnego miodu (musi być na tyle gęsta, żeby nie ześlizgiwała się z mięsa podczas grillowania). Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny (najpierw 2 łyżki, próbujemy i w miarę potrzeby dodajemy więcej), drobno posiekane jalapeno lub płatki chili (ilość dostosujcie sami) i ewentualnie jeszcze trochę soli. Gotujemy jeszcze przez kilka minut(...)MONTAŻ SZASZŁYKÓW (5 min) 20 minut przed smażeniem wyciągamy mięso z lodówki. Następnie nakładamy kawałki na patyki do szaszłyków (jeśli grillujecie nad węglem to warto zamoczyć te patyki w wodzie na ok. godzinę przed nabijaniem mięsa, to nie będą się palić podczas grillowania). Pozostałości marynaty wykorzystamy do smarowania mięsa podczas grillowania. 4. GRILLOWANIE (15 min) Szaszłyki opiekamy na tradycyjnym grillu
Nerds Kitchen