płatki migdałów Przygotowanie polewy Wszystkie składniki umieścić w rondelku i nie doprowadzając do zagotowania, podgrzewać i mieszać do połączenia wszystkich składników. Przełożenie powidła śliwkowe albo gęste konfitury wiśniowe lub jagodowe Przygotowanie piernika Pierwszy z blatów piernika (u mnie zazwyczaj grubszy niż pozostałe) posmarować kremem budyniowym. Nałożyć środkowy blat, lekko docisnąć i posmarować powidłami. Nałożyć trzeci blat, docisnąć, posmarować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalink TUTAJ :) Od jakiegoś czasu na stronie kulturystyka.sklep.pl można zauważyć kilka nowości w ofercie - są to całkowicie nowe produkty, ale także nowe smaki odżywek. Śmietankowo-kokosowy czy wiśniowo-jogurtowy smak jak dla mnie brzmi przepysznie, więc jeżeli je próbowaliście dajcie znać jak Wam smakowało. Nowe produkty to m.in. BCAA, hydrolizat kolagenu, L-leucyna czy Diet Shake. I to własnie
Zdrowie na języku :Pproszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda
W kuchennym oknie Ewyszklanki cukru pudru Ponadto: 300 g wiśni, mogą być ze słoiczka, drylowane opcjonalnie 15 łyżek amaretto do nasączenia 3 łyżeczki cynamonu, słoiczek konfitury lub dżemu wiśniowego 2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku ubijając około 5-10 min aż piana będzie puszysta i gęsta. Suche składniki
kgwjanczewoZnudziły wam się już trochę tradycyjne polskie nalewki: wiśniowe, malinowe, jagodowe, itp. Może warto zrobić coś zupełnie innego - nalewkę z jarzębiny. Można ją znaleźć dziko rosnącą w całej Polsce, więc powinno wam się udać bez problemu. Dużym plusem tej nalewki jest to, że sezon na zbieranie jarzębiny to koniec września, więc wtedy kiedy kończą się inne "nalewkowe" owoce
Milion SmakówAmbra) Jeśli szukasz najlepszego, półsłodkiego różowego wina, to El SolRose przypadnie Tobie do gustu. Mnie zachwyciło urokiem prostoty. Charakteryzuje się bladoróżową barwą i żurawinowo-wiśniowym bukietem. Przyjemnie drażni nasze podniebienia, pozostawiając lekko owocowy posmak. Jest to wino znakomicie zharmonizowane i orzeźwiające. Sprawdzi się świetnie do potraw pikantnych, makaronów a także deserów lub samodzielnie jako aperitif
Wanilia i Kardamonbyć zwykłe płatki lub kanapka...Od razu pomyślałam o zrobieniu lekkich, jogurtowych kluseczek. Sos do polania wymyśliłam w trakcie ich gotowania. Resztę jogurtu naturalnego wymieszałam z konfiturą porzeczkowo - wiśniową (oczywiście własną, domową) i łyżeczką miodu. Sądząc po pustym talerzyku chyba zdałam dzisiejszy egzamin:)) Kluseczki można oczywiście wykorzystać według własnego uznania- przykładowo z sosami mięsnymi, albo podane na słodko
Maślane ciasteczkoCoś pomiędzy sernikiem, a sernikobrownie. Delikatna masa serowa z nutą migdałową i bardzo, bardzo wilgotny czekoladowo wiśniowy spód. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej, 1,5 szklanki cukru pudru, 5 jaj, 4 czubate łyżki kakao, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka oleju, 500 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych, Masa serowa: 1000 g sera z wiaderka, 2 budynie śmietankowe
Nie tylko w kuchnipieczenia i lekko wymieszać.Piec ok 30 min w 180stC. Mus śliwkowy: 2 kg śliwek ok 2 łyżki cukru 2 galaretki czerwone( u mnie wiśniowe) Śliwki oczyścić i usunąć pestki.Dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem.Pod koniec gotowania odkryć do wyparowania wody.Następnie całość zmiksować.Dosłodzić do smaku,dodać suche galaretki i chwilę gotować,ciągle mieszając
Niespełnione zdolności kulinarnePowracam dyniowymi goframi po krótkiej przerwie spowodowanej złośliwością rzeczy martwych. A do gofrów mój ulubiony dżem - wiśniowo-czekoladowy. Jako dziecko nienawidziłam deszczu. Teraz wydaję mi się, że wolę go bardziej niż słońce. Gofry pełnoziarniste dyniowe na jogurcie Przepis: własny / 5-6 gofrów - 2-3 porcje / składniki: 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubella) 80 g puree
tost z dżemempieczemy w 160-180st C ok 30-40min.Po upieczeniu zostawiamy na chwilkę piekarniku,biszkopt opada wtedy równo i bardzo mało. Biszkopt różowy: część mąki zastąpić ,dodając wiśniowy kisiel.U mnie tym razem był zielony gdyż dodałam barwnik,zapomniałam kupić kisiel.Chciałam dać czerwony barwik,ale zapadł się pod ziemię.Całą kuchnię obszukałam i nic.Cóż,po świętach się
Niespełnione zdolności kulinarnetłustego sera 3- krotnie zmielonego 6 jaj szklanka cukru kostka masła po 2 łyżki mąki ziemniaczanej,słodkiej kremówki i budyniu waniliowego 30dag wiśni bez pestek galaretka wiśniowa Żółtka,cukier,masło utrzeć na puch.Następnie dodawać stopniowo ser,śmietanę,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na koniec delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek i 1/2 wiśni.Wyłożyć ciasto do dużej blaszki wysmarowanej
Niespełnione zdolności kulinarnełyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać
Mała CukierenkaZrobiłam je z mąki, którą rzadko widać w zwykłych sklepach, a szkoda bo jest bardzo smaczna - mąka jęczmienna. Naleśniki są bardzo delikatne i elastyczne. Jadłam zarówno na słodko z wiśniową frużeliną i na ostro z serkiem z nerkowców i jarmurzem. Mniam :) Składniki: 2 jajka 300 ml mleka 200 g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 10 ml oliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie
pyszne zdrowościznalazły się: do picia: Szarlotka, Kwaśny Paweł, Likier truskawkowy, Nalewka z kwiatów czarnego bzu, Nalewka z melisy Wiśniówka. do szamania: dżem skandynawski, marmolada pomarańczowa, marmolada gruszkowa z tymiankiem, dżem wiśniowy z wiórkami kokosowymi, dżem jarzębinowo-jabłkowy słoik ogórków kiszonych ketchup śliwkowy marcepan kawa tak. wróciłam! im więcej czasu tym więcej ciągotek do blogowania... A Wy co zabieracie/zabieraliście jako wałówkę
Fiolka w kuchni